Pan KIEROWCA mnie dzisiaj osłabił

Zwiń
Ten temat jest zamknięty
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • yogi_at_pozen
    Rider
    • 2011
    • 418

na 2+ pasmowej drodze NIGDY nie staje przed przejsciem jesli jade z przodu kolumny chocby 2-3 samochodow. wlasnie po to by taka pizda na pasach sie nie zabila.
    zawsze przed rozwazeniem zatrzymania przed pasami patrze w lusterko wsteczne, jesli cos jedzie za mna, a w szczegolnosci mnie dogania, zawsze sobie odpuszczam zatrzymanie.

Komentarz

• Jacomelli
      Rider
      S_OCP Member
      • 2008
      • 501

Zamieszczone przez kabanos
      Brak słów. Dlatego zawsze dwa razy się zastanowię, nim przepuszczę pieszego na 2 pasmówce. :evil:
      http://motoryzacja.interia.pl/hity_d...obiete,1900972
      Ja też na 2+ pasach rzadko puszczam. Już nie raz miałem sytuacje ze ja się zatrzymałem a ktoś z boku przejechał.

Inna sprawa, że trzeba wszystki znajomym, rodzinie, tłuc do łba że jak przechodzą przez jezdnie to zanim wyjdą zza stojaćego auta, to mają sie rozejrzeć!!!

I ta głupia ludzka reakcja... wiele osób jak widzi ze jedzie na nich auto to się zatrzymuje. Jakby panienka skoczyła do przodu to moze by nie dostała. (to oczywiście nie usprawiedliwienie dla kierowcy, a uwag do kobiety na przejściu). Na cmentarzach jest pełno tych którzy mieli pierwszeństwo.
      Była: O1 2003 .19 TDI ASV
      Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• westwi78
        RS
        • 2008
        • 2940

Fajnie, ze wszystkich wypowiedzi wynika, że winny jest pieszy i ten który się zatrzymał...

Komentarz

• Jacomelli
          Rider
          S_OCP Member
          • 2008
          • 501

A czytałeś moją wypowiedź? Wina kierowcy jest ewidentna (piszę, że nie ma usprawiedliwienia) . Tu nie ma co dyskutować! Wszystko jasne...

Chodzi o to, że człowiek powinien mieć ograniczone zaufanie do kierowców i być ostrożnym jak wchodzi na pasy i ot mi i innym chodzi.
          Była: O1 2003 .19 TDI ASV
          Jest Vectra 1.9CDTI 2008

Komentarz

• dominik9420
            L&K
            • 2012
            • 1136

Zamieszczone przez r2r
            Najgorsze są młodociane blond piękności i hipsterowate pedalstwo. Gówno zamiast mózgu, dno w umyśle i wyobraźni. Wychodzi tuż przed maskę jak Jakimowicz w "Młodych wilkach" i myśli że ja mając 10m. i prędkość 60km/h zdążę wyhamować.
            Wyjść i pierd..nąć w łeb :evil:
            O to to to. Taki który nie ma prawa jazdy i nie pojeździł trochę, nie ma też wyobraźni, Mi nie raz już ktoś wyskoczył zza samochodu a, że chlapa ostatnio to i hamowanie praktycznie zerowe.
            Sam jak nie raz wychodzę zza jakiegoś większego pojazdu, najpierw wystawiam głowę, żeby upewnić się jaka jest sytuacja i ją ocenić, a nie na chama wpieprzać się pod samochód
            Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
            Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
            Pozdrawiam i Szerokości!
            Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
            http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• Andja
              Rider
              • 2006
              • 596

Zamieszczone przez r2r
              Zamieszczone przez Agamek12
              kabanos, ale i ta piesza to pizda... Wlazła na te pasy i nawet nie spojrzała co dzieje sie na drugim pasie. :shock:
              Nie bronię tej za kółkiem, ale takie pizdy na pasach to moja zmora. Najgorsze są młodociane blond piękności i hipsterowate pedalstwo. Gówno zamiast mózgu, dno w umyśle i wyobraźni. Wychodzi tuż przed maskę jak Jakimowicz w "Młodych wilkach" i myśli że ja mając 10m. i prędkość 60km/h zdążę wyhamować.
              Wyjść i pierd..nąć w łeb :evil:
              chłopaki, nie przebieracie w słowach :roll: i jeden drugiego nakręca :|

Komentarz

• Agamek12
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 9942
                • Ford

westwi78, kto napisał, ze piesza spowodowała potrącenie ?
                Adam... Używam:
                Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• kabanos
                  RS
                  • 2011
                  • 4544
                  • Octavia I combi (1U5)
                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

westwi78, kto napisał, ze piesza spowodowała potrącenie ?
                  No przecież potrąciła auto :diabelski_usmiech
                  Niedawno zatrzymałem się w celu przepuszczenia pieszego i gość z tyłu mało co mi w kufer nie wjechał. Rzecz się działa w terenie zabudowanym na jednopasmówce.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• yogi_at_pozen
                    Rider
                    • 2011
                    • 418

Zamieszczone przez westwi78
                    Fajnie, ze wszystkich wypowiedzi wynika, że winny jest pieszy i ten który się zatrzymał...
                    to nie jest kwestia czyja wina bo to jest zupełnie jasne - winny kierowca auta które potrafiła.

problem jest inny, mianowicie sam już kilkukrotnie złapałem się w takiej sytuacji na tym że przegapilem fakt że kierowca po prawej staje przed pasami i musiałem "awaryjnie" hamować - na szczęście nigdy nikogo nie trafiłem.

zmierzamy tylko do tego że ogólnie taka sytuacja na przejściu jest bardzo niebezpieczna i mając w głowie możliwe zakonczenia, nigdy nie staje jako pierwszy, żeby "dać szansę przezyc" pieszemu - chwilę postoi przed przejściem i przejdzie za moment jak będzie pusto.

tym bardziej, że jak ktoś wcześniej napisał, pieszy nie zdaje sobie sprawy z możliwego niebezpieczeństwa i często lezie na pasy jak święta krowa nie patrząc co się dzieje na drodze przed pasami. wystarczy że jeden kierowca stanie i sru na pasy...

Komentarz

• ruwado
                      RS
                      • 2009
                      • 14888
                      • Octavia IV (NX3)

kabanos, ale i ta piesza to pizda... Wlazła na te pasy i nawet nie spojrzała co dzieje sie na drugim pasie
                      dokładnie wje..ła się prosto pod samochód. mimo pierwszeństwa na pasach!!!! nie można włazić nawet na pasach bezpośrednio pod nadjeżdżający pojazd.
                      Radiowóz jechał, to ten drugi go wyprzedzał. A ta ..... wlazła prosto pod radiowóz - w ostatniej chwili.
                      pozdrawiam - Darek

Komentarz

• dublin999
                        Ambiente
                        • 2010
                        • 172

mnie już na kursie prawa jazdy uczono że dojeżdżając do przejścia kiedy nikt za tobą nie jedzie a przy przejsciu stoi pieszy czekający żeby przejść należy się zatrzymać i go przepuścić, zdecydowana ilość niezdanych egzaminów była właśnie przez to że pieszy wchodził na przejście kiedy samochód jeszcze przez nie przejeżdżał w tym momencie instruktor kończył egzamin z powodu wymuszenia pierwszeństwa na pieszym
                        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• rafiki
                          RS
                          • 2012
                          • 15975
                          • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez dublin999
                          zdecydowana ilość niezdanych egzaminów była właśnie przez to że pieszy wchodził na przejście kiedy samochód jeszcze przez nie przejeżdżał w tym momencie instruktor kończył egzamin z powodu wymuszenia pierwszeństwa na pieszym
                          Nie no, wszystko spoko. Tylko jak już zjeżdżasz z przejścia dla pieszych a oni na nie wchodzą ZA samochodem to jakie wymuszenie pierwszeństwa?
                          رافال
                          Spoty
                          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

przejeżdżanie przez przejście da pieszych na 2+ pasówce, to chyba jeden z bardziej karygodnych błędów przez nas popełnianych, za to powinna być bardzo wysoka kara, a to, że trzeba się rozglądac itd. to już zupełnie inna sprawa.
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• szkoda
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 22543

gruuuuuuubooooo, prawdopodobnie zakorkował pół miasta :lol:
                              była BKD+DSG '05 120kkm
                              była BXE '08 190kkm

Komentarz

• mani0
                                Rider
                                • 2008
                                • 643

Przepraszam, wrócę na chwilę

Zamieszczone przez pskosz
                                Ale na pasach pieszy ma pierwszeństwo. Poza tym ten samochód omijał radiowóz co jest dużym wykroczeniem. 500 zł i 10 pkt jak mi się wydaje
                                nie kumam - za wyprzedzenie (bo to nie było omijanie) radiowozu jest 500pln i 10pkt?

nie ma co gdybać czy winny kierowca, czy pieszy.
                                kierowca wyprzedzał na przejściu dla pieszych - to powinno być grubo karane, naprawdę grubo
                                pieszy wlazł nawet się nie rozglądając - niestety został ukarany

naprawdę są kraje, gdzie kierowcy (bez względu na auto) zatrzymują się na wszystkich pasach, gdy do przejścia podchodzi pieszy

byłem - widziałem - doświadczyłem - przez pierwsze dwa dni z miną karpia...

Komentarz

• Agamek12
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 9942
                                  • Ford

Farciarz :shock: : http://moto.onet.pl/356071,13904947,...e.html?node=27
                                  Adam... Używam:
                                  Rolka: e11FL 97KM/130Nm
                                  Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• piori
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 116

Zamieszczone przez mani0
                                    Przepraszam, wrócę na chwilę

Zamieszczone przez pskosz
                                    Ale na pasach pieszy ma pierwszeństwo. Poza tym ten samochód omijał radiowóz co jest dużym wykroczeniem. 500 zł i 10 pkt jak mi się wydaje
                                    nie kumam - za wyprzedzenie (bo to nie było omijanie) radiowozu jest 500pln i 10pkt?
                                    (...)
                                    Kolega pskosz nieco się rozpędził z tym mandatem, jest, owszem - ale oczywiście za wyprzedzanie pojazdu uprzywilejowanego (a więc wysyłającego sygnały świetlne i dźwiękowe jednocześnie) w terenie zabudowanym.
                                    Ze dwa razy spotkałem się z sytuacją, w której kierowcy też nadgorliwie podeszli do tego przepisu (a raczej nie znali go do końca) i ciągnął się taki sznur niedzielnych kierowców za radiowozem robiącym powolny objazd miasta z prędkością 20-30 km/h. Chyba brakło im odwagi, aby się wychylić i wyprzedzić "władzę" :wink:

Komentarz

• maymer
                                      Elegance
                                      • 2010
                                      • 839

Mnie dzisiaj osłabił sąsiad z bloku, tak wybornie zaparkował A6, że rano nie mogłem wyjechać. Zaparkował przy chodniku prosto za moim tyłem i z porannym wyjeżdżaniem musiałem biec na uczelnię, żeby na kolokwium zdążyć. Początkowo miałem pomysł zostawienia mu kartki za wycieraczką z sąsiedzkim pozdrowieniem ale odpuściłem sobie, a poza tym czas mnie gonił

Komentarz

• westwi78
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2940

Zamieszczone przez mani0
                                        za wyprzedzenie (bo to nie było omijanie) radiowozu jest 500pln i 10pkt?
                                        jak to nie było omijanie? to co to było?

jeśli by się nic nie stało, to by dostał kierowca mandat z

PROD:

Art. 26.3. Kierującemu pojazdem zabrania się:

1) wyprzedzania pojazdu na przejściu dla pieszych i bezpośrednio przed nim, z wyjątkiem przejścia, na którym ruch jest kierowany;
                                        2) omijania pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszemu;

no ale doszło do zdarzenia, więc będzie miał sprawę o przestępstwo drogowe.

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

Odnośnie wyprzedzania na pasach na dwujezdniowych drogach, cała masa kierowców nawet 99.9% wyprzedza na przejściach i nawet nie jest świadoma tego, przykład jedzie sznur aut dwoma pasami, lewy pas idzie minimalnie szybciej od prawego, teren zabudowany co kawałek przejście jak to w miescie i co?
                                          Każdy samochód jadący lewym pasem mimo woli wyprzedza na pasach, sam tak wyprzedzam ale zwracam uwage czy przypadkiem nie ma pieszych przy przejściu którzy ewentualnie chcieli by przejść na drugą stronę.
                                          Pisałem wcześniej że nie zatrzymuję sie przed przejściem gdzie w jedną stronę są dwa pasy tylko dla tego co by zaoszczędzić zdrowia pieszemu a nie z braku kultury :szeroki_usmiech

Druga sprawa to to że większość kierowców myśli że nie jest to manewr wyprzedzania i jadą prawidłowo, dobry przykład, spróbujcie swoim babą w domu wytłumaczyć zasadę wyprzedania na przejściach dla pieszych na drogach dwujezdniowych, gwarantuje że nie jest to takie proste, podobnie jak ze spalonym w piłce nożnej :lol:
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• szkoda
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 22543

baba mnie dzisiaj osłabiła, byłem już w 1/3 przejścia dla pieszych jak śmignęła mi kobita z telefonem przy mordzie, najgorsze jest to, że nie wiedziała, że ja tam w ogóle jestem :?
                                            była BKD+DSG '05 120kkm
                                            była BXE '08 190kkm

Komentarz

• ruwado
                                              RS
                                              • 2009
                                              • 14888
                                              • Octavia IV (NX3)

sam w środę jechałem do Warszawy i w Józefowie na Nadwiślańskiej z lewej strony na przejście wjebała mi się idiotka w ostatniej chwili. Po heblach i stanałem równo z pasami. A ta menda jak weszła, to przystanęła i patrzyła - czy się wyrobię :evil:
                                              pozdrawiam - Darek

Komentarz

• spc
                                                Elegance
                                                • 2012
                                                • 825
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez szkoda
                                                baba mnie dzisiaj osłabiła, byłem już w 1/3 przejścia dla pieszych jak śmignęła mi kobita z telefonem przy mordzie, najgorsze jest to, że nie wiedziała, że ja tam w ogóle jestem :?
                                                Bo opuszczanie samochodu i przemieszczanie się pieszo to zuooo :twisted:
                                                Chociaż jak tu zaparkować np. w kiblu jak człowieka ciśnie tak że oczy łzawią... Ale w niektóre miejsca nawet królowie piechotą chadzają 8)
                                                Piter
                                                tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                                KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• szkoda
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2005
                                                  • 22543

Zamieszczone przez spc
                                                  Bo opuszczanie samochodu i przemieszczanie się pieszo to zuooo :twisted:
                                                  jasna sprawa, bronię się jak mogę, ale jednak...
                                                  była BKD+DSG '05 120kkm
                                                  była BXE '08 190kkm

Komentarz

• bzyq_74
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 3467
                                                    • Volkswagen
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                                    • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Chłopcy tirowcy wybrali się w góry jak panienki w szpilkach na Rysy :evil:
                                                    MARCIN
                                                    Mój szkodnik

Komentarz

Pracuję...