krzynol,
Kasacja ws.fotoradarów SMiG.
Zwiń
X
-
http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
-
-
nic się nie skróci... nasze prawo nie jest oparte na precedensach - w związku z tym jedna kasacja żadnej wykładni prawa nie czyni i nie wiąże sędziów jako kierunek orzekania :roll:Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16
uwaga
nie robimy pompowtryskiwaczy
Komentarz
-
-
mattyah4x4, Tu też ciekawie piszą
Łapanie na fotoradar, niezgodne z prawem wystawianie mandatów oraz wezwań do zapłaty, zamiast poprawy bezpieczeństwa, dbałość o budżet gmin - to główne zarzuty NIK do działalności straży miejskiej. Tylko w 2010 roku finansowe skutki nieprawidłowości ujawnionych w tej formacji wyniosły ponad 300 mln zł.http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
Pozdrawiam ANIOL
Komentarz
-
-
Mandaty wystawione przez SM i SG stanowią dochód gminy, pozostałe a więc ITD i grzywny orzekane przez sądy- dochód państwa. Powyższe "instytucje" na kasę są baaardzo pazerne, wiadomo.
I teraz to o czym się mówi i pisze... SM i SG nie są organami uprawnionymi do kontroli ruchu drogowego przy użyciu stacjonarnych urządzeń pomiarowo-rejestrujących, prowadzenia tego typu spraw i kierowania wniosków do sądu.
I jest to poparte stanowiskiem Prokuratury Generalnej- link.
Ta sama podstawa prawna może być interpretowana inaczej- link :szeroki_usmiech
Polecam przeczytać oświadczenie rady komendantów SM i SG :jaja
Co istotne w tym wszystkim, w przypadku niezasilenia budżetu gminnego za fotkę z urządzenia stacjonarnego i ewentualnego, niekorzystnego rozstrzygnięcia w sądzie rejonowym lub okręgowym, wyrok taki może ulec kasacji przez SN.
Akurat jestem w trakcie wymiany korespondencji z pewną SM w imieniu osoby z rodziny, mandat nie zostanie zapłacony "po dobroci". O efektach oczywiście napiszęAntyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Podepnę się do tematu...
Jakiś czas temu przyszła do mnie pamiątka z drogi na wakacje od SM. Fotka od tyłu i każą mi powiedzieć kto kierował. Zasłaniając się nie pamięcią po prostu olać to pismo, czy może lepiej napisać że nie pamiętam czy to ja czy żona prowadziła samochód?
Moim zdaniem powinna mi SM udowodnić kto prowadził. :diabelski_usmiech
Czy da się w takim przypadku coś wskórać?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DarWPodepnę się do tematu...
Jakiś czas temu przyszła do mnie pamiątka z drogi na wakacje od SM. Fotka od tyłu i każą mi powiedzieć kto kierował. Zasłaniając się nie pamięcią po prostu olać to pismo, czy może lepiej napisać że nie pamiętam czy to ja czy żona prowadziła samochód?
Moim zdaniem powinna mi SM udowodnić kto prowadził. :diabelski_usmiech
Czy da się w takim przypadku coś wskórać?Antyfotoradar Valentine1
Harry II Classic+Sirio ML145
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez DarWMoim zdaniem powinna mi SM udowodnić kto prowadził. :diabelski_usmiech
Czy da się w takim przypadku coś wskórać?
ale rzeczywistość będzie taka, że dostaniesz wyrok nakazowy (w praktyce nie mniej +80 PLN kosztów sądowych)
to, czy złożysz sprzeciw od tego wyroku, i podejmiesz się obrony rozprawie na zasadach ogolnych - to już zależy od Ciebie 8)
ale przy zdjęciu od tyłu sprawa zasadniczo do wygrania...Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
uwaga
Komentarz
-
-
Olej to... na pewno przysłali ci wadliwe prawnie pismo... to działanie bezprawne... olej pismo.Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]
"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx
Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401
Komentarz
-
-
Coś mi się wydaje, że to nie jest takie łatwe...
Tak to nikt by nie płacił za zdjęcia od tyłu. Jak sprawa skończy się w sądzie to zwykłego kierowce równo pozamiatają, bez dokładnej znajomości prawa i obycia w zeznawaniu.
Zamiast 200 zł wyjdzie mi 2 razy tyle z dojazdami straconym czasem itd. :evil:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Tobi77Dobrze koledzy piszą - nie reaguj. Straż powinna dostarczyć dowody, że to Ty prowadziłeś, Ty nie musisz składać zeznań, które będą obciążać Ciebie lub osoby Ci najbliższe. I na 100% pismo jest wadliwe.
[ Dodano: Czw 10 Paź, 13 22:23 ]
Zamieszczone przez DarWCoś mi się wydaje, że to nie jest takie łatwe...
Tak to nikt by nie płacił za zdjęcia od tyłu. Jak sprawa skończy się w sądzie to zwykłego kierowce równo pozamiatają, bez dokładnej znajomości prawa i obycia w zeznawaniu.
Zamiast 200 zł wyjdzie mi 2 razy tyle z dojazdami straconym czasem itd. :evil:
wyrok nakazowy (skazujący) - SĄD
sprzeciw (w terminie zawitym) - JA
rozprawa na zasadach ogólnych - uniewinnienie...
no ale do Sądu trzeba się przejechać, zwrotu kosztów nie ma - no i jezyka w gębie też nie można zapominać przez obliczem sądu najjaśniejszej :szeroki_usmiechDiesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
uwaga
Komentarz
-
-
jest zysk a 780 zdjęć z pierwszego dnia postoju śmietnika przy drodze w Suchaniu mnie zszokowało :shock:
Trzeba z nimi walczyć a jak wiemy każdy metalowy płot czy linia napowietrzna działa na naszą korzyść, a dodatkowo radar też musi byc dobrze umiejscowiony .
Proponuje założyć krąg w którym każdy z nas będzie podawał że nie jechał i podawał że to kolega jechał i najlepiej z drugiego końca Polski i tak jak każdy z nas poda kogo innego po roku czasu mamy sprawę w du....[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Proponuje założyć krąg w którym każdy z nas będzie podawał że nie jechał i podawał że to kolega jechał i najlepiej z drugiego końca Polski i tak jak każdy z nas poda kogo innego po roku czasu mamy sprawę w du....Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
uwaga
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mattyah4x4tak ??? a jak podanego kolegę "z drugiego końca polski" straż zaprosi (znaczy się wezwie) na przesłuchanie, i to jeszcze nie w charakterze świadka - to tez będzie tak sympatycznie ? w dodatku strasząc (i nakładając) karami porządkowymi za niestawiennictwo ?[b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez daneczek76Możesz poprosić o przesłanie papierów do danego organu w danym mieście gdzie mieszkasz i zgłosić się i powiedzieć że nie ty jechałeś, tylko następny kolega itd . Po prostu w tym dniu jeździło paru ludzi jednym samochodem.
owszem - art. 12a ustawy o strażach gminnych daje taką możliwość, ale przesłuchanie przez SM lub policję w miejscu zamieszkania jest uznaniowe dla SM (czyli komendant "ma prawo", "może zwrócić się") - i uwierz mi, straże miejskie bardzo niechętnie korzystają z tej możliwości :roll:Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
uwaga
Komentarz
-
Komentarz