Jeździłem - weekend z Rapidem Spaceback

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Dig Dug
    L&K
    S_OCP Member
    • 2005
    • 1306
    • Seat

Big, Przecież testując auto nie odetniesz się od przyzwyczajeń.
    Do tego ktoś kto ma 2m wzrostu i 130 kg wagi inaczej będzie odbierał każde auto, niż 50 kg kobieta 160 cm wzrostu. Do tego odczucia przyśpieszeń, hamowania, prędkości na zakrętach i uślizg przodu/tyłu, potencjalny ekodriving i spalanie. Za dużo zmiennych, by się odciąć. Stwierdzenie, że coś wystarczające to co znaczy ??? wystarczające dla kogo itd. itp. Więc subiektywizmu się nie pozbędziesz.

Dla mnie porównuje się coś w stosunku do czegoś. Obiektywnie możesz zrobić pomiary i wartości przyśpieszeń i hamowania. I tyle.

Ogólne wrażenia i w przypadku Rapida są OK, ale wtedy zaczynają się "ale" i ta właśnie osobiste odbieranie auta daje nam obraz co jest dobre, co złe, a co udaje coś czym nie jest.

Skoda próbuje nam sprzedać swój produkt tłumacząc pewne braki jako zasadne, a odstępstwa od normy nową jakością. A na prawdę przestrzennie mamy rozciągniętą F2 z nowym wzorniczo środkiem, którego odbiór przetestowano przed wypuszczeniem F3.

Ciekawe ile wspólnych elementów z Rapidem ma nowa F3 ?
    Była O1 jest F2.

Komentarz

• Alonzo_
      RS
      • 2009
      • 2460
      • Hyundai

Zamieszczone przez Dig Dug

Skoda próbuje nam sprzedać swój produkt tłumacząc pewne braki jako zasadne, a odstępstwa od normy nową jakością.
      +1

Dla skodziarza to zagrywka poniżej pasa IMO. Było wiele o tym pisania przy O3 vs O2 choćby. Ale na chłodno tak właśnie, jak bardzo trafnie piszesz kolego, interpretuje niektóre dziwne tłumaczenia i argumenty nowych produktów wciskane nam przez ludzi ze Skody.

Komentarz

• Prim
        L&K
        • 2013
        • 1040
        • Audi

Ja wiem czy reklama... Ja jestem wielbicielem testów Zachara na YT... On chyba nie uważa się za profesjonalistę - wg mnie popełnia wiele błedów w ocenie aut które testuje ale to nie razi... jest w pewien sposób pomocny i daje pewien obraz....

Kolejny "Test" BIG-a jest też subiektywny i nie uważam, że stornniczy... Zachar też stara się pokazywać + i - każdego auta - uważam, że Rapid z 1.6 TDI może się podobać, tym bardziej z pozycji użytkownika (na codzień) SII - może po prastu pozytywnie zaskoczyć...

Nie wolno wszytskich testów/opinii/wpisów na forum traktować biegunowo.. uważam, że można sobie "wydobyć" z tego opisu wile cennych informacji....

PS. Osobiście wole Big-a piszącego "testy" ;]
        Paseratti B8 1.8 TSI DSG

VW Jetta 1.2 TSI

Komentarz

• Wiltord
          Classic
          • 2012
          • 28

Zamieszczone przez Big
          Troszkę nie czujesz na czym polega testowanie samochodu
          A przepraszam bardzo, kolega jest zawodowym testerem samochodów że wie i jest wyrocznią? A my czytający mamy przyjąć prawdę objawioną? No popłynąłęś

Nie polega to na porówaniu auta którym się jeździ na co dzień do auta testowanego (no chyba ze akurat posiada się auto tej samej klasy co auto testowane).
          Sztuką jest odrzucić przyzwyczajenia z własnego auta i skupić się na wadach i zaletach testowanego auta w porówaniu z innymi przedstawicielami tej samej klasy.
          Chodzi o to, że starasz się na siłę być obiektywny w recenzji a nie koniecznie Ci to wychodzi. Może zamiast udawać stronniczego i obiektywnego, powiedzieć jasno i wyraźnie przede wszystkim sobie, sprawdzam samochód jak ja to widzę i ja to czuję. Jestem subiektywny i zwracam uwagę w autach na to, na to i na to, na co dzień jeżdżę tym i tym i mam takie i takie przyzwyczajenia. Gadanie że się oderwie od przyzwyczajeń - kogo chcesz oszukać, siebie czy nas?

Zdecydowanie wolę szczere opisy i odczucia nie siłujące się na obiektywne patrzenie na samochód, w końcu jesteśmy na forum, a nie wśród "recenzentów" z autogazet.
          [O2] --->>> stworzona do podróżowania...
          <<------ Showroom -> moja Oktaśka ------>>

Komentarz

• zajas
            Rider
            • 2009
            • 631

Big, z tym fragmentem się zgodzić nie mogę:

Zamieszczone przez Big
            Wszyscy byliśmy zaskoczeni ilością miejsca jakie oferuje wnętrze Rapida Spaceback. Dziewczyny siedzące z tyłu bardzo chwaliły sobie ilość miejsca na nogi oraz mnogość uchwytów na puszki i butelki w tym w opuszczanym centralnym podłokietniku.
            Ja i kolega, siedzący na miejscu pasażera, również mieliśmy miejsca pod dostatkiem i obaj chwaliliśmy bardzo wygodne przednie fotele.
            miałem O2, która była w środku przestronna
            mam S2 który jest jeszcze bardziej przestronny
            odbyłem test drive Rapidem Spaceback i sorry- ale czułem się jak w ciasnej puszcze (do małych ludzi nie należę, 176cm, 90kg)-moim zdaniem w w aucie jest po prostu ciasno, bardzo ciasno jak na tę klasę samochodu

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

Kolego Wiltord, a może po prostu NIE czytaj moich testów, bo widzę, ze masz z tym spory problem
              Jakoś nie widziałem twoich testów. Jakoś nie widziałem abyś w swoim wolnym czasie przetestował choć jedno auto i pokazał to innym. Za to masz chyba najwięcej ze wszystkich do powiedzenia jeśli chodzi o mój obiektywizm i profesjonalizm. Jak to w Polsce, jak ktoś chce coś zrobić to się miesza z błotem, żeby przypadkiem nie wyskoczył ponad szarą rzeczywistość.

[ Dodano: Sro 30 Lip, 14 16:24 ]
              Zamieszczone przez Wiltord
              Gadanie że się oderwie od przyzwyczajeń - kogo chcesz oszukać, siebie czy nas?
              Pytanie czy z tobą naprawdę jest wszystko o.k. ??? Przetań w końcu snuć spiskowe teorie dziejów i weź się za robotę !! Broni ci ktoś przetestować jakieś auto i to opisać?
              Z czym masz czlowieku problem? Z tym że ktoś chciał cos zrobic dla innych i nie byłeś to ty??
              Widzę ,ze jak większość naszych rodaków umiesz tylko narzekać i krytykować, ale dać coś od siebie już nie.
              Czarny Elegance

Komentarz

• yunior81
                RS
                • 2010
                • 1657
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Moim zdaniem fajny opis Rapida w takiej konfiguracji.
                Czytając jednak to co się ukazało pod głównym tematem, widać, że niektórzy podeszli bardzo "uczuciowo" do tego "artykułu" i wyszło jak zawsze.

Komentarz

• perfex
                  L&K
                  • 2005
                  • 1117

Zamieszczone przez Big
                  Wskazałem wady i zalety, a że zalet jest dużo wiecej niz wad. No cóż, to chyba dla nas klietów, lepiej.
                  Główny problem jest taki, że to auto ma cenę z du.y wyjętą. No i w wersjach podstawowych, czyli czasem kupowanych przez kogoś (nie wiem po co..?) patrzenie na Rapida jest równie ekscytujące co obserwowanie wzrostu trawnika...
                  Pozdrawiam
                  perfex

Octavia HTP

Komentarz

• exportsubripp
                    Rider
                    • 2010
                    • 304

Zamieszczone przez perfex
                    Zamieszczone przez Big
                    Wskazałem wady i zalety, a że zalet jest dużo wiecej niz wad. No cóż, to chyba dla nas klietów, lepiej.
                    Główny problem jest taki, że to auto ma cenę z du.y wyjętą. No i w wersjach podstawowych, czyli czasem kupowanych przez kogoś (nie wiem po co..?) patrzenie na Rapida jest równie ekscytujące co obserwowanie wzrostu trawnika...
                    Lubie to
                    Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• Wiltord
                      Classic
                      • 2012
                      • 28

Kolego Big, publikując swoje wrażenia z jazdy tym autem (bo tak powinno sie to określać a nie testem) chyba trzeba spodziewać sie krytyki a nie tylko superlatywów.
                      Poza tym od kiedy to trzeba opublikować swój tekst aby móc wypowiedzieć się w temacie? Nie przesadzaj. Napisałem co sądzę o tym tekście jak i inni koledzy, ale mnie sie głównie czepiasz.
                      [O2] --->>> stworzona do podróżowania...
                      <<------ Showroom -> moja Oktaśka ------>>

Komentarz

• bishop
                        L&K
                        • 2012
                        • 1430

Zamieszczone przez Big
                        Niestety auto było czarne i bez szklanego dachu, ale i tak robiło niesamowite wrażenie, za sprawą czarnego perłowego lakieru, oraz 17 calowych felg aluminiowych o bardzo ładnym wzorze....
                        Cała ładność' rapida w wersji spaceback , polega na szklanym czarnym dachu i kontrastowym kolorze nadwozia, tu akurat obu brak , szkoda że takiego nie miałeś.

Zamieszczone przez Big
                        Ja i kolega, siedzący na miejscu pasażera, również mieliśmy miejsca pod dostatkiem i obaj chwaliliśmy bardzo wygodne przednie fotele....
                        Jakie mniej więcej masz gabaryty, inaczej odczuwa chłop190, inaczej chłopak170?

Ładne spalanie 5l, ..czyli ecodriver , jadac bez obciżenia zobaczy 3kę z przodu ?

Jak dostaję się furę weekend? Pytanie aby wykluczyć dość przychylny test dla rapida

Komentarz

• Enriquez
                          RS
                          • 2009
                          • 7685
                          • Superb III (3V3)

nie ma co się podniecać - opis jak opis
                          dla mnie Rapid to porażka, tym bardziej za te pieniądze - sorry taki mamy klimat
                          w zasadzie nie wiadomo po co takiego sportbacka kupować? Do miasta? Za 7 dych z dieslem - chyba nie.
                          W trasy? Za te pieniądze chyba da się kupić O3?
                          Pozdrawiam
                          Marcin

Komentarz

• Agamek12
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 9943
                            • Ford

Co do spalania: osiągnięcie realnego spalania w trasie na poziomie 4,00l/100km jest w Rapidzie 1.6TDI 105KM jak najbardziej do osiągnięcia (auto jest wyraźnie oszczędniejsze od Fabii 1.6TDI 75KM) - wystarczy nie przekraczać 110km/h.
                            Miejsca na nogi i nad głową jest naprawdę dużo, ale auto jest wąskie.
                            Plastiki są brzydkie, ale się nie rysują.
                            Fotele są zdecydowanie małe i mają marne trzymanie boczne (ale ja jestem dość wysoki i być może przez to tak to odczuwam).
                            Kufer w liftbacku jest ogromny.
                            No i obiektywnie to Rapid jest zupełnie przeciętnym autem, które nie ma prawa wywoływać jakichkolwiek niezdrowych emocji.
                            Adam... Używam:
                            Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                            Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• Wosho
                              Rider
                              • 2012
                              • 328

Nie przekraczać 110?
                              Ludzie po drogach się jeździ a nie toczy podniecając wskaźnikami spalania z komputera..
                              A potem dojezdzasz do tira a przed nim i za nim po kilku takich kierowców i weź tu wyprzedź wszystko na raz..

Komentarz

• Agamek12
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 9943
                                • Ford

Zamieszczone przez Wosho
                                Nie przekraczać 110?
                                Ludzie po drogach się jeździ a nie toczy podniecając wskaźnikami spalania z komputera..
                                A potem dojezdzasz do tira a przed nim i za nim po kilku takich kierowców i weź tu wyprzedź wszystko na raz..
                                A czy ktoś każe jeździć z taką prędkością? Chcesz jechać szybciej, to jeździj. Jadąc z taką prędkością po "gierkówce" naprawdę nie jesteś problemem dla innych kierowców...
                                Poza tym przykład TIR-a jest złym przykładem, bo one jeżdżą ~90km/h...

Zresztą mowa tu jest o czymś innym niż technika/prędkość jazdy.
                                Adam... Używam:
                                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• xtremesystems
                                  RS
                                  • 2010
                                  • 2254
                                  • Hyundai

juz to gdzieś pisalem. siedziałem w spacebacku i miejsca od drzwi dla kierowcy jest mniej niz w Fabii. wiecej schowek w drzwiach kierowcy jest mniejszy niz Fabii. nic tam zmiescic nie idzie.
                                  galke podnoszenia fotela obslugiwalem palcami bo cala dłoń (jak a Fabii) mi sie nie miescila

wydaje sie ze ta szerokość w srodku uzyskana jest przez spore odchudzenie drzwi

dodatkowo rapid spacebac ma mniejszy bagażnik niz f2 kombi

jedynie czym bije na głowę fabie to miejsce z tylu na nogi.

{zawias taki sam}

[ Dodano: Czw 31 Lip, 14 10:47 ]
                                  Zamieszczone przez Dig Dug
                                  Jak już pisałem kilka razy, wg. mnie jako użytkownika F2, Rapid jest duży, ale wyłącznie z tyłu. Przód ma praktycznie taki sam jak w F2. Dużo nad głową i podobnie wąsko. Nie czuć zwiększenia miejsca jak to ma się po przesiadce z F2 do OII czy OIII.
                                  A z tyłu przestrzeni na nogi jest tyle co w OII wg, mojego odczucia.
                                  .
                                  widac nie tylko ja mam takie wnioski

Komentarz

• pandzik
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2254
                                    • Seat

Ja odbyłem ok 60km jazdę testową Rapidem 1.2 105KM. Auto spisało się nad wyraz dobrze. Jechało jak po szynach. Sztywno i pewnie zachowywało się w zakrętach. Wnętrze nie wydawało żadnych dźwięków, mimo fatalnej nawierzchni.
                                    Mi jako dwumetrowcowi brakowało jedynie komfortu i miejsca dla prawego kolana. Mieściłem się ale nie tak wygodnie jak w O3. Odrzuciłem tę opcję zakupową właśnie z powodu tego kolana.
                                    Rapid w wyższej wersji wyposażeniowej i silnikiem 105 tsi wchodzi cenowo do poziomu O3 czy Golfa więc dałem sobie spokój.

Komentarz

• maksiu
                                      RS
                                      • 2011
                                      • 11466

Jako użytkownik Rapida liftback benzyna 1.2 105 KM jestem z niego w 100% zadowolony. Przesiadłem się z 13-letniej O1 i Rapid jest idealnym następcą. Spełnia podstawowe wymagania jakie miałem przed zakupem. Obecnie pokonałem tym autem ponad 4 tys. km i nadal podtrzymuje swoje pozytywne zdanie o Rapidzie. Auto jak każde inne ma swoje plusy i minusy (większość została opisana w tym topicu). Kwestie gustu każdy ma indywidualne i z tym się nie dyskutuje i nie zamierzam nikogo na siłę przekonywać że Rapid to wizualnie piękne auto. Samo przymierzenie się do auta w salonie lub przestudiowanie katalogów tego modelu nie oddaje rzeczywistości. Nawet krótka jazda próbna da o wiele więcej informacji o aucie niż sucha teoria. Oczywiście kwestie wizualne można ocenić na sucho ale nic poza tym.
                                      Auto jest z segmentu B-C i z tym się trzeba liczyć. Nie wymagajmy super techniki i wykonania po aucie z tego segmentu. Wszelkie info o cenie zakupu itp zawarłem w showroomie (link poniżej).
                                      Inne sprawy związane z modelem zawarte są tutaj http://forum.octaviaclub.pl/viewforum.php?f=60
                                      Paweł

Komentarz

• mac_aaron
                                        Elegance
                                        • 2012
                                        • 984
                                        • Octavia III (5E3)
                                        • CJSA 1.8 TSI 180 KM

Ostatnio w Automaniaku porównywali Rapida z C-Elysee i Loganem. Tyle tylko, że Rapid był o 50% droższy od konkurentów... Myślałem, że są w miarę obiektywni, ale ten odcinek emanował bezczelną reklamą koncernu VW, ewidentnie było widać, że ktoś ładnie posmarował.

Komentarz

• perfex
                                          L&K
                                          • 2005
                                          • 1117

Zamieszczone przez mac_aaron
                                          Ostatnio w Automaniaku porównywali Rapida z C-Elysee i Loganem. Tyle tylko, że Rapid był o 50% droższy od konkurentów... Myślałem, że są w miarę obiektywni, ale ten odcinek emanował bezczelną reklamą koncernu VW, ewidentnie było widać, że ktoś ładnie posmarował.
                                          Częste są takie durne zagrywki. Wiadomo, że w segmencie budżetowym klient liczy każdą złotówkę. Różnica w cenie powiedzmy do 5 tys zł może być jeszcze w zasięgu klienta, ale płacić np. +15tys za auto tych samych gabarytów jest przecież dla takiego klienta Abstrakcją..
                                          Pozdrawiam
                                          perfex

Octavia HTP

Komentarz

• pandzik
                                            RS
                                            • 2011
                                            • 2254
                                            • Seat

Zamieszczone przez mac_aaron
                                            Pokaż gdzie to Rapid jest droższy o 50 % od podobnie wyposażonego C-Elysee? O Logana nie pytam bo to inna liga.
                                            Zwabiony pozytywnymi opiniami o nowych Daciach odbyłem jazdy próbne trzema modelami Dacii w przeciągu jednego dnia, krótko po jeździe próbnej 301-ką.
                                            Peugeot był poprawnym samochodem , dobrze wykończonym itp. Odstrasza jednak kilka "tanich" rozwiązań i brak ( do niedawan) testów zderzeniowych.
                                            Dacia to moim zdaniem nieporozumienie. Nie można jej porównywać z 301-ką a co dopiero z Rapidem.

Komentarz

• xcracer
                                              Elegance
                                              • 2014
                                              • 851
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BKD 2.0 TDI 140 KM

Od dziś do momentu odbioru mojej Octy z ASO będę jeździł Rapidem 1.2 TSI. Auto jest praktycznie nowe, ma przejechane ok. 5000 km.

Pierwsze wrażenia...auto całkiem sympatyczne, myślałem że z tym silnikiem będę się musiał odpychać nogami żeby samochód jechał . Wkurza skokowa regulacja pochylenia oparcia w przednich fotelach.
                                              Moja FLka:

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...hlight=xcracer

Komentarz

• bishop
                                                L&K
                                                • 2012
                                                • 1430

Gadamy , gadamy /piszemy/, a głównego testera nie widać, spłoszył się, czy urlop ?

Komentarz

• Waśka
                                                  Rider
                                                  • 2013
                                                  • 552
                                                  • Mitshibishi

opis Biga i późniejsze uwagi pozwalają mi wysnuć wniosek, że jeśli Rapid miał zagospodarować segment rynku wcześniej zajmowany przez O1, to chyba to nie wyszło. chyba że to miał być podobny manewr, tylko oczko niżej: bierzemy samochód z segmentu B, nadymamy go trochę i sprzedajemy jako C żeby skusić tych klientów, którzy są zadowoleni z Fabii, ale przestaje im wystarczać w niej miejsca i prestiżu
                                                  - fajnie że są uchwyty na kubki ale fotele nie mają nawet regulacji lęźdzwiowej (mi np przeszkadza to we wszystkich pozbawionych tego udogodnienia samochodach którymi jeżdżę jako kierownik albo pasażer, tak samo jak plastiki na drzwiach w miejscu oparcia ręki trzymającej kierownicę) a bagażnik ma marne 415 l. mało, nawet zakładając że nikt tych wynalazków TSI nie będzie gazował.
                                                  - start-stop (opcja czy dają na siłę?) i wtopa z klimą na stopie to porażki.

Jaki wzrost miały osoby siedzące z tyłu? chodzi mi o porównanie słynnej ciasnoty tyłu w O1 z Rapidem. zmniejszono bagażnik żeby dac więcej miejsca pasażerom?
                                                  Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG

Komentarz

• greg505
                                                    L&K
                                                    • 2013
                                                    • 1239

Zamieszczone przez Waśka
                                                    a bagażnik ma marne 415 l. mało, nawet zakładając że nikt tych wynalazków TSI nie będzie gazował.
                                                    - start-stop (opcja czy dają na siłę?) i wtopa z klimą na stopie to porażki.
                                                    Przeciez rapid sedan ma 550litrowy bagaznik.
                                                    Co do s-s to w zadnym samochodzie klima nie chodzi jak silnik nie pracuje, zreszta ja nie widze z tym problemu, gdyz jak jest zapotrzebowanie na klime, to silnik sie sam ponownie uruchomi (albo wogole nie wylaczy).

Co myslicie o nowym toledo? Wlasciwie to to samo co rapid, ale ladniejsze na zewnatrz
                                                    Black magic

Komentarz

Pracuję...