Jest dobrze, może jeździć
Wymiana płynu hamulcowego
Zwiń
X
-
Wymiana płynu hamulcowego
Przeszukałem forum, ale nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na swoje pytania, co więcej inne fora jeszcze bardziej mnie zagmatwały.
Pacjent Skoda Superb 2,8 2003r
1) Czy jak wymieniam płyn hamulcowy robię to tradycyjnie od tylnego koła? Podobno elsa mówi że trzeba odwrotnie, od przodu w autach od 2000r.
2) Czy spuszczam płyn tylko z 4 zacisków czy ze sprzęgła także?
3) Jeśli tak, to w którym miejscu jest odpowietrznik do sprzęgła?
4) Czy zapłon ma być zgaszony czy włączony (bo różnie piszą)
5) Czy normalne pompowanie pedałem nie uszkodzi układu? Podobno syf z płynu może osiąść na zaworach pompy ABS?
Dzięki za jasne odpowiedzi, bo w już mam mętlik...
-
-
Ja tak wymieniałem u siebie:
1. Odkręcam odpowietrznik prawego tylnego koła, zakładam wężyk, a żoncia pompuje do momentu pojawienia się nowego płynu.
2. To samo z lewym tylnym, prawym przodem i lewym przodem.
3. Trzeba pamiętać o uzupełnianiu na bieżąco nowego płynu, żeby nie zapowietrzyć układu.
4. To samo z odpowietrznikiem wysprzęglika.
Na koniec jeszcze raz upuściłem trochę płynu z każdego odpowietrznika, zaczynając od koła najdalej położonego.
U mnie nic się złego nie narobiło. Wszystko działa bez zarzutu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Subaru1) Czy jak wymieniam płyn hamulcowy robię to tradycyjnie od tylnego koła? Podobno elsa mówi że trzeba odwrotnie, od przodu w autach od 2000r.
Zamieszczone przez Subaru2) Czy spuszczam płyn tylko z 4 zacisków czy ze sprzęgła także?
3) Jeśli tak, to w którym miejscu jest odpowietrznik do sprzęgła?
Zamieszczone przez Subaru4) Czy zapłon ma być zgaszony czy włączony (bo różnie piszą)
5) Czy normalne pompowanie pedałem nie uszkodzi układu? Podobno syf z płynu może osiąść na zaworach pompy ABS?kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kornatZamieszczone przez LUKISubaru napisał/a:
1) Czy jak wymieniam płyn hamulcowy robię to tradycyjnie od tylnego koła? Podobno elsa mówi że trzeba odwrotnie, od przodu w autach od 2000r.
PP/LP/PT/LT
mądre głowy tak robią, także tego się trzymamkliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6
SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM
Komentarz
-
Komentarz