Wymiana opon - ile płacicie?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • blind_walker
    RS
    • 2010
    • 4533
    • Octavia I combi (1U5)
    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Do 16", stalówki: zrzucenie opony, wrzucenie nowej z wyważaniem 4sztuki 50zł, na alu 80. Powyżej 16" 10-20 więcej. Dziwi mnie za to rozbieżność cen. Wystarczy przejechać 4km i 50zł w kieszeni(wariant na alu powyżej 16").
    mkII 20VT (600h worked)
    Roooooomster

Komentarz

• LUKI
      RS
      • 2005
      • 5776

Zamieszczone przez idas
      Raz na ile to robicie?
      ja co sezon (lato/zima)
      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• KilaN
        Drive
        • 2011
        • 55

ja mam tę wygodę, ze mam na żelaznych felgach zimówki a na aluminiowych letnie....zostaje zawsze trochę grosza w kieszeni
        to samo od nowa

Komentarz

• rowerek
          Rider
          • 2010
          • 449

Zamieszczone przez zepter00
          Nikt nie zabierze się do antyzłodziejki kluczem pneumatycznym. Nikt nie postawi zdjętego koła pionowo i nie dopuści by to koło się przewróciło i porysowało. Nikt nie będzie usiłował czyścic felgi szczotą drucianą. Czasem trafi się palant, który na nasze piękne alufelgi chce nabijać młotem zwykłe ciężarki do felg stalowych.
          W poprzednim aucie przez 5 lat śruby antykradzieżowe (oryginalne, nie wiem czy dobre, takie były w standardzie) były traktowane kluczem pneumatycznym i jakoś nie protestowały. Może to zależy od jakości śrub? Co do przewracania kół i ich ewentualnego zniszczenia to ja właśnie dlatego zmieniam i przechowuję koła w miejscach, które w cenie mają ubezpieczenie. Generalnie faktem jest, że 'renomowane' punkty oponiarskie się cenią ale tam nikt Ci ciężarków na alusy nabijać młotkiem nie będzie.

Zamieszczone przez krzynol
          Zamieszczone przez rowerek
          W garażu trzymać nie chcę bo mi szkoda miejsca
          to trzeba tak:
          Obrazek
          Nie jestem fanem takich rozwiązań. Jak już trzymać opony w garażu to na stojaku. Nie odkształcają się wtedy leżąc na jednym boku itp. Inna sprawa, że potem takie opony trzeba przewieźć. Ja nie mam kombi więc aby zmieścić 4 całe koła 225/45/17 trzeba by składać całą kanapę i je wieźć na leżąco. Nie mam zamiaru ryzykować pobrudzenia jasnej tapicerki brudnymi/mokrymi kołami (bo nawet jak Ci je po zdjęciu umyją to już wyschnąć muszą same).

Komentarz

• Arti_r1
            RS
            • 2008
            • 2626

blind_walker byłeś tam gdzie mówiłem?
            Fabryka Barw :]

Czarna O1 rs-line tdi
            Srebrna O2 Scout

DACAR.team

Komentarz

• loyd
              RS
              • 2010
              • 2342

W Kielcach 150 pln za wymianę opon wraz z wentylami i przechowaniem opon letnich.

Komentarz

• blind_walker
                RS
                • 2010
                • 4533
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Arti_r1, Nie, w warsztacie przy KWK Halemba. Na całej Halembie jest za 50zł do 16". Za to Braciki jadą po bandzie. :szeroki_usmiech
                mkII 20VT (600h worked)
                Roooooomster

Komentarz

• zepter00
                  RS
                  • 2008
                  • 2304

[quote="rowerek"]
                  Zamieszczone przez zepter00
                  Nikt nie zabierze się do antyzłodziejki kluczem pneumatycznym. Nikt nie postawi zdjętego koła pionowo i nie dopuści by to koło się przewróciło i porysowało. Nikt nie będzie usiłował czyścic felgi szczotą drucianą. Czasem trafi się palant, który na nasze piękne alufelgi chce nabijać młotem zwykłe ciężarki do felg stalowych.
                  [quote="rowerek"]W poprzednim aucie przez 5 lat śruby antykradzieżowe (oryginalne, nie wiem czy dobre, takie były w standardzie) były traktowane kluczem pneumatycznym i jakoś nie protestowały. Może to zależy od jakości śrub? Co do przewracania kół i ich ewentualnego zniszczenia to ja właśnie dlatego zmieniam i przechowuję koła w miejscach, które w cenie mają ubezpieczenie. Generalnie faktem jest, że 'renomowane' punkty oponiarskie się cenią ale tam nikt Ci ciężarków na alusy nabijać młotkiem nie będzie.[/qoute]

Ja też mam i miałem (takie były w standardzie) oryginalne. Wytrzymały 4 lata. Moment obrotowy a zwłaszcza szybkość działania kluczy pneumatycznych sprawiają już, że jedno niewielki niedopatrzenie, niedokładność operatora powoduje zniekształcenie rogów wsadki (i) lub szpilki, co przy następnych odkręceniach doprowadza to utrudnionego wsadzania tej indywidualnej wsadki do szpilki antyzłodziejki, utrudnione jej rozłączanie ze szpilką a w dalszej kolejności całkowitą niemożliwość odkręcenia szpilki i zdjęcia koła bez drastycznych metod. Instrukcja obsługi i wszelkie poradniki ("Auto świat", "Motor") zalecają odkręcać antyzłodziejki ręcznie (Dobrze jest też przykręcać je jako ostatnie wtedy łatwiej jest je później odkręcić) Wyjaśniłem ci dlaczego.

W mniejszych miejscowościach liczba punktów jest ograniczona. W mojej jest z 10. Standardy na ogół podobne. No ogół bez ubezpieczenia. Nikt mi alufelgi nie uszkodził bo nie spuszczałem ich z oczu ale czasem niewiele brakowało . Renomowane punkty jak widzę faktycznie się cenią ale płacić z a to iż moje koła gdzieś tam sobie poleżą? Do tego mam w piwnicy, poza garażem, 50 metrów czystej suchej, wypłytkowanej i (zacienionej - bez dostępu światła słonecznego) powierzchni. Zaoszczędzoną kasę lepiej wydać na przyjemności.

Zamieszczone przez krzynol
                  Zamieszczone przez rowerek
                  W garażu trzymać nie chcę bo mi szkoda miejsca
                  to trzeba tak:
                  Obrazek
                  Nie jestem fanem takich rozwiązań. Jak już trzymać opony w garażu to na stojaku. Nie odkształcają się wtedy leżąc na jednym boku itp. Inna sprawa, że potem takie opony trzeba przewieźć. Ja nie mam kombi więc aby zmieścić 4 całe koła 225/45/17 trzeba by składać całą kanapę i je wieźć na leżąco. Nie mam zamiaru ryzykować pobrudzenia jasnej tapicerki brudnymi/mokrymi kołami (bo nawet jak Ci je po zdjęciu umyją to już wyschnąć muszą same).
                  Możesz nie być ich fanem, co nie zmienia faktu że całe napompowane koła - opony z felgami można przechowywać na leżąco. Ciśnienie w oponie, nacisk rozłożony na dużej, płaskiej powierzchni, wyklucza jakiekolwiek uszkodzenia. Ja mogę sobie pozwolić na to by każde koło leżała pojedynczo. Opony winny być umyte, pozbawione kamieni i innych ciał obcych pomiędzy bieżnikiem. Najlepiej je jeszcze prysnąć czymś konserwującym.

Na opony z felgami są też odpowiednie stojaki, która wykluczają kontakt opony z podłożem jak i z innymi oponami, cena 80 - 90 zł w dużych marketach.

Opony beż felg przechowuje się na stojąco oparte jadna o drugą. Co 2 -3 tygodnie zaleca się obrócić je o ćwierć obrotu. Opony również winny być umyte, pozbawione kamieni i innych ciał obcych pomiędzy bieżnikiem. Najlepiej je jeszcze prysnąć czymś konserwującym.

W kwestii przewiezienia to faktycznie Superb sedan jest gorszy od Octavii w której cztery koła mieszczą się w bagażniku bez konieczności rozkładania foteli. (Superb kombi jest i dużo ładniejszy i praktyczniejszy) Mój ojciec ma Superba I i faktycznie jedno koło trzeba do kabiny na folię, a czarna skóra faktycznie jest łatwiejsza do utrzymania w czystości. Koła też myję sam najpierw wstępnie z pierwszego brudu Karcherem rano, do południa kiedy zabieram się za wymianę koła są już suche i dosyć czyste. Nie ma problemu by je ewentualnie włożyć do kufra. W domu w piwnicy mam łazienkę i zainstalowaną wanną, która jest najlepszym miejscem do ich mycia, nic się nie brudzi nie rozlewa.. szmatka szczotka, chemia, gorąca woda i grzejnik obok też umila robotę. Satysfakcja gwarantowana.

Wielusetletnie doświadczenia Polaków dało wyraz w przysłowiu: "Pańskie oko konia tuczy" . Jeśli czasem sobie koła odkręcimy, wiemy też gdzie jest lewarek, jak go rozłożyć i w którym miejscu go podstawić. W razie czego - przebicie opony w trasie - poradzimy sobie sprawnie w kilka minut z wymianą. :wink:
                  Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• bzyq_74
                    RS
                    • 2008
                    • 3467
                    • Volkswagen
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Ceny z Zabrza:

przekładka pełnych kół:
                    felga stalowa 15" z wyważeniem - 40 zł
                    felga alu 16" z wyważeniem - 54 zł

przekładka opon:
                    na felgę stalową 15" z wyważeniem - 60 zł
                    na felgę alu 16" z wyważeniem - 74 zł
                    MARCIN
                    Mój szkodnik

Komentarz

• kiwal
                      Drive
                      • 2011
                      • 98

To ja z kolei wymienilem dzis obuwie w Octavii o Astrze zony.
                      Za Octavie - przekladka opon na felgi alu 17' zaplacilem 140PLN.
                      Za Opla - przekladka opon na strukturalne stalowe 16' zaplacilem 80pln

Ciekawe skad w ogole roznice w cenie pomiedzy nie stal/aluminium a wielkoscia felg.
                      U wulkanizaora gdzie bylem przekladka:
                      17' -35pln
                      16' -30pln
                      15' -25pln

skad te roznice? nie wiem....
                      Kiwal

Komentarz

• blind_walker
                        RS
                        • 2010
                        • 4533
                        • Octavia I combi (1U5)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

kiwal, Przy alu trzeba uważać, żeby ich nie podrapać, stosuje się specjalne nakładki, a raczej powinno się używać, do tego masz klejone odważniki, a nie nabijane.
                        mkII 20VT (600h worked)
                        Roooooomster

Komentarz

• piotrek_os
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 8160
                          • Octavia II (1Z3)
                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez blind_walker
                          kiwal, Przy alu trzeba uważać, żeby ich nie podrapać, stosuje się specjalne nakładki, a raczej powinno się używać, do tego masz klejone odważniki, a nie nabijane.
                          raczej powinno, bo gdzies tu nawet na forum byly fotki wklejane z nabijanymi ciężarkami na alu... :diabelski_usmiech
                          Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• blind_walker
                            RS
                            • 2010
                            • 4533
                            • Octavia I combi (1U5)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

piotrek_os, Widziałem nabijane odważniki na BBSach RS. Jak zobaczysz tą felgę, to będziesz wiedział o co chodzi.
                            mkII 20VT (600h worked)
                            Roooooomster

Komentarz

• kiwal
                              Drive
                              • 2011
                              • 98

Zamieszczone przez blind_walker
                              nie kwestionuje roznicy pomiedzy stal-alu tylko pomiedzy wielkoscia alu...
                              Kiwal

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

Zamieszczone przez plicha
                                Ja zapłaciłem w Sztumie za wyważenie 8 stalowych kół - 26 zł.
                                o kurde ... ,ale jazda ... :shock:

Zamieszczone przez piotrek_os
                                raczej powinno, bo gdzies tu nawet na forum byly fotki wklejane z nabijanymi ciężarkami na alu... :diabelski_usmiech
                                a wiecie że są klienci którym nie zależy na wyglądzie felg :?: po prostu mają to w dupie..
                                byle by jak najtaniej było.
                                różnice w cenach biora się z różnych cen ciężarków nabijanych i naklejanych. poza tym do naklejanych trzeba mieć porządną wyważarkę.
                                O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                                tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• mmiscior
                                  Classic
                                  • 2011
                                  • 23

Hrubieszów, 4 stalowe koła 40zł z wyważeniem
                                  tak Pana samochód jest nowy i ściąga w prawo ale tak ma być

Komentarz

• Maro2225
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 113

U mnie luzik : zmieniam sam kiedy chcę : dwa komplety kół . Pozdrawiam .
                                    Maro

Komentarz

• niezal
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 283
                                      • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja Krakowie z przekładką felg i wyważeniem - 50zł.
                                      Cena przy 15", felgi stalowe.
                                      "coś być musi, do cholery, za zakrętem"

O1 Tour BFQ+LPG LR - BARRACUDA
                                      O2 Tour BSE+LPG LR - MED

Komentarz

• baca10
                                        RS
                                        • 2009
                                        • 6225

Ja za komplet stalówek 15 z wyważeniem dałam 50złociszy

Komentarz

• Bravais
                                          Ambiente
                                          • 2011
                                          • 164

U mnie w Żelechowie - 50 zł z wymianą wentyli
                                          -jeździ ze mną od 05.2011
                                          - jeździ ze mną od 04.2015

Komentarz

• Kaziunciu
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 85

90 zł podmianka letnich na zimówki na alufelgach(z wyważeniem), zaworki dodatkowe 20zł komplet. Wrocław,
                                            ASO - Gall icm o ile się nie mylę 100zł <----------- spoko jak na ASO
                                            ASO - CentrumTMT 140 zł <--------------- zdziercy + słaby serwis

Komentarz

• vince123
                                              Elegance
                                              • 2009
                                              • 923

Siedlce
                                              wywazenie +zalozenie opony na blaszaki 40zl 4szt
                                              wywazenie +zalozenie opony na alu 60zl 4szt

mam podwojny zestaw wiec luz :wink:

leszekmw, jak wyglada relacja cenowa miedzy ciezarkami zwyklymi a naklejanymi?
                                              sprzedam do OI :

szyby cala lewa strona
                                              nadkole nowe LP
                                              kontakt PW

Komentarz

• freekon
                                                Rider
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 424

wymiana gum z wyważeniem -50zł
                                                wyważenie i przełożenie całych kół - 30zl
                                                Ambiente + pakiet na bezdroża
                                                było 153,4KM / 349,4Nm jest 176,1KM / 386,7Nm

Komentarz

• dontak
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 586
                                                  • Octavia III combi (5E5)
                                                  • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Przekładka opon + wyważenie 80PLN
                                                  Z kuponem z zakupów grupowych 42 z nowymi wentylami.
                                                  OIII 1.2 TSI 105 KM

Komentarz

• BANDIT
                                                    Ambiente
                                                    • 2010
                                                    • 164

Witam
                                                    - zdjęcie kół alu z wozu
                                                    - wyważenie stalówek z oponami zimowymi
                                                    - założenie stalówek na wóz

cena 40 zl - Knurów

w Gliwicach za to samo chca 60-80 zeta
                                                    pozdr
                                                    Krzysztof
                                                    4OO - SKODA OCTAVIA II 1,9 TDI Ambiente (2004)

Komentarz

Pracuję...