Zamieszczone przez kazik4x4
Czyja wina???
Zwiń
X
-
Best ET = 13.666
Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
PerfectService by DGW
http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/
-
-
Zamieszczone przez sesik
Ale to, że zrobił coś nie zgodnie z przepisami nie przesądza o jego winie, na 100% jakby przyjechała policja, Ty byś dostał mandat za spowodowanie kolizji, on by dostał mandat za wykonanie manewru nie zgodnego z przepisami (o ile taki wykonał).
Rozmawiałem wczoraj live z dwoma kolegami z WRD i na podstawie szkicu zdarzenia określili, że ja dostałbym mandat za niezachowanie ostrożności podczas omijania kolumny pojazdów co skutkowało kolizją a koleś dostałby manewr za nieprawidłowe wykonanie skrętu które też skutkowało kolizją, a co za tym idzie żaden z nas nie mógłby liczyć na naprawę z OC.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Dobra, a teraz mi powiedz: czy można skręcać w lewo, z lewego pasa o przeciwnym kierunku ruchu?? Nie można.
byliście tam dlatego gdyż zgodnie z przepisami omijaliście (stojący) autobus
tak się akurat złożyło, że było to w miejscu w którym poszkodowany skręcał do swojej posesji (ma to prawo zrobić gdyż jest tam przerywana linia) czyli nie ma zakazu skrętu w lewo tak więc zgodnie z prawem mógł omijać stojący autobus i wykonać manewr skrętu na swoją posesję
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ketivvZamieszczone przez kazik4x4Dobra, a teraz mi powiedz: czy można skręcać w lewo, z lewego pasa o przeciwnym kierunku ruchu?? Nie można.
byliście tam dlatego gdyż zgodnie z przepisami omijaliście (stojący) autobus
tak się akurat złożyło, że było to w miejscu w którym poszkodowany skręcał do swojej posesji (ma to prawo zrobić gdyż jest tam przerywana linia) czyli nie ma zakazu skrętu w lewo tak więc zgodnie z prawem mógł omijać stojący autobus i wykonać manewr skrętu na swoją posesję
Gdybyśmy omijali auto zepsute, stojące na awaryjnych/oznaczone trójkątem to dopuszczalne byłoby wykonanie skrętu w posesję w lewo z lewego, przeciwnego pasa ruchu.
Ale omijaliśmy autobus który na przystanku stał jak wiadomo chwilowo, więc kierowca wozu na który najechałem powinien zaczekać aż autobus ruszy i dopiero dojechać na wysokość skrętu i skręcić.
Podobnie jak np. nie wolno stojac na swiatłach/skrzyżowaniu drogi podporządkowanej kiedy przed nami jest kolejka pojzadów czekających na przejechanie tego skrzyżowania, zjeżdżać na pusty, przeciwny pas ruchu żeby sobie zjechać na posesję która przed skrzyżowaniem, a nam się po prostu nie chce czekać w kolejce.
To jest traktowane jako jazda pod prąd, niezgodna z przepisami.
Bo z przeciwnego pasa ruchu możemy korzystać jedynie w celu wyprzedzenia/ominięcia pojazdu/kolumny/pieszego/przedmiotu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kazik4x4Ale omijaliśmy autobus który na przystanku stał jak wiadomo chwilowo, więc kierowca wozu na który najechałem powinien zaczekać aż autobus ruszy i dopiero dojechać na wysokość skrętu i skręcić.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ketivvZamieszczone przez kazik4x4Ale omijaliśmy autobus który na przystanku stał jak wiadomo chwilowo, więc kierowca wozu na który najechałem powinien zaczekać aż autobus ruszy i dopiero dojechać na wysokość skrętu i skręcić.
Kierowca zielonego wozu mógł podobnie jak ja ominąć/wyprzedzić kolumnę pojazdów.
Ale nie mógł wykonać skrętu z pasa na którym był podczas omijania/wyprzedzania kolumny.
Mógłby tak zrobić jedynie kiedy zepsuty pojazd stałby unieruchomiony (np. awaria) na wysokości wjazdu w który skręca. W innym wypadku winien był czekać aż autobus ruszy i będzie miał możliwość wykonać skręt z właściwego pasa ruchu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kylo76Zamieszczone przez kazik4x4wyjedzie Ci koleś z podporządkowanej
Komentarz
-
-
Myślę, że w tej kwestii powinien wypowiedzieć się Prekompilator,:diabelski_usmiech
kazik4x4, Ile ludzi, tyle interpretacji.
Zamieszczone przez kazik4x4W innym wypadku winien był czekać aż autobus ruszy i będzie miał możliwość wykonać skręt z właściwego pasa ruchu.
[ Dodano: Sob 28 Wrz, 13 21:01 ]
Zamieszczone przez Zorrciekawe czy autobus może ruszyć (czyli przyśpieszać) w trakcie bycia wyprzedzanym ??
[ Dodano: Sob 28 Wrz, 13 21:12 ]
Zamieszczone przez kylo76Nie chodzi o ewidentne wyjechanie z drogi podporządkowanej i zajechanie drogi, bo to inna inszość. Ale jak wyjedzie na tyle szybko, że nie zdążysz wyhamować i zaparkujesz mu centralnie w tyłku, to wina tego co ma rozbity przódKażdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
Pozdrawiam i Szerokości!
Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez damian1975kazik4x4, i co mądralo forumowy :?: zawsze masz tyle do powiedzenia i wszystko wiesz najlepiej a dałeś w tym przypadkujak nowo przyjęty :lol: :diabelski_usmiech
Mam dużo do powiedzenia??
No cóż, niektórzy mają nieco szersze horyzonty niektórzy są bardziej ograniczeni :P
Wiem najlepiej??
Jeżeli jestem zdania że mam rację, nam swoje stanowisko w danym temacie to tego stanowiska po prostu bronię.
Dałem dupy?? Rozumiem że chodzi Ci o to, że najechałem na gościa... Jakby Ci tu powiedzieć - myślałem że jestem zajebisty, ale okazało się, że nie jestem tak zajebisty jak Ty.
Gdybym myślał że jestem zajebisty, to na pewno nie napisałbym o tym przypadku tutaj, bo moja zajebistość by na tym ucierpiała.
P.S. Całe "Polactwo" wyszło z Ciebie. Własne zwycięstwo tak nie cieszy jak czyjaś porażka, nie??
Najlepiej swoje kompleksy leczyć na kimśNie ważne jak mam ja, ważne żeby ktoś nie miał lepiej ode mnie.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V2sedTLIRWU[/youtube]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez damian1975kazik4x4, nie będę się zniżał do twojego prostackiego poziomu :evil: :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez damian1975kazik4x4, i co mądralo forumowy :?: zawsze masz tyle do powiedzenia... :diabelski_usmiech
damian1975: 1,5 roku na forum, 1168 godzin, 1140 tematów
liczby mówią kto ma więcej do powiedzenia :P Ok. 5x więcej :P :P
Jakbyś chciał jeszcze o coś zapytać lub coś znowu w swoim stylu napisać to raczej jutro, bo ja już spać idę.
Na razie Damian.
Dobranoc :P
Komentarz
-
Komentarz