OPONY całoroczne - temat zbiorczy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • adym
    Ambiente
    • 2008
    • 179

..ale ten poprzedni test jest z zeszlego roku wiec albo nastapila jakas krytyczna zmiana w mieszance na gorsze (nonsens), albo konkurencja uciekla czy tez do testu wybrano tylko topowe opony, albo po prostu te wszystkie testy sa g.... warte (tez mozliwe)

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

Zamieszczone przez adym
      ale ten poprzedni test jest z zeszlego roku wiec albo nastapila jakas krytyczna zmiana w mieszance na gorsze (nonsens), albo konkurencja uciekla
      Oczywiście że może tak być Kiedys czytałem test w którym opony Dunlop Sp Sport 01 zajeły 1 miejsce, a za 2 lata te same opony były juz pod koniec stawki Konkurencja nie śpi. To co było dobre wczoraj dziś jest do d... .
      Czarny Elegance

Komentarz

• wojciech_
        Ambiente
        • 2008
        • 164

Zamieszczone przez Big
        (jesli nie stać was na 8,5 zł to w Empiku zapewne przeczytacie sobie tę gazetę za darmo).
        - nie zapedzaj sie tak kolego bo niefajnie sie to czyta!

[ Dodano: Pon 05 Paź, 09 15:10 ]
        Zamieszczone przez Big
        Oczywiście że może tak być Kiedys czytałem test w którym opony Dunlop Sp Sport 01 zajeły 1 miejsce, a za 2 lata te same opony były juz pod koniec stawki Konkurencja nie śpi. To co było dobre wczoraj dziś jest do d... .
        - jesli cos 2 lata temu bylo dobre to teraz tez jest dobre tak samo, tylko ze konkurencja jest lepsza, albo testy g.. warte. Nie popadajmy w skrajnosc. Chyba nie zmieniasz opon co rok, twierdzac, ze te roczna sa juz do d... ?

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

zacznijcie się luzować powoli Panowie :idea:

[ Dodano: Pon 05 Paź, 09 15:41 ]
          Zamieszczone przez krzysn
          Ale ten przykład nijak ma się do opon całorocznych.
          przykład mówi tylko o tym, że "da się przeżyć", ale też dobrze jest "żyć godnie" :lol: i oto chodzi Big'owi.
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• wojciech_
            Ambiente
            • 2008
            • 164

Zamieszczone przez szkoda
            zacznijcie się luzować powoli Panowie :idea:
            - no wlasnie wlasnie, sa gusta i gusciki i chyba temat mozemy uznac za wyczerpany

Komentarz

• eroberto1
              Rider
              • 2010
              • 350

Może ktoś się orientuje jakie to opony - Fulda Supremo 205/55 R16 91H M+S ze znakiem śnieżynki... Czy to jest opona zimowa czy wielosezonowa? Można na tym śmigać w okresie letnim?
              2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

Zamieszczone przez eroberto1
                Może ktoś się orientuje jakie to opony - Fulda Supremo 205/55 R16 91H M+S ze znakiem śnieżynki... Czy to jest opona zimowa czy wielosezonowa? Można na tym śmigać w okresie letnim?
                Kristall Supremo to jest typowo zimowa opona, ale jeździć latem też się da
                pewnie szybko zakończą żywot w tych warunkach.
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• eroberto1
                  Rider
                  • 2010
                  • 350

Jednak dobrze zapytać bo sprzedawca zapewniał że całoroczne i śmigałbym w lato..;D
                  2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• szkoda
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2005
                    • 22543

Jednak dobrze zapytać bo sprzedawca zapewniał że całoroczne i śmigałbym w lato..;D
                    trochę IMO przywalił :szeroki_usmiech
                    była BKD+DSG '05 120kkm
                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• goryl3
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 126

Jak jest gorąco i popada deszcz to na zimówce nie ma jazdy...
                      www.jem-zdrowo.com.pl

Komentarz

• oolsztyniak
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 6647
                        • Superb II combi (3T5)
                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego.
                        Była O2 RS 190 km / 436 Nm
                        Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm

Komentarz

• Agamek12
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 9935
                          • Ford

Ja w sierpniu przez kilka dni w ramach diagnostyki hałasu jeździłem na zimowych jednosezonowych Pirelli. I powiem jedno: w życiu już tak nie zrobię: przy dynamicznym ruszaniu (nie mylić ze strzałem ze sprzęgła) auto prawie zawsze piszczało, słabo hamowało włączając nieustannie ABS, zdecydowanie wpadało w podsterowność. Problemem zimówek latem nie jest ich szybsze zużycie, ale znaczne pogorszenie bezpieczeństwa jazdy...
                          Adam... Używam:
                          Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                          Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez Agamek12
                            Ja w sierpniu przez kilka dni w ramach diagnostyki hałasu jeździłem na zimowych jednosezonowych Pirelli. I powiem jedno: w życiu już tak nie zrobię: przy dynamicznym ruszaniu (nie mylić ze strzałem ze sprzęgła) auto prawie zawsze piszczało, słabo hamowało włączając nieustannie ABS, zdecydowanie wpadało w podsterowność. Problemem zimówek latem nie jest ich szybsze zużycie, ale znaczne pogorszenie bezpieczeństwa jazdy...
                            ja przejeździłem ze 2 sezony letnie na zimówkach, w tym ostatni i da się jeździć
                            w sumie na końcu to już były slicki więc nie do końca typowo zimowy bieżnik :lol:
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Agamek12
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 9935
                              • Ford

ja przejeździłem ze 2 sezony letnie na zimówkach, w tym ostatni i da się jeździć
                              w sumie na końcu to już były slicki więc nie do końca typowo zimowy bieżnik :lol:
                              To mi kilka dni kiedy jeździłem na zimowych tak jak na letnich (czyli tak samo hamowałem, skręcałem, itp.) wystarczyło, aby mieć kilka potencjalnie niebezpiecznych sytuacji... nigdy więcej...
                              Może na zużytych jeździ się lepiej (no bo w sumie "slicki" też są z bardzo miękkiej gumy), ale ponad 7-milimetrowe są zdecydowanie nieprzyjemne...
                              Adam... Używam:

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

To mi kilka dni kiedy jeździłem na zimowych tak jak na letnich (czyli tak samo hamowałem, skręcałem, itp.)
                                no to akurat nie dziwi
                                jakby na zimowych 195 jeździł tak jak na letnich 225 to pewnie bym już z Wami nie rozmawiał od roku :lol:
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Scyzor
                                  Classic
                                  • 2010
                                  • 28

No offence, ale specjalnie nie rozumiem całej tej dyskusji.
                                  Opony są jak buty - całoroczne nie istnieją, a jeśli istnieją to nadają się tylko do oglądania, bo zimą się w nich zmarznie, a latem zapoci. Kupowanie takich opon to IMHO gówniana oszczędność. Osobiście uważam, że jeśli kogoś nie stać na dwa komplety nowych opon to lepiej kupić lekko używane letnie i zimówki niż jeden komplet nowych całosezonówek.

pzd
                                  Scyzor

Komentarz

• szkoda
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2005
                                    • 22543

Zamieszczone przez Scyzor
                                    No offence, ale specjalnie nie rozumiem całej tej dyskusji.
                                    ja tam rozumiem, jak ktoś nie ma napinki i jeździ np. tylko, albo głównie po mieście to kupuje sobie Goodyear Vector 4 Season i wbija w 2 komplety.
                                    była BKD+DSG '05 120kkm
                                    była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Agamek12
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 9935
                                      • Ford

Ja też uważam, że jak ktoś mało jeździ, i w dodatku w "korzystnych" warunkach, to wystarczy mu komplet DOBRYCH opon całorocznych. No bo jak mój ojciec przejeżdza rocznie góra 10.000km, używa auta głównie w weekendy, porusza się po mieście lub drogami podmiejskimi "ekspresowymi", a w dodatku w dalekie trasy jeździ tylko 1-2 razy w roku latem, to z dobrodziejstwa "zimówek" i tak nie ma szans skorzystać... Ale on i tak ma 2 komplety kół .
                                      Aha, używane "zimówki" są złym pomysłem - jakiś czas temu czytałem test z którego wynikało, że już po 3-4 latach nawet niezużyte opony tracą masę ze swoich zalet - poprostu guma się starzeje i twardnieje...
                                      Adam... Używam:

Komentarz

• firmek
                                        Rider
                                        • 2008
                                        • 477

W zwszlym roku kupilem komplet nowych opon letnich - zwykle asymetryczne conti ecocontact 2 - wiec nic z wymyslnym bieznikiem do ostrej jazdy letniej. Zimowki mam juz dosyc leciwe, bieznik tak z 5 mm, 6 letnie. Kierujac sie przekonaniem ze zimowki sa dobre bo maja miekka gume a przeciez w starych ta guma robi sie twarda i do tego nie widzac (na pierwszy rzut oka) specjalnej roznicy w budowie bieznika stwierdzilem ze nie ma sensu zmieniac nowych opon na stare zimowki bo pewnie na tych nowych bedzie lepiej.
                                        Zima w tym roku byla dosyc mocna, sporo sniegu. Po miesiacu jazdy na nowych letnich poddalem sie i z lewarkiem na mrozie zmienialem na stare zimowki. Wtedy zauwazylem ze bieznik jest jednak inny i ze kazdy klocek na zimowce jest dodadkowo przeciety dwoma zygzakowatymi liniami. Po zmianie roznica byla wrecz masakryczna. Wreszcie moglem spokojnie ruszyc bez obawy o uslizg, kazde hamowanie nie konczylo sie wlaczeniem ABS.
                                        Sam do tej pory myslalem ze zimowki to wymysl marketingowcow ale przekonalem sie ze na prawde jest roznica. Tyle ze teraz uwazam, ze o sprawnosci zimowek nie decyduje inna guma. Ta moze miec znaczenie podczas jazdy np w chlodna jesien ale zimą na sniegu to czy guma jest miekka czy nie nie ma chyba znaczenia. W przypadku jazdy po sniegu czy blocie posniegowym najwieksza role spelnia odpowiednia budowa bieznika.
                                        Mysle ze na prawde warto zainwestowac w opony zimowe, cos takiego jak opona caloroczna nie bedzie ani dobra zima ani latem. Nie chodzi tylko o gume ale o budowe bieznika i jak widac nawet "drobne" szczegoly w budowie robia znaczaca roznice.
                                        Nie kierowal bym sie tez tym ile kto jezdzi. Zimowki oszczedzaja wiele nerwow podczas jazdy w miescie gdzie czesto trzeba ruszac i hamowac. Tak samo na trasie gdzie osiagamy wieksze predkosci przyczepnosc jest kluczowa.
                                        Ogolnie na oponach na pewno bym nie oszczedzal bo dobre opony sa podstawa bezpieczenstwa.

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

firmek, podejrzewam, że jakbys zapodał nowe vectory to stwierdziłbys, że są lepsze niż te 6 letnie zimówki i pewnie tak samo dobre jak letnie conti eco
                                          no i zmieniłbyś zdanie
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Scyzor
                                            Classic
                                            • 2010
                                            • 28

Ja też uważam, że jak ktoś mało jeździ, i w dodatku w "korzystnych" warunkach, to wystarczy mu komplet DOBRYCH opon całorocznych. No bo jak mój ojciec przejeżdza rocznie góra 10.000km, używa auta głównie w weekendy, porusza się po mieście lub drogami podmiejskimi "ekspresowymi", a w dodatku w dalekie trasy jeździ tylko 1-2 razy w roku latem, to z dobrodziejstwa "zimówek" i tak nie ma szans skorzystać...
                                            W gruncie rzeczy jeśli mówimy o kimś kto naprawdę mało jeździ i jest jedynym użytkownikiem samochodu to może i macie rację. Choć ostatnie kilka wyjątkowo śnieżnych zim chyba przekonało wielu niedowiarków, że w mieście nie zawsze można liczyć na "znośne" warunki jazdy...
                                            Mój prywatny Akordeon z moją żoną za kółkiem robi rocznie <10kkm a i tak kupiłem dwa komplety opon. Bo zdarzyło mi się pojechać tym autem latem na wczasy na Węgry i zimą na narty w góry. Nie wyobrażam sobie ani jednej ani drugiej wycieczki na całorocznych gumach...

pozdrawiam,
                                            Scyzor

Komentarz

• Agamek12
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 9935
                                              • Ford

Zamieszczone przez Scyzor
                                              Ja też uważam, że jak ktoś mało jeździ, i w dodatku w "korzystnych" warunkach, to wystarczy mu komplet DOBRYCH opon całorocznych. No bo jak mój ojciec przejeżdza rocznie góra 10.000km, używa auta głównie w weekendy, porusza się po mieście lub drogami podmiejskimi "ekspresowymi", a w dodatku w dalekie trasy jeździ tylko 1-2 razy w roku latem, to z dobrodziejstwa "zimówek" i tak nie ma szans skorzystać...
                                              W gruncie rzeczy jeśli mówimy o kimś kto naprawdę mało jeździ i jest jedynym użytkownikiem samochodu to może i macie rację. Choć ostatnie kilka wyjątkowo śnieżnych zim chyba przekonało wielu niedowiarków, że w mieście nie zawsze można liczyć na "znośne" warunki jazdy...
                                              Dlatego mój ojciec jak nie musi, to nie jeździ... A jak już musi to w takich warunkach i tak wybiera tramwaj + metro. Jest szybciej i bezpieczniej...
                                              Adam... Używam:

Komentarz

• ruwado
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 14885
                                                • Octavia IV (NX3)

Na małe przebiegi i na niziny może?? całoroczne wystarczą - tylko trzeba zachować odstęp, bo ten z przodu może mieć dobre zimówki

Na wyjazdy w góry i dużo jazdy (zwłaszcza ostatnia zima pokazała pazur) - tylko dwa komplety.
                                                pozdrawiam - Darek

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

nikt nie jeździ na całorocznych a każdy wszystko wie :lol:
                                                  może jednak nie są takie złe:
                                                  Im ADAC Winterreifen Test werden die besten Reifen der verschiedenen Reifengrößen ermittelt. Welche Reifen haben sicheren Grip, welche sparen am meisten Sprit?

:lol:
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Agamek12
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 9935
                                                    • Ford

Koledzy, tak żeby usystematyzować: napiszcie proszę, które opony można nazywać "całosezonowymi"? Ja narazie znalazłem:
                                                    - GY Vector; 4 Seasons
                                                    - Barum Quartaris
                                                    - Dębica Navigator
                                                    Adam... Używam:

Komentarz

Pracuję...