Czyja wina???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sesik
    RS
    • 2006
    • 2165

Zamieszczone przez kazik4x4
    Zamieszczone przez ketivv
    skoro uszkodziłeś mu tył pojazdu a nie bok to obaj byliście na tym samym pasie ruchu wykonując manewr omijania auta stojącego na waszym właściwym pasie ruchu
    on włączył się do ruchu prawidłowo skoro nie uderzyłeś go w lewy bok tylko po chwili w wyniku jego hamowania w tył auta będącego przed tobą, wykonującego manewr skrętu w lewo
    Dobra, a teraz mi powiedz: czy można skręcać w lewo, z lewego pasa o przeciwnym kierunku ruchu?? Nie można.
    I stąd się bierze dylemat, bo gdybym ja uderzył w człowieka skręcającego prawidłowo to bym nawet nie pierdnął o jego winie.
    Ale to, że zrobił coś nie zgodnie z przepisami nie przesądza o jego winie, na 100% jakby przyjechała policja, Ty byś dostał mandat za spowodowanie kolizji, on by dostał mandat za wykonanie manewru nie zgodnego z przepisami (o ile taki wykonał).
    Best ET = 13.666
    Skrome 2.0 tdi ~280KM/500Nm
    PerfectService by DGW

http://allegro.pl/listing/user/listi...?us_id=1233872
    http://tablica.pl/oferty/uzytkownik/1oson/

Komentarz

• kazik4x4
      RS
      • 2008
      • 2728

Zamieszczone przez sesik

Ale to, że zrobił coś nie zgodnie z przepisami nie przesądza o jego winie, na 100% jakby przyjechała policja, Ty byś dostał mandat za spowodowanie kolizji, on by dostał mandat za wykonanie manewru nie zgodnego z przepisami (o ile taki wykonał).
      No i według mnie oraz policjantów z WRD dokładnie tak jest.
      Rozmawiałem wczoraj live z dwoma kolegami z WRD i na podstawie szkicu zdarzenia określili, że ja dostałbym mandat za niezachowanie ostrożności podczas omijania kolumny pojazdów co skutkowało kolizją a koleś dostałby manewr za nieprawidłowe wykonanie skrętu które też skutkowało kolizją, a co za tym idzie żaden z nas nie mógłby liczyć na naprawę z OC.

Komentarz

• bzyq_74
        RS
        • 2008
        • 3467
        • Volkswagen
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
        • CYKA 2.0 TDI CR 150 KM

IHMO kazik4x4, nie było by Twojej winy jakby koleś wymusił (wyjechał Ci przed nos, nie przyśpieszał i docelowo nie skręcał tylko jechał prosto).
        MARCIN
        Mój szkodnik

Komentarz

• westwi78
          RS
          • 2008
          • 2940

a co za tym idzie żaden z nas nie mógłby liczyć na naprawę z OC.
          ...

Komentarz

• ketivv
            L&K
            • 2011
            • 1155

Dobra, a teraz mi powiedz: czy można skręcać w lewo, z lewego pasa o przeciwnym kierunku ruchu?? Nie można.
            obaj byliście na "pasie o przeciwnym kierunku ruchu"
            byliście tam dlatego gdyż zgodnie z przepisami omijaliście (stojący) autobus
            tak się akurat złożyło, że było to w miejscu w którym poszkodowany skręcał do swojej posesji (ma to prawo zrobić gdyż jest tam przerywana linia) czyli nie ma zakazu skrętu w lewo tak więc zgodnie z prawem mógł omijać stojący autobus i wykonać manewr skrętu na swoją posesję

Komentarz

• kazik4x4
              RS
              • 2008
              • 2728

obaj byliście na "pasie o przeciwnym kierunku ruchu"
              byliście tam dlatego gdyż zgodnie z przepisami omijaliście (stojący) autobus
              tak się akurat złożyło, że było to w miejscu w którym poszkodowany skręcał do swojej posesji (ma to prawo zrobić gdyż jest tam przerywana linia) czyli nie ma zakazu skrętu w lewo tak więc zgodnie z prawem mógł omijać stojący autobus i wykonać manewr skrętu na swoją posesję
              ketivv i tu własnie też jest haczyk, na który zwrócił uwagę jeden z policjantów z WRD z którymi rozmawiałem.
              Gdybyśmy omijali auto zepsute, stojące na awaryjnych/oznaczone trójkątem to dopuszczalne byłoby wykonanie skrętu w posesję w lewo z lewego, przeciwnego pasa ruchu.
              Ale omijaliśmy autobus który na przystanku stał jak wiadomo chwilowo, więc kierowca wozu na który najechałem powinien zaczekać aż autobus ruszy i dopiero dojechać na wysokość skrętu i skręcić.

Podobnie jak np. nie wolno stojac na swiatłach/skrzyżowaniu drogi podporządkowanej kiedy przed nami jest kolejka pojzadów czekających na przejechanie tego skrzyżowania, zjeżdżać na pusty, przeciwny pas ruchu żeby sobie zjechać na posesję która przed skrzyżowaniem, a nam się po prostu nie chce czekać w kolejce.
              To jest traktowane jako jazda pod prąd, niezgodna z przepisami.
              Bo z przeciwnego pasa ruchu możemy korzystać jedynie w celu wyprzedzenia/ominięcia pojazdu/kolumny/pieszego/przedmiotu.

Komentarz

• tomekb1
                Rider
                • 2013
                • 352

Nawet jakby był tam zakaz skrętu w lewo, to facet dostałby mandat za złamanie zakazu , a Ty za to, ze spowodowałeś kolizję, nie dostosowując prędkości do warunków panujących na drodze. Koniec i kropka. Nie ma co dyskutować.
                Pozdrawiam
                Tomek

Komentarz

• ketivv
                  L&K
                  • 2011
                  • 1155

Ale omijaliśmy autobus który na przystanku stał jak wiadomo chwilowo, więc kierowca wozu na który najechałem powinien zaczekać aż autobus ruszy i dopiero dojechać na wysokość skrętu i skręcić.
                  to jakim prawem Ty mogłeś ominąć kolumnę aut włącznie z autobusem ? ;-)

Komentarz

• kazik4x4
                    RS
                    • 2008
                    • 2728

to jakim prawem Ty mogłeś ominąć kolumnę aut włącznie z autobusem ? ;-)
                    A zrozumiałeś to co napisałem czy tylko przeczytałeś??

Kierowca zielonego wozu mógł podobnie jak ja ominąć/wyprzedzić kolumnę pojazdów.
                    Ale nie mógł wykonać skrętu z pasa na którym był podczas omijania/wyprzedzania kolumny.
                    Mógłby tak zrobić jedynie kiedy zepsuty pojazd stałby unieruchomiony (np. awaria) na wysokości wjazdu w który skręca. W innym wypadku winien był czekać aż autobus ruszy i będzie miał możliwość wykonać skręt z właściwego pasa ruchu.

Komentarz

• tomekb1
                      Rider
                      • 2013
                      • 352

Zamieszczone przez kylo76
                      wyjedzie Ci koleś z podporządkowanej
                      Nie chodzi o ewidentne wyjechanie z drogi podporządkowanej i zajechanie drogi, bo to inna inszość. Ale jak wyjedzie na tyle szybko, że nie zdążysz wyhamować i zaparkujesz mu centralnie w tyłku, to wina tego co ma rozbity przód ).
                      Bzdury ewidentne pleciecie drogi kolego.
                      Pozdrawiam
                      Tomek

Komentarz

• dominik9420
                        L&K
                        • 2012
                        • 1136

Myślę, że w tej kwestii powinien wypowiedzieć się Prekompilator, :diabelski_usmiech

kazik4x4, Ile ludzi, tyle interpretacji.
                        W innym wypadku winien był czekać aż autobus ruszy i będzie miał możliwość wykonać skręt z właściwego pasa ruchu.
                        Prawda jest taka, że winnym kolizji jesteś Ty, a on sprawcą wykroczenia (źle wykonany manewr )

[ Dodano: Sob 28 Wrz, 13 21:01 ]
                        Zamieszczone przez Zorr
                        ciekawe czy autobus może ruszyć (czyli przyśpieszać) w trakcie bycia wyprzedzanym ??
                        Ale w razie kolizji jest współwina (i tylko w terenie zabudowanym) jeden i drugi za nie ustąpienie pierwszeństwa- swoją drogą taki paradoks

[ Dodano: Sob 28 Wrz, 13 21:12 ]
                        Zamieszczone przez kylo76
                        Nie chodzi o ewidentne wyjechanie z drogi podporządkowanej i zajechanie drogi, bo to inna inszość. Ale jak wyjedzie na tyle szybko, że nie zdążysz wyhamować i zaparkujesz mu centralnie w tyłku, to wina tego co ma rozbity przód
                        no bez przesady. Wyjedzie Ci taki "Eco-driving" (tak nazywam kierowców, którzy wymuszają i dostojnie jadą 20km/h) masz od niego 5m i spróbuj nawet z tych 60km/h wyhamować :roll:
                        Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                        Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                        Pozdrawiam i Szerokości!
                        Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                        http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• damian1975
                          RS
                          • 2012
                          • 4114
                          • Superb III (3V3)
                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

kazik4x4, i co mądralo forumowy :?: zawsze masz tyle do powiedzenia i wszystko wiesz najlepiej a dałeś w tym przypadku jak nowo przyjęty :lol: :diabelski_usmiech
                          TAXI 2153 CHYBIE KATOWICE

Komentarz

• kazik4x4
                            RS
                            • 2008
                            • 2728

Zamieszczone przez damian1975
                            kazik4x4, i co mądralo forumowy :?: zawsze masz tyle do powiedzenia i wszystko wiesz najlepiej a dałeś w tym przypadku jak nowo przyjęty :lol: :diabelski_usmiech
                            Mądrala forumowy?? Gdzie mi tam to tego tytułu, znam "mądrzejszych"
                            Mam dużo do powiedzenia??
                            No cóż, niektórzy mają nieco szersze horyzonty niektórzy są bardziej ograniczeni :P
                            Wiem najlepiej??
                            Jeżeli jestem zdania że mam rację, nam swoje stanowisko w danym temacie to tego stanowiska po prostu bronię.

Dałem dupy?? Rozumiem że chodzi Ci o to, że najechałem na gościa... Jakby Ci tu powiedzieć - myślałem że jestem zajebisty, ale okazało się, że nie jestem tak zajebisty jak Ty.
                            Gdybym myślał że jestem zajebisty, to na pewno nie napisałbym o tym przypadku tutaj, bo moja zajebistość by na tym ucierpiała.

P.S. Całe "Polactwo" wyszło z Ciebie. Własne zwycięstwo tak nie cieszy jak czyjaś porażka, nie??
                            Najlepiej swoje kompleksy leczyć na kimś Nie ważne jak mam ja, ważne żeby ktoś nie miał lepiej ode mnie.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=V2sedTLIRWU[/youtube]

Komentarz

• damian1975
                              RS
                              • 2012
                              • 4114
                              • Superb III (3V3)
                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

kazik4x4, nie będę się zniżał do twojego prostackiego poziomu :evil: :diabelski_usmiech

Komentarz

• kazik4x4
                                RS
                                • 2008
                                • 2728

kazik4x4, nie będę się zniżał do twojego prostackiego poziomu :evil: :diabelski_usmiech
                                Nie będziesz się zniżał?? Czyli trafiłem z diagnozą "Wasza Zajebistość" - co tam się zniżać do jakiegoś kazika, to ja jestem zajebisty a nie on, więc nie ma co z kmiotem gadać, prawda damianku??

Komentarz

• damian1975
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 4114
                                  • Superb III (3V3)
                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

kazik4x4, idz się leczyć na nogi bo na głowę już nie ma ratunku

Komentarz

• kazik4x4
                                    RS
                                    • 2008
                                    • 2728

kazik4x4, idz się leczyć na nogi bo na głowę już nie ma ratunku
                                    Jak się nie ma argumentów to się tak gada Normalka
                                    Pogadamy jeszcze??

Komentarz

• damian1975
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 4114
                                      • Superb III (3V3)
                                      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

, więc nie ma co z kmiotem gadać
                                      sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, z tobą nie ma o czym ...... :x

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

To po co książę w gówno wlazł???

Komentarz

• damian1975
                                          RS
                                          • 2012
                                          • 4114
                                          • Superb III (3V3)
                                          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

To po co książę w gówno wlazł???
                                          Długo nad tym myślałeś :?:

Komentarz

• kazik4x4
                                            RS
                                            • 2008
                                            • 2728

kazik4x4, i co mądralo forumowy :?: zawsze masz tyle do powiedzenia... :diabelski_usmiech
                                            kazik4x4: 5 lat na forum, 723 godziny, 768postów
                                            damian1975: 1,5 roku na forum, 1168 godzin, 1140 tematów

liczby mówią kto ma więcej do powiedzenia :P Ok. 5x więcej :P :P

Jakbyś chciał jeszcze o coś zapytać lub coś znowu w swoim stylu napisać to raczej jutro, bo ja już spać idę.
                                            Na razie Damian.

Dobranoc :P

Komentarz

• damian1975
                                              RS
                                              • 2012
                                              • 4114
                                              • Superb III (3V3)
                                              • CZDA 1.4 TSI 150 KM

kazik4x4, stosunkowo udanej nocy :P :wink:

Komentarz

• mirek_p11
                                                RS
                                                • 2010
                                                • 6763
                                                • Volkswagen
                                                • CZDA 1.4 TSI 150 KM

No to sobie panowie, pogadaliście jak Polak z Polakiem :diabelski_usmiech

Seat Leon ST FR by mirek_p11

Fotki
                                                Octavia II FL 1.8 TSI by mirek_p11
                                                Fotki

Komentarz

• rafiki
                                                  RS
                                                  • 2012
                                                  • 15976
                                                  • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez mirek_p11
                                                  No to sobie panowie, pogadaliście jak Polak z Polakiem :diabelski_usmiech
                                                  ciekawe któremu bardziej ulżyło :diabelski_usmiech swoją drogą ta rozmowa przypomina trochę rozmowy na linii rząd - opozycja :diabelski_usmiech
                                                  رافال
                                                  Spoty
                                                  Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• kazik4x4
                                                    RS
                                                    • 2008
                                                    • 2728

rafiki, mirek_p11, wcześniej moje posty w tym wątku były merytoryczne a w tym przypadku po prostu dostosowałem poziom dyskusji do górnych możliwości adwersarza :P

Komentarz

Pracuję...