Foto 62 km/h na 50 km/h
Zwiń
X
-
Foto 62 km/h na 50 km/h
Witam Wszystkich
Dostałem dziś "prośbę" o przyznanie się do niecnego przestępstwa przekroczenia prędkości - całe 62 km/h na 50-ce. Biorąc pod uwagę, że dopuszczone jest przekroczenie o 10 km/h, a i fotoradar ma swój błąd pomiarowy zastanawiam się nad dalszym postępowaniem
Analogiczna sytuacja opisana jest na forum prawnym
Witam wszystkich Myślałem, że Straż Wiejska się ode mnie odczepi po poprzednim piśmie, ale jednak nie. Dostałem zdjęcie z fotoradaru 62/50 km/h
Czy ktoś z Was miał identyczną sytuację?
Zastanawiam się czy - poza klepaniem w klawisze - jestem w stanie coś ugrać, zwłaszcza że mandat to 50-100 PLN, a tu mi od razu 100 PLN wyjeżdżają (przekroczenie o 6 rano w na krajowej 6 - "miejscowość" Karwin)
Dodatkowo w opisie wykroczenia nie ma zdjęcia (bo wg przepisów "nie mają obowiązku" - przyjazne państwo - k..wa jego maćbyła O1 1,6 102 KM
była O1 1,9 TDI 90 KM
była O2 1,9 TDI DSG 105 KM
był Citroen Berlingo 1,6 HDI
jest Ford Tourneo Courier
-
-
o w dupę :x
ale
Zamieszczone przez plebanBiorąc pod uwagę, że dopuszczone jest przekroczenie o 10 km/h)...
[ Dodano: Pon 18 Cze, 12 18:26 ]
a nie, jest niby jakieś rozporządzenia Szefa MSWiA z 17.06.2011, ale nie mogę znaleźć chwilowo...saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Od 1 lipca w kodeksie drogowym odnaleźć można przepis, który umożliwia uniknięcie otrzymania zdjęcia wraz z mandatem, jeśli zostało wykonane przez stacjonarny fotoradar. Powód? Niedoskonałość prędkościomierzy montowanych w autach. Fot. Grzegorz Jakubowski Wskazania prędkościomierza w większości aut nie są precyzyjne. W zależności od modelu mogą one zawyżać, lub zaniżać faktyczną prędkość pojazdu. Z tego też powodu autorzy nowych przepisów uznali, że potrzebna jest dopuszczalna granica, która będzie zakładała błędne wartości prędkościomierza. Jak podaje "Rzeczpospolita", pierwotnie tolerancja miała wynosić 5 km/h, jednak ostatecznie została podwyższona do 10 km/h. Przepis ten nie uchroni nas jednak przed mandatem, jeżeli prędkość pojazdu została zarejestrowana przez urządzenie przenośne, bądź wideo rejestrator.
Komentarz
-
-
a nie bylo czasem 5;59 :P ?
Nie ma zdjecia to nie przyjmuj. Napisz, ze maja przedstawic material dowodowy.
Wg jakich przepisow nie maja obowiazku?
Napisz, ze nie masz obowiazku przyznawania sie do winy i do momentu przedstawienia dowodow jestes uznawany za niewinnego.
Moze Cie w balona robia?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaMihau, otóż to, nie mogę znaleźć tego przepisu, bo takie notki i owszem są powszechne.
Kompletne kompendium wiedzy o polskim prawie drogowym. Sprawdź taryfikator mandatów 2025, poznaj przepisy, technikę jazdy, zasady pierwszej pomocy i analizuj statystyki. Bądź świadomym i bezpiecznym kierowcą.
"Rozporządzenie określające lokalizację, sposób oznakowania i dokonywania pomiarów przez urządzenia rejestrujące"Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octaviars1a nie bylo czasem 5;59 :P ?
Nie ma zdjecia to nie przyjmuj. Napisz, ze maja przedstawic material dowodowy.
Wg jakich przepisow nie maja obowiazku?
...
Oczywiście można iść "na ostro" ale dla 100pln/2pkt chyba nie warto...Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Łee tam, ja bym poszedl. Nie ma sie co bac sadow i widac to nawet na przykladzie znajomego Szkody. (opisywal na forum co i jak).
Zdjęcie nieczytelne lub brak zdjęcia wyklucza nałożenie mandatu. Powinienes się odwołać w terminie 7 dni do sądu rejonowego o uchylenie tego mandatu.
Jak sie przyznasz to bedziesz w czarnej dupie.
Komentarz
-
-
pleban, na chama juz jadą z tym wyłudzaniem kasy :roll:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octaviars1a nie bylo czasem 5;59
pleban, bez zdjęcia nie ma mandatu
masz 30 dni na dopięcie wszystkiego ale .... lepiej weź poradź sie prawnika
poza tym gdzieś czytałem że obecnie część mandatów jest nieważna
kto ci go wystawił?
Straż Miejska czy Inspekcja?przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez plebancałe 62 km/h na 50-cePW - OFF. Nie mam czasu na odpisywanie... sorryyyy
Komentarz
-
-
pleban, tez kiedys tam zapłaciłem :diabelski_usmiech
mam nawet kilka nr tel :wink:
warto sie tam przejechać i ... porozmawiać, spróbować wyjaśnić 8)przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Pisałem gdzieś kiedyś na forum, więc teraz w olbrzymim skrócie i bez szczegółów - ze strażą miejską się spokojnie utargujesz na 50zł :-) Jeśli przekażą sprawę policji bądź sądowi, to wtedy ewentualna wpłacona kasa zostaje wpłacona do Urzędu Wojewódzkiego, czyli kasa za zdjęcie przeszła obok nosa straży miejskiej. Mi się tak raz udało ze strażą gminną w Mykanowie - chcieli mi dać 300zł i 6pkt. Dostałem 200zł i bez punktów :-) wszystko załatwione przez telefon/mail. Do tego dostałem fotę mailem i to bez zasłoniętego pasażeraPozdrawiam,
Michał
Nie piję piwa - jedynie JACK DANIELS! :-)
Komentarz
-
-
jak pójdziesz do sądu, to nie dostaniesz punktów karnych (sądy nie są uprawnione do ich nakładania).
Koszty sądowe to może byc kwota kilkunastu do kilkudziesięciu PLN-ów; oczywiście zależy to od ilości rozpraw, ale czytałem gdzies że taki jest poziom kosztów.
a co do braku fotki - ida w ślady Inspekcji, która też nie dostarcza fotek - mozna je sobie obejrzeć na miejscuIf we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
-
Zamieszczone przez piotrek_gdypleban, tez kiedys tam zapłaciłem :diabelski_usmiech
mam nawet kilka nr tel :wink:
warto sie tam przejechać i ... porozmawiać, spróbować wyjaśnić 8)
Mnie kiedyś cyknęli jak miałem niewielkie przekroczenie. Groziło mi między 100 a 200 i punkty. Przysłali mi druk od razu na 200. Zadzwoniłem, przeprosiłem, powiedziałem że się przyznaje i proszę o mandat z niższego pułapu, bo jestem jedynym żywicielem rodziny itd itp. Poprosili żebym to im przesłał faxem- zrobiłem. Pismo przyjęli, mandat został skorygowany na 100. A co najfajniejsze jak się okazało. Panom/Paniom ze straży gminnej widać nie chciało się przesłać informacji do policji i nie dostałem punktów. 8)
Była: O1 2003 .19 TDI ASV
Jest Vectra 1.9CDTI 2008
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez hotrainNie lubię się z nimi układać ale dostałem mandat z tego samego miejsca, zadzwoń i dogadasz się na 50 PLN. Ja tak zrobiłem. Szkoda mi było nie 100 PLN ale tych dwóch punktów bo nigdy nie wiadomo...
napisz pismo z przyznaniem się i poproś o zmniejszenie kary (ja napisałem że jechałem samochodem żony który rzadko uzytkuje i nie wyczułem prędkości)
Zejdą na 50 zł na 99%, a relatywnie więcej stracisz bujając się po sądach ( dojazdy , strata czasu i nerwów)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78Zamieszczone przez aro_40jak pójdziesz do sądu, to nie dostaniesz punktów karnych (sądy nie są uprawnione do ich nakładania).
Do czasu ostatecznego orzeczenia sądu punkty są zamrażane i w zależności od wyniku albo są odmrażane, albo kasowane.
Ilość dyskusji na ten temat świadczy, że nie ja jeden żyłem w nieświadomości.ops:
If we could convert bullshit into energy, we would be millionaires.
Komentarz