Test długodystansowy Skody Yeti 1.8 TSI 4x4

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Lesiu34
    Ambiente
    • 2010
    • 159
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja ujeżdżam yamahę XJ 900S Dyversion :szeroki_usmiech
  • Mihau
    RS
    • 2009
    • 7460
    • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

I najbardziej ciekawy fragment.

Końcowy pomiar na hamowni wykazał o wiele niższą moc, niż obiecuje producent – 150,6 zamiast 160 KM.
    o_O
    O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Walt
      L&K
      • 2011
      • 1065
      • Seat

Narzekają na zużycie paliwa. Moje Pajero w dieslu pali od 10 do .... bez ograniczeń :diabelski_usmiech
      SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Akurat jestem tuż po testach Yeti Przez cały ostatni weekend jeździłem właśnie tym modelem z 1.4 TSI pod maską.
        Wrażenia? No cóz dla siebie takiego auta bym nie kupił, bo nie lubię SUV-ów i ... wysokiej pozycji za kierownicą, ale mojej żonie się już podobał. Jak to ona pwoiedziała, "Jest taki brzydki, że aż ładny".
        Jednak trzeba przyznać, że to bardzo fajny i spryty samochodzik. Właściwości jezdne bardzo pewne. Pomimo sporej wysokości nie przechyla się zbytnio w zakrętach. Tłumienia nierównosci na 16"kach naprawdę dobre. Wnętrze egronomiczne i dobrze zmontowane, choć z twardych (poza górą deski) plastików. Sporo wchowsków no i wspomniane pzre zredaktórw Auto Świata, niezalezne 3 fotele z tyłu które można przesuwac, składać, stawiac do pionu itp.
        Wnętrze jest fajne i przemyślane, ale bagażnik tylko przecietny. Myslę, że jak na SUV-a to nawet trochę zbyt mały.
        Pozytywnie zaskoczył mnie za to silnik 1.4 TSI. Naprawdę czuć w nim moc i chęc do jazdy Zbiera sie z niskich obrotów i chęc do jazdy utrzymuje baaaardzo długo praktycznie do prawie 5000 obr/min.
        Spalanie? No mi przy spokojnej - 100-115 km/h- jeździe na trasie Lublin-Kazimierz-Lublin (wąska droga bez poboczy) wyszło 6,7 l/100km, czyli całkiem nieźle.
        Jak dla mnie Yeti to dość sympatyczne auto, ale jak pisałem wcześniej ja bym go nie kupił. Nie lubie SUV-ów, czyli aut które wszystko udają, a w niczym nie są bardzo dobre, tylko co najwyżej dobre lub przeciętne. No i Skoda troche poszalała z cenami przy Yeti.
        Czarny Elegance

Komentarz

• Sebastian_M26
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 1823
          • Superb II (3T4)

Re: Test długodystansowy Skody Yeti 1.8 TSI 4x4

Zamieszczone przez Mihau
          http://www.auto-swiat.pl/1-czy-warto-kupic-test-dlugodystansowy-skody-yeti-18-tsi-4x4

I najbardziej ciekawy fragment.

Końcowy pomiar na hamowni wykazał o wiele niższą moc, niż obiecuje producent – 150,6 zamiast 160 KM.
          o_O
          Zarzynana od 1-szego kilometra + wymiany oleju co 30tyś km i przy okazji pewnie gdzieś po drodze wykończona turbina, co dało 150KM.
          Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• ary
            Rider
            • 2011
            • 634

Podczas codziennej eksploatacji w zasadzie nie da się zejść poniżej 10 l na 100 km – dziennik testowy nie pozostawia złudzeń co do apetytu naszego „maratończyka”. Na dystansie 100 tys. km Skoda średnio potrzebowała aż 11,7 l/100 km
            Nieźle dawali w palnik, skoro taka średnia im wyszła, albo jeździli te 100kkm tylko w dużym mieście i często stali na czerwonym albo w korku :wink:
            Przy normalnej ekploatacji spokojnie 2, może 3l mniej by wyszło.
            O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• marlej108
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 4976
              • Octavia III (5E3)
              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ta liczba sredniego spalania z testu: 11,7 litra na 100 km brzmi dla mnie szokująco....
              http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• ketivv
                L&K
                • 2011
                • 1155

Zamieszczone przez ary
                Nieźle dawali w palnik, skoro taka średnia im wyszła, albo jeździli te 100kkm tylko w dużym mieście i często stali na czerwonym albo w korku
                absolutnie

Yeti w mieście pali mniej jak na autostradzie przy 150km/h
                ot taka konstrukcja

2.0 tdi 140km 4x4 DSG stała prędkość 150 km/h autostrada 9,25 l/100km

Skoda Octavia Scout z takim samym silnikiem przy tej samej prędkości wg. słów kolegi który ja użytkuje pali 6,7 l/100 km

Komentarz

• Walt
                  L&K
                  • 2011
                  • 1065
                  • Seat

Octa ma troszkę mniejszy opór powietrza
                  SPOT Poznań ->

Moje cappuccino: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...b943cff#759950

Komentarz

• piramida
                    RS
                    • 2009
                    • 12222
                    • Superb III (3V3)

ketivv, 9.25 to moja octa nie pije tyle paliwa nawet przy 200 :roll:
                    superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• ary
                      Rider
                      • 2011
                      • 634

Czyli co? Dla O2 Scout 1.8 TSI katalogowo producent zaniża zużycie w granicach litra natomiast w Yeti już o prawie 4 litry :? . Coś mi się wierzyć nie chce. 0,5-1l można przyjąć więcej od O2 ze względu na opory powietrza, ale nie więcej. Wyszło by wtedy w okolicach 9,5-10l a nie 11,7l. Raczej zwierzak był ostro jeżdżony podczas testów, bo zgodzę się, że wtedy silnik lubi popić etyliny swobodnie ponad te 12l.
                      Normalna eksploatacja w trybie mieszanym nie oznacza dla mnie latania cały czas z prędkościami autostradowymi :P
                      O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• ketivv
                        L&K
                        • 2011
                        • 1155

Zamieszczone przez piramida
                        ketivv, 9.25 to moja octa nie pije tyle paliwa nawet przy 200 :roll:
                        Audi A6 Quattro 3.0 TDI pali mniej jak Yeti na autostradzie :-)
                        Focus 2.0 tdci przy 150 km/h nie przekracza 6 l/100km przy 200 dochodzi do 9.5-10 l/100km

Yeti przy predkosciach powyzej 100/110 km/h pali zbyt wiele w stosunku to tego co daje
                        Masa energii jest marnowana na opory powietrza (wyzej umieszczona linia dachu oraz duze przestrzenie w nadkolach)

Taki juz urok tego auta od jakis 2 miesiecy sprawdzam spalanie metoda z dystrybutora
                        wczesniej 40 tys km zrobilem ufajac danym z MFD zaniza od 1.2 do 1.5 l/100km

Producenci podaja srednie wg norm o ile sie nie myle to trasa jest to stala predkosc 90 km/h

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

No i zrobił sie kolejny, chyba już z setny !!!!, temat o spalaniu :evil: To już się robi nudne.
                          Panowie moze powiedzmy sobie tak - Yeti spali tyle paliwa ... ile mu sie wleje !!!
                          Czarny Elegance

Komentarz

• ary
                            Rider
                            • 2011
                            • 634

Big, ale o Yeti jeszcze chyba nie było :?: :P
                            Dużo ich nie ma i młode sztuki, ale jakieś przybliżenie wychodzi
                            O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• zepter00
                              RS
                              • 2008
                              • 2304

Nikt nie napisał, że strasznie "zjechali" radio z nawigacją. :wink:
                              Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• marlej108
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 4976
                                • Octavia III (5E3)
                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ale w tym tescie sa chyba czesciowo brednie, bo np. czepiaja sie tapicerki - ze przyciaga brud, trudno go z niej usunac i po tescie wygladala dziadowo... przeciez taka sama (?) tapicerka jest chyba w O2... i jakos nikt z nas na nią nie narzekal... osobiscie co do tapicerki to jakos szczegolnej roznicy miedzy O2 a obecnym Golferem VI nie widze... moze za wyjatkiem tego, ze oparcia przednich foteli z tylu maja zamiast materialu cos a la udawana skore - czyli skaj czy jak sie to pisze...
                                Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

marlej108, Skaj czy plastik jak w A4 ??

Z drugiej strony ja wole wiedziec ze Yeti srednio moze palic 11l, a nie potem byc zdziwionym, jak jestem po OII ktora miala palic 6 srednio, a pali praktycznie 8l.

A czy duzo palil, jezdzili po autostradzie, pewnie nie 140 tylko wiecej, do tego z przyczepa. Wiec jak z autostrad pali 14-16l, to ile normalnie musi palic, zeby zbic spalanie

Po moim tescie Yeti 2.0TDI 4x4 spalilo 12l, dolozyc DSG i by bylo z 13l. To ze komus pali mniej, to fajnie, ale mi nie :lol: Wiem, ze na krotkich trasach rzedu 2-3km osobie ktora jezdzi delikatnie tez tyle palilo.

A to ze auto nie ma mocy i pije olej. Czy to jedno z pierwszy 1.8TSI z tym problemem, tylko tu ujawnil sie w minimalny sposob. 0,8l/10kkm to tak duzo. Przeciez skrajnie to bylo 0,8l/1000km :diabelski_usmiech
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• leszekmw
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5356

Zamieszczone przez Maicroft
                                    ale to chyba tylko w niższych wersjach bo u mnie nie ma.
                                    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                    GVI 1.4TSI
                                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• ary
                                      Rider
                                      • 2011
                                      • 634

A czy duzo palil, jezdzili po autostradzie, pewnie nie 140 tylko wiecej, do tego z przyczepa. Wiec jak z autostrad pali 14-16l, to ile normalnie musi palic, zeby zbic spalanie
                                      Po moim tescie Yeti 2.0TDI 4x4 spalilo 12l, dolozyc DSG i by bylo z 13l. To ze komus pali mniej, to fajnie, ale mi nie Wiem, ze na krotkich trasach rzedu 2-3km osobie ktora jezdzi delikatnie tez tyle palilo
                                      Że tak powiem klasycznie: "oczywista oczywistość". Tylko należy w teście napisać, że to była dynamiczna jazda lub na krótkich odcinkach, a nie codzienne użytkowanie, bo każdy je rozumie inaczej. Jak ktoś czytał instrukcję to zauważył pewnie takie wykresy jak poniżej. Dotyczą one każdego silnika i samochodu
                                      A to ze auto nie ma mocy i pije olej. Czy to jedno z pierwszy 1.8TSI z tym problemem, tylko tu ujawnil sie w minimalny sposob. 0,8l/10kkm to tak duzo. Przeciez skrajnie to bylo 0,8l/1000km
                                      Dokładnie. Zużycie normalne, więc bym się nie przejmował. Ile kosztuje litr oleju? ok. 40zł, czyli w kosztach benzyny należało by doliczyć +40gr na każde 100km. Przy koszcie samej benzyny na 100km (50-60zł) w zasadzie można pominąć to zużycie. Jedyny mankament, jak dla mnie, jest taki, że zawsze w bagażniku trzeba wozić zapasową butelkę :wink:
                                      Tutaj macie porównanie Scouta z Yeti "pod jedną nogą". Mnie osobiście nie udało się zejść poniżej 7l (w trasie) jak pisze autor (rekord to chyba 7,22l, ale kilka wyników w granicach 7,5l już miałem) Średnią z testu (8,9l) potwierdzam
                                      Załączone pliki
                                      O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• ketivv
                                        L&K
                                        • 2011
                                        • 1155

"Na dystansie 100 tys. km Skoda średnio potrzebowała aż 11,7 l/100 km."

średnia ze 100 tys km to chyba nie ciągłe "butowanie"

"To prawda, Yeti często i z wysokimi prędkościami przemieszczał się po autostradach, był też wykorzystywany jako zwierzę pociągowe (polecamy opcjonalny odłączany hak), lecz wartości przekraczające 16 l/100 km sprawiały, że nawet najwięksi zwolennicy Skody milkli, gdy z narastającym przerażeniem obserwowali błyskawicznie opadający wskaźnik poziomu paliwa."

wyraźnie podają, że w przypadku mocniejszego wykorzystania potencjału silnika spalanie znacząco rosło

Yeti taki już ma urok, że autostrada i prędkości autostradowe powodują znaczny wzrost spalania (zdecydowanie większy jak w w przypadku np. Octavii Scout mającej taki sam
                                        silnik, ten sam naped 4x4 i dokładnie takie same opony)

Octavia Scout a Yeti to dwa różne auta
                                        Octa Scout to wynik rozsądku a Yeti hm.. trendu na rynku ;-)

Komentarz

• ary
                                          Rider
                                          • 2011
                                          • 634

ketivv, dlatego właśnie napisałem, że przy normalnym użytkowaniu w trybie mieszanym zużycie powinno zamknąć się w 10l. Yeti raczej nie był tworzony z myślą o lataniu po autostradach z prędkościami 150+, więc test w takich warunkach jest nieco chybiony i np. marlej108 źle go odbiera.
                                          Jak będę chciał to i Scoutem zrobię 16l :satan
                                          O2 Scout 1.8 TSI

Komentarz

• marlej108
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 4976
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CJZB 1.2 TSI 86 KM

skaj... z daleka wyglada jakbym mial skorzane fotele hehe, a z bliska przypomina mi duzego fiata, ktorego mial ojciec....

Nie wiem co im w VW do lba przyszlo... co zabawne, jak siedzialem w 2 Golfach VI trendline uzywanych to tam byla materialowa tapicerka, podobnie w nowym trendline w salonie w Sopocie... a tutaj w Cityline dali z tylu skaj... ??? prawde mowiac wyglada to ladniej i mi sie podoba - tylko ciekawe jak z trwaloscia... (w duzym fiacie co prawda nic sie z tym nie dzialo...). Ps. nie cierpie plastiku na tylnych oparciach... ktory o dziwo czasem laduja do Audi czy nawet BMW...

sorry za OT.

ps. pewnie macie racje z tym spalaniem - ze z tym Yeti sie tam nikt nie cackal.... jakby sie cackali to pewnie srednie ze 2-3 litry mieliby nizsze (???).
                                            Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• leszekmw
                                              RS
                                              • 2005
                                              • 5356

Zamieszczone przez marlej108
                                              skaj...
                                              za to bardzo praktyczne jak się wozi pasażerów często a Ty i tak tego nie widzisz
                                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                              GVI 1.4TSI
                                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• marlej108
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 4976
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Panowie, a to ze w tescie na koniec silnik okazal sie slabszy o 10 koni od danych fabrycznych to nie jest czasem skutkiem problemu z osadzaniem sie nagaru (czy jak to sie nazywa)??? taka sugestie maja posiadacze yeti na forum skody, ktos tam wrzucil taki link:

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rowerek
                                                  Rider
                                                  • 2010
                                                  • 449

Zamieszczone przez marlej108
                                                  Panowie, a to ze w tescie na koniec silnik okazal sie slabszy o 10 koni od danych fabrycznych to nie jest czasem skutkiem problemu z osadzaniem sie nagaru (czy jak to sie nazywa)??? taka sugestie maja posiadacze yeti na forum skody, ktos tam wrzucil taki link:

http://pobocze.net/mechan...takie-wspaniale
                                                  Ten problem dotyczy FSI a więc silników wolnossących. W silnikach TFSI, TSI cały ten syf nie ma się jak nagromadzić bo go turbina pcha do komory spalania i się ten cały syf przepala. W rozbieranych 2.0TFSI takiego problemu nie zanotowali.

Komentarz

Pracuję...