Jedziesz o 50 km/h za szybko? Stracisz prawo jazdy

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sew1981
    RS
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2009
    • 10917
    • Fiat

WIELKIBONGO, "bedą chcieli zrobic pokazówkę " a jednak, ja tą pokazówkę rozumiem w kierunku takim jak wyżej napisałem. żeby społeczeństwo "przyswoiło" chory przepis. Ty może w innym nazywając mnie "brzozowcem", ale jednak może to być pokazówka :wink:

Komentarz

• WIELKIBONGO
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 1594
      • Superb II (3T4)

sew1981, no comments :roll:
      NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
      PÓŹNIEJ BYŁ BKD
      BYŁA TEŻ CEGA
      A TERAZ JEST SUPERB CBBB
      MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratorr
        • 2009
        • 10917
        • Fiat

WIELKIBONGO, dokładnie, każdy może mieć swoją interpretację. po to jest forum. :wink:
        a boguś na faciku i na ulicach robi co chce i nic mu nie robią. "fajnie" jest

Komentarz

• WIELKIBONGO
          RS
          S_OCP Member
          • 2006
          • 1594
          • Superb II (3T4)

sew1981, to przyjdź i MU zrób :diabelski_usmiech

Najlepiej jest siedzieć przed monitorem i być wszechmocnym :roll:

Kilka osób juz w tym watku pisało jak cięzko jest takie coś udowodnić :roll:

ale "oni" powinni mu coś zrobic i to natychmiast

jestem tylko ciekaw komentarzy gdyby go gonili i komus by sie coś stało

znowy "psy" by były złe bo po co goniły

tak źle i tak nie dobrze :roll:

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
          PÓŹNIEJ BYŁ BKD
          BYŁA TEŻ CEGA
          A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• rafiki
            RS
            • 2012
            • 15975
            • Superb III (3V3)

sew1981, WIELKIBONGO, Wasza dyskusja staje się już jałowa, nie na temat i nudna... :roll: dajcie spokój, nie bądźcie jak dzieci, albo dokończcie na pw, bo już naprawdę wystarczy takich przepychanek :roll:
            رافال
            Spoty
            Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• sew1981
              RS
              S_OCP MemberModeratorr
              • 2009
              • 10917
              • Fiat

WIELKIBONGO, nie żyjemy w średniowieczu żeby gościa w stolicy nie można było capnąć, tymbardziej jak się upublicznia i gdzieś przecież żyje - tak zupełnie na trzeźwo patrząc. Ja niestety nie dysponuje monitoringiem i danymi teleinformatycznymi, ani siatką ludzi w stolicy. A jeśli na takich nie ma metod, to mocno niewydolne są organy ścigania - nie ważne czy przez przepisy/kompetencje czy przez brak chęci.

[ Dodano: Wto 10 Cze, 14 23:01 ]
              rafiki, ok, pardon. już na pw napisałem co miałem. :wink:

Komentarz

• WIELKIBONGO
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 1594
                • Superb II (3T4)

Zamieszczone przez sew1981
                danymi teleinformatycznymi
                a wpadłeś na to że do wykroczenia nie można stosowac tych samych metod co do przestępsta???

że nie mozna namierzac telefonu,ustalac IP komputera itd, itp???

a znaleźć kogos w 3 milionowym miescie to przecież drobiazg, przecoież żyjemy w Matrix-ie

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                BYŁA TEŻ CEGA
                A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• piramida
                  RS
                  • 2009
                  • 12222
                  • Superb III (3V3)

WIELKIBONGO, pytanie, czy taka jazda przez Warszawę jaką zaprezentował Boguś podchodzi już pod przestępstwo czy wykroczenie? Bo skoro przestępstwo to chyba można zastosować bardziej restrykcyjne środki ścigania? Chyba że w kodeksie ruchu drogowego przewidywane są tylko wykroczenia i nie ma nic na temat przestępstw :?:
                  superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                  http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• rafiki
                    RS
                    • 2012
                    • 15975
                    • Superb III (3V3)

piramida, dla mnie to podpada pod stworzenie zagrożenia katastrofą w ruchu lądowym. Jeśli o to oskarżyli tego z Kamienia Pomorskiego, to tu ma być inaczej tylko dlatego, że był trzeźwy i nikogo po drodze nie zabił? :roll:
                    رافال
                    Spoty

Komentarz

• WIELKIBONGO
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2006
                      • 1594
                      • Superb II (3T4)

piramida, ruch jest teraz po stronie prokuratury
                      bo wszczęłą śledztwo ale narazie W SPRAWIE a nie PRZECIWKO.
                      więc narazie takie środki techniczne nie bardzo wchodza w gre,jezeli prokuratura zacznie działać w strone przestępstwa to wtedy jak najbardziej

a w prawie o ruchu nie ma podziału na przestępstwa i wykroczenia-sa tylko zasady i zakazy pewnych zachowań

pozostałe czynności robi sie na podstawie kodeksu postepowania w sprawach o wykroczenie albo kodeksu postepowania karnego

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                      PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                      BYŁA TEŻ CEGA
                      A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• bishop
                        L&K
                        • 2012
                        • 1430

Wielkibongo, no nie mów że masz służbową Insygnię 8) ?

Co do OT tutaj, to jeden mod zamknął temat "Pan kierowca mnie osłabił" a drugi się boi otworzyć , a ludzie musza pogadać o debilach na drodze :evil:

Komentarz

• piramida
                          RS
                          • 2009
                          • 12222
                          • Superb III (3V3)

WIELKIBONGO, dzięki, czyli czekamy na ruch prokuratury :szeroki_usmiech

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• aBencjusz
                            Ambiente
                            • 2013
                            • 103

Zamieszczone przez WIELKIBONGO
                            piramida, ruch jest teraz po stronie prokuratury
                            bo wszczęłą śledztwo ale narazie W SPRAWIE a nie PRZECIWKO.
                            więc narazie takie środki techniczne nie bardzo wchodza w gre,jezeli prokuratura zacznie działać w strone przestępstwa to wtedy jak najbardziej
                            W kierunku jakiego przestępstwa miała by działać ? Pytam autentycznie z ciekawości - oglądałem jedynie fragmenty filmiku ale nie widziałem tam nic ponad wykroczenia.

Komentarz

• piramida
                              RS
                              • 2009
                              • 12222
                              • Superb III (3V3)

aBencjusz, chodzi o zagrożenie bezpieczeńśtwa w ruchu lądowym które to podchodzi już pod KK

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 1594
                                • Superb II (3T4)

bishop, nie,na szczęscie nie mam Insignii i szczerze mówiąc na szczęscie nawet jeszcze w żadnej nie siedziałem :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

aBencjusz, z tego co mi sie obiło o uszy to chca mu postazarzuty z art.174 KK (nie jestem w stanie Ci go teraz szukac i cytowac :wink: )

[ Dodano: Wto 10 Cze, 14 23:43 ]
                                Zamieszczone przez rafiki
                                Jeśli o to oskarżyli tego z Kamienia Pomorskiego, to tu ma być inaczej tylko dlatego, że był trzeźwy i nikogo po drodze nie zabił?
                                rafiki, no to jest własnie taka subtelna różnica - nikogo nie zabił a tamten zdaje sie 6 osób,prawda???

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                BYŁA TEŻ CEGA
                                A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• rafiki
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 15975
                                  • Superb III (3V3)

WIELKIBONGO, warto dodać, że chyba cudem nikogo nie zabił. Ale ja już się nie wypowiadam w tym temacie. Czekam na ruch prokuratury. A jeśli chodzi o art. 174 kk to wyszukanie, skopiowanie i wklejenie tutaj zajmuje może 1,5 minuty tak więc proszę:
                                  Art. 174. Sprowadzenie niebezpieczeństwa katastrofy
                                  § 1. Kto sprowadza bezpośrednie niebezpieczeństwo katastrofy w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
                                  § 2. Jeżeli sprawca działa nieumyślnie, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
                                  IMO § 2, bo działania - jak to się ładnie nazywa - z zamiarem bezpośrednim bym tu nie szukał.
                                  رافال
                                  Spoty

Komentarz

• aBencjusz
                                    Ambiente
                                    • 2013
                                    • 103

aBencjusz, z tego co mi sie obiło o uszy to chca mu postazarzuty z art.174 KK (nie jestem w stanie Ci go teraz szukac i cytowac :wink: )
                                    Czyli taka typowa hucpa pod zamieszanie medialne - walniemy zarzuty, pokaże się w telewizji pajaca w kajdanach, poczekamy aż temat przycichnie i wtedy się umorzy zarzuty które były od początku bezpodstawne A wystarczyło gościa oduczyć tego za pierwszym razem kiedy miał sprawę w sądzie za poprzednie wybryki, ale po co jak można walić kary po 100 zł.

rafiki to nie takie proste - sprowadza bezpośrednie niebezpieczeństwo tzn. tyle, że rzeczywiście musi być blisko tej katastrofy np. wjeżdża na czerwonym przed napchany autobus który gwałtownie hamuje, ale nie dochodzi to zderzania. A ten debil ze stolicy "tylko" slalomował między autami :/
                                    komentarz do art. 86 KW, Marek Bojarski i Wojciech Radecki:

[...] wykroczenie zagrożenia konkretnego, czyli znamiennego skutkiem sytuacyjnym, którym jest zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym”, przy czym zagrożenie to „nie musi być bezpośrednie, ale musi być realne i konkretne” (s. 507). Z tego wypracowują wniosek, że zdarzeniem takim będzie zderzenie pojazdów, uderzenie pojazdu w przeszkodę, a także zmuszenie innego kierującego do wykonania np. gwałtownego hamowania lub zmiany toru jazdy.[...]

Komentarz

• rafiki
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 15975
                                      • Superb III (3V3)

aBencjusz, wg Ciebie 174 kk jest tu bezpodstawny? Czyli wg Ciebie on nie stworzył żadnego zagrożenia, nie sprowadził niebezpieczeństwa katastrofy jeżdżąc pod prąd z prędkością grubo przekraczającą dopuszczalną, przejeżdżając przez skrzyżowania na czerwonym itd.? Powiem tyle: gratuluje toku myślenia :roll:

[ Dodano: Sro 11 Cze, 14 00:13 ]
                                      takich tekstów nie cytuje się od połowy zdania nie znam komentarza do kk na pamięć
                                      رافال
                                      Spoty

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 1594
                                        • Superb II (3T4)

aBencjusz, dobrze zacytowałes tyle,że to komentarz do art 86 Kodeksu Wykroczeń

i wcale nie musi byc on wykładnią w sprawie o przestepstwo :?

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                        PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                        BYŁA TEŻ CEGA
                                        A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• aBencjusz
                                          Ambiente
                                          • 2013
                                          • 103

aBencjusz, dobrze zacytowałes tyle,że to komentarz do art 86 Kodeksu Wykroczeń

i wcale nie musi byc on wykładnią w sprawie o przestepstwo :?
                                          Chodziło mi o przykład żeby zobrazować jak musi to wyglądać , żeby mówić o bezpośrednim zagrożeniu.

Zamieszczone przez rafiki
                                          aBencjusz, wg Ciebie 174 kk jest tu bezpodstawny? Czyli wg Ciebie on nie stworzył żadnego zagrożenia, nie sprowadził niebezpieczeństwa katastrofy jeżdżąc pod prąd z prędkością grubo przekraczającą dopuszczalną, przejeżdżając przez skrzyżowania na czerwonym itd.? Powiem tyle: gratuluje toku myślenia
                                          - Jeśli podczas tej jazdy na czerwonym pod prąd itd. nikt nie musiał np. gwałtowanie hamować to obawiam się, że nie było bezpośredniego zagrożenia. Właśnie oto mi chodzi, że jeśli zagrożenie polega na tym, że mówimy a co by było jakby tam ktoś jechał to nie jest ono bezpośrednie. Druga rzecz to to, żeby mówić o katastrofie musiałby jednym czynem spowodować zagrożenie dla mienia znacznej wartość albo wielu osób, cały rajd po stolicy to nie jest jeden czyn. Wiec jeśli np. gdzieś ktoś musiał zahamować bo ten debil wjechał na czerwonym to i tak nie mówimy o katastrofie a o zagrożeniu w ruchu drogowym czyli art. 86 kodeksu wykroczeń. Rozumiem Twoje podejście, uwierz mi, że też mnie to tak normalnie po ludzku wqrwia - ale obawiam się, że nie będzie odpowiadał za przestępstwo, a nawet jeśli to skończy się na zarzutach i kilku pokazowych akcjach ale przed sądem to nie ustoi. To oczywiście moje zdanie do którego nikogo nie będę przekonywał na siłę, ale zachęcam do lektury dostępnych w necie artykułów dot. tego jak interpretuje się zapis o bezpośrednim zagrożeniu.

Komentarz

• sew1981
                                            RS
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2009
                                            • 10917
                                            • Fiat

WIELKIBONGO, to sobie poczekamy na ten ruch prokuratury, zależy czy to pokazówka, czy koleś ma plery. Jak rozwalił tego merasia koło kielc to mu umorzyli. "Fajne" prawo i jeszcze lepsze interpretacje. Czyli w zasadzie jak nie ma konkretnych przepisów lub są one takie jakie są, to wszystko od tego zależy w tym praworządnym kraju co wymyśli prokurator. A jak są tak denne przepisy w kierunku ścigania takich bogusiów pojedynczych i dowalania im z grubej rury, to lepiej zrobić ogólne "zabrać prawko powyżej 50 km/h", a nie zrobić nowelizację jakąś uszczegółowioną, że np. taka jazda z ciągłym łamaniem przepisów wielokrotnym i bardzo niebezpieczna to właśnie byłaby ścigana jako przestępstwo. Wszystko można, tylko trzeba chcieć, niestety nie wszyscy w naszym kraju u góry chcą i jest to na rękę. Nowelizację trwają wiem, ale jednak niektóre przechodzą a inne są olewane, albo nawet nie są poruszane. Bo bogusiów nie ma milionów i hajs mniejszy z takiej łapanki, niż kowalski zatrzymywany co jakiś czas w każdej części kraju. :wink:
                                            i żeby nie było nie znam się na kodeksie, bo w tym nie pracuje, chodzi mi o zasadę, że takie rzeczy można zmienić w ustawach, kodeksach i po ludzku uszczegółowić w normalną stronę, nawet jeśli miałoby to potrwać, a nie wprowadzać kretyńskie przepisy drogowe dla spokojnego ogółu, któremu raz w życiu może "powinąć się noga" i prawko poleci. Jeszcze tylko powtórzę, że naprawdę porównując sytuacje z polskich dróg lat 90 tych i teraz jest dużo lepiej i wolniej ludzie jeżdzą. Więc można powiedzieć, że bezpieczeństwo jest dużo większe.

Komentarz

• WIELKIBONGO
                                              RS
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1594
                                              • Superb II (3T4)

aBencjusz, a pamięetasz niedawną sprawe dotyczącą przejazdu dwóch gówniarzy Impreaża (niestety nie pamietam miasta)??? Też wrzucili filmik do sieci,zostali ustaleni i własnie niedawno zapadł wyrok. W Sądzie Rejonowym z zarzutami własnie z 174KK, sprawa jak to napisałeś "ustała" w sądzie i gnojek dostał normalny wyrok. Więc moim zdaniem jest to normalnie do obrony przed sadem.

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
                                              PÓŹNIEJ BYŁ BKD
                                              BYŁA TEŻ CEGA
                                              A TERAZ JEST SUPERB CBBB

Komentarz

• no_fear
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 501
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

aBencjusz, a pamięetasz niedawną sprawe dotyczącą przejazdu dwóch gówniarzy Impreaża (niestety nie pamietam miasta)??? Też wrzucili filmik do sieci,zostali ustaleni i własnie niedawno zapadł wyrok. W Sądzie Rejonowym z zarzutami własnie z 174KK, sprawa jak to napisałeś "ustała" w sądzie i gnojek dostał normalny wyrok. Więc moim zdaniem jest to normalnie do obrony przed sadem.
                                                skazano - prawomocnym wyrokiem - na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata oraz 10 000 zł grzywny. Kierowca subaru stracił również na 5 lat prawo jazdy, został obciążony kosztami postępowania sądowego i oddany pod nadzór kuratora
                                                źródełko
                                                www.SPAmobile.pl

Komentarz

• aBencjusz
                                                  Ambiente
                                                  • 2013
                                                  • 103

re: WIELKIBONGO, no_fear tutaj jest info z portalu TVN 24 - będą zarzuty z 174 KK ale w treści artykułu czytamy, że "Jak bowiem mówił Przemysław Nowak, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Warszawie, z wstępnej oceny, na podstawie przekazów medialnych, wynikało, że chodzi o "wykroczenia drogowe, które nie wypełniają znamion żadnego przestępstwa". Dodał, że prokuratura czeka na policyjne materiały." i druga kwestia "Piracki rajd, jaki miał miejsce w Warszawie, nie jest pierwszym na koncie Roberta N. Jak ustalił portal tvn24.pl, kierowcę w lutym zatrzymali po pościgu funkcjonariusze z Kielc. Wtedy uciekał z prędkością dochodzącą do 220 kilometrów na godzinę i podczas rajdu popełnił ponad 80 wykroczeń.Mężczyzna już wówczas miał bogatą kartotekę: kilkadziesiąt mandatów i liczne wnioski do sądu o ukaranie.Mimo to za swoją 35-kilometrową, szaleńczą ucieczkę przed radiowozami policji nie poniósł odpowiedzialności karnej.
                                                  Policja domagała się ścigania go za spowodowanie "bezpośredniego niebezpieczeństwa utraty życia lub zdrowia", dlatego skierowała wniosek do prokuratury o wszczęcie śledztwa z artykułu 160 paragraf 1 kodeksu karnego.
                                                  Prokurator po miesiącu umorzył jednak sprawę

Komentarz

• sew1981
                                                    RS
                                                    S_OCP MemberModeratorr
                                                    • 2009
                                                    • 10917
                                                    • Fiat

aBencjusz, fajnie,ze ten prokurator umorzył sprawę za te kielce jak spitalał c klasą (link z tego wkleiłem wyżej). pewnie gnój ma plecy i tyle. jak by chcieli to dawno by się mu dobrali do skóry pożądnie. 35 km ucieka przed policją i prokurator umarza sprawę...żenada w tym kraju. Tymbardziej jak w wypadku analogicznym tej imprezy jednak potrafili ukarać (i dobrze) I nie mówcie mi, że na to też nie ma przepisu....może ktoś z forum spróbuje sobie pouciekać, ciekawe czy też byłbym bezkarny. Bardzo głęboko w to wątpie.

Komentarz

Pracuję...