Jazda bez ważnego prawa jazdy a kontrola policyjna?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • endryu
    RS
    • 2006
    • 3773
    • Octavia II combi (1Z5)
    • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez westwi78
    Więc w jego przypadku ten art nie ma znaczenia, bo jego naruszenie jest konsumowane przez wykroczenie polegające na jeździe bez uprawnień.
    W tyn przypadku zatrzymanie prawa jazdy za pokwitowaniem w trakcie kontroli jest obligatoryjne (przeczytaj art.135 ust.1 pkt.1 lit.d). Czynność administracyjna. Tu ciekawostką wynikającą z art.135 p.r.d. jest wystawienie pokwitowania na 7 dni (w tym czasie można kierować pojazdami) pomimo upływu terminu w dokumencie . (no ale takie jest prawo)
    Było by bez zresztą absurdalne, żeby wydawano pokwitowanie za nieważny dokument, który stwierdza że uprawnienia wygasły choć w sumie nie takie absurdy, nie takie
    To jest rzeczywistość :idea:
    co do tego chyba nie ma sporu między nami?
    Jaki tam spór

[ Dodano: Czw 17 Kwi, 14 19:51 ]
    a odpowiedź brzmi - odpowiedzialność jak za jazdę bez uprawnień
    Tak.
    O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
    O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
    =================================================

Komentarz

• westwi78
      RS
      • 2008
      • 2940

Zamieszczone przez endryu
      Tu ciekawostką wynikającą z art.135 p.r.d. jest wystawienie pokwitowania na 7 dni (w tym czasie można kierować pojazdami)
      nie można, jeśli się nie ma uprawnień

Komentarz

• endryu
        RS
        • 2006
        • 3773
        • Octavia II combi (1Z5)
        • CAXA 1.4 TSI 122 KM

nie można
        Niestety tak :!: :!: :!:
        z art.135...
        ...2. Pokwitowanie zatrzymania prawa jazdy z przyczyn, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b–d oraz w pkt 2, uprawnia do kierowania pojazdem w ciągu 7 dni
        I tak jest :!: (dlatego wspomniałem o tym jako o cikawostce).

Komentarz

• rafiki
          RS
          • 2012
          • 15975
          • Superb III (3V3)

endryu, ale jesteś pewny tego, że można skoro uprawnienia wygasły? Przecież to absurd...
          رافال
          Spoty
          Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• endryu
            RS
            • 2006
            • 3773
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez rafiki
            Przecież to absurd...
            A co mało takich wymyślonych ustaw przez "zasiadaczy" na Wiejskiej :szeroki_usmiech
            Taki jest zapis w ustawie p.r.d i tyle :roll:

Komentarz

• westwi78
              RS
              • 2008
              • 2940

Oczywiście ze absurd i nic takiego nie następuje

Bo on nie może się poruszać z powodu braku uprawnień a nie z powodu upływu ważności prawa jazdy (jedna z trzech przesłanek pokwitowania uprawniającego na 7 dni

Komentarz

• endryu
                RS
                • 2006
                • 3773
                • Octavia II combi (1Z5)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

z ustawy...
                Zatrzymywanie praw jazdy i pozwoleń oraz cofanie i przywracanie uprawnień do kierowania pojazdami
                Art. 135.
                1. Policjant:
                1) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:
                a) uzasadnionego podejrzenia, że kierujący znajduje się w stanie nietrzeź-wości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,
                b) stwierdzenia zniszczenia prawa jazdy w stopniu powodującym jego nie-czytelność,
                c) podejrzenia podrobienia lub przerobienia prawa jazdy,
                ˆKancelaria Sejmu s. 162/177
                2013-12-17
                d) gdy upłynął termin ważności prawa jazdy,
                e) gdy wobec kierującego pojazdem wydane zostało postanowienie lub decyzja o zatrzymaniu prawa jazdy,
                f) gdy wobec kierującego pojazdem orzeczono zakaz prowadzenia pojazdów lub wydano decyzję o cofnięciu prawa jazdy,
                g) przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego,
                h) przekroczenia przez kierującego pojazdem, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego;
                2) może zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenia, że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów.
                2. Pokwitowanie zatrzymania prawa jazdy z przyczyn, o których mowa w ust. 1 pkt 1 lit. b–d oraz w pkt 2, uprawnia do kierowania pojazdem w ciągu 7 dni.

Babole ustawowe :!: :!: :!:

Komentarz

• westwi78
                  RS
                  • 2008
                  • 2940

Ale endryu zrozum, że on nie może jechać BO NIE MA UPRAWNIEŃ.

Uprawnienia nadaje starosta decyzją a nie pokwitowanie

Gdyby go następny patrol zatrzymał , to on dalej w systemie ze statusem "brak uprawnień" i taki jest też stan faktyczny.

To że prawo jazdy ma nieważne jest bez znaczenia

robisz podstawowy błąd w interpretacji -- prowadzisz do absurdu.

Czepiłeś się tego art a są inne które go z ruchu wykluczają

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

endryu, westwi78, bez obrazy, ale
                    رافال
                    Spoty

Komentarz

• endryu
                      RS
                      • 2006
                      • 3773
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Dlatego powtórzę Babole ustawowe :!:
                      Ale tak stanowi ustawa :!: W takim przypadku zdrowotno-terminowym policjant z mocy ustawy ma obowiązek wystawić pokwitowanie na 7 dni :!:
                      I logika i rozważania nie mają tu nic do rzeczy :!:

Poszperajcie w necie. W komentarzach naukowych (pisanych przez prawników, którzy najpierw tworzyli i uchwalali ustawy) jest to opisane.
                      Nie wiem jaki w tym mieli interes... :idea: I nie będę dociekał.

Komentarz

• westwi78
                        RS
                        • 2008
                        • 2940

pass

Komentarz

• Wosho
                          Rider
                          • 2012
                          • 328

To jeszcze poczekam na cytat z forum prawnego od kolegi który przekierowal zapytanie.
                          Ale przekonujecie mnie żebym dał prowadzić Narzeczonej która będzie wniebowzięta, gorzej ze mną

Komentarz

Jeśli mandat będzie nawet 50zł to ja bym wolał wydać na autko niż płacić mandat

Komentarz

• robert70
                              Rider
                              • 2008
                              • 499

Zamieszczone przez Wosho
                              To jeszcze poczekam na cytat z forum prawnego od kolegi który przekierowal zapytanie.
                              Ale przekonujecie mnie żebym dał prowadzić Narzeczonej która będzie wniebowzięta, gorzej ze mną
                              Daj prowadzić Narzeczonej za resztę zapłacisz kartą....
                              O2 FL 1,6 Mint "MAŁA CZARNA" LPG - LandiRenzo

Komentarz

• rafiki
                                RS
                                • 2012
                                • 15975
                                • Superb III (3V3)

Zamieszczone przez Wosho
                                To jeszcze poczekam na cytat z forum prawnego od kolegi który przekierowal zapytanie
                                Przekierowałem i jedno wielkie G się dowiedziałem. Były 2 odpowiedzi:
                                1. Że przy kontroli jesteś sprawdzany w bazie - oczywista oczywistość, ale nie o to pytałem
                                2. Że temat powtarza się na tym forum średnio co tydzień i mam poszukać - od początku marca nie widziałem podobnego tematu, wszystkie były w stylu, że ktoś nigdy nie miał prawka i co mu grozi, albo, że miał zatrzymane za punkty, albo, że zapomniał, ktoś dowiózł a i tak dostał mandat za brak dokumentów.
                                Reasumując niestety nie dowiedziałem się nic, a tak na marginesie tamto forum jest w cholerę nieprzejrzyste w porównaniu z naszym 8) rozwalił mnie jeden temat w dziale prawo wykroczeń o tytule "wykroczenie" - u nas takie coś by od razu poleciało do śmieci...
                                رافال
                                Spoty

Komentarz

• aBencjusz
                                  Ambiente
                                  • 2013
                                  • 103

Re: Jazda bez ważnego prawa jazdy a kontrola policyjna?

Zamieszczone przez Wosho
                                  Pytanie takie,
                                  Kończy mi się termin ważności prawa jazdy w poniedziałek.
                                  Myślałem że wydadzą mi od ręki nowe albo dostanę jakieś zaświadczenie.
                                  Dzwonię do urzedzu i co... DWA TYGODNIE musze czekać, świetnie..
                                  A w następny weekend mam wyjazd Wawa>Katowice.
                                  Co w razie kontroli policyjnej jeśli pojadę po wygaśnięciu?
                                  Moim skromnym zdaniem jeśli mija data z pozycji 4B na blankiecie to policjant zatrzyma Ci prawo jazdy za pokwitowaniem uprawniającym do dalszej jazdy przez 7 dni i mandat 50 zł. za brak dokumentu- to jest data ważności blankietu. Natomiast data z pozycji 11 to data ważności uprawnień - tutaj dostajesz 500 zł. za jazdę bez uprawnień a prawa jazdy nie zatrzymuje się. Co w wypadku kiedy daty są takie same - wątpię żeby ktokolwiek wiedział - z praktyki to prawdopodobnie 500 zł. + pokwitowanie na 7 dni. Temat jest mętny i gwarantuje Ci, że na 10 policjantów będziesz miał 10 opinii.

Komentarz

• Wosho
                                    Rider
                                    • 2012
                                    • 328

No wiec wlasnie..
                                    Pomyslalem czemu by nie zasiegnac info u zrodel.
                                    Zadzwonilem do dyzurnego ruchu drogowego czy jak to sie nazywa.
                                    Opisalem sytuacje i twierdzi ze 50 zl bo przeciez jesli zrobilem badania to nie trace uprawnien, inaczej musialbym robic ponownie kurs.
                                    Jako ze po drodze do domu mam komende postanowilem zajsc i zasiegnac drugiej opinii.
                                    I pan dyzurny powiedzial to samo, 50 zl za brak dokumentu, bo przeciez nikt mi nie zabral uprawnien. Na pytanie czy w bazie danych bede figurowal jako brak uprawnien powiedzial ze nie.

Dzwoniłem jeszcze raz do dyżurnego do Wawy i można podjechać na komende w celu weryfikacji, więc będę wiedział czy w systemi jest brak uprawnień czy nie.

Komentarz

• aBencjusz
                                      Ambiente
                                      • 2013
                                      • 103

Zamieszczone przez Wosho
                                      No wiec wlasnie..
                                      Pomyslalem czemu by nie zasiegnac info u zrodel.
                                      Zadzwonilem do dyzurnego ruchu drogowego czy jak to sie nazywa.
                                      Opisalem sytuacje i twierdzi ze 50 zl bo przeciez jesli zrobilem badania to nie trace uprawnien, inaczej musialbym robic ponownie kurs.
                                      Jako ze po drodze do domu mam komende postanowilem zajsc i zasiegnac drugiej opinii.
                                      I pan dyzurny powiedzial to samo, 50 zl za brak dokumentu, bo przeciez nikt mi nie zabral uprawnien. Na pytanie czy w bazie danych bede figurowal jako brak uprawnien powiedzial ze nie.

Dzwoniłem jeszcze raz do dyżurnego do Wawy i można podjechać na komende w celu weryfikacji, więc będę wiedział czy w systemi jest brak uprawnień czy nie.
                                      Tak jak pisałem wcześniej co policjant to opinia. W przytoczonej przez Ciebie opinii zastanawia mnie tylko skąd policjant miałby wiedzieć czy badania które pokazujesz załatwiają temat. W systemie centralnej ewidencji pojazdów i kierowców moim zdaniem nie będzie informacji z jakiego powodu miałeś czasowe uprawnienia tym bardziej nie będzie tam żadnych informacji medycznych gdyż są to dane wrażliwe. Według mnie jest tam jednak zapis o tym do kiedy masz ważne uprawnienia, i w momencie kontroli nawet jeśli nie pokażesz blankietu to policjant będzie miał taką wiedzę. Generalnie nie polecałbym dłuższej wyprawy z przekroczonym terminem, jeśli zatrzyma Cię do kontroli policja w Pcimiu Dolnym to opinia dyżurnego z Warszawy może nie być pomocna Jeszcze dwie kwestie: 1. Wbrew powszechnej opinii 70-80 % policjantów to normalni ludzie, jeśli spokojnie wyłożysz kwestie badań i oczekiwania na nowe PJ, poprzesz to świeżym (a nie z przed 2 m-cy) kwitkiem z urzędu to zapewne skończy się na pouczeniu. 2. Kontrola policyjna to jedno ale weź pod uwagę (odpukać) wypadki i kolizje. Ubezpieczyciel przy zwyczajowym szukaniu haków może się tego czepić, tak samo prokurator przy wypadku.

Komentarz

• Wosho
                                        Rider
                                        • 2012
                                        • 328

Dlatego chcialbym sprawdzic jak to wyglada w tej bazie danych, jesli jest jak mowia, ze nie ma braku uprawnien to luz.

Komentarz

• westwi78
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2940

Wosho bardzo dziwne rzeczy Ci powiedzieli, bardzo

Komentarz

• Wosho
                                            Rider
                                            • 2012
                                            • 328

Bylem na komendzie, potwierdzili ze 50 zl i tyle.

Komentarz

• westwi78
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2940

Jesteś pewien, ze dobrze cie zrozumieli?

Komentarz

• Wosho
                                                Rider
                                                • 2012
                                                • 328

No powiedzialem ze prawo jazdy stracilo waznosc, pokazalem je, pytali czy zlozylem wniosek o nowe i badania lekarskie zlozylem.
                                                Jesli tak to ok, zabieraja prawko za pokwitowaniem i 50 zl.

Komentarz

• westwi78
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2940

"Moi" mówią coś zupełnie innego

stara decyzja starosty wygasła, nowej jeszcze nie ma ergo brak uprawnien...

Komentarz

• Wosho
                                                    Rider
                                                    • 2012
                                                    • 328

Jak wygasla skoro prawo jazdy jest zamowiony w wytworni papierow, chyba nie byloby zamawiane bez decyzji?

Komentarz

Pracuję...