Odnaleziono fabrycznie nowego Poloneza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greg.ko
    Drive
    • 2014
    • 59

Po modelach B6 paska, Golfera V, O2, VW/Skoda weszli w etap "stylu drwala" (modne się to podobno robi np w stylizacji mężczyzn ostatnio...podobno) . Tnąc koszty oprócz rewelacyjnej już jak widzimy w O3 platformy MQB zwolnili większość z bujniejszą fantazją stylistów/projektantów, pozostałej garstce okroili czas/środki na "twórcze myślenie" a Ci wzięli siekiery i ociosali to i owo dla jaj z kawałka drewna. Miały być jaja a tu pechowo dla nich spodobało się to szefom i mamy to co mamy :lol:
    W sumie SII do tego nie pasuje za cholerę.
    Pisałem to też wiele razy, że ja się podobnie jak Chris11 spodziewam większej O3, żadnych fajerwerków, nie łudzę się na nic w stylu A6C7 - choć niektóre wizualizacje jakoś mi tam "zakręcały". Jest grzanie widza a efekt będzie słaby IMO. Znaczy zależy jak dla kogo oczywiście - dla mnie słaby. Bo fanom stylistyki VW/Skoda będzie się zapewne jednak podobać.
    A co do zmiany A6 na niewiadomego superB-a (mając świadomość "postępu" dokonanego między O2 a O3) to chyba jedynie gdy się te audi zmienia po 10 latach a w kieszeni kryzys.
    Nawet stare C6 po 300-400 kkm zadbane potrafi nie trzeszczeć, być ciche na zawiasie , być lepiej wyciszone od dołu i góry niż SII np. To moje porównanie gdy przejechałem się takim nastukanym ale technicznie sprawnym kombiakiem kumpla.
    A gdybym miał C7 i zrobił taki myk jak ten Pan to - chyba sam bym się zarejestrował do lekarza po takim czymś :wink: Chyba, że mając siana będąc Czechem mającym sentyment do skody kupiłbym ale jako kolejne moje aut, powiedzmy z sentymentu, fanaberii, jako auta dla kadry menedżerskiej w swojej firmie.
    Hotrian się nie wkurzaj :wink: - takie moje przemyślenia ale może to ja dziwny jestem.
    Pytanie może i śmieszne ale nie wiem - ten B8 kiedy będzie w salonach do pomacania ?

Zamieszczone przez marlej108

Hehe, a mi sie wlasnie B6 bardzo podobal - czarny z tymi wszystkimi chromami i pieknym (a dla innych pewnie paskudnym) chromowanym wielkim grillem. Do tego bezowe wnetrze z elementami drewna...
    mmm, mmmm, mmmm, PYCHA!!!!!
    (no może bez tego drzewa) ale popieram kolegę....no i sedan :wink:
  • rafiki
    RS
    • 2012
    • 15976
    • Superb III (3V3)

Przeglądając z rana internet natrafiłem na ciekawy artykuł. W garażach warsztatu Autoparts (dawne ASO FSO) odnaleziono nowego Poloneza z 98 roku, którego przebieg to zaledwie 21 km. Jakby tego było mało - całe wnętrze jest jeszcze zafoliowane! Odnaleziony ATU Plus ma silnik 1.6 GSI z wtryskiem wielopunktowym. Aktualnie jest "dozbrajany" w niektóre elementy, ponieważ służył jako magazyn części zamiennych. Po doprowadzeniu do odpowiedniego stanu zostanie wystawiony na licytację, lecz cena jeszcze nie jest znana.
    Link do artykułu z Auto-Świata: http://auto-swiat.onet.pl/1-nowy-pol...iony-warszawie
    رافال
    Spoty
    Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

rafiki, news jest przeterminowany - juz wczoraj pisała o tym np Gazeta Wyborcza :wink:
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• rafiki
        RS
        • 2012
        • 15976
        • Superb III (3V3)

piotrek_gdy, nie czytam wybiórczej :P ale skoro tak, to zmienię topic żeby sobie wygasł :wink:
        رافال
        Spoty
        Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• ruwado
          RS
          • 2009
          • 14908
          • Octavia IV (NX3)

wczoraj i dzisiaj w necie było i jest
          pozdrawiam - Darek
          ​​

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratoRS
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Pytanie czy to jest taka gratka dla kolekcjonerow. Poza zerowym przebiegiem, to nic ciekawego. Zwykly ATU, do tego sluzyl jako magazyn czesci zamiennych, teraz glupia klapka wlewu paliwa bedzie w innym odcieniu, bo ktos kiedys potrzebowal.

To pewnie takie auto, co stalo na salonie, a jak firma zniknela to wyladowal na zapleczu i jak ktos przyjezdzal, zeby mu cos naprawic, to biegli do magazynu i wykrecali.

Chyba, ze wlasnie ze wgledu na ta legende, cos to moze byc warte za 50 lat.

Na aukcjach egzemplarze z podobnego rocznika wycenione są na około 4 - 6 tys. zł. Są to jednak egzemplarze mocno wysłużone.

W szoku jestem. Kilka lat temu takie Atu to w cenie zlomu sie sprzedawaly, bo nikt tego nie chcial. A kombi, ktore wyprodukowana o 30 lat za pozno, to juz calkiem porazka pod kazdym wzgledem.

Dla mnie najwieksza zagadka pozostanie kwestia rdzewienia Poloneza, zwlaszcza Caro. Byly modele ktore po 10 latach nie mialy rdzy, a inne byly zjedzone wszedzie, nawet na dachu dziury wylazily. Czyzby rozna blacha, a dokladnie woda do chlodzenia tloczonych blach
            Spritmonitor.de

Komentarz

• sesik
              RS
              • 2006
              • 2165

Zamieszczone przez Maicroft
              Dla mnie najwieksza zagadka pozostanie kwestia rdzewienia Poloneza, zwlaszcza Caro. Byly modele ktore po 10 latach nie mialy rdzy, a inne byly zjedzone wszedzie, nawet na dachu dziury wylazily. Czyzby rozna blacha, a dokladnie woda do chlodzenia tloczonych blach
              Kiedyś w tvn turbo bodajże w legendach prl, wypowiadał się dyrektor huty katowice odnośnie dostaw blachy do fso, dawali to co mieli pod ręką mieli, nie koniecznie dobrej jakości, sporo odpadków z zagranicznych klientów trafiało właśnie do fso.
              Best ET = 13.666
              Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
              PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
              http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• Bartek.K
                Rider
                • 2012
                • 396

Widziałem fabryczne zabezpieczenie w nowym polonezie :twisted: Zabezpieczenie zew. było nawet w miarę dobre,ale profili zamkniętych to tragedia,nie było go wcale . Poło tylko pryśnięte w dziurkę technologiczną i to wszystko :szeroki_usmiech A druga sprawa to jakość blachy.
                Nie ma rzeczy niemożliwych,są tylko trudne do wykonania.

Komentarz

• ruwado
                  RS
                  • 2009
                  • 14908
                  • Octavia IV (NX3)

Ja wiem jak składali Polonezy Caro - chodziłem wtedy do samochodówki w warszawie na Hożej. Miałem miesiąc praktyk na taśmie - montaż Poldka.

:? Różne rzeczy widziałem.

Widziałem np. jak z lakierni wyjeżdża gotowe nadwozie, polakierowane na etap zabezpieczenia - w bagażniku wrzucona butelka po wodzie mineralnej (przylakierowana oczywiście). I co - kumpel z klasy odrywa ją po zjechaniu budy z zabezpieczenia do montażu wiązki elektrycznej w bagażniku (jeden z pierwszych odcinków taśmy). Dalej jedzie buda z gołą blachą po oderwanej butelce i montują wiązkę, tapicerkę itp.

Różne rzeczy były :twisted:
                  pozdrawiam - Darek
                  ​​

Komentarz

• Gnusma
                    Drive
                    • 2012
                    • 90
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Ten Polonez podobno jest mocno zdekompletowany bo w ciągu jego całego postoju w tym salonie wykręcano z niego rózne rzeczy ...tak ze to ch.. a nie okazja :wink:
                    Ruwado w 2000r byłem w FSO na dwu tygodniowym szkoleniu (pracowałem po technikum w serwisie DAEWOO ) widziałem linie Poloneza i Lanosa .... na linii Poloneza totalny burdel żadnego koreańca a na linii Lanosa jak polak przykręcał koło to czterech koreańców go obserwowało ..hehe
                    Inzynierowie z FSO opowiadali że Polacy kradną ... ale to co robią żółtki to woła o pomstę do nieba ... FSO było państwowym zakładem i rząd wpakował kasę w jego modernizację ..kupiono pełno komputerów , CTRów do pomiarów itp ..jak weszli koreańce to wszystko wywieźli sukinsyny do Korei a stamtąd sprowadzili jakis przestarzały badziew i jeszcze Polska strona za to zapłaciła ... kur.. masakra
                    Pamietam stołówkę w FSO ... jak w RPA w czasach apartheidu ...koreańce wszystko odwalone .."szwedzki stół" ..mieli nawet swoich kucharzy ..murzyni z Polski ... micha z fasolą po bretońsku, kompot... i te talerze z logo FSO chyba z lat 80 ... wystrój częsci polskiej jak w "MISiu" Barei ..tylko łańcuchów do łyżek brakowało ....
                    Powiem jedno Daewoo okradło FSO i doprowadziło do jego upadku w sumie tak samo FSD w Nysie, FSR w Lublinie ...żółci złodzieje :?
                    Skoda Octavia I Tour 1.6 Twin Power

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=69409

Komentarz

• Tinky
                      Drive
                      • 2010
                      • 73

To pretensje należy mieć raczej do naszych oświeconych włodarzy, a nie do "Żółtków".

Komentarz

• wesolek
                        Classic
                        • 2011
                        • 34

Zamieszczone przez ruwado
                        Widziałem np. jak z lakierni wyjeżdża gotowe nadwozie, polakierowane na etap zabezpieczenia - w bagażniku wrzucona butelka po wodzie mineralnej (przylakierowana oczywiście). I co - kumpel z klasy odrywa ją po zjechaniu budy z zabezpieczenia do montażu wiązki elektrycznej w bagażniku (jeden z pierwszych odcinków taśmy). Dalej jedzie buda z gołą blachą po oderwanej butelce i montują wiązkę, tapicerkę itp.

o jezu moj poldek ;d

Zajmuja sie pierdolami w tym auto swiecie ostatnio;p no chyba ze mysla w sposob:
                        napiszmy artykul to moze ktos sypnie duzym hajsem :twisted:
                        Ostatnio edytowany przez wesolek (2008-09-11 20:02:14) 387 razy

Komentarz

• Big
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 6389

Zamieszczone przez Gnusma
                          FSR w Lublinie
                          FSC, w Lublinie była FSC (Fabryka Samochodów Ciężarowych). Produkowano w niej żuki i Lubliny. Przez pewien okres czasu także Peugeoty 405.
                          FSR (Fabryka Samochodów Rolniczych) była w Poznaniu - produkowano tam Tarpany.
                          Ale ogólnie masz rację. Związki zawodowe, niemal w przeddzien podpisania umowy z GM połakomiły się na lepszy socjal i gwarancje zatrudnienia oferowane przez Koreańczyków i wymogły na władzach podpisanie umowy z Daewoo, zamiast z GM. Polak jak zwykle mądry po szkodzie. Zamiat parzeć długofalowo i daleko do przodu, to patrzono na chwilę do przodu, a potem, to już jakoś to będzie. No i jakoś wyszło 8)
                          Czarny Elegance

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                            RS
                            • 2013
                            • 4038
                            • Octavia III (5E3)
                            • BKD 2.0 TDI 140 KM
                            • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Big, jakoś wyszło z naszych rąk :lol:
                            http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                            przedstawiam smerfetke

Komentarz

• ruwado
                              RS
                              • 2009
                              • 14908
                              • Octavia IV (NX3)

Zamieszczone przez wesolek
                              o jezu moj poldek ;d
                              wesolek, najlepsze, ze ja też wtedy jeździłem Poldkiem, tylko jeszcze nie Caro, a MR 89
                              pozdrawiam - Darek
                              ​​

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9943
                                • Ford

Abstrahując od tematu...
                                Dziś przejeżdzałem obok FSO i pomiędzy Modlińską a Wisłą tuż przy torze testowym widziałem zwały piachu i gruzu oraz maszynę do kruszenia betonu... Smutny to był widok... :?
                                Adam... Używam:
                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• ruwado
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 14908
                                  • Octavia IV (NX3)

Agamek12, coż powiedzieć. Ja wiem, że prawa wolnego rynku są nieubłagane. Ale mam prawie 100 % pewność. Takim firmom inne rządy (w innych krajach) by pomogły, a u nas, nawet nie to, że przeszkadzały. Dobijali je równo. Obcemu pomogą zwolnieniami z podatków, ale nie swojemu.
                                  pozdrawiam - Darek
                                  ​​

Komentarz

• solid
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 236

Smutne jest to, że 40 mln kraj nie ma własnego przemysłu motoryzacyjnego.

Płakać się chce, gdy widzę ekspansję Dacii która oprócz produkowania 30 lat temu "podrób" Renault tradycji nie ma żadnych.

Komentarz

• Bonthyc
                                      Drive
                                      • 2013
                                      • 60

Zamieszczone przez solid
                                      Smutne jest to, że 40 mln kraj nie ma własnego przemysłu motoryzacyjnego.

Płakać się chce, gdy widzę ekspansję Dacii która oprócz produkowania 30 lat temu "podrób" Renault tradycji nie ma żadnych.
                                      Takich mamy rządzących którzy wszystko co Polskie celowo niszczą. Nysa, Łada, FSO, FSM, Star, Ursus, motocykle, stocznie... a na dodatek trzeba im oddawać ponad 60% zarobków w podatkach. Pomyśleć, że Polonez mógłby teraz wyglądać tak jak O3 i kosztować 1/2 jej ceny :cry:

Komentarz

• JanuszSz
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 2835
                                        • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez Bonthyc
                                        Takich mamy rządzących którzy wszystko co Polskie celowo niszczą. Nysa, Łada, FSO, FSM, Star, Ursus, motocykle, stocznie... a na dodatek trzeba im oddawać ponad 60% zarobków w podatkach. Pomyśleć, że Polonez mógłby teraz wyglądać tak jak O3 i kosztować 1/2 jej ceny :cry:
                                        Z tą Ładą to pojechałeś :lol:
                                        Co do rządzących,to zostali wybrani przez Was.Specjalnie piszę ,przez Was"bo sam nigdy nie głosowałem na pogrobowców he,he Solidarności i KLD.
                                        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

• Maicroft
                                          Moderator
                                          S_OCP MemberModeratoRS
                                          • 2004
                                          • 25757
                                          • Audi

Rzad jedno, miasto Warszawa drugie podnoszac podatek od gruntu w sposob bardzo ciekawy.

Po tylu latach postoju takiej fabryki, to faktycznie taniej jest zburzyc i postawic od nowa. Wyburza, sprzedadza i powstanie jakies osiedle :?

Swoja droga w Mlada Boleslav, ciagle tez wyburzaja i buduja nowe hale i budynki. To nie jest tak, ze powstala jedna hala i stoi od 20 lat i nie ma tam żadnych modernizacji.
                                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Bonthyc
                                            Drive
                                            • 2013
                                            • 60

Zamieszczone przez JanuszSz
                                            Z tą Ładą to pojechałeś :lol:
                                            Co do rządzących,to zostali wybrani przez Was.Specjalnie piszę ,przez Was"bo sam nigdy nie głosowałem na pogrobowców he,he Solidarności i KLD.
                                            Omg... rzeczywiście faila strzeliłem z ładą, coś mi się pomerdało :wink:
                                            A co do rządzących to ja tam na nich nie głosowałem.

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9943
                                              • Ford

Zamieszczone przez Bonthyc
                                              Pomyśleć, że Polonez mógłby teraz wyglądać tak jak O3 i kosztować 1/2 jej ceny :cry:
                                              Z jakiego powodu auto tej wielkości miałoby kosztować mniej niż 30kzł?
                                              Adam... Używam:

Komentarz

• Bonthyc
                                                Drive
                                                • 2013
                                                • 60

Myślę, że za podstawową wersję "golas" z mało skomplikowanym silnikiem bez żadnych turbin itp. byłaby to całkiem realna cena. Zwróć uwagę, że nowy logan kosztuje w podstawowej wersji 29 900zł a podstawową wersję O3 ciężko nazwać "golasem". Alufelgi, skórzana kierownica, klimatyzacja, radio z mp3 czy lakier metalik to fajne dodatki ale nie każdemu Kowalskiemu będą takie dodatki potrzebne.

Komentarz

• Agamek12
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 9943
                                                  • Ford

Bonthyc, niech Ci będzie...
                                                  Pewnie do takiego auta pchałby się niemal każdy Polak i połowa pozostałych Europejczyków...
                                                  Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...