Zachowanie na autostradzie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • iFi
    Elegance
    • 2012
    • 906

Zamieszczone przez piramida
    Nie wiem co wy macie z tym mruganiem od tylca, od kiedy jeżdżę skodzinką z ocp na klapie i solidnym wydechem to jakoś nie widzę odważnych co by mnie pośpieszali długimi
    A nie masz zasłony dymnej aktywowanej pedałem gazu? Może nie widzisz :diabelski_usmiech

[ Dodano: Czw 08 Sie, 13 06:26 ]
    Rozmawialiśmy sobie w pracy o jeździe po A2 i kolega mówił, że ostatnio taki kolo mrugał mu długimi na zjedzie z autostrady... Ciężko powiedzieć co miał na myśli. Kolega jechał swoje bo samochód wypakowany rodziną. Kolo go wyprzedził za zjazdem więc ten mu mrugnął długimi, myśli może znajomy No i zaczęło się pouczanie. Koleś zahamował do 20km/h i chyba próbował coś udowodnić...

Zdarzy Ci się coś takiego dwa, trzy razy, za czwartym masz w dupie a jak często jeździsz i spotykasz się z czymś takim na co dzień to zaczynasz być przewrażliwiony...

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Piratka, a wystarczylo na 997 zadzowonic i powiedziec jaka jest sprawa. I nie musiała byś zapierdzielać na wariata i powodować zagrożenia dla siebie i innych.

Komentarz

• misiek^wro
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 8321

westwi78, pozwól że zacytuje :

112 - "Tu numer alarmowy 112 - proszę czekać na zgłoszenie się dyspozytora "

Lub

997 " Wszystkie linie zajęte, proszę czekać na zgłoszenie dyżurnego lub wybrać numer 112"

Raz chciałem zgłosić kradzież lusterka - podszedł gość i próbował z kopa urwać lusterko w BMW X5 - dzwoniłem i hcuj, czekałbym do momentu, aż typ by do domu z nim nie doszedł - wystarczyło krzyknąć z balkonu i gad uciekł. Te numery niestety często mają mało wspólnego z słowem "natychmiast".

Jak ojciec w święta miał zawał to chwała bogu, że pracuję w branży medycznej - nie było pie... z operatorem, tylko dodzowniłem się od razu tam gdzie trzeba + podałem tak informację ( nieprzytomny, pomimo że był przytomny, tylko ledwo pikawa mu chodziła ) że przyjechali w trybie CITO. Zszedł by nam po 5 minutach, gdyby go pod maszyne nie podłączyli jak już doszli do domu.

Także ja ten numer traktuje co najwyżej do zgłoszenia szkody, jak mi się ktoś przyznać nie chce.
        Była Octavia I FL Kombi 1.9 TDI AGR
        Była Octavia II Kombi MR06 2.0 TDI DSG
        ByłąOctavia II Kombi FL MR06@2013 2.0 TFSI DSG 4x4

TELEFONUJEMY DO MNIE PO GODZ 16.59!

Komentarz

• dato
          L&K
          • 2012
          • 1431

Zamieszczone przez westwi78
          Piratka, a wystarczylo na 997 zadzowonic i powiedziec jaka jest sprawa. I nie musiała byś zapierdzielać na wariata i powodować zagrożenia dla siebie i innych.
          Westwi, nie wiem w jakiej nibylandii żyjesz, ale po pierwsze Misiek ma 100% racji, a zakładając, że nawet udałoby się dodzwonić to wyglądałoby to tak:
          - 5-10 minut tłumaczenia o co chodzi i przekonywania, żeby Cię nie spuścili na drzewo
          - 5 minut ustalania numeru do rejonu, osób na służbie, telefonu do tych na czynnościach
          - minimum 5 na dodzwonienie się do powyższych, jeśli by w ogóle odebrali (bo na czynnościach)
          - 5 - 10 minut tłumaczenia dlaczego źle zrobili manipulując dzieciaka

Czyli potwierdzenie, że w Twoim mieszkaniu i z Twoim dzieckiem jest durny glina, a nie mądry Kuba rozpruwacz miałbyś w wersji optymistycznej JUŻ po jakichś 15-20 minutach czekania. Każdy normalny rodzic w tym czasie by osiwiał i zwariował, a każdy normalny bandzior z palcem w d... zdążył by zrobić swoje i spokojnie się oddalić. Jechać i dzwonić ok, ale tylko dzwonić ? Nie widzę tego...

Komentarz

• westwi78
            RS
            • 2008
            • 2940

A gdzie ja napisałem żeby tylko dzwonic?
            5 minut i by było wszystko wiadomo, a tak po 30 sie wyjasnilo i mało piratka nie zabila siebie albo innych.
            Ale róbcie jak chcecie

Komentarz

• Zorr
              RS
              • 2011
              • 2110

he he, najgorzej jakby zapierniczała, rozmawiając przez telefon (z aparatem przy uchu oczywiście) a lewą ręką długimi mrugała na zmianę z trąbieniem ... ;-)
              Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
              Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• iFi
                Elegance
                • 2012
                • 906

Dobra, ale popatrzmy na sytuację realnie... to są przypadki jeden na tysiąc jak nie rzadziej. Wiadomo jak człowiek ma obawy, że jego dziecko jest zagrożone budzą się najbardziej uśpione instynkty i mocno zmotywowana osoba jest w stanie robić wtedy rzeczy ekstremalne, nawet jeśli zagraża tym komuś innemu czy sobie.

Nie powie mi natomiast nikt, że ku***a jadąc przez powiedzmy 3 godziny autostradą co 10, 15 minut trafiasz na kogoś z taką sprawą, litości.

Komentarz

• hubert78
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 1576

polecam północy ring w DE zobaczycie jak się tam zap..... ograniczenie do 120 i tyle jedziemy, i tam najlepiej się nauczycie kultury tiry i 90-tki po prawo reszta na lewym jedzie przepisowo , jakoś na A11 do Kołbaskowa co rusz ograniczenie do 120, ale jak Polska się zacznie to już wszyscy zaczynają zapi.... ile wlezie i prawy pas przestaje istnieć. Dziwne prawda ???

A największe zonki jeżdżąc w Polsce to mam kiedy autostrada jest jednocześnie obwodnicą (Warszawa, Poznań, GOP) tam to trzeba mieć oczy w dupie i raczej tempomat się nie przydaje.

Komentarz

• adi747
                    L&K
                    • 2008
                    • 1138

też ostatnio non stop napier.alam autostradą i to co mnie najbardziej wqurw to jak prawy jest przykorkowany ale jedzie te 90km/h a lewy też jest przykorkowany ale jedzie te 110km/h nagle gość siada mi na dupie świeci mi długimi mało co nie jedzie lewym błotnikiem po barierce i tak mnie wkurwia dłuższy czas a ja nie mam zamiaru zjeżdzać na prawy i puszczać go tylko poto żeby wyprzedził mnie i jechał za tym autem za którym jade ja bo itak jest przykorkowane nie rozumiem takich debili :roll: odejmowanie gazu hamowanie nie skutkuje :shock: skutkuje tylko jedno i to nie zawsze jak wszystkie autka z lewego sie rozjadą i zostaje wolna droga to pare razu but do oporu i gość stwierdza ze jednak nie da rady niestety niektórzy mają mocniejsze auta :diabelski_usmiech ale po co ta jazda na zderzaku??? nie moge sie skupić nad tym co dzieje sie przede mną bo patrze w tył czy matoł nie wjedzie mi do bagażnika takie sytuacje mam co dzień jak jade do pracy, a już panowie w INSIGNIACH to bogowie ulicy :roll:
                    http://picasaweb.google.com/ocp.maloslask1
                    była:2006 octavia 1fl 101KM ATD
                    2001 octavia 1fl RS 180KM AUQ
                    JEST
                    megane 3 rs 2.0T niby 250Km a chyba więcej
                    octavia 1FL kombi 1.9TDI 4X4 ATD
                    octavia 2 2.0TDI BKD

Komentarz

• bzyq_74
                      RS
                      • 2008
                      • 3467
                      • Volkswagen
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                      • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez adi747
                      .., a już panowie w INSIGNIACH to bogowie ulicy :roll:
                      Auto 2 tygodnie na serwisie, to jak mu dadzą na tydzień do następnej usterki to musi odreagować :diabelski_usmiech
                      MARCIN
                      Mój szkodnik

Komentarz

• kapi
                        L&K
                        • 2009
                        • 1174
                        • Fabia combi

Zamieszczone przez hubert78
                        A największe zonki jeżdżąc w Polsce to mam kiedy autostrada jest jednocześnie obwodnicą (Warszawa, Poznań, GOP) tam to trzeba mieć oczy w dupie i raczej tempomat się nie przydaje.
                        na drodze 3-pasmowej i więcej dozwolone jest wyprzedzanie/wymijanie z prawej strony .... na przykłąd na DTŚ - bardzo dużo ludzi jeździ środkiem co mnie tez czasem dobija... ale tam jest tyle zjazdów że albo jedziesz 140-150 lewym z lewym kierunkiem, albo prawym i co chwile hamujesz do 60 bo sie ktoś włącza do ruchu....
                        na A4 ( obwodnica ) już jest lepiej bo ruch mniejszy niż na DTŚ.
                        w sumie - wg mnie do przyjaciół zza Odry naprawde dużo nam brakuje, bo w Polsce NIE DA SIĘ jechać zgodnie z przepisami.
                        btw - zarówno na DTŚ jak i na A4 badzo często używam tempomatu
                        OII sprzedana

Następca dużej czarnej - Mała czarna MC 1Z1Z

Komentarz

• iFi
                          Elegance
                          • 2012
                          • 906

Zamieszczone przez kapi
                          bo w Polsce NIE DA SIĘ jechać zgodnie z przepisami
                          Dać się da, ale trzeba mieć:

1. nerwy ze stali,
                          2. być ostrożnym jeśli wozi się jeszcze rodzinę.

Poza tym zero problemów :roll:

Tak na poważnie to jest to jedna z większych porażek... Większość kierowców rości sobie prawo do zapierdzielania ile popadnie ale nie szanują takiego samego prawa a nawet obowiązku do przepisowej jazdy.

Do domu jadę we Wrocławiu przez ul. Pełczyńską, Pęgowską - wyjazd na Oborniki Śląskie... Jest tam odcinek zabudowany gdzie obowiązuje 40km/h. Nie ma chodników. Rano w roku szkolnym chodzą tam dzieci do szkoły na autobus. Powiem szczerze jechać tam nakazane 40, trzeba mieć niezłe nerwy. Jak się robi korek to i magicy wyprzedzający pod prąd lewym pasem a w razie W chodnikiem też się znajdą.

Komentarz

• hubert78
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 1576

Zamieszczone przez kapi
                            na drodze 3-pasmowej i więcej dozwolone jest wyprzedzanie/wymijanie z prawej strony ....
                            Wg KRD na autostradzie z 2 pasami ruch też możesz wyprzedzać z prawej, ponieważ jedna nitka autostrady jest traktowana jako droga jednokierunkowa na której możesz wyprzedzać z prawej

Komentarz

• bishop
                              L&K
                              • 2012
                              • 1430

Zamieszczone przez kapi
                              ...bo w Polsce NIE DA SIĘ jechać zgodnie z przepisami...
                              He he , pojedziesz w zabudowanym 60km/h ...i zaraz korek robisz , a na CB wszystkie epitety 8)

Komentarz

• aniol
                                RS
                                • 2012
                                • 5228
                                • Octavia I combi (1U5)
                                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

bishop, Holandia ma najlepszy rozwinięty system dróg.Często tam bywam i powiem krótko.Drogi wielopasmowe,szerokie ale jak jest 80km|h to jadą 80 bez względu kto ma jaką furę.Są tam wysokie mandaty ale też mają we krwi dyscyplinę.My dopiero zaczeliśmy motoryzacyjnie wchodzić do Europy i już jeden od drugiego mądrzejszy kto lepiej jeżdzi.Dodać do tego że można posiadać trochę szybszą furę i już jest horror na drogach.Można by dużo pisać na ten temat.
                                Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• dato
                                  L&K
                                  • 2012
                                  • 1431

Jakby nie zadziałało to od równej 19 minuty :lol:

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=C5X1LD2t9uU&feature=youtu.be&t=19m[/youtube]

Komentarz

• aniol
                                    RS
                                    • 2012
                                    • 5228
                                    • Octavia I combi (1U5)
                                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

dato, Dobre,choć moja żonka prowadzi lepiej niż nie jeden chłop.
                                    Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• dato
                                      L&K
                                      • 2012
                                      • 1431

Ja na swoją też nie narzekam, siada i jedzie i nie ma problemu, którym autem. Kwestia objeżdżenia po prostu.

Komentarz

• aniol
                                        RS
                                        • 2012
                                        • 5228
                                        • Octavia I combi (1U5)
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ale nie ukrywam że jak widzę niektóre baby jak wyprawiają za kierownicą to wolę stanąć,przepuścić,ustąpić dla własnego bezpieczeństwa. :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech
                                        Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• Ra
                                          Drive
                                          • 2013
                                          • 96
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                          • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

Kiedyś czytałem artykuł na temat tego co widzą kobiety w aucie. Zdecydowana większość nie zauważała braku działania obrotomierza lub prędkościomierza, który został wcześniej wyłączony.
                                          Natomiast 99% facetów zawsze wie co mu pokazuje się na liczniku.
                                          Zdecydowana większość kobiet nie potrafi przełożyć tego co widzi w lusterkach wstecznych na rzeczywisty obraz - stąd słupki często atakują tylne zderzaki kobiet. Fajna jest książka na ten temat -'Płeć mózgu'.
                                          Od lat często jeżdżę DK88 i wiele naoglądałem się kobiet za kierownicą - lepiej nie zadzierać z mistrzyniami prostych.
                                          Ze 2-3 miesiące temu jedna świeżo upieczona pani kierowca wypadła na DK88 z zakrętu, ponieważ - jak podała policja - zmieniała stację radiową.

Komentarz

• dato
                                            L&K
                                            • 2012
                                            • 1431

Właśnie nie mogłem sobie przypomnieć tytułu, dzięki. W tej samej książce było napisane o różnicach również w polu widzenia. W dużym skrócie jadąc kobieta ogarnia bliżej, a szerzej, a facet węziej i dalej.
                                            Ktoś z Was NIE miał kiedyś takiej sytuacji, że mu kobieta powiedziała "ale ładny dom tam stał", a Wy się dziwiliście jaki qrna dom, jak od 5km tylko drzewa :wink:

Komentarz

• aniol
                                              RS
                                              • 2012
                                              • 5228
                                              • Octavia I combi (1U5)
                                              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Normalnie mnie zaskoczyliście tą książką.Muszę ją mieć jak śpiewał śp.Riedel.
                                              Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• Mihau
                                                RS
                                                • 2009
                                                • 7460
                                                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Z tą jazdą na dupie to nie tylko na autostradach ale wszędzie gdzie są po 2 pasy w jednym kierunku. Jadę sobie ostatnio z Magdalenki i jedzie święta krowa Q5 i mi prawie w bagażniku siedzi. Chętnie bym mu zjechał, bo zawsze puszczam szybszych ode mnie ale przede mną z 4-5 samochodów, na prawym też sznurek to nie będzie się specjalnie pakował na prawy, żeby sobie Pan w OOOOdi poleciał o jeden samochód szybciej.
                                                Często jeżdżę do Mszczonowa (zdarza się, że co weekend) i póki nie było A2 to latałem Gierkówką ale wkur.... mnie ciągłe wyprzedzanie prawym i podobne sytuacje jak opisana wyżej, a tak teraz nadrabiam pare km jadąc A2 do Wiskitek ale w miarę jest luz, choć zdarzają się i podobne sytuacje jak na Gierkówce choć duuużo rzadziej. Po prostu w PL ludzie nie umieją jeździć tego typu drogami. Nie ma w ludziach wyrobionego mechanizmu patrzenia w lusterka wsteczne. Bardzo często się zdarza, że wyprzedzam prawym i w momencie jak kogoś wyprzedze on dopiero zjeżdża na prawy, bo zauważył, że są jednak szybsi od niego...
                                                O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• aniol
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 5228
                                                  • Octavia I combi (1U5)
                                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Ra, Jakiego autora jest ta książka bo zamierzam ją naruchać.
                                                  Pozdrawiam ANIOL

Komentarz

• piotrek_gdy
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 7723
                                                    • Volkswagen
                                                    • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez dato
                                                    Ktoś z Was NIE miał kiedyś takiej sytuacji, że mu kobieta powiedziała
                                                    dato,
                                                    normalnie sie posikałem ze smiechu :wink:
                                                    niestety to prawda i wiele kobiet jadąc na autostradzie prawym pasem jak dojeżdża do następnego auta to nie zmieniając szybkości(nie mówie o spoglądaniu w lusterka) wyprzedza "przeszkodę" i dalej jedzie z tą samą prędkością
                                                    tak jakby nie ogarniała po co są lusterka- ona ma tylko jeden cel- wyprzedzić i jest na nim tak skupiona, że reszta do niej nie dociera
                                                    przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

Pracuję...