Dacia Logan 2 - znamy ceny

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Big
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 6389

daneczek76, a zapomniałem dodać do Logana 1 600 zł za metalic i wtedy robi się:
    Logan II - 42 500 zł
    Rapid - 47-48 000 zł
    Czyli róznica jeszcze mniejsza, bo 4-5 tys zł
    Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 4976
      • Octavia III (5E3)
      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
      Zamieszczone przez marlej108
      ale i tak prognozuje ze wyjdzie taniej o 10.000 zl Logan od Rapida z wyposazeniem podobnym (bo pewnie nie identycznym - zawsze w jednym bedzie cos czego nie bedzie w drugim i pewnie to w Rapidzie bedzie wiecej). Ale znowu te 10k roznicy jest bardzo duzo.
      Marlej, no własnie jeśli porównamy najbbogatszą wersję Logana II czyli Laureate z 0.9. TCe pod maską i podstawową wersję Rapida Active 1.2 TSI (85 KM) + pakiet Comfort, czyli klima i radio Blues, to dostaniemy auta podobnie wyposażone (choć Logan II nadale NIE będzie miał kurtyn powietrznych i nawet nie da się ich do niego dokupić, ale za to będzie miał el. sterowane lusterka i przecimgielne z przodu których bnie będzie miał Rapid) i ceny tych aut będą następujące:
      Logan II Lureate 0.9. TCe - 40 900 zł
      Rapid 1.2 TSI (85 KM) Actice + pakiet komfort + matalic - realnie 47-48 tys zł (bo za tyle go faktycznie kupisz i wiem co piszę)
      czyli wychodzi nam róznica ok. 6-7 tys zł.
      Big, prosze :-) jak juz dajesz znizke przy Skodzie to daj i przy Loganie - te 2000 zl to NA PEWNO dostaniesz przy Laureate, wlasciwie to dam dostaniesz pewnie 3000 zl ale niech CI bedzie, ze malo - wiec 2000 zl - czyli ta roznica to jest 8000 zl - 9000 zl ... taniej za Logana.... BARDZO DUZO przy takich pojazdach dla niewymagajacych klientow (bo chyba przyznasz ze i Logan i Rapid sa dla niewymagajacych zbyt wiele...)

moglibysmy sobie takie rozne zestawienia tu robic (swoja droga ciekawe ilu nabywcow Daci skusi sie na toto 0.9... sadze ze garstka), ale fakt jest faktem - Logan jest sporo tanszy od Rapida, ktorego wyzsza cena owej roznicy nie uzasadnia MOIM ZDANIEM.

Twoje porownanie jest nawet OK. za wyjatkiem silnika w Dacii - ja mysle ze najpopularniejszym bedzie ten 1.2 i wtedy mamy:

Logan (z tym wyposazeniem ktore wybrales, i to bez zadnych znizek) 36.400 zl
      Rapid (z tym wyposazeniem i znizka duza o ktora pomniejszyles cene): 47-48.000 zl

Czyli roznica to znowu miedzy 10.600 a 11.600 zl na korzysc Logana i to bez zadnej znizki przy Dacii, a gdyby policzyc te 2000 zl znizki o juz sie robi 12.600 do 13.600 na korzysc Dacii.

Big, Stary - no jakby nie liczyc Dacia Logan jest duuuuzo tansza niz Rapid, ktory na pewno jest lepszym samochodem, ale chyba nie az o tyle co wiecej kosztuje.,

Wystarczy juz o tej Dacii chyba co....
      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 6389

Big, prosze jak juz dajesz znizke przy Skodzie to daj i przy Loganie - te 2000 zl to NA PEWNO dostaniesz przy Laureate, wlasciwie to dam dostaniesz pewnie 3000 zl ale niech CI bedzie, ze malo - wiec 2000 zl - czyli ta roznica to jest 8000 zl - 9000 zl .
        No jak widzisz NIE. Gdyż do Logana nie dodałem 1 600 zł za matalic. Przyjmijmy, że ten metalic Dacia da nam gratis i wtedy nadal pozostaje 6-7 tys zł różnicy.

[ Dodano: Wto 12 Lut, 13 13:18 ]
        Twoje porownanie jest nawet OK. za wyjatkiem silnika w Dacii - ja mysle ze najpopularniejszym bedzie ten 1.2 i wtedy mamy:
        Wybrałem 2 porównywalne siliki. Oba benzynowe, oba doładowane, oba o zblizonej mocy (85 vs 90 KM).
        Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 4976
          • Octavia III (5E3)
          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Big
          daneczek76, a zapomniałem dodać do Logana 1 600 zł za metalic i wtedy robi się:
          Logan II - 42 500 zł
          Rapid - 47-48 000 zł
          Czyli róznica jeszcze mniejsza, bo 4-5 tys zł

ooo widze, ze zrobiles kolejne wylicznie :-))) i jeszcze zmniejszyles roznice :-)))
          zaraz sie okaze, ze Dacia jest drozsza w nastepnym :-)))

Big, serio - spokojnie mozemy se robic te wyliczenia dalej tylko po co? Naprawde Dacia Logan w kazdej konfiguracji bedzie ZAWSZE TANSZA SPORO od Rapida.

No jakby nie liczyc :-))) bedzie tansza sporo :-)))

i tak zdecyduja klienci co kupia a nie nasze tutaj smieszne chyba wyliczanki
          Pozdro - i male info - ja juz kolejnego wyliczenia nie robie :-)))))
          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 6389

Big, Stary - no jakby nie liczyc Dacia Logan jest duuuuzo tansza niz Rapid
            Nie da się ukryć. Jednak chciałem pokazać, że przy najbogatszej wersji Logana II i porównywalnym z Rapidem silniku, oraz podstawowej wersji rapida + pakiet komfort, dostajemy niemal takie samo wyposażenie i wcale nie takie już wielkie róznice cenowe.
            Rapid, ktory na pewno jest lepszym samochodem, ale chyba nie az o tyle co wiecej kosztuje.,
            Myslże że jest własnie o tye lepszy (no może zte 2-3 tys zł to zarobek Skody. Pozostała kwota róznicy cenowej wynika własnie z tego, że Rapid, to lepsze auto.)

[ Dodano: Wto 12 Lut, 13 13:24 ]
            ooo widze, ze zrobiles kolejne wylicznie )) i jeszcze zmniejszyles roznice ))
            No, nie, nie, nie. Skoro Cenę Rapida podałem z lakierem matalic to wypadałoby ten lakier również doliczyc do ceny Logana II, a w pierwszym wyliczeniu o tym zapomniałem.
            Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

Ależ się napinacie...
              A temat jest prosty: jak rodzina 2+2 będzie chciała za około 35kzł kupić sobie nowy wóz, który będzie dobrze wyposażony (m.in. klima, elektryka, radio) i będzie w nim można stosunkowo wygodnie pojechać na wakacje, to za te pieniądze nie będzie miała zbyt dużego wyboru, bo na "placu boju" pozostaną jedynie Logan2 lub Linea... W życiu za około 35kzł nie kupi się nowego rozsądnie wyposażonego Rapida (to będzie bida wersja bez klimy ale z lakierem na zderzakach i szybami w prądzie), a pchanie się takiej rodziny do auta miejskiego lub czegoś wielkości Fabii to poprostu sadomachochizm (tak, wiem i odrazu odrzucam argument, że nasi rodzice jeździli do Bułgarii na wczasy małymi Fiatami).

Dacia nie była i nie jest autem, które ma porywać prestiżem, wyszukiwaną techniką lub super jakością - ona ma poprostu przewieźć z punktu A do punktu B. A że robi to o wiele taniej niż np. Rapid, C-elisee czy inny Chevrolet, to chyba punkt dla niej...?

PS: w krajach, w których Dacia "nie zapracowała" sobie na złą opinię ta marka sprzedaje się o wiele lepiej niż Skoda - tak jest np. w bogatej Francji.
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• t271828
                Elegance
                • 2008
                • 928

Zamieszczone przez Agamek12
                PS: w krajach, w których Dacia "nie zapracowała" sobie na złą opinię ta marka sprzedaje się o wiele lepiej niż Skoda - tak jest np. w bogatej Francji.
                Nie zapominaj, ze Francuzi (jak wiekszosc narodow) kupuja glownie "swoje" samochody, a Dacia, to takie prawie Renault. Zeby uczciwie porownac trzeba wziac jakis neutralny kraj np. Wlochy. I co sie okazuje? Dacia sprzedaje 26 tys. samochodow rocznie a Skoda 10 tys. i do tego Dacia jest jedna z niewielu marek (vide KIA !) , ktore odnotowaly w zeszlym roku wzrost na tym rynku

Ale potem mozna rzucic okiem na Wielka Brytanie i tam Dacii nie ma w ogole (chyba dopiero w tym roku wchodza na rynek). Tak wiec takie porownania i diagnozy sa trudne, bo wiele zalezy od tego jak "spolka matka" widzi obecnosc danej marki na konkretnym rynku.

W kazdym razie wydaje sie, ze (na ten moment) Dacia idealnie wpasowala sie ze swoja oferta w oczekiwania rynku. Kryzys powoduje zwiekszone zainteresowanie tanimi markami, a koncern VAG nie ma tu wiele do zaoferowania. Moze byc wiec tak, ze wieksza plastikowosc Rapida i (byc moze O3) jest odpowiedzia na to zapotrzebowanie.

Coz zobaczymy jak to sie potoczy. BTW Podobno Nissan mysli o wskrzeszeniu Datsuna

Komentarz

• Agamek12
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 9943
                  • Ford

t271828, mi chodzi o to, że tacy np. bogaci Francuzi mają w d.pie "prestiż" marki i kupują poprostu to, co uważają za odpowiednie dla ich potrzeb. I taką Dacię kupują dla gosposi lub niani, a sami jeżdzą wypasioną Renówką lub innym Citroenem.
                  A u nas większość rodzin ma jedno auto i to jedno auto musi im zapewnić odpowiednią "pozycję" społeczną. A Dacia jak narazie (co jest niestety udowadniane i na tym forum :cry: ) nie jest oceniana jako prawdziwy samochód odpowiednio pozycjonujący jej właściciela...
                  Adam... Używam:

Komentarz

• Big
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 6389

Marlej, postanowiłem sprawdzić, na własnej skórze, te rewelacje z forum Dacii dotyczące upustów na Sandero II i Logana II.
                    Byłem dziś w salonie Dacii i oto wyniki:
                    1.
                    Dacia Sandero Laureate TCe 90 - 41 900 zł
                    Lakier metalic - 1 600 zl
                    Podłokietnik (taka moja fanaberia 8) ) - 450 zł z montażem
                    Razem: 43 950 zł
                    Upust - 1 300 zł
                    cena po rabacie - 42 650 zł

2. Dacia Logan II Laureate TCe 90 - 40 900 zł
                    Lakier metalic - 1 600 zl
                    Podłokietnik - 450 zł
                    Razem - 42 950 zł
                    Upust - 1 250 zł
                    Cena po rabacie - 41 700 zł

Jak więc widziesz te rabaty po 2 000- 3000 z o których mówią na forum Dacii można sobie miedzy bajki włożyć. Sprzedawca powiedział mi , gdy pytałem o większe rabaty, ze to max. co może dać.

P.S.
                    Jeździłem Dacią Sandero II Laureate TCe 90 i jeśli ktoś nadal chce w jakikolwiek sposób porównywać Dacię Logana czy Sandero do Skody Rapid, to niech czym prędzej idzie do salonu Dacii i zapozna sie z tymi autami, a jeśli nadal będzie twierdził, że te modele Dacii można w jakikolwiek sposób porównać z Rapidem to znaczy, ze jest ... ślepy, głuchy, a zmysł dotyku mu ostro szwankuje, gdyż miedzy tymi autami jest przepaść !!! i nie wiem czy te 10 tys zl różnicy w cenie wystarczająco dobrze to wyraża, bo ja bym powiedział, że to jest jakieś 20 tys zł !!
                    Pomijam już paskudnej jakości plastiki Dacii z nieopiłowanym nadlewkami w okolicach zegarów i nawiewów. Drzwi zamykają się ( o ile zechcą to zrobić,) w wyraźną trudnością - trzeba mocno kłapnąć, a dźwięk jaki przy tym wydają przypomina mi ... Daewoo Tico. Fotele przednie są irracjonalnie krótkie, miękkie i niewygodne. Układ kierowniczy jest gąbczasty i nie daje jakiekolwiek poczucia tego co się dzieje z kołami. Zawieszenia buja jak na morzu. Niczym nie zabezpieczony próg bagażnika wygląda jak gdyby przed chwilę jakiś pan Mietek klapał go młotkiem. Pomijam już niczym nie zabezpieczona tylna klapę (malutki kawałek plastiku na środku, a reszta to goła blacha). A jeśli o zabezpieczeniu mowa, to Dacia NIE MA w ogóle cynkowanych blach !! To wszystko oczywiście można wybaczyć temu autu patrząc na jego cenę i grupę docelową i jeśli tak to auto postrzegamy, to naprawdę jest o.k. i na wiele rzeczy można przymknąć oczy.
                    Jednak NI CHOLERY nie da się nawet w przybliżeniu powiedzieć, że to auto mogłoby nawet próbować konkurować ze Skodą Rapid. co więcej takie porównanie krzywdzi Dacię !!! Krzywdzi Dacię, bo wtedy to wszystko co napisałem powyżej trzeba wyciągnąć na światło dzienne i wypomnieć temu autu. Jeśli zaś Snadero II i Logana II potraktujemy jako tanie auto będące alternatywa dla aut klasy A takich jak Panda, Up, czy Picanto, to wygląda to całkiem inaczej i wtedy Dacia wydaje się być nawet atrakcyjna.
                    Podsumowując Rapid i Logan II/Sandero II, to 2 rożne światy !! i naprawdę nie piszę tego, aby w jakikolwiek sposób bronić Skodę. Po po prostu takie są fakty.
                    Niech takim finalnym podsumowaniem będzie takie oto moje stwierdzenie:
                    Za chorobę nie zamieniłbym 7 letniego Clio II ph III 1.2 16V mojej żony na nową Dacię Sandero II 0.9 TCe
                    Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Big, ale Cie wzielo z ta Dacia :-)))
                      jak bedzie Logan w salonie to tez sie tam zwloke obejrzec tego szatana :-)

a co do znizek, to sprzedawcy w Skodzie w 3miescie daja je o polowe (!!!!) mniejsze niz w Krakowie... i tez sie zazegnuja ze wiecej to niemozliwe.

Wiec serio - ja wierze ze w Dacii dostaniesz od 2000 zl do 3000 zl - a zreszta chyba nie musze ukrywac jednego z autorow tych twierdzen - redaktor autogalerii.pl - djbrabus... sam wlasnie tyle wytargowal za Lodgy ktore mial kupic jak sprzeda... Yeti... ale nikt go nie chcial kupic i wycofal zaliczke za Lodgy (wiem, wiem brzmi dziwacznie - sprzedawac Yeti i kupowac Lodgy, ale widac chlop mial zle doswiadczenia z tym Yeti).

ps. co do samej Dacii to za 28900 zl - minus 2000 zl (bo bede przy tym obstawal) czyli 26900 zl to wiekszosc wad ktore opisales mozna pewnie wybaczyc.... ale zaznaczam to jest samochod tylko dla kogos kto motyryzacje ma glebko w dupie... czyli pewnie nie dla wiekszosci z nas na forum OCP :-)

Pozdro :-) - wlasnie piore se mozg cennikiem Octavii III sciagnietym z forum.

[ Dodano: Wto 12 Lut, 13 23:33 ]
                      ps. Dacia serio nie ma ocynkowanych blach? Czyli kolejny samochod jednorazowego uzytku :-)

Big i jeszcze na koniec mala uwaga - Watpie zeby klienci Dacii kupowali silniczek 0,9 litrowy problematyczny - poczytaj ich forum - tam nikt nie ma praktycznie auta z takim silnikiem za wyjatkiem jednego goscia. Oni kupuja proste niewysilone silniki. Oczywiscie wiem ze wziales ten silnik zeby cennowo Logan byl blizej Rapida ;-) Ale serio nikt tego nie kupuje.

ps. w watku o tym ze Amerykanie nie lubia downsizingu dalem link do ciekawego artykulu wlasnie o takich malych motorkach...
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6389

zreszta chyba nie musze ukrywac jednego z autorow tych twierdzen - redaktor autogalerii.pl - djbrabus... sam wlasnie tyle wytargowal za Lodgy
                        Zaraz, zaraz, to najpierw piszesz, że to dotyczy Sandero i Logana, a teraz nagle, że chodzi o Lodgy. No to chyba coś nie ten teges Za Lodgy 2 tys zł to rozumiem i pewnie faktycznie jest to mozliwe, bo to auto duzo droższe niż Sandero i Logan.
                        co do samej Dacii to za 28900 zl - minus 2000 zl (bo bede przy tym obstawal)
                        Marlej, ale zdajesz sobie sprawę z tego, że przy takim podejściu dyskusja z tobą traci jakikolwiek sens? Jak ktos ci pokazuje czarno na białym, że nie jest tak jak piszesz, to ty dalej przy swoim obstajesz i twierdzisz, że jednak tak własnie jest. Taka dyskusja nie ma sensu, bo w tym momencie dyskutujesz z ... faktami. Nigdzie w kraju nie dostaniesz 2 czy 3 tys zł obnizki na Sandero II czy Logana II. No nie dostaniesz bo nikt ci tyle nie da (chyba że masz jakieś chody w salonie). Sprzedawca mi wyraźnie to powiedział.
                        Zresztą ile by to auto nie kosztowało to jak powyżej napisałem, może byc co najwyzej alternatywa dla małych aut segmentyu A i nic wiecej.
                        ps. Dacia serio nie ma ocynkowanych blach? Czyli kolejny samochod jednorazowego uzytku
                        Ano nie ma.
                        Jak to powiedizał sprzedaca "póki nie będzie odprysków lakieru, to będzie o.k., ale jak pojawią sie odpryski, pojawi się i rdza".

Watpie zeby klienci Dacii kupowali silniczek 0,9 litrowy problematyczny
                        No ale z tym silnikiem mają demówki.
                        Już problematyczny ??? Przeciez on jest w ofercie Renault i Dacii od .... października 2012 i już są z nim problemy :shock:
                        Oczywiscie wiem ze wziales ten silnik zeby cennowo Logan byl blizej Rapida Ale serio nikt tego nie kupuje.
                        Ale oczywiście mozesz te słowa poprzec konkretnymi dowodami i nie są one zwykłym wodolejstwem
                        Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 4976
                          • Octavia III (5E3)
                          • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Big, dobrze sie dyskutowalo, ale do Twojego ostatniego postu bo znowu uderzasz w ton "ja wiem lepiej" i "nauczyciel ludzkosci"... piszesz ze udowadniasz "czarno na bialym" bo "Nigdzie w kraju nie dostaniesz 2 czy 3 tys zł obnizki na Sandero II czy Logana II. No nie dostaniesz bo nikt ci tyle nie da (chyba że masz jakieś chody w salonie). Sprzedawca mi wyraźnie to powiedział."

Przeciez napisalem CI wyraznie, ze mi sprzedawca Skody w Gdansku tez "wyraznie powiedzial" ze nigdzie nie dostane takiej znizki jaka on mi daje, a jak mu pokazalem propozycje z Krakowa to powiedzial, ze to niemozliwe i ze to oszustwo. Dokladnie tak mi powiedzial jak kupowalem pierwsza moja nowa Skoda w Interauto w Krakowie...

Wiec za przeproszeniem w d...e mam kompletnie co Ci powiedzial sprzedawca Dacii w Lublinie :-))) Moze tam wiecej nie daja, ale goscie z forum Dacii wyraznie pisza ile dostali znizki na swoje Logany (serii 1), Sandero, a teraz jeszcze Lodgy. Tego goscia z Autogalerii znam mailowo wiec Ci go podalem - bo wystarczy wpisac na autogalerii jego nick (jest tam redaktorem) - djbrabus i sobie poczytac. On Ci wyraznie napisze jakie znizki w Dacii mozna miec na jaki model - wie bo juz Logana mial...

Wiec Stary, na serio znowu Ci sie wlaczylo "musze miec racje" a staralem sie przeciez te dyskusje utrzymac w przyjacielskim i chyba w miare kompromisowym tonie... a Ty niestety znowu chcesz narzucic swoje zdanie... Ehhh

Zauwaz, ze ja nie negowalem Twoich teorii co do znizek w Skodzie... ani razu, choc wydawaly mi sie troche duze, ale pal diabli. A Ty sie uparles - "nie 2000-3000 tylko 1300 zl na Logana" bo tak Ci powiedzial jakis gostek w Dacii w Lublinie... Jezu...

Dobra to niech bedzie te 1300 zl za Logana - ale wezmy znizke na Rapida tylko to co daje Skoda czyli te 4700 zl i powiedzmy 2000 zl (bo pewnie tyle daja w 3miescie, czyli gdzie mieszkam) - teraz wez ten silnik 1.2 a nie 0.9 w Dacii, bo nikt go tam nie kupuje, to jaka masz roznice cenowa za najlepiej wyposazonego Logana (wersja Laureate) i najubozszego Rapida (wer. Active - sam wybrales je do porownania) - no jaka? ;-)))) Podpowiem - kilkanascie tysiecy zlotych....

O faktach mozemy dyskutowac, ale nie z faktami.

A jakie sa fakty? Ano takie:

1. Logan jest DUZO TANSZY od Rapida w kazdej wersji wyposazenia;
                          2. Logan jest gorszym autem (materialy i pewnie jakosc) od Rapida;
                          3. Dla klienta, ktory z jakichs tam przyczyn (bo biedny, albo ma motoryzacje w dupie) chce wydac minimalna sume na auto - Logan w kazdej konfiguracji jest lepszy od Rapida;
                          4. Logan realizuje podstawowy cel motoryzacji - tanie przemieszczanie sie z punktu A do B - nic wiecej;
                          5. Fakt ze Rapid jest od Logana troche ladniejszy i lepszy nie uzasadnia tak duzej roznicy w cenie.

Zarowno Logan jak i Rapid to plastikowe samochody dla niewymagajacych wiele klientow. Zaden z nich nie bedzie wyznacznikiem ani jakosci, ani stylu. Dwa pudelkowate takie sobie sedany.

Ode mnie tyle w tym temacie, bo juz mnie zmeczyla ta przepychanka. Zachowujemy sie troche chyba jak idioci prawde mowiac... W sumie jakie to ma szczerze mowiac znaczenie czy to bedzie 7000 zl czy 10.000 zl roznicy - dla klienta tych pojazdow to bardzo duzo.

Co zabawne, to ja lubie czytac Twoje posty, lubie z Toba dyskutowac, ale do momentu kiedy bierze wlasnie w Tobie gore ta nieznosna chec zdominowania-zwyciestwa za wszelka cene, to "ja wiem lepiej"... wtedy mi sie odechciewa, bo po prostu wtedy z Toba juz nie ma dyskusji tylko robia sie dwa monologii. I sorry, ale juz mi sie odechcialo... wcale sie nie zdziwie jak w koncu zrobisz takie porownanie, gdzie wyjdzie ze Rapid nie tylko nie jest drozszy od Logana, ale wlasciwie to jest tanszy i to o powiedzmy 50% :wink:

Pozdro. 8)
                          Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Big
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 6389

marlej108, jak narazie to widze ze to ty musisz miec wszedzie ostatnie zdanie i niech ci bedzie że masz rację, bo naprawde tak dalej dyskutowac się nie da !!!
                            NIE chce nic nikomu udowadniać i nie narzucam zadnego własnego zdania nikomu !!!! i zrozum to wreszcie albo weź do reki słownik j. polskigo i poczytaj co znaczą słowa króre tu piszesz.
                            To nie ja dyskutuję z faktami tylko Ty. Chcesz to mogę ci zrobić skany z ofert, jakie wczoraj dostałem w salonie Dacii i wrzucić tutaj. Ja nie mówię, że kolega mojego kolegi, albo ktoś kogo znam wirtualnie coś mi tam kiedys napisał, JA MAM NA TO KONKRETNE DOKUMENTY !!! Konkretne dokumenty, które potwierdzają to co mówię, a swoich wiadomosci nie czerpię od kolegi, kolegi, kolegi, tylko wprost z ASO DACII !!!
                            I przestań wkońcu w tymi durnymi agrumentami w stylu "narzucarz swoje zdanie" - nic nikomu nigdzie nie narzucam !!! To nie ja pisze o jakiś wirtualnych zniżkach na Sandero i Logana, a potem okazuje się, że te zniżki dotyczyły zupełnie innych modeli (Logdy i Logana ale I, a nie II ) To nie ja, lecz ty, pisałem o znizkach po 2-3 tys zł na Sandero II i Logana II i że bez problemu się takie znizki dostaje. No więc poszedłem do salonu i sprzedawca ( NIE JA !!! tylko sprzdawca!) pokazł mi że takie znizki są nierealne !! Ale ty nadal twierdzisz, że to ty masz rację, a sprzedawca w salonie Dacii nie wie co mówi. No to o czym i jak z tobą dyskutować?
                            Już ci 2 strony wczęsniej ktoś napisał, że ja podaję KONKRETNE wyliczenia !!
                            I naprawdę próbowałem z tobą normlanie dyskutować, ale widzę, że się nie da, bo twoje musi byc zawsze na wierzchu i NA SIŁE próbujesz narzucić innym własne zdanie, a jak ktoś ma odmienne od twojego lub pokazuje ci fakty które są sprzeczne z tym co piszesz, to sie obrażasz i zarzucasz jemu narzucanie zdania innym. Jak dziecko. O.k. niech ci tam będzie co tylko sobie chcesz, ja pasuję bo, to nie ma sensu. Nie da sie rozmawiac z kimś kto jak się mu pokazuje białą kartke mówi, ze ta karta jest czarna, a nie biała.
                            KONIEC.
                            Czarny Elegance

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9943
                              • Ford

1. Dacia Logan 1.2i 75KM Laureate ("najbogatsza" wesja: ma klimę, radio, podstawową elektrykę, jakieś tam systemy bezpieczeństwa, cztery koła, kierownicę, itp.). Według cennika 36.400zł. Niech tam dealer da około tysiaka upustu: pozostanie około 35.500zł
                              2. Skoda Rapid 1.2MPI 75KM Active z pakietem Komfort(podstawowa wersja z bogatym wyposazeniem z zakresu bezpieczeństwa, klimą, radiem, kołami, ogrzewaną tylną szybą :szeroki_usmiech , itp.) : 49.550. Po odjęciu upustu podstawowego (4.700zł) zostaje 44.850zł. Niech jeszcze dealer da ekstra ~3kzł upustu: pozostaje około 42.000zł.

Po odjęciu różnicy w cenie okazuje się, że z silnikami 75KM "najbogatsza" wersja Logana będzie tańsza od najbiedniejszej wersji Rapida z dołożoną klimą i radiem o około 6.500zł - a to jest kwota, za którą oszczędni ludzie kupią np. paliwo na dwa lata lub dwa razy wyjadą na wczasy nad polskie morze z całą rodziną. Fakt: Rapid ma w tej wersji kurtyny powietrzne (w Loganie niedostępne), ale Logan ma elektryczne lustta, halogeny, komputer pokładowy, zdalne sterowanie centralnego zamka i kilka innych "ekstrasów". No i generalnie ceny dodatków w Loganie są o wiele niższe.
                              No i to są fakty.
                              PS: Jak ktoś chce jeszcze oszczędzić, może kupić tańszą wersję Logana pozbawionego kilku dodatków i oszczędzić dodatkowe 1,5kzł (czyli zwiększyć różnicę do około 8kzł).

PS1: Hondy też mają blachę nieocynkowaną
                              Adam... Używam:

Komentarz

• neoXs
                                Rider
                                • 2010
                                • 555

Nie wiem... jakoś 6-cio letni Logan na moim osiedlu niegarażowany nie został zeżarty przez rudą i nie widać na nim śladów korozji....

Weźcie jeszcze pod uwagę, że Logana 2 można "fabrycznie" zagazować co dla wielu będzie solidny argumentem

Ogólnie myślę, że teraz jest najgorszy okres do kupowania nowego auta. Weszło sporo nowych modeli i niech koncerny ze sobą rywalizują Ceny muszą się ruszyć z Rapidem bo on nawet przy O3 cenowo wypada dosyć blado

Btw. widziałem dzisiaj w Katowicach srebnego Rapida :P z zewnątrz ładne autko

Komentarz

• Chris11
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 1587

Zamieszczone przez Big
                                  marlej108, jak narazie to widze ze to ty musisz miec wszedzie ostatnie zdanie i niech ci bedzie że masz rację, bo naprawde tak dalej dyskutowac się nie da !!!
                                  NIE chce nic nikomu udowadniać i nie narzucam zadnego własnego zdania nikomu !!!! i zrozum to wreszcie albo weź do reki słownik j. polskigo i poczytaj co znaczą słowa króre tu piszesz.
                                  To nie ja dyskutuję z faktami tylko Ty. Chcesz to mogę ci zrobić skany z ofert, jakie wczoraj dostałem w salonie Dacii i wrzucić tutaj. Ja nie mówię, że kolega mojego kolegi, albo ktoś kogo znam wirtualnie coś mi tam kiedys napisał, JA MAM NA TO KONKRETNE DOKUMENTY !!! Konkretne dokumenty, które potwierdzają to co mówię, a swoich wiadomosci nie czerpię od kolegi, kolegi, kolegi, tylko wprost z ASO DACII !!!
                                  I przestań wkońcu w tymi durnymi agrumentami w stylu "narzucarz swoje zdanie" - nic nikomu nigdzie nie narzucam !!! To nie ja pisze o jakiś wirtualnych zniżkach na Sandero i Logana, a potem okazuje się, że te zniżki dotyczyły zupełnie innych modeli (Logdy i Logana ale I, a nie II ) To nie ja, lecz ty, pisałem o znizkach po 2-3 tys zł na Sandero II i Logana II i że bez problemu się takie znizki dostaje. No więc poszedłem do salonu i sprzedawca ( NIE JA !!! tylko sprzdawca!) pokazł mi że takie znizki są nierealne !! Ale ty nadal twierdzisz, że to ty masz rację, a sprzedawca w salonie Dacii nie wie co mówi. No to o czym i jak z tobą dyskutować?
                                  Już ci 2 strony wczęsniej ktoś napisał, że ja podaję KONKRETNE wyliczenia !!
                                  I naprawdę próbowałem z tobą normlanie dyskutować, ale widzę, że się nie da, bo twoje musi byc zawsze na wierzchu i NA SIŁE próbujesz narzucić innym własne zdanie, a jak ktoś ma odmienne od twojego lub pokazuje ci fakty które są sprzeczne z tym co piszesz, to sie obrażasz i zarzucasz jemu narzucanie zdania innym. Jak dziecko. O.k. niech ci tam będzie co tylko sobie chcesz, ja pasuję bo, to nie ma sensu. Nie da sie rozmawiac z kimś kto jak się mu pokazuje białą kartke mówi, ze ta karta jest czarna, a nie biała.
                                  KONIEC.
                                  Amen. To jest najlepsze podsumowanie marleja, jakie można przeczytać.

Co do dyskusji o tych dwóch autach, to można się rozwodzić, ile gadżetów dodaje Dacia za mniejsze pieniądze, ale dla mnie ważniejsze jest chociażby to, jak zachowa się podczas wypadku, jak będzie tracić na wartości i nie ukrywajmy - jak wygląda. O wnętrzu nie mówię, bo wolę pominąć fakt, że Dacia zbudowana jest z materiałów, które ktoś, kiedyś w początkach lat 90. pakował do najtańszych francuzów, a że w magazynach jeszcze zostało kilkaset tysięcy części to znalazł na nie sposób...

A to, moim zdaniem, są aspekty, które są warte tych 6500zł.

Komentarz

• marlej108
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 4976
                                    • Octavia III (5E3)
                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Chris11
                                    [
                                    a tobie jedno ostrzezenie od adminow nie wystarczy zebys sie ode mnie odczepil?

co za internetowy troll... - a to podsumowanie ciebie. Krotkie i trafne.

nic do tego forum nie wnosisz tylko zlosliwe inwektywy...

mam nadzieje, ze administrator tym razem zareaguje na twoje mizerne zaczepki szybko.
                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Chris11
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 1587

Zamieszczone przez Chris11
                                      [
                                      a tobie jedno ostrzezenie od adminow nie wystarczy zebys sie ode mnie odczepil?

co za internetowy troll... - a to podsumowanie ciebie. Krotkie i trafne.

nic do tego forum nie wnosisz tylko zlosliwe inwektywy...

mam nadzieje, ze administrator tym razem zareaguje na twoje mizerne zaczepki szybko.
                                      Odpowiadam tylko na wiadomość innego użytkownika, z którą w stu procentach się zgadzam. Chyba mam do tego prawo. A, że dotyczy Ciebie to cóż... nie ja to pisałem.

Zastanowiłbym się, kto tutaj jest trollem pisząc w prawie każdym temacie, jaka Skoda jest be, bo ma twarde plastiki. Z tego, co widziałem, to w ostatnim czasie już kilka osób zwracało ci uwagę, że to już jest niestosowne.

Przepraszam za OT i tyle ode mnie, bo nie jesteś dla mnie żadnym partnerem do dyskusji.

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratoRS
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

U mnie stoi Logan, ktory jest juz sfatygowany, bo jezdzi na taxi, ale rudej nie widac.

Gdzies w Pile kilka lat temu na taxi tez jezdzily Logany i kazdy mial minimum 300kkm. Kierowcy mowili ze twarde niczym Polonez :diabelski_usmiech
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Agamek12
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 9943
                                          • Ford

Maicroft, no a co ma się w tych Loganach psuć? Jak rdza nie przeżre blachy (skąd wogóle to założenie? też jeszcze nie widziałem dziurawego Logana), to prosta mechanika wytrzyma lata...
                                          Sam aż się przejdę dziś na osiedle i obejrzę Logana, który ma conajmniej 7 lat i obejrzę czy coś tam widać (w sensie dziur).
                                          Adam... Używam:

Komentarz

• Big
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 6389

Maicroft, ja również słyszałem pozytywne opinie o zawiasie loganów. Zresztą te auta były konstruowane z myslą o jeździe po kiepskiej jakosci dorgach. Tyle, że o ile o trwałości zawiasu, słyszałem dobre opinie, to o jego prezycji i wpływie na prowadzenie już sam wyrobiłem sobie niezbyt dobre zdanie. Moze i ten zawias jest trwały, ale autem buja jak statkiem na morzu. Przy wejściu w zaciesniający się łuk, gdzie np. Clio II mojej żony jadę spokojnie 60-70 km/h i nic złego sie nie dzieje, przy takiej samej prędkosci w Sandero II miałem wrażenie ze auto za chwilę odklei się od asfaltu i strzeli dacha - tak się skubaniec kładzie na zakrętach.
                                            Przeżartych blach raczej się w Loganach nie zobaczy, ale myslę, że ogniska korozji już tak, bo skoro blachy pozbawione są jakigokowliek ocynku, to każdy odprysk lakieru bardzo szybko zmieni się w ognisko korozji.
                                            Czarny Elegance

Komentarz

• marlej108
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 4976
                                              • Octavia III (5E3)
                                              • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Chris11 - jestes zwyklym trollem internetowym i basta. I odczep sie ode mnie - powtarzam ci to juz 4 raz....

ps. co do twardych plastikow w Octavii III - to jest to opisywane w MOIM watku o Octavii III - nikt cie nie zmusza zeby w nim pisac, nawet wolalbym zebys nie pisal w zadnym watku zalozonym przeze mnie bo tylko trolujesz i nie wnosisz nic wartosciowego.

Nie wiem tez po co ciagle klamiesz, ze w kazdym watku sie wypowiadam - bo wypowiadam sie w sumie regularnie moze w 5 watkach na kilkadziesiat biezacych.. wiec albo jestes slepy, albo zlosliwy, albo taki glupi, ze tak piszesz....

To juz 4 raz kiedy mnie atakujesz, robisz to na dodatek w tak glupi sposob, ze nie najlepiej swiadczy to o poziomie twojej inteligencji. Wlasciwie to ile ty masz lat? 15-16? bo tak sie zachowujesz. Jak gowniarz, ktoremu sie nudzi.

I na koniec - jesli pierwszy cie kiedykolwiek zaatakowalem - to daj link gdzie. Nie znajdziesz nic takiego. Ty natomiast rzucasz sie do mnie jakbys mial nie pokolei pod sufitem.. ale powinienes w koncu zrozumiec, ze ja niestosuje zasady - nadstaw drugi policzek, tylko oko za oko, zab za zab. Wiec kazdy Twoja zlosliwosc spotka sie ze zlosliwoscia z mojej strony. Zawsze jednak robie to tylko jako reakcja na twoja akcje.

Wspolczuje ludziom, ktorzy musza spedzac z toba wiecej czasu, jesli dla kazdego jestes taki zlosliwy jak dla mnie. To musi byc meczace.

Meczace musi byc tez czytanie tego przez innych forumowiczow swoja droga, ale skoro mozna tutaj kogos bezpodstawnie atakowac, to trzeba sie tez bronic....

a na koniec napisze moze troche przekornie ale szczerze - Chris - jesli potrafisz sie opanowac - to z mojej strony peace i nie ma problemu.

Wiec zycze Ci milego dnia pomimo Twoich zlosliwych uwag. Moze po prostu masz jakis zly czas i tak odreagowujesz... na mnie.

Ale moze warto sie opanowac...

A wracajac do tematu Dacii, to nie wiedzialem ze te auta sa nieocynkowane. To chyba wspolczesnie jakis ewenement? Z drugiej strony na ulicy jezdzi ich niewiele, ale jak czasem przelaze obok to dziur w budzie nie widac... akurat tam gdzie mieszkam od 4 lat facet ma Logana MCV i .... nic mu nie rdzewieje - a parkuje pod chmurka.

ps. ktos tu napisal ze Hondy sa nieocynkowane???? NIe wierze! :-)
                                              Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Agamek12
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 9943
                                                • Ford

Zapytaj Krzyśka (kolega gebek) - pracuje w ASO w lakierni więc wie to najlepiej I sam też jeździ nowym modelem Accorda i... jeszcze mu nie przerdzewiał
                                                Adam... Używam:

Komentarz

• Ayu
                                                  RS
                                                  • 2009
                                                  • 4154

Zamieszczone przez Big
                                                  Nigdzie w kraju nie dostaniesz 2 czy 3 tys zł obnizki na Sandero II czy Logana II. No nie dostaniesz bo nikt ci tyle nie da (chyba że masz jakieś chody w salonie). Sprzedawca mi wyraźnie to powiedział.
                                                  Wypowiadanie się za CAŁY KRAJ, odważne :szeroki_usmiech Trzeba sprawdzić w każdym salonie Dacii :wink:
                                                  Kiedyś mi wmawiano, że nie dostane lepszej oferty na O2 FL nigdzie indziej niż w Inter Auto ale z całą sympatią dla Daniela jego oferta była droższa o 1500 PLN od Sinclana.

Mamy dwa Logany MPV I w dieslu w firmie, ludzie z fabryki sobie tym jeżdżą, przebiegi roczne ponad 50 kkm. Nic się nie psuje.

Jechałem tym raz jako pasażer, IMO jest to tandeta na najwyższym poziomie i prywatnie nigdy bym nie kupił nowej Dacii.

Komentarz

• marlej108
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 4976
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                                                    Zapytaj Krzyśka (kolega gebek) - pracuje w ASO w lakierni więc wie to najlepiej I sam też jeździ nowym modelem Accorda i... jeszcze mu nie przerdzewiał
                                                    hmm dzieki za info. Szczerze mowiac nigdy by mi to do glowy nie przyszlo, gdybys nie napisal. Swoja droga - ciekawe z czego to wynika...? Bo w przypadku Dacii to pewnie chodzi o oszczednosc, ale Honda?
                                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...