Nowy Seat Leon

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemo9
    Ambiente
    • 2009
    • 228
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Mi się ten leon nawet spodobał tym bardziej, że połowicy nowy styl skody się nie podoba.....
    Ale na pierwszy rzut oka na foto to skojarzenie z nową astrą , nowym hiundayem I30 combi
    O II fl kombi elegance

Komentarz

• raffaluus
      Drive
      • 2012
      • 40

Hej,
      nie zgodzę się z większością wpisów.Nowy Leon st według mnie wygląda dobrze,w teście AŚ nr 31/2013 zajął 2 miejsce za golfem (5 drzwiowy 2,0 tdi fr 184km ).Wykonanie oceniono na 17/20 ( golf,merc A , BMW 1 i Volvo na 18 /20 ) więc źle nie jest,dodatkowo unikalne oświetlenie LED, zegary z nowej A3,bagażnik 584 l,sporo miejsca z tylu,regulacja zawieszenia DCC i wszystkie silniki z Vag-a ( 1,2-1,8 tsi benzyna oraz 1,6 -2,0 tdi 184km ).Kawał dobrego wozu za niezłe pieniądze ( 2,0 tdi fr 184km za niecałe 97 tysięcy -5d ,golf gtd 115000 zł,O3 rs tdi 105 tys.)

Komentarz

• rafalus
        L&K
        • 2005
        • 1140
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Środek jest ładny .
        Deska jest super dużo lepsza niż była.
        Fotele mają z tyłu 2 kieszenie. .. wreszcie
        Lampy mogą być są na pełnej diodzie.
        Nawet rejstracja jest pod swietlona diodami.
        Raczki wolno opadajace. Auto ma sporo miejsca z tyłu.

Fotele sa juz zwyczajne w Leonie 2 były na prawde sportowe i wygodne uważam to za największą wadę tego auta . Druga sprawa to już nie ma ukrytych klamek - to był charakter auta . Kierownica cieńka.
        nowy cSIMC od Aliego
        seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
        Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• raffaluus
          Drive
          • 2012
          • 40

Jest możliwość dokupienia takich foteli.Szykuje się godny konkurent Golfa kombi z mocniejszymi silnikami-nawet nowa Octavia może czuć się zagrożona .

Komentarz

• piramida
            RS
            • 2009
            • 12222
            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez raffaluus
            Jest możliwość dokupienia takich foteli.Szykuje się godny konkurent Golfa kombi z mocniejszymi silnikami-nawet nowa Octavia może czuć się zagrożona .
            Zaczekajmy jeszcze na nową cuprę R
            superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
            http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• AKa
              Rider
              • 2008
              • 572
              • Mercedes-Benz

Zaczekajmy na kogoś, kto będzie miał do czynienia z nim dłużej i bliżej niż w internetach. :diabelski_usmiech
              Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9935
                • Ford

Znalazłem na stronie www.seat-auto.pl cennik Leona: http://www.seat-auto.pl/content/medi...eon_klient.pdf
                Co więcej: tu są pokazane punkty dealerskie: http://www.seat-auto.pl/content/pl/b...aler-mapa.html
                Czyżby w Polsce znów dostępne były Seaty w oficjalnej sieci?
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• AKa
                  Rider
                  • 2008
                  • 572
                  • Mercedes-Benz

Dobra, nie będę tu dłużej ukrywał.

Recenzja i opis za tydzień-dwa.
                  Im bardziej czcisz bogów wieczorem, tym chętniej następnego dnia rano zsyłają demony, by tańczyły w twojej głowie.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• shado
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 5315
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                    Znalazłem na stronie www.seat-auto.pl cennik Leona: http://www.seat-auto.pl/content/medi...eon_klient.pdf
                    Co więcej: tu są pokazane punkty dealerskie: http://www.seat-auto.pl/content/pl/b...aler-mapa.html
                    Czyżby w Polsce znów dostępne były Seaty w oficjalnej sieci?
                    Wygląda na to, że VW przejął w końcu sięc dealerską. Zmieniły się też cenniki. Ibiza FR podrożała o 6k PL, ale ma teraz w standardzie rzeczy, które były wcześniej za dopłatą więc wychodzi na podobną cenę. Jest też fajna opcja "custom color" za 2.5k PLN
                    BIURO RACHUNKOWE WIELICZKA KSIĘGOWOŚĆ WIELICZKA

SPRZEDAM OII 1.9TDI Elegance 2007

Komentarz

• Maicroft
                      Moderator
                      S_OCP MemberModeratorr
                      • 2004
                      • 25757
                      • Audi

Zamieszczone przez shado
                      Jest też fajna opcja "custom color" za 2.5k PLN
                      W Skodzie tez jest od dawna, ale nikt o niej nie mowi oficjalnie. Mozna zamowic auto w kolorze z palety VAG
                      Spritmonitor.de

Komentarz

• shado
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 5315
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

No właśnie fajne jest to, że ta opcja jest wprost w cenniku, a nie gdzieś tam schowana pod ladą jak w Skodzie. Jakoś dowiedziałem się o niej już po zamówieniu Fabii, bo tak to może byłby jakiś inny kolor...

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

shado, Zgadza sie

Leon ciagnie dalej od Audi. Navigacja jak MMI w Audi

I znow wrocila klamka z tylu do Leona, a wszystkie 4 sa jak w Audi :diabelski_usmiech
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Chris11
                            RS
                            • 2011
                            • 1587

A ja chciałbym rozpocząć dyskusję, która raczej jest nieunikniona przez co niektórych użytkowników......

Boczki są miękkie, czy twarde????? Bo jak twarde to od razu auto jest do niczego.

Komentarz

• AKa
                              Rider
                              • 2008
                              • 572
                              • Mercedes-Benz

Chris11, twarde. Przynajmniej w demówie. Ja wziąłem FR i jeszcze w niej nie siedziałem, bo dwa dni przed odbiorem wyjechałem na wakacje. :diabelski_usmiech

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• Chris11
                                RS
                                • 2011
                                • 1587

No to kaplica, skandal i żenada....... nie wiem, jak można wypuścić taki feler na rynek.

Komentarz

• AKa
                                  Rider
                                  • 2008
                                  • 572
                                  • Mercedes-Benz

Zepchnąć do rowu złoma? :diabelski_usmiech

Meh. Nie śpię na tych boczkach, więc... :szeroki_usmiech

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• Chris11
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 1587

Są tacy co też nie będą mogli spać... ale z powodu tych boczków.

Komentarz

• AKa
                                      Rider
                                      • 2008
                                      • 572
                                      • Mercedes-Benz

Pardon maj frencz- 1.8TSI, FR z dodatkami...
                                      Mniej niż 95kzł.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

No to podobnie jak RS z 2.0TSI
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• Alonzo_
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2460
                                          • Hyundai

Pomacałem sobie FR-a ostatnio.
                                          Boczki twarde i "tanie" w dotyku...jak to w grupie ostatnio.
                                          Deska na żywo "materiałowo" robi odrobinę lepsze wrażenie niż na fotach. Zaryzykuję stwierdzenie, ze może lepiej niż w O3. Choć jej design dla mnie mieszany. Zegary i ich otoczenia nawet fajna, środek już centralna konsola jakoś coś mi nie podchodzi
                                          Fotel przód jeśli można coś po chwili siedzenia w ogóle powiedzieć to ...wygodne. Po ustawieniu przedniego "pod siebie (170..kilka cm) i nisko" z tyłu wystarczająco z miejscem na nogi i głowę. Te wklęsłe boczki są za to wygodne dla podparcia rąk i "oszczędzają" miejsca , którego w sumie bez szału.
                                          Co mi sie nie podobało to trochę daleko wysunięta dźwignia biegów do przodu w stosunku do podłokietnika (i pozycji w ogóle) i zdecydownie za cienka kierownica. To od razu czuć. Aż prosi się o więcej mięsa.
                                          Optycznie "podciągnięcie deski - wg mnie podobny myk jak w O3 powoduje wrażenie i uczucie że mamy całkiem dużo miejsca z przodu przed sobą na nogi.
                                          Po takim oglądzie nie wieszałbym w sumie na tym aucie psów , jakoś nic specjalnie mnie nie urzekło ani nie odepchnęło. Potwierdzam wcześniejsze - ot całkiem ładny przeciętny kompakt. Szkoda, ze z zewnątrz wygląda tak "zwyczajnie" nudnawo , za mało akcentów. Rozumiem, bez afiszowania się, "odpustów i wioski" ale "pazura " w wyglądzie tego auta mi jakoś brakuje.
                                          Aha, oczywiście IMHO, nie za te kasę.....i nie rozpatruje co konkurencja daje bo nawet nim nie jechałem. Po prostu nie za takiego leona FR jak ten. Jest dla mnie za "zwyczajny" i mały . Ale to moje prywatne zdanie.

AKa, graty furmanki, radości i bezawaryjności

Pzdr

Komentarz

• AKa
                                            Rider
                                            • 2008
                                            • 572
                                            • Mercedes-Benz

Przyjmijmy że "podobnie"- odnośnie ceny. Dyskusję pozostawmy na za dwa tygodnie, kiedy to juz zrobię nim kilka tras.

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• metrotest
                                              Rider
                                              • 2006
                                              • 506
                                              • Volkswagen
                                              • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                                              • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Witam
                                              A ja byłem sobie obejrzeć nowego Leona. Wersja podstawowa więc szału nie było.
                                              Potem wersja oczko wyżej /poniżej FR/. Zupełnie inne wnętrze, ładniejsze zegary itd. Silnik 105 km więc o jazdę próbną nie zabiegałem.

Moje uwagi:
                                              1/ siedzi się ok, tylko przy wysiadaniu przeszkadza trochę górna krawędź nadwozia powyżej drzwi /tam gdzie jest uchwyt/ dla wysokiej osoby,
                                              2/ z tyłu siedzi się w miarę znośnie choć wysoka osoba się w pełni nie wyprostuje,
                                              3/ wykonanie wnętrza ok, choć jak potem wsiadłem w Golfa to widać było że trochę brakuje, nie wiem jak będzie w FR,
                                              4/ obawiałem się trochę "skośnych" lusterek, ale widoczność była ok, także z lusterka wstecznego,
                                              5/ jest "wajcha" od ręcznego , w golfie już nie ma,
                                              6/ fotele ok, w Fr-ce ponoć są lepsze, regulacja kąta nachylenia pokrętłem, a nie skokowa jak np. w Astrze,
                                              7/ dosyć mały bagażnik, dodatkowo z wysokim progiem załadunku i nierówną podłogą po złożeniu tylnej kanapy,
                                              8/ sylwetka ładna, można zamówić pełne diodowe oświetlenie, koniec z wymianą żarówek,
                                              9/ Seat ma wprowadzić program polegający na płaceniu rat przez np. 3 lata, po którym można oddać samochód, wziąć nowy i dalej płacić podobną ratę - o szczegóły nie pytałem,
                                              9/ fajnie, że jest silnik 1.8 180 km, którego już nie ma ani w Golfie, Jettcie, ani w Passacie /tej polityki to nie rozumiem/.
                                              10/ Cupra będzie , ale dopiero za rok

Podsumowując, auto może się podobać. W wersji 180 km mamy takie "prawie" GTI, choć pan w Volkswagenie "straszył", że są uwagi do konstrukcji tego silnika.
                                              Ceny znośne choć konkurencja jest b. mocna, nie wiadomo jak z polityką rabatową i wyprzedażami pod koniec roku.
                                              Dla Seata model Leon jest to ponoć być albo nie być. Tu pojawia się kwestia serwisowania auta, napraw itd. w dalszej perspektywie gdyby coś z firmą poszło nie tak.

AKa czekam na wrażenia z eksploatacji, boczki :szeroki_usmiech, spalanie, może jakiś filmik.

Komentarz

• shado
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 5315
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Seat ma chyba ostatnio takie podejście, że FR ma się nie wyróżniać. To samo jest z Ibizą. Jak postawisz zwykłą Ibizę i Ibizę FR obok siebie to bardzo ciężko znaleźć jakiekolwiek różnice z zewnątrz. Nawet zderzaki mają praktycznie identyczne. Dopiero Cupra zapewnia widoczne różnice

Komentarz

• AKa
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 572
                                                  • Mercedes-Benz

Alonzo_, dziękuje.

metrotest, dalsza relacja będzie w "nasze auta".
                                                  Fotki bedą, czy filmik- tego jeszcze nie wiem.

A co do tego 1.8- zastanawiałem sie rownież dlaczego VAG wyszedł z 1.8tsi w większości aut. Bo rzeczone tsi zostało tylko w a3/4, o3 i l3... Nie wiem- ale sprzedawcy zachwalali pod niebiosa 1.4, niezależne od znaczka... Tylko że miałem na uwadze to, ze 1.4tsi na pojedynczym turbo nie jest podatne na jakiekolwiek modyfikacje, do tego w sumie zrobili drugi czy trzeci raz ten sam silnik... A z tym 1.8tsi nie słyszałem o takich krzywych akcjach... Tylko zastanawia mnie ten wtrysk mpi+tsi... Co to jest i dlaczego...

Seat Leon FR 1.8TSI 2013

Komentarz

• Andja
                                                    Rider
                                                    • 2006
                                                    • 596

widziałem 2 na autostradzie. prezentuje się ładnie, tak zadziornie :-)

Komentarz

Pracuję...