Nowa Fabia III...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marlej108
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 4976
    • Octavia III (5E3)
    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

red. Zachar i jego test F3

W AutoCentrum.pl wiemy wszystko o Twoim aucie. Od opinii i raportów spalania po listę jego typowych usterek i przypomnienie o wymianie oleju. Od zdjęć i filmów po prognozę usterek i dane techniczne. Od porad i testów po dyskusje na forach i w społeczności kierowców. Od cen nowych po oferty używanych. Zapraszamy!

[ Dodano: Sob 07 Lut, 15 13:06 ]
    ps. wczoraj w Gdansku widzialem pierwszy raz w ruchu ulicznym nowa Fabie. Niestety w kolorze niebieski milicyjny - a wiec ten darmowy. W tym kolorze to prawde mowiac szalu nie robi mowiac delikatnie...
    http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• pandzik
      RS
      • 2011
      • 2254
      • Seat

Zamieszczone przez Maicroft
      A czy kazdy kto kupuje auto o mocy 150 czy 300 czy tam 500KM musi nim jezdzic ciagle szybko, wyprzedzac na 3-4-5-go, lamac wszelkie zasady ruchu drogowego typu ciagle, podwojne ciagle itd ?? Bo z takich opisow tak to wyglada, ze jak nie leci na zlamanie karku to kapelusz :lol:
      Dlatego w tym kraju mamy tak bezpiecznie na drogach...

[ Dodano: Sob 07 Lut, 15 13:37 ]
      marlej108, Autko bardzo fajne, ale...

Autko tego rozmiaru traci sens. Bo jakbym miał kupować auto miejskie to bez dwóch zdań wolę Citigo. Prawie równie pojemne, a jednak zdecydowanie tańsze i jeszcze wygodniejszy w jeździe po mieście.
      Jeśli miałbym brać takie auto, to w najwyższej wersji z pakietem klimatyzacji i radia, silnikiem min 90KM. Takie auto wpada już cennikowo w kompakty, a te wiadomo, oferują więcej.

Komentarz

• Marek__82
        Rider
        • 2013
        • 262

Zgadza się, cena F3 jest trochę nieadekwatna do tego czym to auto jest.

Komentarz

• pandzik
          RS
          • 2011
          • 2254
          • Seat

Marek__82, Cena jakoś specjalnie nie odbiega od konkurencji. Polo jest droższe. Bardziej chodzi mi o cały segment.

Komentarz

• rafiki
            RS
            • 2012
            • 15975
            • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez pandzik
            Polo jest droższe
            Tak samo jak Golf jest droższy niż Octavia, Passat droższy niż Superb...
            رافال
            Spoty
            Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• Marek__82
              Rider
              • 2013
              • 262

Ale średnio wyposażona F3 z TSI kosztuje grubo ponad 50 kafelków, za takie auto to trochę dużo. A "golas" znowu nic nie ma :]

Komentarz

• pandzik
                RS
                • 2011
                • 2254
                • Seat

Zamieszczone przez rafiki
                Tak samo jak Golf jest droższy niż Octavia, Passat droższy niż Superb...
                Nie chce mi się porównywać teraz cenników, ale podstawowy Golf 85KM, z kilkoma podstawowymi pakietami (radio, alarm, skóra kierownica, alu), można na wyprz. kupić za mniej niż 60k zł. Wyżej też nie jest specjalnie drożej od O3.

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Dobra Panowie , w takim razie ile według was powinna kosztować Fabia III w podstawowej wersji i jakie powinno tam być wyposażenie, aby była ona według was konkurencyjna w stosunku do innych aut segmentu B?
                  Czarny Elegance

Komentarz

• Tony065
                    RS
                    • 2009
                    • 2487
                    • Octavia I (1U2)
                    • ARX 1.8 20VT 150 KM

pandzik, OK, ale nie każdy lubi gotowca z placu, albo kasa będzie, ale w połowie roku. Wtedy trudno o wyprzedaże. Zawsze można poczekać rok czy dwa i pojawią się poflotowe :diabelski_usmiech
                    Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                    @ by Tune-up Gdańsk
                    TDI VP++ i jeszcze rośnie
                    Antek

Komentarz

• marlej108
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 4976
                      • Octavia III (5E3)
                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez pandzik
                      Autko tego rozmiaru traci sens. Bo jakbym miał kupować auto miejskie to bez dwóch zdań wolę Citigo. Prawie równie pojemne, a jednak zdecydowanie tańsze i jeszcze wygodniejszy w jeździe po mieście.
                      Jeśli miałbym brać takie auto, to w najwyższej wersji z pakietem klimatyzacji i radia, silnikiem min 90KM. Takie auto wpada już cennikowo w kompakty, a te wiadomo, oferują więcej.
                      Teza, z ktora sie zgadzam. Jesli male auto to dla mnie nr 1 jest VW Up! (zaraz za nim Skoda Citigo - choc troche tansza to mi sie mniej podoba). Nie widze sensu w kupowaniu ani VW Polo, ani Skody Fabii. Bo ich podstawowe wersje to beda wypasione wersje VW Up! albo Skody Citigo, zas sama praktycznosc niewiele wieksza... Ale oczywiscie to tylko moje zdanie. Co wiecej - w cenie podstawowej Fabii z silnikiem 1.0 mpi 70 koni mozna kupic... podstawowego Rapida 1.2 mpi (ceny po rabatach mozna znalezc w sieci).

Ale oczywiscie - kazdy ma swoj gust.

Ja obecnie jestem na etapie, ze do miasta najlepiej sie sprawdza Vw Up! (czyli Skoda Citigo). Zas na trasy - Superb krolem :-)
                      http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Marek__82
                        Rider
                        • 2013
                        • 262

Big, Wg mnie Ambition TSI 90 KM powinien kosztować koło 44 tys. zł.

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez Marek__82
                          Big, Wg mnie Ambition TSI 90 KM powinien kosztować koło 44 tys. zł.
                          O.k. no więc bezpośredni konkurent Fabii III, jakim jest najnowszy Opel Corsa, który tez dopiero co wszedł do sprzedaży kosztuje w drugiej od dołu wersji Essentia z 1.4 (90KM) jedyne ... 49 250 zł. Dlaczego więc oczekujesz, że Skoda ma być aż o 5 tys zł tańsza od Corsy?
                          VW Polo w wersji 2 od dołu, czyli Comfortline z 1.2 TSI (90KM) kosztuje 54 990 zł. dlaczego fabia ma być aż o 10 tys zł tańsza od niego?
                          Kia Rio w wersji L z 1.2 (84 KM) kosztuje 48 490 zł. dlaczego Skoda miałaby być o 4 tys zł tańsza?
                          Renault Clio IV w drugiej od dołu wersji Zen z 0.9. TCe (90KM) kosztuje 50 450 zł.Dlaczego więc Fabia miałaby być o 6 tys zł tańsza od niego?
                          Tak na koniec, przypominam, że rzeczona Fabia III 1.2 TSI (90KM) Ambition kosztuje wg. cennika 47 180 zł, a więc jest ... najtańsza spośród podanych wyżej konkurentów z silnikami o takiej samej lub zbliżonej mocy dlaczego wiec piszecie, że Fabia jest ... zbyt droga, skoro jest najtańsza :?: :2kc
                          Czarny Elegance

Komentarz

• pandzik
                            RS
                            • 2011
                            • 2254
                            • Seat

Dobra Panowie , w takim razie ile według was powinna kosztować Fabia III w podstawowej wersji i jakie powinno tam być wyposażenie, aby była ona według was konkurencyjna w stosunku do innych aut segmentu B?
                            Ja odniosłem się do cen całego segmentu.
                            Sama Fabia podoba mi się dużo bardziej od konkurentów. Nie miałem okazji przyjrzeć sie nowej Corsie. Takie Clio zas szybko się opatrzyło...

Komentarz

• irekk
                              L&K
                              • 2011
                              • 1093
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

https://www.youtube.com/watch?v=MiahWY6-Vgs spalanie nie wiele mniejsze od mojego 1.4 TSI. W zasadzie to mógłbym powiedzieć porównywalne.

Komentarz

• Dig Dug
                                L&K
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 1306
                                • Seat

Big, Gdzieś to pisałem, ale powtórze, że skonfigurowałem 1.2 90KM ambiente + pewne rzeczy pode mnie by uzyskać to samo co mam Joy + dodatki i wychodzi drożej od mojego zakupu parę tysięcy.
                                Tu kosztuje 53530 zł bez upustów. Ja za swoją dałem 43500 zł, tyle że po upustach, 3500 zł dawała wtedy Skoda i sam utargowałem 2,5-3 tyś, coś mi świta prawie 50 tys za całość.
                                Więc było taniej jakieś 3,5 tys zł wtedy. Ile dadzą upustu na F3 ??

Jakby dawali 12 % bez łaski, to wychodziłoby i tak prawie 48 tys zł, a to już dużo.

Pamiętam, że Opel Corsa wychodził jakieś 53 tys zł, ale nie dawali upustu więc po upustach moja F2 wychodziła ok 10 tys taniej, co było chore w przypadku opla.

[ Dodano: Sob 07 Lut, 15 19:36 ]
                                irekk,
                                F3 90km/h 5,5 Polo 4,4 Peug308SW 3,9
                                F3 140 7,8 Polo 8,4 Peug308SW 7,4

F3 DSG polo manual 6b co ciekawe przy 140 oba 3000 obr. Peugeot tak samo.
                                308 ma większa moc 130KM i 3 cylindry, ale większą masę 1350kg.

Nie ciekawie to wygląda dla VW i Skody :twisted: ale co ciekawe przy tych samych prędkościach mają te same obroty, więc nie wiem skąd ta róznica. Jakby jeden był w obu pomiarach lepszy, to można zwalić na opory toczenia, wiatru, masę itp. Ale jest inaczej. :roll:
                                Była O1 jest F2.

Komentarz

• pandzik
                                  RS
                                  • 2011
                                  • 2254
                                  • Seat

Zamieszczone przez irekk
                                  https://www.youtube.com/watch?v=MiahWY6-Vgs spalanie nie wiele mniejsze od mojego 1.4 TSI. W zasadzie to mógłbym powiedzieć porównywalne.
                                  Hm, dziwnie wysokie. I to na siódmym biegu.

Komentarz

• irekk
                                    L&K
                                    • 2011
                                    • 1093
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

"To pewnie przez automat" :diabelski_usmiech Swoją drogą to za co to Euro6 odpowiada?

Komentarz

• Dig Dug
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2005
                                      • 1306
                                      • Seat

irekk, To pytanie retoryczne, ale :szeroki_usmiech EURO 6 to mniejsza emisja CO2 na km. Jak silnik spełnia, to ma EURO 6. Byle przejść homologacje, a rzeczywistość jest poza producentem, więc auta palą jak chcą, a na papierze jest to co powinno być jak auto ma spełniać EURO 6. Producent trzepie kapuche, rafinerie też, więc wszystko gra. :twisted:

A właśnie pójście w downsizing i rozwój turbobenzyn jest pod oczekiwania rafinerii i komisji biopaliwowej, bo już lata temu okazało się, że rafinerie mają problem ze sprzedażą benzyn, a dwa biodiesel to fikcja, bo wytworzenie jest droższe od efektu, paradoksalnie więcej wypalisz ON przy uprawie rolnej pod bio, niż uzyskasz później tego bio. A alkohol łatwiej uzyskać, więc go do benzyny i jazda przepalanka.
                                      Była O1 jest F2.

Komentarz

• Łabik
                                        Rider
                                        • 2013
                                        • 346
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Zapraszam na film z jazdy testowej F3 https://www.youtube.com/watch?v=dzOJcPwthdU
                                        Octavia 3 1.4 Tsi Brąz Topaz Ambition+Amazing+Canton i inne dodatki.
                                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=75869
                                        http://www.youtube.com/channel/UCgYZicxNasAMuZs6oEIQvAA

Komentarz

• Bartus
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 210

Zastanawiam się nad zakupem najnowszej Fabii z silnikiem 1.0 75ps. Dają instalację LPG za 1 zł. przy zakupie. Chodzi mi głównie o opinię o tym silniku.

Wszelkie sugestie mile widziane.

Komentarz

• formulagti
                                            Classic
                                            • 2012
                                            • 10

Mnie natomiast zastanawia ten pakiet na bezdroza i pakiet sport w Fabii 3 kombi, niestety w konfiguratorze w info nic ciekawego nie pisze na ten temat. Jak dobrze pamietam kiedys pakiet na bezdroza w octavi 2 mial bodajze podwyzszonne zawieszenie o jakies 20 mm i oslone silnika metalowa, czy w fabce ma byc tak samo ?. Natomiast pakiet sport w poprzedniej fabii 2 dotyczyl chyba tylko zderzaka przedniego RS jesli sie nie myle. Zna ktos moze te roznice ?

Komentarz

• irekk
                                              L&K
                                              • 2011
                                              • 1093
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Sk...45d8&_ticrsn=3 chwila z google

Komentarz

• formulagti
                                                Classic
                                                • 2012
                                                • 10

Zamieszczone przez irekk
                                                http://moto.wp.pl/kat,55194,title,Skoda-Fabia-dostepna-ze-sportowym-pakietem-stylistycznym,wid,16323644,wiadomosc.html?ticaid=1 145d8&_ticrsn=3 chwila z google
                                                Ok, ale to dotyczy fabii 2. W fabii 3 nie bedzie wersji RS, wiec zderzaka tez raczej w tej wersji nie bedzie na wyposazeniu.

Komentarz

• irekk
                                                  L&K
                                                  • 2011
                                                  • 1093
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez formulagti
                                                  Natomiast pakiet sport w poprzedniej fabii 2 dotyczyl chyba tylko zderzaka przedniego RS jesli sie nie myle. Zna ktos moze te roznice ?
                                                  F3 to inne auto, więc jeśli będzie pakiet sport to raczej nie ma opcji aby zderzak był z wersji RS Natomiast pewnie będzie tak jak w citigo i rapidzie - jakieś folie, kolor felg ew Dynamic i na tym się skończy. Elementów z R5 raczej nie ma co brać pod uwagę :szeroki_usmiech

Komentarz

• LS-Pawa
                                                    Classic
                                                    • 2015
                                                    • 13

Kilka zdjęć z salonu - dla odmiany z naszymi listwami

Zdjęcia powiększają się po kliknięciu, więcej zdjęć Skody Fabii III z listwami bocznymi na naszej stronie http://www.listwysamochodowe.pl
                                                    Oczywiście rabat do użytkowników forum obowiązuje też na te listwy
                                                    Pozdrawiam
                                                    Piotr
                                                    http://www.ListwySamochodowe.pl
                                                    Dla użytkowników forum OCP rabat 10% na listwy boczne do samochodów Skoda - w koszyku należy wpisać kod kuponu promocyjnego: ForumOCP

Komentarz

Pracuję...