Nowa Honda Civic kombi we wrzesniu 2013

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • dudek_t
    L&K
    • 2008
    • 1421

Zamieszczone przez Northeusz
    Zamieszczone przez dudek_t
    Silnik ma jedną (dla mnie OSOBIŚCIE) zasadniczą przewagę. Działa.

Czy pisałeś to w odniesieniu do swojego BSE z profilu? :roll: 1.6 MPI ma co prwda 102 KM, ale to nie znaczy, że nie działa - działa jak typowy 100-konny, wolnossący silnik .
    Pisałem oczywiście do obecnej konkurencji czyli silników TSI. MPI już nawet nie można kupić przecież.
    1.6 działa oczywiście jak najlepiej. Jak narazie 107000km na LPG i nie ma najmniejszego problemu... niestety nie można tego powiedzieć o TSI.

Tony, porównuje do obecnej generacji, z UFO nie miałem do czynienia. Bzdurnego odpalania nie ma, jest normalne. Są LEDy do jazdy dzienne, domykanie szyb i składanie lusterek działa bez problemy. Welur jest 1000 krotnie przyjemniejszy niż materiał z Octavii (pomijam wersje ze skórą/alkantarą ale to oczywiste). Jak na razie to w Octavii po 170000km miałem dziurę w przednim siedzeniu.
    Reasumując: wszystko zależy od osobistych upodobań. Ja wolę Hondę ale jak widać po słupkach sprzedaży więcej osób woli Skode. To zupełnie inne samochody i całe szczęście że każdy może wybrać coś dla siebie.

[ Dodano: Sob 20 Lip, 13 13:36 ]
    Zamieszczone przez pascal
    Zamieszczone przez Tony065
    Śmiem twiedzić, że VAG-owski 1.2 TSI lepiej jedzie niż 1.8 iVTEC z Hondy.
    a mi sie zawsze wydawalo ze 1.8 z ufo ma mniej wiecej takie osiągi jak BKD
    Powiem tak. Do 1.2 TSI nie ma co porównywać jednak 1.4 TSI w odczuciach jest już dynamiczniejszy podczas codziennej jazdy. Po prostu 1.8 z Hondy musi być kręcony do końca żeby jechał tak jak 1.4 TSI od 2500 obrotów. Jadąc 90km/h i chcąc sprawnie wyprzedzić ciężarówkę trzeba zredukować do III biegu. Oczywiście, można to zrobić na VI biegu ale wtedy przyśpiesza jak załadowane 1.4 MPI.
    Mi to odpowiada na trasach do 500km. Powyżej zaczyna już trochę męczyć i wtedy TSI mają znaczną przewagę. Jednak dla tych kilku sytuacji w roku wolę poświęcić lepszą elastyczność na rzecz niezawodności i braku myślenia o rozrządzie, turbinie itp.

Komentarz

• gebek
      L&K
      S_OCP Member
      • 2007
      • 1214

Generalnie fajnie że Honda będzie mieć w swojej ofercie UFO w kombi. Ciekawe jak będzie się spisywał ten nowy diesel. 120KM/300Nm może dawać sporo frajdy z jazdy.
      Jezdzilem,oczywiscie Civicem 5d a nie kombi :szeroki_usmiech ...ale odczucia generalnie pozytywne. Silnik pracuje cicho,jest bardzo ekonomiczny...wystarczajacy jesli chodzi o osiagi dla ''normalnego'' kierowcy :szeroki_usmiech
      Tato,tato...czy to auto jest chore?
      Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
      Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• crom.de
        RS
        • 2012
        • 1545
        • Superb II (3T4)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jak u siebie nie zamknę szyb, to wystarczy że raz wcisnę przycisk na pilocie i się domykają.
        A powiedz no fabrycznie to miałeś co? :P
        Wolne żarty.
        Zamieszczone przez dudek_t
        Jednak dla tych kilku sytuacji w roku wolę poświęcić lepszą elastyczność na rzecz niezawodności i braku myślenia o rozrządzie, turbinie itp.
        To jest właśnie to, że coś jest jakby za coś - albo zbieranie od niskich albo trwałość. Jak wyżyłować 1.9 Tdi do 170? 180? koni wirusem też nie pożyje tyle co 110 czy nawet 130. Ciekawe czy będą różnice w żywotności 1.2 85 a 105 km.
        - Superb
        - Panda 1.2

Komentarz

• paweł2
          L&K
          • 2010
          • 1405

Zamieszczone przez Alonzo_
          ewnie z ceną będzie przegięcie w 1,6 ON - jak to jest w hb...
          Z cena przegieli rzeczywiscie HB startuja od 82kzl a powinno byc z 10-15k taniej i bylby przeboj.
          Jezdzilem tym troszke i jak dla mnie rewelacja spalanie wyszlo 3.7 :!:

Tym sie ponad 5-5,5 nieda spalic.
          Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• Tony065
            RS
            • 2009
            • 2497
            • Octavia I (1U2)
            • ARX 1.8 20VT 150 KM

crom.de, OK, u mnie domykanie szyb załatwia dokładany alarm, ale w aucie nowszych o ładnych parę lat to powinno być standardem. 1.8 iVTEC ma 140KM/6000rpm i ok. 180Nm/4000rpm, 1.2 TSI ma ok. 110KM/5200rpm i 190Nm/2200rpm. Jak dla mnie to lepsze tak na trasie jak i w mieście

[ Dodano: Nie 21 Lip, 13 13:03 ]
            pascal, oba motory mają podobną śmoc, ale BKD ma 2x większy moment :diabelski_usmiech
            Black Pearl, Elegance & RS LOOK
            @ by Tune-up Gdańsk
            TDI VP++ i jeszcze rośnie
            Antek

Komentarz

• xof
              Ambiente
              • 2012
              • 191

Zamieszczone przez crom.de
              Wolne żarty.
              Może Octavia nie da rady, ale Fabia z 1.2 TSI delikatnie odjeżdża UFO z 1.8 poprzedniej generacji. Piszę to z perspektywy weekendowego kierowcy Hondy (kręciłem ją do końca, żeby nie było? .

Dane z katalogu Hondy wyglądają dobrze, bo ma długą 2 i to na niej osiąga 100 km/h.

Komentarz

• gebek
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1214

Tony065, xof, panowie...jezdzijcie swoimi Skodami.Nikt was na sile
                na Honde namawiac nie bedzie.
                Ja tez mialem O2 z oslawionym terkoczacym TDI i myslalem/mowilem podobnie jak wy.
                Ale teraz po 64 kkm w Accordzie mam troszke inna perspektywe i zastanawiam sie
                co ja w tych Skodach widzialem :roll: ,a mialem cale trzy :szeroki_usmiech
                A o Fabi,to pozwole sobie nawet nie myslec :szeroki_usmiech
                Tato,tato...czy to auto jest chore?
                Nie synku...to diesel PD.

Honda...the power of dreams.
                Byla Octavia...jest Accord i CBR 650F

Komentarz

• paweł2
                  L&K
                  • 2010
                  • 1405

Zamieszczone przez gebek
                  co ja w tych Skodach widzialem
                  Jak to co
                  Cała Polska woła z nami wyp...dalać z uchodźcami.

Komentarz

• pascal
                    Rider
                    • 2009
                    • 510
                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Tony065, ale civic 1.8 do 100 jest szybsza o 1 sek od bkd. nie wiem jak tam w wiekszych predkosciach ale porownanie z 1.2 czy 1.4 moim zdaniem zupelnie od czapki :wink:

moze jestem nieobiektywny bo mi sie ta honda bardzo podoba

Komentarz

• crom.de
                      RS
                      • 2012
                      • 1545
                      • Superb II (3T4)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

crom.de, OK, u mnie domykanie szyb załatwia dokładany alarm, ale w aucie nowszych o ładnych parę lat to powinno być standardem. 1.8 iVTEC ma 140KM/6000rpm i ok. 180Nm/4000rpm, 1.2 TSI ma ok. 110KM/5200rpm i 190Nm/2200rpm. Jak dla mnie to lepsze tak na trasie jak i w mieście
                      No widzisz pan jednak modzone :P Z tym domykaniem jest też tak, że w innych krajach nie zawsze chce się mieć zamknięte szyby przy zamkniętym aucie Ja rozumie o co Ci chodzi i to jest wszystko pięknie, ale Hondzina może kręcić się i kręcić a te wyżyłowane 1.2 przy takiej wyścigowej jeździe nie wytrzyma tego dystansu co Hanka. A tym 1,8 przy spokojnej (~110km/h) jeździe na trasie też zejdziesz poniżej 6 - sprawdzone.
                      - Superb
                      - Panda 1.2

Komentarz

• xof
                        Ambiente
                        • 2012
                        • 191

Ja miałem okazję zamienić roczną Fabię 1.2 TSI na 3-letniego Civica 1.8 Comfort z przebiegiem 35000 km. Plastiki w Civicu nad głową trzeszczały niemiłosiernie (poza tym w tym Civicu rozbierali w serwisie konsolę i ją wygłuszali, bo też trzeszczała). Kierownica w położeniu neutralnym miała duży luz, nie była tak "responsywna" jak w Fabii. Silnik jak na swoje dane techniczne, z tą masą, to muł, ledwo wziąłem jakiegoś marnego VW Foxa TDI, który ze mną włączył się do ruchu. Tarcze wymieniane po 30000 km na gwarancji a właściciel nie jeździł jak szaleniec. Plastiki na zewnątrz wypłowiały, mimo że auto garażowane. Hamulce słabe - Fabia ma większe tarcze i mniejszą masę.

Co mi po tym, że silnik wytrzyma w Hondzie 300 tys.

Trudno było mi w to uwierzyć, ale Civic, na którego się kiedyś napaliłem, nie był warty wymiany za zwykłą Fabię. Kiedyś byłem fanem Japońców, ale po krótkich doświadczeniach, stwierdziłem, że nie warto wracać, może kiedyś...

Swoją drogą ten nowy Civic to zgrabny samochód, jeśli miałbym kupować to tylko z dieslem - świat stanął do góry nogami, królują japońskie diesle i europejskie benzyny .

Komentarz

• daneczek76
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 3642
                          • Toyota

poczytajcie tu jakie to zawieszenie będzie miała ten civic Aktywne Zawieszenie
                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• arkan
                            Drive
                            • 2011
                            • 89

Tak sobie czytam o tym nowym Civic i jego silnikach. Kolega z pracy ma UFO 1.8 z 2009 roku no i strasznie się wk.... jak nie może mnie dogonić :lol:
                            Tak więc 1.2 TSI w mniejszym aucie nie jest takie złe :wink:
                            Golf VII TDI Variant

Komentarz

• Alonzo_
                              RS
                              • 2009
                              • 2460
                              • Hyundai

Zamieszczone przez arkan
                              Tak sobie czytam o tym nowym Civic i jego silnikach. Kolega z pracy ma UFO 1.8 z 2009 roku no i strasznie się wk.... jak nie może mnie dogonić :lol:
                              Tak więc 1.2 TSI w mniejszym aucie nie jest takie złe :wink:
                              Bo do niektórych nie dociera to, ze jak sie bierze wolnossącego V-teca to tam albo sie człowiek kula bez emocji albo ogień i jest odejście. Takie zero/jedynkowe jeżdżenie wg mnie
                              Dziwi mnie zdziwienie zwłaszcza doświadczonych już kolegów, że 1,8 czy 2.0 od hondy nie jedzie w codziennej eksploatacji? Pomijając dyskusję co dla kogo jedzie a co nie i kto co postrzega za auto "jadące".
                              Każdy by chciał mieć osiągi wykręconego t.dyszla z trwałością hondowskiego wolnossaka. Ale się nie da.
                              Ja dawno, dawno temu tez wsiadłem w accorda 2.0 i po mieście myślałem że przesiądę sie w tramwaj. Te silniki w codziennej eksploatacji, zwłaszcza miejskiej są dla spokojnych kierowców bo kto po mieście jeździ "pod czerwonym" żeby v-tec działał?
                              Nie miałem hondy , tylko próbowałem accorda w 2.0 i civica 1,8 i wg mnie te silniki są cienkie w dolnym i średnim zakresie obrotów vs. konstrukcje innych firm o podobnej pojemności w wolnym ssaku.
                              Dla mnie pod względem trwałości - marzenie, przyjemności jazdy na co dzień - beznadzieja :wink: (jak każdy wolnossak)
                              Bo dla tych którzy przyzwyczaili sie i podoba im się charakterystyka turbo ten silnik "nie podejdzie".
                              Ale to IMO.

Ale żeby nie było OT.....nowy tourer :

Komentarz

• xof
                                Ambiente
                                • 2012
                                • 191

Ale można zrobić wolnossącą benzynę, która nie jedzie za szybko a daje frajdę z jazdy, chodzi tutaj o dźwięk silnika i odczucie przy przestawieniu się faz rozrządu. U Civica nie ma jednego ani drugiego.

Co do tych amorów to idą w dobrą stronę, wiadomo że przy niedociążonym tyle sprawność dobrych amortyzatorów podczas badań okresowych to ok. 35%.

Komentarz

• marlej108
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 4976
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

No jezeli zdjecia z tego linku prezentuja ostateczny wyglad Civica kombi, to musze przyznac, ze jestem rozczarowany... Takie to ladne bylo na tych wizualizacjach, a tutaj w sumie... zwykle kombi, nawet nieszczegolnie urodziwe.

Nový model Hondy pro Čínu má ve velkém komfortu ubytovat šestici cestujících. Jejich odvoz pak dostanou na starost pouze benzinové motory.
                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• dudek_t
                                    L&K
                                    • 2008
                                    • 1421

Marlej, to zupełnie inny samochód. Nie ma nic wspólnego z europejskim civiciem kombi.

PS. Kiedy jakaś obszerniejsza relacja z użytkowania Golfiny? Jedziecie do Norwegii z maluszkiem czy we dwójkę?

Komentarz

• Zorr
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 2110

Zamieszczone przez xof
                                      ... U Civica nie ma jednego ani drugiego.
                                      u Civica nie ma już niczego .. Honda "Power of Dreams" i najmocniejsza jednostka porównywana do 1.2TSI, wstyd.

ogólnie...
                                      A co do wolnossącej benzyny <2.0L, wystarczy pojechać w dwa samochody na wakacje/trasę i jechać za doładowaną jednostką i wszystko będzie jasne.

PS Co do Japońców, pewnie są mniej awaryjne, ale jak już dojdzie do awarii albo np.: ktoś Ci reflektor rozbije, to zapłacisz parę razy tyle co za element do skody. (chodzi o dostępność części)
                                      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
                                      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• crom.de
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 1545
                                        • Superb II (3T4)
                                        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Zorr
                                        Honda "Power of Dreams" i najmocniejsza jednostka porównywana do 1.2TSI, wstyd.
                                        Wstyd dla właściciela UFO co się po prostu dał objechać. Jakieś porównanie można robić między Golfem 1.4 TSI a Hondą 1.8 iVTEC. To są zresztą dwa różne światy motoryzacji i wolnossaka od VW objedzie każda wolnossąca Honda.
                                        Zamieszczone przez Zorr
                                        ktoś Ci reflektor rozbije, to zapłacisz parę razy tyle co za element do skody. (chodzi o dostępność części)
                                        O dostępność (zamiennik?) czy jednak o cenę?
                                        - Superb
                                        - Panda 1.2

Komentarz

• Tony065
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 2497
                                          • Octavia I (1U2)
                                          • ARX 1.8 20VT 150 KM

crom.de, UFO 1.8 rozwija skrzydła przy większych prędkościach. Śmigałem parę dni temu po banie /oczywiście Niemieckiej :wink: / razem z jakimś Leonem I. Prędkości jak to na autobanie 150-200 :diabelski_usmiech Przez ponad 30km jakoś nikt nikomu nie dał rady odjechać. Na pewno z pod świateł wąchał bym tylko smród gumy i widział siwy dym z rury, bo to był TDI. Porównując taką Hondę do króla kompaktów, to VW odpada w kategoriach niezawodność i pojemność bagażnika oraz wnętrza, ale wygrywa kosztami utrzymania i ew. napraw, bo do Japońców prawie nie ma zamienników. Dla przykładu do Civica rocznik 2009 koszt nowego zamka drzwi i stacyjki to 2500 zł.
                                          Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                                          @ by Tune-up Gdańsk
                                          TDI VP++ i jeszcze rośnie
                                          Antek

Komentarz

• Zorr
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2110

Zamieszczone przez Zorr
                                            Honda "Power of Dreams" i najmocniejsza jednostka porównywana do 1.2TSI, wstyd.
                                            Wstyd dla właściciela UFO co się po prostu dał objechać. Jakieś porównanie można robić między Golfem 1.4 TSI a Hondą 1.8 iVTEC. To są zresztą dwa różne światy motoryzacji i wolnossaka od VW objedzie każda wolnossąca Honda.
                                            VW nie ma już w ofercie wolnossących silników, przynajmniej w modelach konurencyjnych do Civica, więc nie ma co porównywać... Golf 1.4 TSI przynajmniej do setki ma minimalnie lepszy czas.

Zamieszczone przez Zorr
                                            ktoś Ci reflektor rozbije, to zapłacisz parę razy tyle co za element do skody. (chodzi o dostępność części)
                                            O dostępność (zamiennik?) czy jednak o cenę?
                                            chodzi o dostępność zarówno zamienników jaki i rynek wtórny i jaki oryginały w cenach "rynkowych" (nie ASO) jak i ilość warsztatów jak i osób ogarniających samochód... przyznaję, iż to zależy od konkretnego modelu a nawet FL.

Komentarz

• crom.de
                                              RS
                                              • 2012
                                              • 1545
                                              • Superb II (3T4)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Tony065, no niestety ceny takich części mogą być zabójcze. Jednak wymiana stacyjki to chyba tylko po włamaniu a wtedy raczej AC, czy nie? No i ile życzy sobie VW? Co do normalnych części też się nie zgodzę - do VIII kupisz normalnie zamienniki. Z nowym może być faktycznie problem, ale to są jeszcze wszystko auta na gwarancji. Co do Leon vs UFO jak sam widzisz - przy wyższych wartościach obrotka jest zupełnie inaczej Tego się nie da zmienić w wolnossaku, a i tak nie każdy to będzie potrafił.

Zorr, rynek wtórny w kwestiach blacharskich na pewno istnieje. Silnik też da się kupić. Zamiennik do VIII są bez problemowo, a czy to taki problem z ogarnięciem mechanika jest to nie wiem.
                                              - Superb
                                              - Panda 1.2

Komentarz

• Zorr
                                                RS
                                                • 2011
                                                • 2110

Zorr, rynek wtórny w kwestiach blacharskich na pewno istnieje. Silnik też da się kupić. Zamiennik do VIII są bez problemowo, a czy to taki problem z ogarnięciem mechanika jest to nie wiem.
                                                nie wiem, przez 4 miesiące szukałem tylnej lampy do Nissana Almery sedan po FL, bo mi jakiś kurier cofając pod blokiem stłukł i pojechał.

Co od ogarnięcia - chodzi o zdiagnozowanie problemu ... wypisz problem tutaj na forum i na 100% znajdzie się osoba która miała coś podobnego i zna rozwiązanie... czasami bardzo proste tanie, natomiast w mało popularnych modelach (nie mówię że Honda) mechanik może Ci wymienić pół auta.

Komentarz

• yogi_at_pozen
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 418

wyglada na to ze Octavia przestanie byc liderem pod wzgledem bagaznika

swoja droga, czy ktos moze mi wyjasnic jakie intencje mial producent, "implementujac" sposob "rozkladania" tylnej kanapy jak na zdjeciu?

Komentarz

• dudek_t
                                                    L&K
                                                    • 2008
                                                    • 1421

Zamieszczone przez yogi_at_pozen

swoja droga, czy ktos moze mi wyjasnic jakie intencje mial producent, "implementujac" sposob "rozkladania" tylnej kanapy jak na zdjeciu?
                                                    http://moto.onet.pl/premiery/honda-c...aznikiem/4nm77
                                                    To jest akurat jeden z lepszych "patentów" w tym samochodzie. Wożę psa - nie brudzi siedzeń - nie muszę odkurzać. Przewiezienie czegoś wyższego - bez problemu. Dużo dodatkowego miejsca pod siedzeniami (przy rozłożonej kanapie).

Komentarz

Pracuję...