marik123, wpływa, bo trzymając kierownicę w pozycji "za piętnaście trzecia" masz największe pole manewru bez odrywania rąk od kierownicy. Mówi o tym wielu instruktorów z tych "szkół bezpiecznej jazdy".
"10 mniej ratuje życie. Zwolnij!"
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez rafikiZamieszczone przez bobolinopisząc, że taki przepis obowiązuje praktycznie w każdym kraju UE
A to poniżej, to ja sam sobie napisałem i odpisałem?
Kolejny zarzut, że wymyślam niestworzone rzeczy, tak jak z prawem jazdy od dwudziestu lat?
Bo ja nie mam co robić, tylko pisać pierdoły na forum... tak.
Masz poniżej dowód, że napisałem to, co później napisałem, że napisałem, że ktoś napisał, to co napisałem, że napisał.
Jakieś wątpliwości?
bobolino napisał/a:
Natomiast nie ma sensu wprowadzać takiego przepisu obligatoryjnie, bo w naszych realiach, skutkowałoby to zwiększoną ilością potrąceń na przejściach oraz zwiększoną ilością kolizji, poprzez najechanie na tył poprzedzającego pojazdu.big odpisał:
Przepraszam ale to głupota jakich mało !!! Od mniej wiecej 4 lat zatrzymuję sie przed każdym przejściem dla pieszych gdy tylko ktoś do niego dochodzi lub oczekuje na przejście. ANI RAZU żaden samochód mnie nie uderzył. ANI RAZU też nikt nie hamował za moim tyłem z piskiem opon.bobolino napisał/a:
Owszem, jest taki przepis, bodajże w którymś z krajów skandynawskichbig odpisał:
oraz w Hiszpanii, Anglii, Niemczech itd.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MihauTyle w temacie. Ktoś w końcu spojrzał na drugą stronę medalu...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekb1Dobre, ale głupie.
Tak samo, jak głupie jest poruszanie się poboczem drogi po ciemnicy w czarnej kurtce, jeżdżenie rowerem bez odblasków oraz niezachowanie podstawowej ostrożności przez kierowców.
To wszystko jest głupie, bo do niczego dobrego nie prowadzi.
Natomiast, aby zmienić świadomość wszystkich użytkowników dróg, trzeba zacząć na poważnie pouczać ludzi i egzekwować istniejące przepisy, zamiast je całkowicie zmieniać. Nie tędy droga do poprawy bezpieczeństwa - miliony wydane na filmiki niestety nie działają.
Wystarczy postawić, od czasu do czasu, patrol policji na kluczowych (co bardziej niebezpiecznych) skrzyżowaniach(przejściach bez świateł) w miastach, czy gminach, nie tylko w Święto Zmarłych! - nomen omen.
Ja wiem, że to utopia. Bo Policja ma dużo spraw na głowie, a straż miejska nie ma dbać o bezpieczeństwo, tylko napierdalać mandaty do budżetu gminy.
Cytując klasyka:
to ja też bym wyjebał tę straż miejską, ale do pilnowania bezpieczeństwa na skrzyżowaniach/przejściach, a nie do zakładania blokad i wypisywania świstków. Wtedy przynajmniej byłby z nich jakiś pożytek dla bezpieczeństwa naszego i pieszych.
"I zwolniłbym w piździec tych z tabliczkami przy szkołach, a zamiast nich postawił straż miejską"
Parafrazując Cygana.
Komentarz
-
-
Takie akcje chociaż zapewne potrzebne według świadomości ich twórców według mnie niewiele dają Podobnie jest ze stacjonarnymi fotoradarami. Przecież każdy jest w stanie się " nauczyć ", że tu i tu stoi radar ( często pomagają w tym nawet ściągawki dołączane do różnych gazet ) i w takich miejscach kierowcy będą jechać przepisowo, ale 50m dalej już pedał w podłoge. Tak samo jak patrole policji są mobilne, tak samo powinno być z radarami - tak, wiem to nie krzesełko które można przenieść i postawić w innym miejscu ale inie wszystkie z kolei są przytwierdzone do podłoża na amen, a część sprzętu stoi i się kurzy zapewne w garażach Policji czy Straży Miejskiej.
Komentarz
-
-
Moim zdaniem te spoty (głupie*) mają na celu wyprowadzenie pieniędzy z jakiegoś funduszu. Zleceniodawcy dają zarobić swoim kolesiom.
Podobna sprawa miała miejsce w przypadku gazety (nie pamiętam tytułu, Uważam Rze czy coś w tym stylu) gdzie red. Gmyz spekulował o trotylu na wraku samolotu. Kiedy właściciel pozbył się z redakcji kilku dziennikarzy popierających opozycję i stojących za publikacją tego artykułu, w gazecie pojawiła się seria ogłoszeń rządowych o emisji obligacji.
*głupie, bo nic nowego z nich nie wynika. Wiadomo, że trzeba uważać na pieszych/uważać na przejściu a droga hamowania wzrasta ze wzrostem prędkości.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez bobolinozwolniłbym w piździec tych z tabliczkami przy szkołach
Odprowadzam dzieciaki do szkoły i w zasadzie jest tylko jedno przejście, ale za to przez ruchliwą ulicę. Gdyby nie tzw "krasnoludek" to ciężko byłoby przejść, o bezpieczeństwie nie wspominając. Facet robi to naprawdę sumiennie, często sam ryzykuje potrącenie. Co do straży miejskiej, to kiedyś próbowałem patrol SM zainteresować jakimś zdarzeniem to mi powiedzieli, żeby dzwonić do dyżurnego, bo oni są zajęci.
SM jest generalnie przydatna, ale do tego do czego została stworzona - pilnowania czy chodnik odśnieżony, śmieci z trawnika pozbierane itd.O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
kylo76, U nas dzieci przeprowadza straż miejska, idiota, który to robi bo inaczej go nie można nazwać ma jeden zwój mózgowy od konia więcej żeby wody z wiadra nie pić. Zamiast poczekać aż zbierze się więcej niż jedno dziecko to przechodzi z każdym po kolei powodując przed 8. mega zajeb*sty korek, dużo ludzi próbuje się wbić zanim złapie kolejne dziecko i z reguły wygląda to tak, że auto wjeżdża na pasy i on w tym czasie szarpie za rękę dziecko z chodnika żeby kierowca za nic w świecie nie przejechał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez maymerdzieci przeprowadza straż miejskaO3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
-
Pojedynczo kretyni przeprowadzają stąd taki korek. Mandaty wiadomo, że się sypią, przecież to sm, oni tylko do tego się nadają. Ja ich widuję rano, przed 8 później tamtędy nie jeżdżę, także nie wiem czy stoją. Dzieci chyba ich nie lubią, bo większość chodzi tym przejściem, którego oni nie "ubezpieczają" Widziałem takiego kolesia co przeprowadza dzieci w Bydgoszczy, akcja w pełni profi, szybko i bezpiecznie nie to co gamonie ze straży miejskiej
Komentarz
-
-
Oglądając ten filmik pomyślałem po pierwsze
- dlaczego to Octavia i dlaczego ma zablokowane koła
potem zastanowiłem się: dlaczego pieszy nagle i niespodziewanie wtargnął na pod samochód (niewidomy, głuchy...? czy co)
Ale ogólniejsza refleksja:
Powinna być również kampania "zolnij na torach"... Przecież jak pieszy na przejściu wtargnie pod pociąg to przy 60km/h chyba ma mniejszą szansę niż ze Skodą.
lub kampania "zmniejszmy napięcie prądu w gniazdkach"... a tu zwiększono napięcie z 220V do 230V... itd.
W większości przypadków transportu (tu samochod) zależy aby jak najszybciej przemieścić się z jednego punktu do drugiego. Oczywiście należy zadbać o bezpieczeństwo (ale nie jak w komuniźmie/socjaliźmie gdzie rządzący wiedzą lepiej co dla mnie jest dobre).
Jednak tacy ludzie jak np.posłanka Bublewicz uważają, że do auta to wsiadamy aby być w nim jak najdłużej i jeździmy po to aby podziwiać krajobrazy. (choć ja osobiście lubię czasami jeździć tak najdłużej swoją Octavianką )
Może lepiej powrócić do starych dobrych przepsów z Anglii, będzie najbezpieczniej - człowiek z czerwoną chorągiewką przed autem....?McKrak
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kylo76Zamieszczone przez SknerusMcKrakdlaczego pieszy nagle i niespodziewanie wtargnął na pod samochód
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez pionTym bardziej, że zapewne zazwyczaj na ulicę nagle wbiegają dzieci. Moim zdaniem każda taka kampania ma sens jeśli pozwoli to na uratowanie życia choćby 1 osoby.
Koszt pewnie większy, ale może zamiast kampanii reklamowej +10, można by ileś tam świateł włącznikowych dla pieszych zamontować na "podwójnych" drogach. Wg mnie już nawet kampanie przestrzegająca przed wyprzedzaniem na pasach mogłaby przynieść więcej pożytku.Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zapewne masz rację. Lepiej byłoby zrobić chociażby kładkę nad ruchliwą drogą. Ktoś jednak wspomniał, że możliwe, że pieniądze zostały przyznane na konkretny cel i być może trzeba je było po prostu wydać. Odnosiłem się jedynie do tego, że filmik jest w pewnym sensie zmanipulowany, że pieszy popełnił taki i taki błąd.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Zorrileś tam świateł włącznikowych dla pieszych zamontować na "podwójnych" drogach
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafikiZamieszczone przez Zorrileś tam świateł włącznikowych dla pieszych zamontować na "podwójnych" drogachJeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Niedawno dyskutowaliśmy zażarcie nt. akcji 10 mniej itd. Wnioski były różne, wszyscy kiwali przed komputerami głowami i się zgadzali albo nie.
Akcja się skończyła, sprawa odeszła w zapomnienie. Do czasu sylwestra i znów powstał/powstanie komitet do spraw ograniczenia tego i tamtego, co zrobić, żeby pijani i zaćpani nie wsiadali do samochodów. Ogólnie to winne jest BMW bo ma fajne samochody, które kuszą g....y bo auto ma napęd na tył i fan "szybkich i wściekłych" może poczuć emocje wynikające ze ślizgania się. Czyżby czekała nas kolejna akcja medialna???
W linku wypadek dzisiaj rano na trasie Lublin-Łęczna, na szczęście nikt nie zginął
O3 1,4TSI Brąz Topaz Elegance z rozsądku. Jeep Grand Cherokee WG 4,0l Limited dla przyjemności.
Komentarz
-
Komentarz