Jaki olej do skrzyni biegów

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• HAKSIU
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez pietrek125 Zobacz wpis
    Zgadzam sie , że Fuchs FE 75W raczej olejem OEM nie jest... Dużo VAG-owców poleca Motula... ale czy jest faktycznie sens eksperymentować?...
    a co do MOtula, a raczej Motyl Gear...to oleje do francuzów...żaden nie spełnia jakiejkolwiek normy skrzyni VW...

Zostaw komentarz:

• HAKSIU
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez marwoo Zobacz wpis
    HAKSIU A mógłbyś podać jakieś konkretniejsze info? Jestem ciekaw jak to się ma do zalanego u mnie doprawionego Eurola i czy na prawdę są takie różnice...
    CASTROL SYNTRANS V FE 75W-80
    Temperatura płynięcia [°C]: - 60,
    Lepkość kinematyczna w 40°C [mm²/s]: 40,0
    Lepkość kinematyczna w 100°C [mm²/s]: 8,0
    Gęstość w 15°C [g/ml]: 0.860

Temperatura płynięcia [°C]: - 66,
    Lepkość kinematyczna w 40°C [mm²/s]: 31
    Lepkość kinematyczna w 100°C [mm²/s]: 6.2
    Gęstość w 15°C [g/ml]: 0.851

bliżej ....ale do OEM jeszcze brakuje...

Zostaw komentarz:

• HAKSIU
    odpowiedział(a)
    HAKSIU A mógłbyś podać jakieś konkretniejsze info? Jestem ciekaw jak to się ma do zalanego u mnie doprawionego Eurola i czy na prawdę są takie różnice...
    Porównanie Fuchs TITAN SINTOFLUID FE75W vs G052171....

Fuchs Temperatura płynięcia [°C]: -44,
    Lepkość kinematyczna w 40°C [mm²/s]: 40.8
    Lepkość kinematyczna w 100°C [mm²/s]: 6.7

VW: Temperatura płynięcia [°C]: - 66,
    Lepkość kinematyczna w 40°C [mm²/s]: 31
    Lepkość kinematyczna w 100°C [mm²/s]: 6.2

Zostaw komentarz:

• HAKSIU
    odpowiedział(a)
    zdobądź szczegółową kartę produktu oleju który wlałeś a porównamy z OEM.

Zostaw komentarz:

• HAKSIU
    odpowiedział(a)
    Zgadzam sie , że Fuchs FE 75W raczej olejem OEM nie jest... Dużo VAG-owców poleca Motula... ale czy jest faktycznie sens eksperymentować?...
    Sam się przekonałem że nia warto...kilka stówek poszło w błoto....

Zostaw komentarz:

• marwoo
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• pietrek125
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• HAKSIU
    odpowiedział(a)
    No właśnie, przecież ten olej OEM ktoś dla VAG-a robi do jasnej ciasnej... bo z tego co ja wiem tylko jeden koncern miał swoją rafinerię (czy tam przetwórnię) (ale to było dawno i...)
    Wszyscy myśleli że Fuchs....lipa...poprosiłem ogarniętą hurtownię o szczegółową specyfikację, lepkości,gęstości itp itd....i OEM miażdży kilka polecanych marek olei które spotykamy na forach i w sklepach....i z tego też względu często wymiana oleju na OEM rozwiązuje dużo problemów ze skrzynia, zmianą biegów itp itd.

Zostaw komentarz:

• pietrek125
    odpowiedział(a)
    No właśnie, przecież ten olej OEM ktoś dla VAG-a robi do jasnej ciasnej... bo z tego co ja wiem tylko jeden koncern miał swoją rafinerię (czy tam przetwórnię) (ale to było dawno i...)
    Ostatnio edytowany przez pietrek125; 25421.

Zostaw komentarz:

• HAKSIU
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez prezes73 Zobacz wpis
    Z całym szacunkiem, ale bzdury klepiesz, mam zalany Ravenol mtf-3 sae 75w od 70.000km i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć, przynajmniej do -10 stopni jest bardzo dobrze.
    to są moje doświadczenia i odczucia....a potwierdza je sporo osób które w końcu poszły po rozum do głowy i wlały oryginał dedykowany do skrzyni...różnica bezcenna.

Zostaw komentarz:

• prezes73
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez HAKSIU Zobacz wpis
    ..przetestowałem już kilka olei na swojej skrzyni....Ravenol...kicha,
    Z całym szacunkiem, ale bzdury klepiesz, mam zalany Ravenol mtf-3 sae 75w od 70.000km i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć, przynajmniej do -10 stopni jest bardzo dobrze.

Zostaw komentarz:

• klarus
    odpowiedział(a)
    Ale co niby jest takiego cudownego w oleju OEM z ASO?!
    i kto ten olej dla ASO robi? Ravenol...? Fuchs...? A może HAKSIU wie kto...?

Zostaw komentarz:

• marwoo
    odpowiedział(a)
    No dobra, wynalazki wynalazkami... Ale co niby jest takiego cudownego w oleju OEM z ASO?!

Zostaw komentarz:

• HAKSIU
    odpowiedział(a)
    tak się kończy właśnie wlewanie wynalazków....przetestowałem już kilka olei na swojej skrzyni....Ravenol...kicha, fuchs...lepiej....OEM z ASO....w końcu skrzynia pracuje tak że paznokciem można bieg wrzucić nawet po całym dniu stania auta w -10.... ale wlewajcie co uważacie....kto kombinuje kupuje dwa razy....jak nie trzy

Zostaw komentarz:

• pietrek125
    odpowiedział(a)
    No i jak się sprawuje...
    A to niech się Motul tłumaczy...https://www.motul.com/pl/pl/products/motylgear-75w80
    Ostatnio edytowany przez pietrek125; 25421.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    pietruś, a napisz coś więcej o skrzyniach aut francuskich i o nie spełnianiu normy GL4/5

Zostaw komentarz:

• pietrek125
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol Zobacz wpis
    jo tego motyla zalewam
    No i jak ten Motyl sie sprawuje ?, bo
    po 1-wsze nie do końca ta lepkość 75W80 zamiast 75W
    po 2-gie nie do końca ta klasa GL-4/5 zamiast GL-4
    po 3-cie opracowany z myślą o skrzyniach aut Francuskich...

Zostaw komentarz:

• prezes73
    odpowiedział(a)
    ravenol mtf-3 sae 75w

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    jo tego motyla zalewam

Zostaw komentarz:

• pietrek125
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol Zobacz wpis
    Ja leję Motula do skrzyń ręcznych.
    MotylGear 75W-80 ?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    [moderator]
    [poniższe posty zostały przeniesione z wątku [O2] Problem po wymianie oleju w skrzyni]

to teraz dolej płukankę, pojeździj i dopiero wymień na docelowy.
    Ja leję Motula do skrzyń ręcznych.
    Ostatnio edytowany przez moderator; 45378.

Zostaw komentarz:

• Marcin..1985
    odpowiedział(a)
    Witam. Koledzy Kod skrzyni QCQ, czy dla tej skrzyni istnieje jakaś specjalna procedura wymiany oleju. Pacjent to Yeti 4x4, chciałbym też wymienić olej w tylnym moście. Czy ktoś ma wiedzę
    jaki olej do skrzyni, a jaki do mostu ( a może jest to ten sam olej ). Czy gdzieś znajdę ilości napełnień. Uprzedzając pytania w Haldexie olej już wymieniłem. pozdrawiam i z góry dziękuję.

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    auto odebrane.
    nowa dwumasa, nowy olej Specola w skrzyni. Zmian nie zauważyłem w pracy jej, lewarek chodzi tak samo jak wcześniej, może ciut twardziej było na początku - pierwsze kilometry, ale się '"wyrobiło", albo mam przyzwyczejenie już do Clio w którym był luźnawy lewarek i jeździłem nim na czas naprawy auta swojego. Pewnie teraz wszystko nieco sztywniejsze, bo parę rzeczy wymienionych zostało - spomniana dwumasa, podycha pod silnikiem etc.
    Mechanik mi mówił, że nieco inna norma oleju fordowska, choć parametry takie same, ale ja sprawdzałem przed kupnem oleju i według mnie ta sama.
    Także pozytywnie po pierwszych 150 km przejechanych na tym oleju w skrzyni.

Zostaw komentarz:

• sew1981
    odpowiedział(a)
    cytrynowiec, auto w serwisie, bo grubsze wymiany - dwumas, hamulce etc., dlatego tyle trwa. Przy okazji wymiana w skrzynce. Auto odbieram w niedziele od znajomego mechanika, to na pewno napisze. Jednak dodatku nie dodaje, narazie czyste oleum do skrzyni

Zostaw komentarz:

• cytrynowiec
    odpowiedział(a)
    Karel generalnie etka do silnków CHPA / CZDA i podobnych, skrzynia 6 biegów, napęd na przód wskazuje jeden rodzaj oleju : G052527A2

sew1981 - Specol do skrzyni zalany?

Zostaw komentarz:

Pracuję...