Nowa Fabia - relacja z World Skoda Conference Karlove Vary

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Marrat
    Drive
    • 2005
    • 44

Oczywiście ja też piszę się na nocny patrol
    Najbardziej podobało mi się za TGG - gość jechał passartem kombi i nie za bardzo wiedział o co chodzi - na trzech pasach jakieś dziwne czeskie auta i nijak wyprzedzić tego cholerstwa
    Może następnym razem patrol do np . Międzyzdrojów - grill na plaży o 5 rano :shock:
  • cieq
    Rider
    S_OCP Member
    • 2005
    • 745
    • Octavia I (1U2)
    • AGU 1.8 20VT 150 KM
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

Witam

W dniach 1 i 2 marca w przepięknej miejscowości Karlove Vary (Czechy) odbyło się spotkanie World Skoda Conference 2007.

Nie będę się rozpisywał na temat strony organizacyjnej całej imprezy, chciałem skupić się na dniu drugim, a wiec na jazdach testowych i moich osobistych odczuciach dotyczacych nowej Fabii.

Do dyspozycji dostaliśmy ok. 50 Fabii w rożnych wersjach wyposażeniowych (Classic, Style, Sport oraz Comfort z różnym wyposażeniem dodatkowym) i silnikowych. Silniki benzynowe przeznaczone na poczatku do tego modelu to 1.2 44kW, 1.2 51kW, 1.4 63kW oraz 1.6 77kW, ten ostatni również w automacie. Dieselki: 1.4tdi 51kW, 1.4tdi 59kW oraz 1.9tdi 77kW. W pozniejszym czasie dojda 1.4TSI, najpierw w wersji 125KM, a pozniej 170KM (Nowa Fabia RS). Testy nie odbywały się na zamkniętym lotnisku jak w przypadku poprzedniej Fabii, wyznaczono trasę liczącą ok.50km, miasto, kręte górskie drogi, autostrada, a więc tak by można było dobrze sprawdzić autko w różnych warunkach.

To czy nowa Fabia się komuś wizualnie podoba czy nie, jest kwestia gustu (zamieszczam fotki), dla mnie ten samochodzik jest po prostu ładny - podoba mi się (a granatowa w wersji Sport na 16-calowych felgach i z białym dachem a'la Mini Cooper jest sliczna :diabelski_usmiech ). Jakość wykonania wnętrza stoi na naprawde wysokim poziomie. Wiecej miejsca na nogi z tylu i nad glowami. Bagażnik 300l. Byłem mile zaskoczony praca zawieszenia, świetnie tłumi nierówności, w zakrętach trzyma się bardzo bardzo dobrze. Pare słów na temat silników. Jeździlem wszystkimi oprocz 1.6 aut., niestety zabrakło czasu . Pozytywne wrażenie zrobił na mnie 1.4 85KM - może to być tzw. "złoty środek". Zawiodłem się troszke na 1.6, po 105KM w benzynie spodziewałem się czegoś więcej. 1.9 TDI 105KM - wiadomo :diabelski_usmiech , do tego jakiś programik i można jeździć naprawdę szybko!

Czekamy na ceny.
    Załączone pliki
    www.pinkbike.com

Komentarz

• cook
      Ambiente
      S_OCP Member
      • 2005
      • 181

a taka też była?
      Były posiadacz 1.8 Turbo

Nikt nie tańczy na trzeźwo, chyba że oszalał..

Komentarz

• paf
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 3140

cook, budzimy się - cieq był na prezentacji Fabii 2
        chyba że pytasz o RSa w dwójce no ale pisze że nie było jeszcze ma być później

Komentarz

• meridomaniak
          Elegance
          S_OCP Member
          • 2005
          • 875
          • Octavia II (1Z3)
          • BKD 2.0 TDI 140 KM

widze, ze fajnie bylo masz foto tej granatowej z bialym dachem? mam nadzieje, ze jutro bedziesz na spocie to poopowiadasz troche wiecej
          był Golf | jest Octavia

Komentarz

• cieq
            Rider
            S_OCP Member
            • 2005
            • 745
            • Octavia I (1U2)
            • AGU 1.8 20VT 150 KM
            • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez cook
            a taka też była?
            Tak, stała jedna zółta przed hotelem na parkingu Czechy są po prostu zdominowane przez Skode, jeździ tam tego tyle że głowa mała, a zobaczyc RS'a na ulicy (czy to O1, O2 czy Fabia) to na prawdę nie problem.

Co do nowej Fabii RS to nie podali nam informacji kiedy bedzie, wiadomo tylko ze 1.4TSI 170KM.

[ Dodano: Sob 03 Mar, 07 12:07 ]
            Zapomniałem o jednej rzeczy, podstawili nam jeszcze 30 Octavii II Scout :diabelski_usmiech zarówno 2.0FSI 4x4 jak i 2.0TDI 4x4 :diabelski_usmiech z tzw. pełnym wypasem w środku (full opcja jak ktoś woli). Mało tego, przygotowali specjalną górsko-leśną trasę offroad'ową i wiecie co? Ten samochód jest świetny !!!!! Rewelacja !!!!!
            www.pinkbike.com

Komentarz

• cook
              Ambiente
              S_OCP Member
              • 2005
              • 181

Zamieszczone przez paf
              cook, budzimy się - cieq był na prezentacji Fabii 2
              chyba że pytasz o RSa w dwójce no ale pisze że nie było jeszcze ma być później
              uppsss ops: ale nie no zaraz piszą że to model na rok 2007
              Były posiadacz 1.8 Turbo

Nikt nie tańczy na trzeźwo, chyba że oszalał..

Komentarz

• paf
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 3140

Zamieszczone przez cieq
                Zapomniałem o jednej rzeczy, podstawili nam jeszcze 30 Octavii II Scout :diabelski_usmiech zarówno 2.0FSI 4x4 jak i 2.0TDI 4x4. Mało tego, przygotowali specjalną trasę offroad'ową i wiecie co? Ten samochód jest świetny !!!
                może by tak dla OCP jako prężnego i opiniotwórczego środowiska tak podstawili parę setek skodzin i najlepiej je nam zostawili

Komentarz

• cieq
                  Rider
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 745
                  • Octavia I (1U2)
                  • AGU 1.8 20VT 150 KM
                  • BKD 2.0 TDI 140 KM

Mam też najnowsze wiadomości, jeszcze w tym roku w O II pojawi się silniczek 1.8 TFSI (160KM 250Nm) !!! :szeroki_usmiech Natomiast w 2008r - uwaga uwaga - O II RS DSG !!! :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech

[ Dodano: Sob 03 Mar, 07 12:29 ]
                  cook, może inne "rodzynki" z naszego hotelowego parkingu? :diabelski_usmiech
                  www.pinkbike.com

Komentarz

• Tonny S
                    Drive
                    S_OCP Member
                    • 2004
                    • 67

Zamieszczone przez cieq
                    Zapomniałem o jednej rzeczy, podstawili nam jeszcze 30 Octavii II Scout zarówno 2.0FSI 4x4 jak i 2.0TDI 4x4
                    A mozna poprosic o pelniejszy opis z obcowania z tym modelem w wersji 2.0 TDi ??
                    www.leonclub.pl

Leon FR/ARL + powered by CompSport

Komentarz

• Ziomal
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2005
                      • 5841
                      • Octavia I (1U2)
                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM

cieq, wolałbym golfa od S6, dobre rodzynki jeżdzą po polskich drogach :szeroki_usmiech

[ Dodano: Nie 04 Mar, 07 00:32 ]
                      Tak patrząc na tą O2 Scout widzę że ma ksenonki chyba a spryskiwaczy już nie , wiem upierdliwy jestem :diabelski_usmiech
                      Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• cieq
                        Rider
                        S_OCP Member
                        • 2005
                        • 745
                        • Octavia I (1U2)
                        • AGU 1.8 20VT 150 KM
                        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez Ziomal
                        Tak patrząc na tą O2 Scout widzę że ma ksenonki chyba a spryskiwaczy już nie , wiem upierdliwy jestem :diabelski_usmiech
                        Mylisz się, akurat w tym 2.0TDI były reflektory soczewkowe (montowane seryjnie w O2 Scout). Z wyglądu są właściwie identyczne jak ksenonowe, różnica pojawia się po zapaleniu świateł Słusznie wychwyciłeś brak spryskiwaczy. Nie ma też samopoziomowania (regulacja manualna).

[ Dodano: Nie 04 Mar, 07 00:58 ]
                        Zamieszczone przez Ziomal
                        wolałbym golfa od S6
                        Ale to było RS6 :diabelski_usmiech

[ Dodano: Nie 04 Mar, 07 01:33 ]
                        Zamieszczone przez Tonny S
                        A mozna poprosic o pelniejszy opis z obcowania z tym modelem w wersji 2.0 TDi ??
                        Zachowuje wszelkie zalety i walory użytkowe O2 Kombi 2.0TDI z napędem 4x4 (Haldex). Jednak jest wyższa od zwykłej O2 4x4 o 60mm i ma bardziej "terenowe" zawieszenie. W wyposażeniu seryjnym znajdziemy też metalową płytę pod silnik i wzmocnione 17-calowe felgi. Wizualnie, z dodatkami a'la Audi Allroad prezentuje się świetnie, po prostu rasowo. Do tego dochodzi bogate wyposażenie standardowe. Jazda tym samochodem po autostradzie, krętych górskich drogach czy w lesie (organizatorzy przygotowali kilka terenowych tras) to czysta przyjemność i ogromna frajda. Bez zastanowienia dopłaciłbym pare tys zł do O2 Kombi 2.0TDI Elegance i kupił Scout'a. I zrobił do niego program :diabelski_usmiech
                        www.pinkbike.com

Komentarz

• Tymon
                          RS
                          • 2004
                          • 2970

Zamieszczone przez cieq
                          Zapomniałem o jednej rzeczy, podstawili nam jeszcze 30 Octavii II Scout zarówno 2.0FSI 4x4 jak i 2.0TDI 4x4 z tzw. pełnym wypasem w środku (full opcja jak ktoś woli). Mało tego, przygotowali specjalną górsko-leśną trasę offroad'ową i wiecie co? Ten samochód jest świetny !!!!! Rewelacja !!!!!
                          No taka mi się Marzy
                          Idealna do warunków jakie napotykamy z braciszkiem na kopalniach.... piękna jest :szeroki_usmiech
                          Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
                          Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
                          BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Garret
                            L&K
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 1196
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez Tymon
                            Zamieszczone przez cieq
                            Zapomniałem o jednej rzeczy, podstawili nam jeszcze 30 Octavii II Scout zarówno 2.0FSI 4x4 jak i 2.0TDI 4x4 z tzw. pełnym wypasem w środku (full opcja jak ktoś woli). Mało tego, przygotowali specjalną górsko-leśną trasę offroad'ową i wiecie co? Ten samochód jest świetny !!!!! Rewelacja !!!!!
                            No taka mi się Marzy
                            Idealna do warunków jakie napotykamy z braciszkiem na kopalniach.... piękna jest :szeroki_usmiech
                            Mnie też Faajna fura, Gdzieś wyczytałem, ze ona ma wyżej zawias o 17mm w porównaniu do zwykłej OII 4x4 (która jest wyższa o 20mm od ośki). cieq piszesz o 60mm- to zawias + relingi? Bo chyba nie sama zawiecha? :roll:
                            anyway dzięki za relację!
                            Garret

-----------
                            Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• Highspeed
                              Rider
                              • 2006
                              • 298

Ten "skałt" to mi się chyba najbardziej widzi .... no i na moją wiochę nadaje się jak ulał ... kto wie .. może za lat kilka.... ładne autko nie ma co.
                              Nowa Fabia - chyba przyjdzie się przyzwyczaić do nowego designu Skód ...
                              nawigację mam - ram pa pa pa pam

Komentarz

• Purchawa
                                Admin
                                S_OCP Member
                                • 2004
                                • 8007

A w Scout jest DSG?
                                "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

mnie sie ta OII SCOUT podoba

Komentarz

• Tonny S
                                    Drive
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 67

A w Scout jest DSG?
                                    Nie ma, ale moze bedzie.
                                    www.leonclub.pl

Leon FR/ARL + powered by CompSport

Komentarz

• daneczek76
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3642
                                      • Toyota

Zamieszczone przez cieq
                                      Ale to było RS6
                                      niech wygram w totka to rs4 lub rs6 zawędruje po szczeche. naprawde fajne fotki a szczególnie Octavii II Scout naprawde rewelka

widze tak koledzy pdniecaja się dsg ja osobiście nie miałem okazji jak to się zachowuje jak naprzykład chce zredukować przed zakrętem bieg w manualu żaden problem z tego co jeżdziłem automatem Toyota camry nawet po przełaczniu przycisku na bardziej sportowy styl jazdy po ujeciu gazu przed zakrętem żeby jakos to zredukowac lub coś w tym stylu reakcje były opuźnione.

Czy faktycznie to tak dobrze działa: Skrzynia DSG jest wyposażona w dwa sprzęgła - jedno do biegów parzystych, drugie zaś do nieparzystych. Można zaryzykować stwierdzenie, że są to dwie przekładnie o oddzielnych sprzęgłach. Dzięki takiemu rozwiązaniu zmiana biegu jest natychmiastowa i trwa 0,03 - 0,04 sek. Sekret tkwi w zasadzie działania, a mianowicie: gdy skrzynia wykryje konieczność zmiany biegu (zależnie od wybranego trybu - komfortowego lub sportowego) zapina odpowiednie przełożenie tak by było już gotowe. Tak więc kolejny bieg jest już jakby włączony, a o jego zmianie powiadamia nas dźwięk i obroty silnika. A wszystko to bez szarpania. Dla zwolenników szybkiej jazdy, lubiących samemu decydować o odpowiednim przełożeniu przygotowano tryb, w którym używa się manetek przy kierownicy. Mimo gorszych osiągów w tym trybie pomyślano o indywidualistach.
                                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• szkoda
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 22543

Zamieszczone przez Purchawa
                                        A w Scout jest DSG?
                                        nieeeeeeee :evil:
                                        saport techniczny baj DGW
                                        była BKD+DSG '05 120kkm
                                        była BXE '08 190kkm
                                        no i nie ma :-)

Komentarz

• NEOrADEk
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1469

Zamieszczone przez meridomaniak
                                          widze, ze fajnie bylo masz foto tej granatowej z bialym dachem? mam nadzieje, ze jutro bedziesz na spocie to poopowiadasz troche wiecej
                                          A taka z targów w Genewie może być?
                                          O2 1.6 MPI BGU (102KM/148Nm) '04 Amb. - pierwsza sztuka?
                                          "Now we are free and we will see you again but not yet, not yet!"

Uniden Pro 510XL+Hustler IC100

Komentarz

• Mr T.
                                            Ambiente
                                            • 2006
                                            • 236

Zamieszczone przez NEOrADEk
                                            A taka z targów w Genewie może być?
                                            z tego co czytałem to na targach miała być wystawiona czarna ze srebrnym dachem . I ta właśnie taka jest .
                                            życie zaczyna się powyżej 4000 rpm

Komentarz

Pracuję...