autko jak juz będzie to na lata nie zamierzam za chwile sie go pozbywac. a nie ekscytuje mnie jezdzenie rocznikiem wole cash w reku
W moim przypadku, gdybym poczekał da 2015 rok to przepadły by mi pakiet przeglądów basic na 4 lata/120kkm oraz gwarancyjny na 2 lata /120kkm, które dostałem powiedzmy gratis. Ważniejsze dla mnie było auto które było mi potrzebne, niż jakieś zamieszanie z rocznikami.
autko jak juz będzie to na lata nie zamierzam za chwile sie go pozbywac. a nie ekscytuje mnie jezdzenie rocznikiem wole cash w reku
Przy takim założeniu że na dobrych kilka lat to faktycznie rocznik ma małe znaczenie. Natomiast jak ktoś zmienia auta dosyć często to jest to odczuwalne.
krisr77, Generalnie na Octavie da się wyciągnąć 12% upustu i nie ważne czy 4% daje w papierach Skoda, a reszte 8 % ugrasz u dilera, albo Skoda daje wyprzedażowo 7% to diler dołozy ci 5% do sumy 12% i tyla.
Dokładnie takie ceny dostałem na moje konfiguracje u znanego sprzedawcy. 12%.
Jeśli ktoś ma lepsze dojście to proszę o kontakt na tego dielera.
^^pamietam kiedys bez problemu dostalem 11% na Octavke, praktycznie na wejsciu do salonu. Wspomnialem tylko, ze ludzie na forum pisza o takich poziomach Aha - i to nie byla zadna wyprzedaz rocznika.
Ten diler musi mieć straszne parcie na sprzedaż. Pewnie nie mają wyrobionego planu i muszą na koniec roku dorobić, by nie stracić w drabinie rankingowej, albo chcą awansować, by dostać lepszy rabat od Skody. Ewentualnie sprzedawca, chce zająć dobre miejsce w ich wewnetrznym konkursie. Mi Fabie sprzedawał zwycięzca takiego konkursu, jako pracownik, który sprzedał najwięcej aut Skoda w Polsce w 2007 roku.
Koledzy sa juz nowe ceny wyprzedazowe na stronie VW. Tyle ze jakis "geniusz" zamiast to jakos oglosic to po prostu zmienil kwoty (zwiekszyli) przy poszczegolnych modelach i nikt prawie o tym nie wie ze sa juz lepsze ceny. Wystarczy wejsc na strone VW i sprawdzic. Niestety na Up! nie zwiekszyli kwoty - jest dalej 3000 zl (a mialo byc 4000 zl, ale ponoc maja tak malo sztuk, ze... im sie ponoc nie oplaca bo i tak sie sprzedadza - wg panow z VW).
Tutaj dla przypomnienia zamieszczam znowu kwoty rabatow, jakie byly a obok ceny jakie sa od dzisiaj jesli sie zmienily:
up!- rabat 3000 PLN,
Polo - rabat 9500 PLN,
Golf hatchback i kombi - rabat 6 000 PLN, 8000 zł
Jetta (samochody przed faceliftingiem) - rabat 12 000 PLN, 14.000 zł
Jettta po fl - 12.000 zł
Touran - rabat 15 000 PLN, 17.000 zł
Scirocco GP - rabat 21 000 PLN,
Beetle - rabat 8 000 PLN, 10.000 zł
Tiguan - rabat 16 000 PLN, 19.000 zł
Passat B7 sedan i kombi - rabat 20 000 PLN,
CC - rabat 11 000 PLN, 16.000 zł
Sharan - rabat 15 000 PLN. 20.000 zł
Najważniejsze - nie napalać się. Jeden diler robi łachę dorzucając dywaniki, drugi opuści 5%, a trzeci 10, dlatego warto rozesłać konfiguracje do kilku(nastu) z prośbą o wycenę. Jednemu zależy na wielkości sprzedaży, innemu na marży. Jeśli klient jest wygodny, nie będzie jeździł na 2-gi koniec Polski, jeśli zależy mu na czasie - weźmie to, co stoi na placu i jeszcze dopłaci.
Kiedyś (kilka lat temu) wszedłem sobie ot-tak, popatrzeć, do niedawno otwartego salonu Peugeota. Pan salonowy natychmiast do mnie podszedł, pomimo że uczciwie określiłem moje zamiary, i mocno zachęcał do kupna ostatniej sztuki jaka im została, upust dawał jakiś nieprzytomny - za nieźle wyposażonego 307sw HDi był gotów zejść sporo poniżej 50,000 bylebym tylko go wziął, bo tej jednej sztuki brakowało mu do jakiegoś limitu, a byłem ostatnim klientem tuż przed zamknięciem w Sylwestra 8)
Prawie mnie namówił, niestety w tamtych czasach było to dla mnie absolutnie niewykonalne finansowo...
Komentarz