mufel bo to tak zapierdziela :P jak ustawisz SPORT Drive Set UP i skrzynie
40 tys. km bez wymiany oleju
Zwiń
X
-
40 tys. km bez wymiany oleju
Witam,
zamierzam kupic octavie II 1.9 z 07.2010. Auto ma w tej chwili 96 tyś km, ostatni przegląd wraz wymianą oleju był przy 56 tys km Czy to duży problem jeśli auto przejechało 40 tyś na jednym oleju, czy warto inwestować w takie auto?
I przegląd 05.2011 25000 km
II przegląd 05.2012 56000 km
teram samochód ma 96000 km
Rozumiem, że w pierwszej kolejności trzeba wymienić rozrząd i olej?
M.
-
-
grant1200, może być też tak, że przegląd olejowy ktoś zrobił poza ASO (patrząc po darach to może być już po gwarancji i ktoś pożegnał się z ASO) i nie ma tego w historii serwisowej danego egzemplarza, no chyba, że znasz historię tego samochodu i faktycznie kogoś poniosło z tym brakiem wymiany oleju.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grant1200Czy to duży problem jeśli auto przejechało 40 tyś na jednym oleju,
jesli masz stały wymieniasz co 15Tkm
nie demonizowałbym z tymi 40Tkm- zalałbym nowy olej i po 15 Tkm wymieniłbym znowuprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Tylko to nie jest zaden czujnik jakosci oleju. Storownik wylicza sobie czas do zmiany oleju na podstawie wielu danych: ilosci uruchomien, temp, max obrotow osiaganych podczas jazdy itp. itd.Była: Skoda Fabia Combi 1.4 BKY 2006
Obecna: Skoda Octavia Combi FL 1.4 TSI 2011 CAXA
Silnik obecnie smaruje Mobil1 0w-40
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyuli07, zajefajnie że doprecyzowałeś- zmienia to sens mojego postu?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez lorujak możemy to podawajmy w miarę możliwości rzetelne informacjeprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez grant1200Czy to duży problem jeśli auto przejechało 40 tyś na jednym oleju,
jesli masz stały wymieniasz co 15Tkm
nie demonizowałbym z tymi 40Tkm- zalałbym nowy olej i po 15 Tkm wymieniłbym znowu
takowe posiadaja BMW oraz Mercedes.
w wielkim uproszczeniu- niestety mamy maly arytmetyczny licznik ktory od 30 kkm odejmuje wpolczynniki ktore maja wieksza wage jesli to jest pierwszy rozruch a najmniejsza jesli silnik jest rozgrzany.
40 kkm na jednym oleju .....
jak autor pytania kupi blagam niech zrobi analize
moim zdaniem takich ignorantow juz chyba nie ma w dzisiejszych czasach....
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdymasz czujnik jakości oleju
[ Dodano: Czw 08 Sie, 13 21:45 ]
Zamieszczone przez uli07Tylko to nie jest zaden czujnik jakosci oleju. Storownik wylicza sobie czas do zmiany oleju na podstawie wielu danych: ilosci uruchomien, temp, max obrotow osiaganych podczas jazdy itp. itd.
Komentarz
-
-
...przytarte panewki.... :roll:
Zamieszczone przez Mihaumoże być też tak, że przegląd olejowy ktoś zrobił poza ASO (patrząc po darach to może być już po gwarancji i ktoś pożegnał się z ASO)PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
może ktoś wierzył w spisek producentów oleju którzy każą wymieniać częsciej niż naprawde trzeba? :lol:
kiedyś była głośna sprawa grzyba który 350 kkm przejeździł bez wymiany oleju http://www.wiatrak.nl/1035/wielka-samochodowa-tajemnica
tylko nie wiedzą ci mądrzy ludzie, że ten samochód pił olej do tego stopnia, że grzyb musiał go często i regularnie dolewać w sporych ilościach, co razem z wymianą filtrów powodowało, że wymiana oleju była stała "po kawałku". to jak u Pratchetta: "ten topór jest w mojej rodzinie od 100 pokoleń. czasem trzeba w nim wymienić toporzysko, czasem ostrze. ale to jest dalej ten sam topór"Była 01 2.0 AQY + LPG, jest Focus Mk2 1,6 + LPG
Komentarz
-
-
namo
Ja do stycznia tego roku miałem long life co 30 000 km. Pierwszy przegląd miałem na styk a drugi mi się przeciągnął chyba nawet do 40 000 km. Teraz w styczniu przy 100 000 za namową kolegi zmieniłem na zwykły co 15 000. Mam 115 000, znowu muszę jechać na olej i auto jeździ i nic mu się nie dzieje.
Więc grant1200, nie sądzę żeby taka obsuwa 40 000 km popsuła silnik. Wymiany oleju co ileś tam kilometrów to wymysł producenta żeby zarobić na eksploatacji i oczywiście warunek zachowania gwarancji. Nasze ojce po komunie jeździli golfami i wymieniali olej jak kasa była i nie padało. Te golfy do dzisiaj jeżdżą.
Komentarz
-
Re: 40 tys. km bez wymiany oleju
Zamieszczone przez grant1200Witam,
zamierzam kupic octavie II 1.9 z 07.2010. Auto ma w tej chwili 96 tyś km, ostatni przegląd wraz wymianą oleju był przy 56 tys km Czy to duży problem jeśli auto przejechało 40 tyś na jednym oleju, czy warto inwestować w takie auto?
I przegląd 05.2011 25000 km
II przegląd 05.2012 56000 km
teram samochód ma 96000 km
Rozumiem, że w pierwszej kolejności trzeba wymienić rozrząd i olej?
M.
Wiecie ja też jeżdżę do ASO na przeglądy co 30000km, ale olej z filtrami sam sobie zmieniam co max 15000km.
Teraz jesli kiedys przyjdzie do sprzedazy auta, na forum Golfa wpadnie jakis czlowiek i bedzie sie pytal czy tym autem mozna jeszcze jezdzic, bo olej byl zmieniany co 30000km :lol:VW Golf VI 1.4TSI 122KM Highline
VW Passat B8 2.0TDI 190KM Highline
Komentarz
-
-
Stary, 90% jak nie więcej aut z importu ma przejechane od ostatniego przeglądu 40-50 tyś a nawet więcej. Handlarze to kupują w Polsce olej wymieniają lub nawet nie i auta mają się dobrze. Jak auta mają "schodzić" z leasingu to od ostatniego przeglądu nikt już o to nie dba bo i tak swoje wypracowały. Dlatego bardzo ważnym punktem w aucie dla handlarza jest ostatni wbity przebieg a nie stan na liczniku. Handlarze to nie czarodzieje i żeby zarobić trzeba kupić auto z jakąś wadą -widoczną lub ukrytą.Kiedyś widziałem auto z przebiegiem 60 tyś.km od ostatniego przeglądu i poszło.Jak pytałem dokąd usłyszałem do Polski...
Tym bym sobie nawet głowy nie zawracał :!:
Komentarz
-
-
Myślę że 40 tys bez wymiany oleju to dużo , ja zmieniam w osobowkach co 10 tys niezależnie od zaleceń producenta a w busie transicie co 20 tys km. Mimo to uważam że warto zainteresować się takim autem o ile cena jest ok i silnik pracuje poprawnie.MOTUL, MILLERS, TANIE CZĘŚCI ZAMIENNE- BIAŁYSTOK!
511-265-453
Komentarz
-
Komentarz