Skoda Rapid Spaceback Monte Carlo

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • damianxxx
    Classic
    • 2010
    • 22

Zamieszczone przez rodaczek
    Zamieszczone przez Chomik
    S maxa kupiłem
    No to
    Postaram się wpaść w poniedziałek i oblukać
    Ponieważ moje życie jest ostatnio dość dynamiczne zapewne pojawię się około 21. :-)
  • cool_torun
    Ambiente
    • 2008
    • 162

Czy Skoda może powodować skręt szyi u przechodniów i innych kierowców? Otóż TAK!

W zeszłym tygodniu miałem przyjemność użytkować Skodę Rapid Spaceback w wersji MonteCarlo z silnikiem 1,2 105 KM (6 biegowa skrzynia) z mnóstwem dodatków i miałem okazję przekonać się jak to jest - zwracać na siebie uwagę.
    Zacznijmy od wyglądu, który był sprawca zamieszania na ulicach. Rapid wyglądał tak jak na reklamach w telewizji - Czerwień Corrida niemetalizowana, szklany przyciemniany dach, przedłużony optycznie na tylną klapę. Do tego czarny grill, lusterka i 16 calowe felgi ITALIA. Całość robiła niesamowite wrażenie. Czułem się jak jakiś celebryta , gdy gro osób oglądało się samochodem i komentowało między sobą wygląd samochodu. Jedynie moja żona stwierdziła że zbyt "szpanerski" i nie będzie nim jeździła- radość dla mnie - więcej ja za kółkiem.
    Przejdźmy teraz do wnętrza. Urządzone w stylu czerwień dynamic zapraszało kubełkowymi fotelami ze zintegrowanymi zagłówkami. Fotele świetnie okalały ciało, dzięki czemu dobrze trzymały na boki. Mimo że mam 180 cm wzrostu, nie odczułem dyskomfortu z powodu braku regulacji zagłówka - były w sam raz. I jeszcze jedno, przyjemny dodatek który doceniła żona - podgrzewane siedzenia ;-)
    Gdy już umieściłem swoje cztery litery w fotelu, przede mną pojawiła się świetna trójramienna skórzana kierownica obszyta czerwoną nicią. System wskaźników podświetlany na biało a pomiędzy nimi MAXI-DOT był bardzo czytelny nawet w słoneczny dzień przy odsuniętych roletach w suficie. Środkowy panel wzbogacony o nawigację system głosowy zestaw pod telefon GSM był intuicyjny, czytelny i łatwy w obsłudze - mimo iż pierwszy raz go użytkowałem - po 5 minutach odnalazłem się we wszelkich ustawienia, wyborach itp. Natomiast na głowa - jedna z największych frajd w tym samochodzie - przeogromny panoramiczny dach, który zachwycił nie tylko mnie ale i moją żonę oraz córkę, która nieustannie wpatrywała się w niebo. Górna część deski rozdzielczej wyglądała na elegancki, ale czar prysł po dotyku - jakbym dotykał plastikową deskę do krojenia. Lepsze wrażenie odnosiło się przy dotyku słynnych boczków, które częściowo były pokryte skórą. Sporym minusem jest natomiast podłokietnik i brak możliwości regulacji przód-tył, przez co bardzo nieporęcznie było posługiwać się hamulcem ręcznym (za trzecim razem gdy potrzebowałem ręcznego zacząłem podnosić podłokietnik).
    Przejdźmy do użytkowania. Silnik okazał się całkiem żwawy jednak dopiero powyżej 2 tys obr/min. Poniżej był lekko mułowaty. Podpowiedzi odnośnie przełączenia biegów są chyba dla emerytów i mają zero wspólnego z ECO Drivingiem, dla tego od razu zignorowałem jego podpowiedzi. Jeśli ju mowa o spalaniu, to na trasie przy normalnej jeździe udało się zejść do 5,5 l na 100 km(dane z komputera) natomiast w mieście 7 l/100 jest takim optymalnym wynikiem.
    Samochód został wyposażony w tempomat. Byłoby wszystko ok, jednak podczas zjazdów z nawet niewielkich wzniesień odczuwało się delikatne szarpanie tak jakby nie był w stanie utrzymać prędkości (podejrzewam że to wina małej pojemności i braku siły do hamowania silnikiem). Zawieszenie było dosyć twarde, aczkolwiek może to wina niskiego profilu opon, jednak samochód trzymał się pewnie drogi i szedł jak po sznurku.

Podsumowując. Samochód był wyposażony w sporo dodatków, tempomat, Light Assistant, czujnik deszczu, HHC (takie bynajmniej odniosłem wrażenie) i jeszcze inne drobnostki. Świetnie się prezentuje i poprawnie prowadzi. Jednak za prawie 83 tys złotych wybrałbym Octavię. Polecam go osobom które nie mają dzieci - ewentualnie jedno, albo osobom które chcą drugie auto w domu i nie mają co z pieniędzmi począć i chcą zwracać na siebie uwagę.
    I ostatnie - czy wszędzie się płaci za trójkąt ostrzegawczy w nowym samochodzie? Myślałem że to wyposażenie obowiązkowe.
    Załączone pliki

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez cool_torun
      Czy Skoda może powodować skręt szyi u przechodniów i innych kierowców? Otóż TAK!
      Wątpię mój przyjacielu. Wygląda jak napompowana Fabia lub Octavia po strzale z tyłu.
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• phrix
        L&K
        • 2007
        • 1000
        • Audi
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam podobne przemyślenia co Enriquez, wygląda trochę tak : chciał bym ale mnie nie stać :wink:
        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• irekk
          L&K
          • 2011
          • 1093
          • Octavia II (1Z3)
          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez cool_torun
          miałem okazję przekonać się jak to jest - zwracać na siebie uwagę.
          W Skodzie Rapid. Prima aprilis w pełnej formie od rana

Komentarz

• maro rs
            Elegance
            • 2014
            • 948

Też nie moja bajka, ale wierzę, że trochę osób się obejrzało z uwagi na design - połączenie czerwieni z czernią robi robotę.
            Wiadomo, że RS to coś nieco innego, ale skoro po każdym tankowaniu muszę rozganiać ludzi żeby wejść do auta tudzież słyszę teksty od osiedlowych dresów gromadzących się licznie przy moim aucie jak w moim podpisie (a to też przecież tylko Skoda), to czemu Rapid w podobnej kolorystyce nie miałby wzbudzać jakichś tam emocji.
            "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9943
              • Ford

Jeżdżę trochę Rapidem. Nie powoduje on we mnie żadnych emocji. Krzykliwy kolor nadwozia niewiele zmieni.
              To wciąż zwykły samochód na zewnątrz, i nudny w środku. Nawet w takiej wersji...
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• irekk
                L&K
                • 2011
                • 1093
                • Octavia II (1Z3)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Kolor w idealnym oświetleniu zwróci uwagę ale później będzie co najwyżej rozczarowanie że to nie chociażby jakiś Focus ST Tego jeździ już tak dużo na ulicach że w ogóle nie robi wrażenia. Czerwona Fabia I też by się rzucała w oczy jakby ją wywoskować

Komentarz

• yunior81
                  RS
                  • 2010
                  • 1657
                  • Octavia I (1U2)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM

A ktora Skoda robi " az takie wrazenie " ?
                  Bez jaj ..... to sa zwykłe, poprawne samochody i tyle.

Komentarz

• Andja
                    Rider
                    • 2006
                    • 596

Zamieszczone przez yunior81
                    A ktora Skoda robi " az takie wrazenie " ?
                    Bez jaj ..... to sa zwykłe, poprawne samochody i tyle.
                    No jak to która???? RS3 od maro rs czy to na osiedlu czy przy tankowaniu nie potrafi się uwolnić od gapiów ;-)

Komentarz

• maro rs
                      Elegance
                      • 2014
                      • 948

Hehe, jaja se robicie, a ja tu poważnie piszę :P I, gwoli ścisłości, też mnie to trochę dziwi i mam do tego dystans. Ba, zastanawiając się nad zakupem Skody moim głównym argumentem na "nie" była pewność, że zupełnie nie będzie lansu.
                      "k..., aleś pan tu bestię postawił"

Komentarz

• phrix
                        L&K
                        • 2007
                        • 1000
                        • Audi
                        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Maro rs ja miałem odwrotnie podczas zakupu Audi, przeszkadzało mi że będę postrzegany przez pryzmat tej marki ( czyt. na równi z kierownikami BMW) :szeroki_usmiech

Ostatnio miałem do czynienia z prezesem dużej polskiej firmy który na spotkanie przyjechał O1. Dopiero po czasie domyśliłem się dlaczego jeździ takim samochodem.
                        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• sew1981
                          RS
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2009
                          • 10918
                          • Fiat

bez przesady to nie czasy, że za Fabia z pakietem stylistycznym będą się oglądać, jak dziś najbardziej wypasione Beemwu nie robi już wrażenia, apetyt na wykwintne potrawy gapiów rośnie z najadaniem się. No dziś to może za Astonem się by obejrzeli, bo za 911 już tego się nie robi....:roll:
                          Co innego przełom lat 80 i 90 tych, wtedy każde auto zza zachodniej granicy powodowało skręt szyi prawie....
                          Chyba, że autor pisze o przechodniach nie w naszym kraju i na prowincji, gdzie poprostu silą rzeczy (a nie wyborem) motoryzacja jest lata w tyle....lub o przechodniach w postaci dzieci z przedszkola, którym kolor się spodoba :P

Komentarz

• Northeusz
                            RS
                            • 2010
                            • 1677
                            • Octavia I (1U2)
                            • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez maro rs
                            Wiadomo, że RS to coś nieco innego, ale skoro po każdym tankowaniu muszę rozganiać ludzi żeby wejść do auta tudzież słyszę teksty od osiedlowych dresów gromadzących się licznie przy moim aucie jak w moim podpisie
                            Przeżycia i emocje, jakby co najmniej Lambo Aventador albo Huracan podjechało :lol:. To jakie reakcje będą występować na widok Focusa RS, albo obecnie zaprezentowanego nowego Type-R?
                            Pozdrawiam
                            Northeusz

Komentarz

• Enriquez
                              RS
                              • 2009
                              • 7685
                              • Superb III (3V3)

Focus, ten zwykły wygląda jak zwykła padaczka. Natomiast RS - faktycznie jest dzień do nocy i robi wrażenie, szczególnie jak jest np. biały albo zielony. Inny samochód. Widać, że to chce jechać. Z drugiej strony trochę za bardzo krzykliwy - to tylko Focus a nie Ferrari.
                              Pozdrawiam
                              Marcin

Komentarz

• Northeusz
                                RS
                                • 2010
                                • 1677
                                • Octavia I (1U2)
                                • AUM 1.8 20VT 150 KM

Enriquez, w sumie na tle innych sportowych kompaktów taki Focus RS może sobie pozwolić na krzykliwość . 320KM lub 350KM w wersji RS500 oraz 4x4 robi jednak dobrą robotę.
                                Pozdrawiam
                                Northeusz

Komentarz

• Enriquez
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 7685
                                  • Superb III (3V3)

Robi, robi.
                                  Pozdrawiam
                                  Marcin

Komentarz