piotrek_gdy, jest ale nie w tym samym co część mechaniczna skrzyni ( tak było w 6). W 7 w skrzyni jest zwykły olej przekładniowy ( jak w manualu ) a w mechatronice olej hydrauliczny ( podejrzewam, że taki jak do wspomagania ). Oba oleje są między sobą całkowicie odseparowane.
Przyczepa kempingowa i Octavia
Zwiń
X
-
Przyczepa kempingowa i Octavia
Drodzy użytkownicy Octavii, czy ktoś z was ciągną swoją "Kurą" :szeroki_usmiech przyczepę kempingową, wybrał się takim zestawem w jakąś daleką podróż. Może podzielicie się wrażeniami z takiej podróżny. Wiem, że do kempingu to powinien być docelowo jakiś mocniejszy, o większej masie i mocy samochodzik lub nawet dostawczak, gdzie przełożenia w skrzyni są inne, krutrze, ale mamy co mamy. Jakby temat podobny już istniał to sorki.
-
-
Do Jugoslawii to Polacy jezdzili Fiatem 126p z przyczepka Niewiadow - prawda :twisted:
Znam mase ludzi, ktorzy jezdza z przyczepami rzedu 900-1200kg za autami typu Focus, Mondeo, Octavia 1 nawet z silnikami w okolicach 100KM.
Da sie, tylko nalezy nauczyc sie jezdzic takim zestawem, bo to zupelnie inaczej rusza, podjazdy pod gore to trzeba przemyslec, zeby nie zabic sprzegla o hamowaniu nie wspominajac.
Ja jak jezdze to tylko z towarowymi lekkimi lub kiedys jezdzilem taka siedmio metrowa przyczepka za Polonezem truckiem bez wspomagania. Tez dalo sie jezdzic nawet z ponad 1 tona za soba
Komentarz
-
-
greg44, nie wiem jaką masz przyczepę, ale mój wójo z powodzeniem ciągał w trasy 500km (W-wa - Łeba) "niewiadówkę" 126 nowego typu VW Golfem mk2 1.6"i", Avensisem T22 1.8i 110KM a ostatnio Octavią 1 1.6i... Kuzyn ciągał małą Hobby Zafirą 2.0DTI i ostatnio Rav4 2.0d4d 116KM.
Jeśli Ty masz normalną rozmiarowo jednoosiówkę, to (bazujac na powyżzszych doświadczeniach) raczej większego problemu z ciągnięciem jej mocnym dieslem nie powinieneś mieć...
No ale pisze to teoretyk: nigdy nie ciągałem kempingu...
Komentarz
-
-
Re: Przyczepa kempingowa i Octavia
Zamieszczone przez greg44Wiem, że do kempingu to powinien być docelowo jakiś mocniejszy, o większej masie i mocy samochodzik lub nawet dostawczak, gdzie przełożenia w skrzyni są inne, krutrze, ale mamy co mamy.
masz bardzo mocnego diesla, pociągnie spokojnie dużą przyczepę
problem jest inny... słyszałeś kiedyś o max DMC zestawu ? :szeroki_usmiechDiesel Service Śmietana
43-210 Kobiór
ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16
uwaga
nie robimy pompowtryskiwaczy
Komentarz
-
-
greg44,
ciągałem przyczepy kempingowe Polonezem przez 10 lat, Toyotką (75KM) 4 lata, obecną Skodą przez 2 lata (jak jeszcze było 115 KM).
Problemów raczej większych (ze Skodą) nie widzę - po pierwszych 50 km sam wyczujesz jak jechać z przyczepą. Większe problemy możesz mieć z przyczepą: mi Niewiadówek powyżej 120 km.h zaczynał fruwać i miałem ciągłe problemy z kołami bo się bębny przegrzewały
Inna sprawa - jak poprzednik napisał - to sprawa uprawnień na taki zestaw
Pozdrawiam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftOctavia DMC ma ponizej 2000kg wiec przyczepa moze miec DMC do 1500kg i mozna tym jezdzic na B kategoria bez obawy o viatole
to tego masa własna wg dowodu 1350kg i mam max zestaw 2750kg...więc zakłądając że ciągnę przyczepę co waży 1500kg to już jestem w lekkiej d.... bo przekroczyłem max masę co mogę mieć na tyłku
a co do ciągniecia zestawu 3,5t na kat B- tak, jest to prawda tylko trzeba zwracać uwagę na masę auta i masę przyczepy.....w myśl zasady że możesz max ciągnąć tyle co sam ważysz
Komentarz
-
-
Ja ciągnąłem w tym roku na Chorwację przyczepę Hobby de luxe.Ta przyczepa waży 1600kg, a ciągnąłem ją Volvo v70 w dieslu o mocy 170 koni.Moje spostrzeżenia były takie,ze pokonanie wzniesień wymagało redukcji do 3 biegu,co chwila wyświetlał mi się na kompie komunikat o tym, abym zwolnił z racji przegrzewającego się silnika.Można takie przyczepy ciągnąć octavką,ale wg. mnie jest to mała męczarnia dla auta, wiem,że po prostej jakoś idzie z tymi mocami auta, ale pod górkę jest trochę trudnawo.Na kempingu obok nas rozstawił się facet,który swój camping przyciągnął dodgem o mocy 480 koni i on mówił,że wogóle nie czuł,aby coś miał za dupą.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftA sa kempingi bez hamulca?? Ja tam bym takiego nie bral nawet pod uwage. Ja nie widze mozliwosci jazdy taka. Niewiadow n126 to juz raczej przezytek
A w temacie - ciągnąłem ją wtedy (1996r)Audi 80 - z dieslem 1,9 - całe 80KM i nie wspominam tego traumatycznie.
Komentarz
-
-
greg44, Spokojnie da sobie rade Octavia z przyczepa co prawda nie miałem okazji jeździć z kępingową ale spora jeździlem dwuosiówką (z wysoką plandeką) z hamulcem (waga przyczepy 500kg) z ladunkiem tona a nawet i 1,5 tony i Octavia I z silnikiem 1,9 śmigała jak miło z tą przyczepą fakt trzeba się przyzwyczaić do przyczepy zmienić styl jazdy itd. itp
Mariusz
Spoty Tarnowskie
Mam do sprzedania wyłącznik zespolony Octavia II po lifcie 5KO 953 507AS osłone poduszki kierownicy i tunel środkowy
Komentarz
-
-
greg44,
Mam przyczepę DMC 1200 kg,masa własna 827 kg,ale zawsze coś w niej wożę (butla gaz,przedsionek,krzesła,stoły itp.) więc myślę,że realnie wychodzi ok. 1000 kg.
Octavia 1,9 po programie u Aligatora 142 PS daje radę bez problemu.Podczas każdego urlopu przejeżdżam ok.2000 km przy średnim spalaniu 10 l/100.Pozdrawiam Janusz
Komentarz
-
-
Nawet nie masz co się zastanawiać. Jeździłem octavią I 1.9 tdi 90KM z przyczepą jednoosiową dość dużą Hobby i nie było problemów kilka razy po 600 kilometrów nad morze/mazury itp. Jak się rozbujało to się zapominało że się coś wiezie . Problem był tylko raz - jak był kosmos korek i pod górę. Udało się mocno przysmażyć sprzęgło (dobicie go) i było potem do wymiany. Poza tym jak najbardziej ok, stabilnie i spoko. Cofanie to tylko katorga. Wiadomo, że z przyczepą to już inaczej się jedzie ale nie ma tragedii...
W przyczepie to jednak inna klasa niż pod namiotem"A miało być tak pięknie..."
4x4 @147KM\330Nm by Rogal
Komentarz
-
-
Trochę odświeżę kotleta ;-)
greg44, z własnego doświadczenia powiem Ci, że skodzie ciężko idzie ciąganie przyczepy. Nie wiem jak da radę sobie BKD, moje pierwsze ASV dawało sobie kiepsko radę, max prędkość 100 i to już św. Krzysztof się pokazywał. ASV wiadomo było "niskie", chyba najniższe :lol:, autem bujało, na zakrętach trzeba było ostro zwalniać, spalanie x 2.
Przyczepa na jednej osi o wadze 780 KG, + graty myślę, że nie ważyła więcej niż tonę.
Ogólnie dawała radę ale można było odczuć, że auto się męczy.
Była to jedyna wycieczka octavii z przyczepą.
Roku następnego pojechała już za Mitsubishi Outlander - bez porównania, tu się nie czuje, że się ciągnie ;-)Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Hi
Od czterech lat za naszą OI combi 1,9TDI (110) gania przyczepka TEC DMC 1000 i powiem szczerze że taki zestaw super się prowadzi. Przyczepka ma zamontowany stabilizator jazdy, uważam ten wynalazek naprawdę za przydatny tym bardziej że jedziemy zazwyczaj wypoczywać a nie denerwować się. Co do prędkości przelotowych na drogach to normalnie 70 - 80 km/h na autostradach 90 - 100 km/h. Średnie spalanie około 7,5 - 8 l/100. W tym roku natomiast ogonek nad morze potoczył się za OII 1,6 MPI + LPG (104) komfort jazdy lepszy ale tu już wyraźnie czuć było że coś się nam do du..y przykleiło, częste redukcje, brak przyspieszenia. Ale w myśl zasady "nie spieszę się jadę na wakacje" dało rady. spalanie LPG na poziomie 12 l/100. Konkludując do ciągania cepki zdecydowanie lepsze są TDI (większy moment). Jestem na karawaning.pl.
Komentarz
-
Komentarz