Zamieszczone przez rafiki
"10 mniej ratuje życie. Zwolnij!"
Zwiń
X
-
O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
-
-
Osobiście nie odebrałem przekazu, że jadąc 50 km/h zaczynam szybciej hamować... Sytuacja została po prostu przedstawiona od momentu, kiedy kierowca rozpoczął hamowanie i dogra jaką potrzebował na zatrzymanie była o wiele krótsza...
Jeśli chodzi o samą kampanię, faktycznie mogła by być obustronna - piesi, kierowcy. Mam jednak wrażenie, że ludzie wymyślający je chwytają się już wszystkiego czego mogą... Różne, argumenty, proste, bardziej skomplikowane. Filmy mniej lub bardziej techniczne... Efekt generalnie jest jak zwykle podobny. Długa dyskusja w gruncie rzeczy o niczym. Przekrzykiwanie się co kto źle robi... Większość ludzi szuka jakiś dziwnych wytłumaczeń i wydumanych sytuacji drogowych aby podeprzeć swoją niechęć.
Prawda dla mnie, jako uczestnika dróg podmiejskich i miejskich różnych kategorii, jest taka. Jadąc wolniej, przepisowo, czasem "nad-przepisowo" jeśli nie czuję się pewnie zwiększa moje i czyjeś szanse w razie sytuacji awaryjnej. Zachowując dystans za kimś daję przede wszystkim sobie szansę na reakcję. Tego się trzymam i tak staram się jeździć mając w nosie wiecznie śpieszący się tłum siedzący mi ciągle na zderzaku. Denerwuje mnie to strasznie, ale włączam tempomat gdzie mogę i mam w nosie to, że ktoś mnie pośpiesza. Czasem zdarzy mi się pojechać szybciej, jednak staram się tego nie robić i nie szukam sobie dziwnych usprawiedliwień. Mam jakąś świadomość, że jeśli coś się stanie i ucierpi jakaś osoba to będę miał wyrzuty sumienia niezależnie od tego czyja to była wina.
Tyle w temacie z mojej strony. Do dyskusji brakuje mi jeszcze tylko często słyszanej opinii, że jadąc przepisowo stwarzamy zagrożenie, bo wszyscy jadą szybciej... Nie raz się z takim zdaniem spotkałem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez iFisamą kampanię,
Jeśli dzięki niej zginie jedna osoba mniej to będzie dobrze, to znaczy, że pieniądze podatników nie zostały wyrzucone w błoto (tylko legalnie wypłacone kolegom którzy stworzyli te spoty).O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez iFiśpieszący się tłum siedzący mi ciągle na zderzaku
BTW, nie rozumiem sytuacji jak mi ktoś siedzi na zderzaku, bo chce jechać szybciej a lewy pas jest wolny...jak chcę jechać 60 to jadę 60 i temu z tyłu nic do tego.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez BigKolego, nie wiem czy jest bezwzględny, czy też może wzgledny zakaz. Ja pisze o FAKTACH.
Zamieszczone przez BigDo tej pory, od 4 lat taka kolizja ani ŻADNO niebezpieczne hamowanie z tego tytułu mniejca nie miało.
Poza tym jeśli już, to nie ja spowoduję, tylko ktoś inny, kto nie zachował nalezytej ostrożności. Poczytaj stosowne przepisy !!
Zamieszczone przez rafikijuż to koledze tłumaczyłem, ale chyba nie rozumie, że przy najechaniu w 99% winny jest ten z tyłu.
Natomiast spowodować kolizję, może każdy uczestnik ruchu takim, czy innym zachowaniem, co nie znaczy, że jest winnym w samej kolizji.
Rozumiesz?
Komentarz
-
-
bobolino, no właśnie nie rozumiem Twojego rozumowania, bo według Ciebie winnym kolizji nie zawsze jest ten, kto ją spowodował...tu rozpatrujemy najechanie na tył w wyniku, przepisowego zatrzymania się w celu ustąpieniu pierwszeństwa pieszemu. Wytłumacz mi jak w tej sytuacji kolizję powoduje ten z przodu? Nie słyszałem jeszcze o kolizji/wypadku, gdzie winnym byłby ktoś inny niż ten kto taką sytuację spowodował.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikijak w tej sytuacji kolizję powoduje ten z przodu?O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobolinoJa również piszę o fakcie, że w naszym kraju, zmiana tego przepisu nie polepszy sytuacji,
Zamieszczone przez bobolinoa do tego przytoczyłem argumenty
Zamieszczone przez bobolinoWięc dyskusja z Tobą żadna.
Napisałem ci FAKTY. Przytoczyłem ci przykład Hiszpanii. Kraju w którym na pocz. lat 90-tych kultura jazdy była porównywalna do tej w Polsce, a teraz jest totalnie inaczej i niczym nie odbiega od Niemiec, czy Szwecji. Podałem ci fakty, w powstacji tego jak zachowują się kierowcy w innych krajach Europy, gdy do przejścia dochodzi pieszy, nawet gdy to przejście zlokalizowane jest na drodze dwupasmowej.
Podałem ci przykłady z własnego postępowania i zapewniłem, że od paru lat ani razu nie spotkała mnie sytuacja, o której ty piszesz, ze na 100% powinna mnie spotkać. Co więcej spotkały mnie sytuacje odwrotne, bo ludzie zawsze mi dziękują i sie uśmiechają, bo ktoś im ustąpił. Pokazałem ci, że to działa !! Pokazałem ci przykład kraju który przeszedł ewolucje i że sie dało, a ty mówisz że ja nie przedstawiam faktów :shock:
Faktycznie jeśli tak ma wyglądać poziom tej dyskusji, to lepiej ja zakończyć.
Nie wiem tylko jaka jest podstawa twojej postawy i dlaczego nie chce przepuścić tego pieszego czekajacego na przejscie? Co z tobą jest nie tak, że nie chcesz pomóc i ułatwić życia drugiemu człowiekowi, co powinno być naturalnym ludzkim odruchem?
No i tak jak ci wcześniej napisałem. Spróbuj zacząć przepuszczać pieszych. Raz, że wtedy będziesz mógl porównac co się bardziej opłaca. Dwa, że dopiero wtedy będziesz mógł porozmawiać O FAKTACH, a nie o swoich domniemaniach. A trzy, że zaczniesz zachowywać się kulturalnie i inni ludzie tym samym ci się odwdzięczą.
To tyle z mojej strony w dyskusji z tobą.
Miłego weekendu życzę.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Nie zagłębiając sie w dysksję Big-a, wczoraj wracając z pracy jadąc w terenie zabudowanym jakies "50" zostałem wyprzedzony przez Pania przedstawicielke, nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że miało to miejsce na podwójnej ciągłej, skrzyżowaniu i przejściu dla pieszych, na koniec musiałem hamować bo Pani sie przeliczyła i nie bardzo miała gdzie się schować, fakt rozmowy przez telefon bez zestawu przemilcze
.
Więc reasumując jak nie wytępimy takiej patologi to czy 10, 20 mniej nic to nie zmieni
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikimusiałoby zniknąć jakieś 80% przedstawicieli handlowych
Żona miała taki przypadek jeszcze Fabią, koleś wyprzedzał 4 samochody na podjeździe, podwójna ciągła, ograniczenie do 70km/h i musiał się schować w kolumnie. Zajechał, wymusił nagłe hamowanie, stłuczka na 4 auta. Policja - jego wina. Gość wyluzowany, żona go pyta "I co pan zrobił?" Odpowiedź "Spieszyło mi się."
[ Dodano: Pią 15 Lis, 13 13:12 ]
Zamieszczone przez Bigzaczniesz zachowywać się kulturalnie i inni ludzie tym samym ci się odwdzięcząO3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Na samochody kurierów szczególnie trzeba uważać. To ludzie, którzy w większości sytuacji zachowują się tak, jak gdyby na niczym im nie zależało. Kilka razy widziałem taką sytuację, że w terenie zabudowanym robi się mały zator, bo np. ktoś stanął przy krawędzi jezdni. Zawsze wtedy zaczyna się nerwówka, bo wszyscy chcą wyminąć taki pojazd. Kilka razy widziałem, jak ktoś chciał to zrobić szybko, więc zaczął wymijanie równocześnie z samochodem jadącym przed nim. Wtedy pierwszy kierowca z niewiadomych przyczyn jedzie powoli po czym nagle przyspiesza bo z naprzeciwka coś jedzie. Ten drugi zostaje w takiej sytuacji na lodzie i czystej drodze do... no własnie. Jak jedzie ktoś normalny to zwolni, a kurierzy w 99% przypadków jeszcze przyspieszają. Kilka dni temu widziałem takiego gościa, który wolał wjechać na pobocze i skarpę na pełnym gazie niż nieco zwolnić :shock:
Jeśli idzie o samą sytuację na drodze - w jakiś sposób brakuje nam jednak wyobraźni i nieco pokory dla praw fizyki. Nie wiem dokładnie z czego to wynika. To jest jakiś bunt, wystawianie się na pokaz. Im ktoś jest szybszy, ma mocniejsze auto tym jest lepszy w swojej ocenie. Bardziej wartościowy. Gdzieś brakuje tu tolerancji własnej autonomii i zrozumienia, że ktoś ma prawo do działania zgodnego z własnym sumieniem i że właściwie normy moralne mają wartość najwyższą w każdej sytuacji. Łamanie przepisów jest przecież w pewien sposób pogwałceniem norm moralnych do prawa innych do spokojnej egzystencji na drodze i w jej najbliższym otoczeniu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gusiak11Nie zagłębiając sie w dysksję Big-a, wczoraj wracając z pracy jadąc w terenie zabudowanym jakies "50" zostałem wyprzedzony przez Pania przedstawicielke, nie było by w tym nic dziwnego gdyby nie fakt że miało to miejsce na podwójnej ciągłej, skrzyżowaniu i przejściu dla pieszych, na koniec musiałem hamować bo Pani sie przeliczyła i nie bardzo miała gdzie się schować, fakt rozmowy przez telefon bez zestawu przemilcze
To nie był fakt, gdyż takie sytuacje nie zdarzają się! :roll:
Prawda, Panie Big?
Komentarz
-
-
Temat trochę klapnął - tak samo klapnie kwestia zwolnij do 50km/h w "realu".
Coraz ciemniej i brzydsza pogoda więc może to powinna być akcja (rzekomo ogólnopolska) o której powinno być głośniej.
O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez perfexZamieszczone przez iFiDenerwuje mnie to strasznie, ale włączam tempomat gdzie mogę i mam w nosie to, że ktoś mnie pośpiesza. .
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekb1Zamieszczone przez perfexZamieszczone przez iFiDenerwuje mnie to strasznie, ale włączam tempomat gdzie mogę i mam w nosie to, że ktoś mnie pośpiesza. .Pozdrawiam
perfex
Octavia HTP
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez perfexZamieszczone przez tomekb1Zamieszczone przez perfexZamieszczone przez iFiDenerwuje mnie to strasznie, ale włączam tempomat gdzie mogę i mam w nosie to, że ktoś mnie pośpiesza. .Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez perfexZamieszczone przez tomekb1Zamieszczone przez perfexZamieszczone przez iFiDenerwuje mnie to strasznie, ale włączam tempomat gdzie mogę i mam w nosie to, że ktoś mnie pośpiesza. .superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
Komentarz