Zamieszczone przez xof
OPONY całoroczne - temat zbiorczy
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez mattyah4x4ja o jednym, Ty o drugim... wątek jest o oponach całorocznych i warto by się było tego trzymać, a nie że chińskie, że niedobre bo tanie, że lepsze polskie lub czeskie (faktycznie, ogromny wybór opon 4S u producentow polskich i czeskich)
a sens mojej wypowiedzi odnosi się do wszystkich typów opon.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI
Komentarz
-
-
mattyah4x4, i jak spadł już deszcz? Bo namieszałeś mi z ta oponą i jestem skory ją kupić. Tylko jak z tym deszczem.
Wszyscy odradzają wielosezonowe opony ale ciekaw jestem ile tych osób kupiło nowe wielosezonowe opony? Założę się ,że 3/4 osób nie kupiło lub kupiło jakieś śmietniki z importu.
Najlepiej jakby osoby się wypowiadające podawały bynajmniej markę opony wielosezonowej żeby był jakiś punkt odniesienia.
A pisanie ,że ktoś kupuje wielosezonowe z oszczędności to bez sensu bo jak policzyć cenę łączną 2 kompletów opon to wychodzi często podobna a nawet i mniejsza cena wielosezonowych.
Ja po prostu nie mam gdzie trzymać kolejnych opon zimowych.
Ps. niektórzy w innym temacie jarają się tanimi zimówkami Dębicą i Sava bo w kopnym śniegu są dobre. Nie wiem jak wy ale ja w kopnym śniegu nie jeździłem od co najmniej kilku lat. A na deszczu jak i Dębica tak i Sava sobie kompletnie nie radzą. Tego jakoś nikt nie podkreśla.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shokTego jakoś nikt nie podkreśla.
osobiście sporo przejechałem na GY vector 5 . zimowe wrażenia takie jak napisałem wcześniej . lato czuć było ze maja spore opory toczenia . tylko że auto miało 60KM
jeździłem na starym nawigatorze , zima słabo . lato w zasadzie jak na letniej.O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
shok, musisz poczytać od początku ;-) Używam całorocznych GY vector4seasons, wcześniej w fabii 75KM, teraz w octavii. Świadomie po zakupie samochodu sprzedałem opony letnie i kupiłem nowy komplet wielosezonowych. Moja opinia na temat tych opon się nie zmieniła.
Dla mnie rewelacja, nie zmieniłem stylu jazdy zimą. Opony zachowują się bardzo dobrze na błocie pośniegowym/śniegu. Na lodzie najlepsza zimówka będzie się ślizgać. Co ważne, na mokrym asfalcie jeszcze nie zdarzyło mi się zerwać przyczepności podczas hamowania (tzn nie włączył się abs). Może to zależy od stylu jazdy?
Wcześniej wiele lat miałem dwa komplety opon i po prostu odechciało mi się każdej wiosny/jesieni zmieniać koła.
Fascynacja samochodem przeszła mi kilka lat temu, teraz liczy się bezawaryjność, wygoda. Nie kręcą mnie mody, kosmetyki samochodowe za xxx zł. Nie ma m również problemu z jaką prędkością uda mi się pokonać zakręt :-) Auto jeździ na całorocznych dobrze i choć niejeden mistrz kierownicy wie na ten temat lepiej ja już dwóch kompletów opon nie kupię.
Zamieniłem przód/tył po 2 latach, przebieg 24 tys - bieżnik na przedniej osi zużyty w niewielkim stopniu, 1-2mm w porównaniu z tyłem.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez shokmattyah4x4, i jak spadł już deszcz? Bo namieszałeś mi z ta oponą i jestem skory ją kupić. Tylko jak z tym deszczem.
no opona - jak to opona... toczy się i nic poza tym, normalnie
zresztą ani nie było jakiejś spektakularnej ulewy, ani nie jechałem na trasie po koleinach wypełnionych wodą (zresztą w tych ostatnich powinna sobie dobrze radzić z odprowadzaniem wody - ze względu na dość agresywny, ale otwarty bieznik w kształcie v)
zresztą nowa opona (z max bieżnikiem) będzie się zawsze zachowywała kozacko :wink:
pytanie co będzie, jak ten bieznik zejdzie do np. 5 mm (nowa w moim rozmiarze ma 7 mm)
a tak wogóle to ja jestem niemiarodajny - jezdze cały rok na BfG AT, a zdarzało mi się również zime przejezdzic na oponach typu MT :szeroki_usmiech
[ Dodano: Pią 25 Paź, 13 13:18 ]
Zamieszczone przez krzysn
Fascynacja samochodem przeszła mi kilka lat temu, teraz liczy się bezawaryjność, wygoda. Nie kręcą mnie mody, kosmetyki samochodowe za xxx zł. Nie ma m również problemu z jaką prędkością uda mi się pokonać zakręt :-) Auto jeździ na całorocznych dobrze i choć niejeden mistrz kierownicy wie na ten temat lepiej ja już dwóch kompletów opon nie kupię.
to jest trochę tak jak z automatycznymi skrzyniami biegów - najbradziej krytykują ci, którzy nigdy takiej nie mieli :lol:Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16
uwaga
nie robimy pompowtryskiwaczy
Komentarz
-
-
Przy aucie 4x4 to ja nie widze problemu z ruszeniem nawet zima jak ta opona bedzie miala cos bieznikaO2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
GVI 1.4TSI
LANCIA YPSILON 1.2 MPI
Komentarz
-
-
Oprócz napędu 4X4 to stanowczo odradzam-u mnie opony całoroczne nie sprawdziły się,głównie zimą,kiedy to miałem olbrzymie problemy,a na drodze czułem sie jak na lodowisku. jednak dobre zimówki trochę dają i poprawiają komfort jazdy,bezpieczeństwo.www.sklepmartec.pl - sklep motoryzacyjny.
Komentarz
-
-
ooo, to ciekawy towar....
a tak z innej beczki - leszek, doradź proszę: da się doważyć dynamicznie opony na przedniej osi w scoucie (haldex) ??? przy podłożeniu maszyny pod koło (z wyłączonym silnikiem i zapłonem) haldex odpali tylna oś po wykryciu poślizgu przodu ?
a może robic o na aucie w całości podniesionym na podnośniku kolumnowym ? :?Diesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16
uwaga
nie robimy pompowtryskiwaczy
Komentarz
-
-
shok, gy vector4seasons xl występują w modelu dla volkswagena, dodatkowe oznaczenie vw. Nie wiem dlaczego, ale mają etykietę z informacją o znacznie niższym hałasie. Piszę z komórki więc trudno mi wkleić linka, info można znaleźć na stronie gy.
Absolutnie nie narzekam na hałas w swoich oponach, ale jeśli mogłoby być lepiej to chętnie bym to sprawdził.
Aha, nic mi się nadmiernie nie ugina ;-), opona jak fabryczna 205/55 r16 z indeksem V
Komentarz
-
-
1.Goodyear Vector 4Seasons 205/55 R16 91 H -103 Euro
2.Goodyear Vector 4Seasons 205/55 R16 94 V -110 euro
3.Goodyear Vector 4Seasons 205/55 R16 94 V XL MFS 112 Euro - z oznaczeń wynika ,że jest z rantem :?
4.Goodyear Vector 4Seasons 205/55 R16 94 V VW 130Euro
Na pozycje 2 i 4 trzeba czekać kilka dni.Kilka dni u mnie to pewnie 2 tygodnie czekania,ale zadzwonię w poniedziałek i się dowiem ile trzeba czekać na daną oponę.Wybiorę chyba tę która dotrze do mnie najszybciej tylko coś czuję,że będzie to H.
Wczoraj miałem w ręce GY jak i VredesteinQLite niestety w innych rozmiarach. Opone VQ Lite można zakładać jak się chce.GY jest kierunkowy. Tak piszę jakby kogoś to interesowało.
Komentarz
-
Komentarz