Zamieszczone przez pietrek125
Zobacz wpis
Jaki olej do skrzyni biegów
Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X
-
a co do MOtula, a raczej Motyl Gear...to oleje do francuzów...żaden nie spełnia jakiejkolwiek normy skrzyni VW...
-
-
CASTROL SYNTRANS V FE 75W-80Zamieszczone przez marwoo Zobacz wpisHAKSIU A mógłbyś podać jakieś konkretniejsze info? Jestem ciekaw jak to się ma do zalanego u mnie doprawionego Eurola i czy na prawdę są takie różnice...
Temperatura płynięcia [°C]: - 60,
Lepkość kinematyczna w 40°C [mm²/s]: 40,0
Lepkość kinematyczna w 100°C [mm²/s]: 8,0
Gęstość w 15°C [g/ml]: 0.860
Temperatura płynięcia [°C]: - 66,
Lepkość kinematyczna w 40°C [mm²/s]: 31
Lepkość kinematyczna w 100°C [mm²/s]: 6.2
Gęstość w 15°C [g/ml]: 0.851
bliżej ....ale do OEM jeszcze brakuje...
Zostaw komentarz:
-
-
Porównanie Fuchs TITAN SINTOFLUID FE75W vs G052171....Zamieszczone przez marwoo Zobacz wpisHAKSIU A mógłbyś podać jakieś konkretniejsze info? Jestem ciekaw jak to się ma do zalanego u mnie doprawionego Eurola i czy na prawdę są takie różnice...
Fuchs Temperatura płynięcia [°C]: -44,
Lepkość kinematyczna w 40°C [mm²/s]: 40.8
Lepkość kinematyczna w 100°C [mm²/s]: 6.7
VW: Temperatura płynięcia [°C]: - 66,
Lepkość kinematyczna w 40°C [mm²/s]: 31
Lepkość kinematyczna w 100°C [mm²/s]: 6.2
Zostaw komentarz:
-
-
zdobądź szczegółową kartę produktu oleju który wlałeś a porównamy z OEM.Zamieszczone przez marwoo Zobacz wpisHAKSIU A mógłbyś podać jakieś konkretniejsze info? Jestem ciekaw jak to się ma do zalanego u mnie doprawionego Eurola i czy na prawdę są takie różnice...
Zostaw komentarz:
-
-
Sam się przekonałem że nia warto...kilka stówek poszło w błoto....Zamieszczone przez pietrek125 Zobacz wpisZgadzam sie , że Fuchs FE 75W raczej olejem OEM nie jest... Dużo VAG-owców poleca Motula... ale czy jest faktycznie sens eksperymentować?...
Zostaw komentarz:
-
-
Zgadzam sie , że Fuchs FE 75W raczej olejem OEM nie jest... Dużo VAG-owców poleca Motula... ale czy jest faktycznie sens eksperymentować?...
Zostaw komentarz:
-
-
Wszyscy myśleli że Fuchs....lipa...poprosiłem ogarniętą hurtownię o szczegółową specyfikację, lepkości,gęstości itp itd....i OEM miażdży kilka polecanych marek olei które spotykamy na forach i w sklepach....i z tego też względu często wymiana oleju na OEM rozwiązuje dużo problemów ze skrzynia, zmianą biegów itp itd.Zamieszczone przez pietrek125 Zobacz wpisNo właśnie, przecież ten olej OEM ktoś dla VAG-a robi do jasnej ciasnej... bo z tego co ja wiem tylko jeden koncern miał swoją rafinerię (czy tam przetwórnię) (ale to było dawno i...)
Zostaw komentarz:
-
-
No właśnie, przecież ten olej OEM ktoś dla VAG-a robi do jasnej ciasnej... bo z tego co ja wiem tylko jeden koncern miał swoją rafinerię (czy tam przetwórnię) (ale to było dawno i...)Ostatnio edytowany przez pietrek125; 25421.
Zostaw komentarz:
-
-
to są moje doświadczenia i odczucia....a potwierdza je sporo osób które w końcu poszły po rozum do głowy i wlały oryginał dedykowany do skrzyni...różnica bezcenna.Zamieszczone przez prezes73 Zobacz wpisZ całym szacunkiem, ale bzdury klepiesz, mam zalany Ravenol mtf-3 sae 75w od 70.000km i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć, przynajmniej do -10 stopni jest bardzo dobrze.
Zostaw komentarz:
-
-
Z całym szacunkiem, ale bzdury klepiesz, mam zalany Ravenol mtf-3 sae 75w od 70.000km i złego słowa nie mogę o nim powiedzieć, przynajmniej do -10 stopni jest bardzo dobrze.Zamieszczone przez HAKSIU Zobacz wpis..przetestowałem już kilka olei na swojej skrzyni....Ravenol...kicha,
Zostaw komentarz:
-
-
i kto ten olej dla ASO robi? Ravenol...? Fuchs...? A może HAKSIU wie kto...?Zamieszczone przez marwoo Zobacz wpisAle co niby jest takiego cudownego w oleju OEM z ASO?!
Zostaw komentarz:
-
-
No dobra, wynalazki wynalazkami... Ale co niby jest takiego cudownego w oleju OEM z ASO?!
Zostaw komentarz:
-
-
tak się kończy właśnie wlewanie wynalazków....przetestowałem już kilka olei na swojej skrzyni....Ravenol...kicha, fuchs...lepiej....OEM z ASO....w końcu skrzynia pracuje tak że paznokciem można bieg wrzucić nawet po całym dniu stania auta w -10.... ale wlewajcie co uważacie....kto kombinuje kupuje dwa razy....jak nie trzy
Zostaw komentarz:
-
-
No i jak się sprawuje...
A to niech się Motul tłumaczy...https://www.motul.com/pl/pl/products/motylgear-75w80Ostatnio edytowany przez pietrek125; 25421.
Zostaw komentarz:
-
-
pietruś, a napisz coś więcej o skrzyniach aut francuskich i o nie spełnianiu normy GL4/5
Zostaw komentarz:
-
-
No i jak ten Motyl sie sprawuje ?, boZamieszczone przez krzynol Zobacz wpisjo tego motyla zalewam
po 1-wsze nie do końca ta lepkość 75W80 zamiast 75W
po 2-gie nie do końca ta klasa GL-4/5 zamiast GL-4
po 3-cie opracowany z myślą o skrzyniach aut Francuskich...
Zostaw komentarz:
-
-
Zostaw komentarz:
-
-
[moderator]
[poniższe posty zostały przeniesione z wątku [O2] Problem po wymianie oleju w skrzyni]
to teraz dolej płukankę, pojeździj i dopiero wymień na docelowy.
Ja leję Motula do skrzyń ręcznych.Ostatnio edytowany przez moderator; 45378.
Zostaw komentarz:
-
-
Witam. Koledzy Kod skrzyni QCQ, czy dla tej skrzyni istnieje jakaś specjalna procedura wymiany oleju. Pacjent to Yeti 4x4, chciałbym też wymienić olej w tylnym moście. Czy ktoś ma wiedzę
jaki olej do skrzyni, a jaki do mostu ( a może jest to ten sam olej ). Czy gdzieś znajdę ilości napełnień. Uprzedzając pytania w Haldexie olej już wymieniłem. pozdrawiam i z góry dziękuję.
Zostaw komentarz:
-
-
auto odebrane.
nowa dwumasa, nowy olej Specola w skrzyni. Zmian nie zauważyłem w pracy jej, lewarek chodzi tak samo jak wcześniej, może ciut twardziej było na początku - pierwsze kilometry, ale się '"wyrobiło", albo mam przyzwyczejenie już do Clio w którym był luźnawy lewarek i jeździłem nim na czas naprawy auta swojego. Pewnie teraz wszystko nieco sztywniejsze, bo parę rzeczy wymienionych zostało - spomniana dwumasa, podycha pod silnikiem etc.
Mechanik mi mówił, że nieco inna norma oleju fordowska, choć parametry takie same, ale ja sprawdzałem przed kupnem oleju i według mnie ta sama.
Także pozytywnie po pierwszych 150 km przejechanych na tym oleju w skrzyni.
Zostaw komentarz:
-
-
cytrynowiec, auto w serwisie, bo grubsze wymiany - dwumas, hamulce etc., dlatego tyle trwa. Przy okazji wymiana w skrzynce. Auto odbieram w niedziele od znajomego mechanika, to na pewno napisze. Jednak dodatku nie dodaje, narazie czyste oleum do skrzyni
Zostaw komentarz:
-
-
Zostaw komentarz: