Biały kolor auta - za i przeciw

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mrfazi
    • 2010
    • 3103
    • Superb III (3V3)
    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
    • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez lockin
    Lepszy biały niż czarny, duuuużo lepszy, z tym że nie do każdego auta pasuje 8)
    Ja z kolei napiszę iż tylko CZARNY (perła) rządzi
    A serio to co kto lubi, to jak dyskusja o wyższości świąt ....... Biszczu, pytasz za i przeciw, białe jest białe a czarne jest czarne ot co, jedno i drugie trzeba myć, polerować, dbać. Osobiście gdybym miał wybór nad podstawowymi kolorami to brałbym biały lub czarny. Jak to już wcześniej zostało powiedziane, biały z czarnymi extra dodatkami (super felunek, przyciemnione szyby itp) też wygląda super.
    jedynie co to biały gorzej się sprzedaje, ale to też chyba jest rzecz względna.
    Biszczu, szukaj konkretnego zadbanego CZARNUCHA

Komentarz

Co do odsprzedaży to się nie zgodzę, ponieważ gusta klientów się zmieniają i jak rozmawiałem ze sprzedawcą to mówił, że najwięcej się sprzedaje właśnie białych samochodów Jest to obecnie najpopularniejszy kolor, więc będzie to musiało mieć przełożenie również na rynek aut używanych
      Co do utrzymania czystości to najgorszy jest czarny - zwłaszcza latem. Miałem czarną Lagunę, i nie było możliwości dojechać z myjni do domu, żeby nie było na nim widać kurzu. Strasznie się kurzy, ciężko poleruje i do tego widać każdą ryskę czy inne uszkodzenie.
      Co do białego to plusem jest to, że nie trzeba brać lakieru metalik, bo i tak ładnie wygląda. Podobnie jak na srebrnym nie widać na nim kurzu latem i masz wrażenie, że samochód jest cały czas czysty (ewentualnie robi się trochę mniej biały) a do tego woskowanie i polerka są bardzo łatwe mając biały niemetalik masz też pewność, że Ci nie zmatowieje i po kilku latach będzie wyglądał tak samo jak w dniu zakupu
      Minusem na pewno jest zima, gdzie mamy nie tylko kurz, ale i błoto, które jest koloru brązowego i czarnego :klnie: I wtedy jest zupełnie inaczej niż latem... Jak jest mokro na drogach to nie można dojechać do domu z myjni w pełni czystym i brud ten bardziej widać niż na czarnym np. Ale dużo pomagają chlapacze więc nie jest źle

Komentarz

• crom.de
        RS
        • 2012
        • 1545
        • Superb II (3T4)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Biszczu
        szybkie brudzenie oraz trudność utrzymania czystości takiego lakieru
        Wtedy musisz brać srebrne lub Cappcino Beige - to są najdłużej wyglądające czysto kolory aut. Przy czym beżyk dłużej i wybacza nawet jakieś niechlujne umycie.
        - Superb
        - Panda 1.2

Komentarz

• andrzej1962
          L&K
          • 2010
          • 1306
          • Octavia III combi (5E5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
          • DADA 1.5 TSI 150 KM

No to i ja dorzucę swoje.
          Białego miałem focusa I. Biorąc go nie patrzyłem na kolor, bo szukałem auta a nie koloru do jeżdżenia. Po jakimś czasie stwierdziłem, że kolor jest ok. Az tak bardzo brudu na nim nie widać zwłaszcza latem. No gorzej jesienią-zimą. No to już więcej ale to chyba na każdym. Po nim miałem focusa II srebrnego. Podczas suchej pogody w lecie auta można nie być przez całe lato. Nic nie widać. Kolor dla typowego leniucha-niemyjaka. Teraz mam (silber-grau-metalic) po naszemu raczej błekitno-niebieski. Brud szybciej widać jak na srebrnym, ale wracając do białego ostatnio oglądałem białego superba II (oczywiście kombi). Nie dość, że auto bardzo mi się podoba, to jeszcze w tym kolorze jest naprawdę super. Poza tym Panowie i Panie biały kolor jest kolorem prestiżowym dla samochodów kupowanych w krajach arabskich. Jak kiedyś postanowię zmienić auto to jak będzie możliwość wyboru na pewno rozważę kolor biały. Przyznam też, że nie zawsze kżdy kolor pasuje do samochodu. Może i na pewno to kwestia gustu ale nie każdemu będzie się podobał np "maluch" w kolorze czarnym. To tyle-amen.

Komentarz

• Chris11
            RS
            • 2011
            • 1587

Zamieszczone przez andrzej1962
            Poza tym Panowie i Panie biały kolor jest kolorem prestiżowym dla samochodów kupowanych w krajach arabskich.
            Nie ma się co podbudowywać takimi argumentami, bo bardziej wynika to z faktu, że jasne kolory nagrzewają się mniej, a w krajach arabskich temperatury rzędu 40 stopni to nic nadzwyczajnego.

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8033
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez mrfazi
              Ja z kolei napiszę iż tylko CZARNY (perła) rządzi
              Taaak do pierwszego mycia :szeroki_usmiech
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• kapi
                L&K
                • 2009
                • 1174
                • Fabia combi

kiedyś miałem białe SC, oprócz długiego okresu odsprzedaży, po każdej zimie należało oczyścić lakier bo siwiał. robił się taki nijaki...
                po użyciu (wtedy) zwykłej pasty, kolor odzyskiwał blask i autko znów przyciągało wzrok przechodniów.
                poza tym - wybrałem wtedy biały bo w rodzinie od zawsze były białe samochody.
                i się przekonałem na własnej skórze że biały jest widoczny na drodze - mimo wszystko.
                teraz mam czarny ( już drugie auto) i na pewno trzeba bardziej uważać na drodze bo jednak kolor zlewa się z otoczeniem.

jakby firmy ubezpieczeniowe patrzyły na kolory to na pewno kolory jaskrawe były by objęte dodatkowymi zniżkami jak to w cywilizowanych krajach bywa.
                OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• marlej108
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 4976
                  • Octavia III (5E3)
                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Dla mnie bialy to najladniejszy kolor.

Mialem juz prywatnie auta: niebieskie, zielone, srebrne, 2 czarne i 3 biale.

Jedyna moja uwaga dotyczy tego zeby auto bylo cale biale... to znaczy zeby klamki i lusterka tez byly biale, a nie np. plastikowe nielakierowane jak np. w wersjach active Citigo,Fabii i Octavii, bo wtedy to jakos tak tandetnie zaczyna wygladac.

Bialy kolor aut wlasciwie podobal mi sie od zawsze. Co zabawne to fakt, ze biale auto jest zwykle dluzej czyste niz czarne, ktore doslownie robi sie brudne na drugi dzien od wyjechania z myjni.
                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kusnier
                    Ambiente
                    • 2014
                    • 249
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

ponieważ posiadam obecnie już drugie białe auto, także mam octę rosso brunello
                    zauważyłem kilka "+" białych
                    - auto brudzi się równomiernie tzn całe szarzeje
                    - latem praktycznie lakier się nie nagrzewa
                    - można myć w słońcu - nie widać zacieków
                    - najlepszy chyba kolor do zaprawek lakierniczych
                    - nie widać rys
                    - można nieco mniej "przyłożyć się " do woskowania
                    - jak ci ktoś przywali pod marketem z drzwi to możesz nie zauważyć

co do minusów
                    - chyba chodzi o względy wizualne
                    - na pewno szybciej widać osiadający kurz/pył - jak masz gdzieś w pobliżu pola/ drogi gruntowe
                    - w sumie wszystkie kolory brudzą się tak samo tylko może na białym lepiej widać chociaż nie wiem czy czarny nie jest gorszy

a poza wcześniej w rodzinie mieliśmy białe skody kolejno :
                    1. skoda 105 s
                    2. skoda 120 L
                    3. skoda 120 GLS - ta to była wypas na tamte czasy ( 5 speed )
                    Tomek

Komentarz

• KASA
                      Drive
                      • 2014
                      • 87

Zamieszczone przez kusnier
                      w sumie wszystkie kolory brudzą się tak samo tylko może na białym lepiej widać chociaż nie wiem czy czarny nie jest gorszy
                      Czarny jest gorszy. Kurz szybciej zauważysz na czarnym niż na białym. Biały perłowy jest bardzo ładny.

Komentarz

• Biszczu
                        RS
                        • 2011
                        • 5567

Taka mała ankietę dodałem :lol:
                        "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• 2.0-16v Michał
                          RS
                          • 2013
                          • 4038
                          • Octavia III (5E3)
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM
                          • CHZD 1.0 TSI 115 KM

I głos poleciał
                          http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...5%BCowa-niunia
                          przedstawiam smerfetke

Komentarz

• mrfazi
                            • 2010
                            • 3103
                            • Superb III (3V3)
                            • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM
                            • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Biszczu, Ty to już się permanentnie nudzisz :P

Zamieszczone przez 2.0-16v Michał
                            I głos poleciał
                            Masz i mój - Czarny wymiata :diabelski_usmiech

Choć miss lutego też zacnie wygląda

Biszczu, mam, kup black&white, to będzie wspaniały duet :wink: Ostatecznie zawsze można co miesiąc oblecieć folią lub plastidip zapodać, a nawet w zależności od pogody

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=v7hKb-K0-vc[/youtube]

Komentarz

• voctawias
                              Ambiente
                              • 2008
                              • 191
                              • Octavia III (5E3)
                              • CHPA 1.4 TSI 140 KM

Ja mam pierwszy raz biały kolor i chyba zostanę przy nim - bo jest zajebisty do utrzymania, brudzi się jak każdy ale nie widać na nim rys. Mój tata ma czarną O2 i ten kolor rysuje się od samego patrzenia także jest to ostatnie czarne auto jakie było w rodzinie, teraz króluje białe - ja kupiłem ponad rok temu białą O3 i jak szwagier zobaczył (choć był fanem czarnego) kupił w styczniu zeszłego roku Superba kombi białego i teraz mówi że już nie zamienił by na żaden inny :szeroki_usmiech .
                              Octavia 3 - 1.4TSI

Komentarz

• Biszczu
                                RS
                                • 2011
                                • 5567

Zamieszczone przez mrfazi
                                Biszczu, Ty to już się permanentnie nudzisz :P
                                to nie nuda, to najnormalniej w świecie zwykły temat, którego na naszym forum nie ma, a może rozwiać wątpliwości niektórych, którzy się zastanawiają nad wyborem koloru swojego auta

Komentarz

• PAOLO ESCO
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6626
                                  • Volkswagen
                                  • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

może rozwiać wątpliwości niektórych, którzy się zastanawiają nad wyborem koloru
                                  nooo jak widać z ankiety to w tej chwili jest "miażdżąca" przewaga 70% głosów za białym kolorem. Sam "za" głosowałem :P
                                  PW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy

Komentarz

• adamwwy
                                    Drive
                                    • 2014
                                    • 87

Mam porównanie swojej Octavii I combi- srebrnej, z Octavią I combi narzeczonej - białą. Może w nowszych Octaviach biały ładnie wygląda, ale seryjna Octavia I w białym kolorze wygląda jak dla mnie po prostu biednie...

Komentarz

• marlej108
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 4976
                                      • Octavia III (5E3)
                                      • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez PAOLO ESCO
                                      może rozwiać wątpliwości niektórych, którzy się zastanawiają nad wyborem koloru
                                      nooo jak widać z ankiety to w tej chwili jest "miażdżąca" przewaga 70% głosów za białym kolorem. Sam "za" głosowałem :P
                                      Hehe, widac Skoda tez zrobila z VW takie badania - wyszlo pewnie, ze sie bialy wiekszosci podoba i dlatego zrobili bialy platny.... niestety. W Skodzie darmowy glownie to ten milicyjny niebieski (fuj...) (wyjatkiem jest Citigo gdzie nie ma wersji actice i darmowy jest tylko czerwony) a w VW glowny darmowy lakier to taki paskudny szary urano... Oba raczej obrzydzaja wyglad auta niz poprawiaja wiec jest to pewnie tak pomyslane, zeby klient kupujacy nowe auto wysuplal te pare stowek i sobie chociaz do bialego lub czerwonego doplacil
                                      Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• trooper
                                        Rider
                                        • 2011
                                        • 525
                                        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Ja jeżdżę białym już dłuższą chwilę, i u mnie wygląda to tak:
                                        - w lecie jest super, idzie bez większych trudów utrzymać auto w czystości (chyba że popada
                                        - w zimie jest masakra - jeszcze jak stoi pod chmurką

Ogólnie wszystkie auta w zimie się gorzej utrzymuje, więc mnie to nie zraża. A biały wygląda moim zdaniem ok
                                        Moja Balbina

Komentarz

• arturas03
                                          L&K
                                          • 2009
                                          • 1298
                                          • Toyota
                                          • AGN 1.8 20V 125 KM
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Mam takie samo zdanie jak trooper, dodam tylko, że jak miałem białego Peugeota to zimą zawsze jako z ostatniego na parkingu śnieg schodził...
                                          Octavia II FL 1,9 TDI 2009 r.
                                          Toyota Auris II TS Hybrid 2016r.

Komentarz

• ufo
                                            L&K
                                            • 2008
                                            • 1475
                                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

nie ma koloru idealnego na nasze warunki. dlatego wybór koloru pozostaje kwestią gustu. mnie osobiście podoba się czarny, jest bardziej elegancki. biały kojarzy się z..."firmówką" ale to tylko moje zdanie.

Komentarz

• micrusec
                                              Rider
                                              • 2013
                                              • 559

Biały to nie kolor, biały to stan umysłu. Co jak Rosja :evil:

Generalnie na nie :
                                              - szybko się brudzi,
                                              - widać wszelkie parkingowe szkody/ otarcia (prawie 75 % aut na drogach jest ciemnego koloru, nawet przedstawiciele handlowi biorą wszystko tylko nie biały)
                                              - zawsze skutecznie widać brud spod kół, smołę z drogi, krew martwych już zwierząt
                                              - jest tak samo beznadziejny w utrzymaniu jak czarny (z doświadczenia)
                                              - zalegający brud sprawa że biały ciemnieje i wygląda jakby miał jakieś zacieki

Na plus :
                                              - niewielkim kosztem można poprzez czarne dodatki fajnie wystylizować auto jak czarny dach czy alufelgi etc.

Z racji że obowiązujące przepisy wymagają całoroczne podróżowanie autem na jakichkolwiek światłach czy to mijania czy światłach do jazdy dziennej, kolor z daleka jaki by nie był widoczny jest zawsze.

Nie chciałbym ponownie użytkować auta w kolorze białym i czarnym.

Komentarz

• degenerat
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 242
                                                • Toyota

Kiedyś białe samochody to głównie flotowe (służbowe). Teraz podobno biały jest jednym z "modniejszych" kolorów.

Komentarz

• Biszczu
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 5567

Ogólnie skłaniam sie do ciemnych, ale jeżeli auto miałoby być na pełnym wypasie to jednak kolor grałby drugorzędna role

Komentarz

• marlej108
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 4976
                                                    • Octavia III (5E3)
                                                    • CJZB 1.2 TSI 86 KM

Zamieszczone przez micrusec
                                                    Biały to nie kolor, biały to stan umysłu.
                                                    Swietne!
                                                    Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

Pracuję...