WIELKIBONGO, "bedą chcieli zrobic pokazówkę " a jednak, ja tą pokazówkę rozumiem w kierunku takim jak wyżej napisałem. żeby społeczeństwo "przyswoiło" chory przepis. Ty może w innym nazywając mnie "brzozowcem", ale jednak może to być pokazówka :wink:
Jedziesz o 50 km/h za szybko? Stracisz prawo jazdy
Zwiń
X
-
sew1981, to przyjdź i MU zrób :diabelski_usmiech
Najlepiej jest siedzieć przed monitorem i być wszechmocnym :roll:
Kilka osób juz w tym watku pisało jak cięzko jest takie coś udowodnić :roll:
ale "oni" powinni mu coś zrobic i to natychmiast
jestem tylko ciekaw komentarzy gdyby go gonili i komus by sie coś stało
znowy "psy" by były złe bo po co goniły
tak źle i tak nie dobrze :roll:NajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!
Komentarz
-
-
WIELKIBONGO, nie żyjemy w średniowieczu żeby gościa w stolicy nie można było capnąć, tymbardziej jak się upublicznia i gdzieś przecież żyje - tak zupełnie na trzeźwo patrząc. Ja niestety nie dysponuje monitoringiem i danymi teleinformatycznymi, ani siatką ludzi w stolicy. A jeśli na takich nie ma metod, to mocno niewydolne są organy ścigania - nie ważne czy przez przepisy/kompetencje czy przez brak chęci.
[ Dodano: Wto 10 Cze, 14 23:01 ]
rafiki, ok, pardon. już na pw napisałem co miałem. :wink:
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sew1981danymi teleinformatycznymi
że nie mozna namierzac telefonu,ustalac IP komputera itd, itp???
a znaleźć kogos w 3 milionowym miescie to przecież drobiazg, przecoież żyjemy w Matrix-ieNajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
Komentarz
-
-
WIELKIBONGO, pytanie, czy taka jazda przez Warszawę jaką zaprezentował Boguś podchodzi już pod przestępstwo czy wykroczenie? Bo skoro przestępstwo to chyba można zastosować bardziej restrykcyjne środki ścigania? Chyba że w kodeksie ruchu drogowego przewidywane są tylko wykroczenia i nie ma nic na temat przestępstw :?:superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
piramida, ruch jest teraz po stronie prokuratury
bo wszczęłą śledztwo ale narazie W SPRAWIE a nie PRZECIWKO.
więc narazie takie środki techniczne nie bardzo wchodza w gre,jezeli prokuratura zacznie działać w strone przestępstwa to wtedy jak najbardziej
a w prawie o ruchu nie ma podziału na przestępstwa i wykroczenia-sa tylko zasady i zakazy pewnych zachowań
pozostałe czynności robi sie na podstawie kodeksu postepowania w sprawach o wykroczenie albo kodeksu postepowania karnegoNajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
Komentarz
-
-
WIELKIBONGO, dzięki, czyli czekamy na ruch prokuratury :szeroki_usmiechsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WIELKIBONGOpiramida, ruch jest teraz po stronie prokuratury
bo wszczęłą śledztwo ale narazie W SPRAWIE a nie PRZECIWKO.
więc narazie takie środki techniczne nie bardzo wchodza w gre,jezeli prokuratura zacznie działać w strone przestępstwa to wtedy jak najbardziej
Komentarz
-
-
aBencjusz, chodzi o zagrożenie bezpieczeńśtwa w ruchu lądowym które to podchodzi już pod KKsuperb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
Komentarz
-
-
bishop, nie,na szczęscie nie mam Insignii i szczerze mówiąc na szczęscie nawet jeszcze w żadnej nie siedziałem :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
aBencjusz, z tego co mi sie obiło o uszy to chca mu postazarzuty z art.174 KK (nie jestem w stanie Ci go teraz szukac i cytowac :wink: )
[ Dodano: Wto 10 Cze, 14 23:43 ]
Zamieszczone przez rafikiJeśli o to oskarżyli tego z Kamienia Pomorskiego, to tu ma być inaczej tylko dlatego, że był trzeźwy i nikogo po drodze nie zabił?NajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
Komentarz
-
-
WIELKIBONGO, warto dodać, że chyba cudem nikogo nie zabił. Ale ja już się nie wypowiadam w tym temacie. Czekam na ruch prokuratury. A jeśli chodzi o art. 174 kk to wyszukanie, skopiowanie i wklejenie tutaj zajmuje może 1,5 minuty tak więc proszę:Art. 174. Sprowadzenie niebezpieczeństwa katastrofy
§ 1. Kto sprowadza bezpośrednie niebezpieczeństwo katastrofy w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Jeżeli sprawca działa nieumyślnie, podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WIELKIBONGOaBencjusz, z tego co mi sie obiło o uszy to chca mu postazarzuty z art.174 KK (nie jestem w stanie Ci go teraz szukac i cytowac :wink: )
rafiki to nie takie proste - sprowadza bezpośrednie niebezpieczeństwo tzn. tyle, że rzeczywiście musi być blisko tej katastrofy np. wjeżdża na czerwonym przed napchany autobus który gwałtownie hamuje, ale nie dochodzi to zderzania. A ten debil ze stolicy "tylko" slalomował między autami :/
komentarz do art. 86 KW, Marek Bojarski i Wojciech Radecki:
[...] wykroczenie zagrożenia konkretnego, czyli znamiennego skutkiem sytuacyjnym, którym jest zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym”, przy czym zagrożenie to „nie musi być bezpośrednie, ale musi być realne i konkretne” (s. 507). Z tego wypracowują wniosek, że zdarzeniem takim będzie zderzenie pojazdów, uderzenie pojazdu w przeszkodę, a także zmuszenie innego kierującego do wykonania np. gwałtownego hamowania lub zmiany toru jazdy.[...]
Komentarz
-
-
aBencjusz, wg Ciebie 174 kk jest tu bezpodstawny? Czyli wg Ciebie on nie stworzył żadnego zagrożenia, nie sprowadził niebezpieczeństwa katastrofy jeżdżąc pod prąd z prędkością grubo przekraczającą dopuszczalną, przejeżdżając przez skrzyżowania na czerwonym itd.? Powiem tyle: gratuluje toku myślenia :roll:
[ Dodano: Sro 11 Cze, 14 00:13 ]
takich tekstów nie cytuje się od połowy zdania nie znam komentarza do kk na pamięć
Komentarz
-
-
aBencjusz, dobrze zacytowałes tyle,że to komentarz do art 86 Kodeksu Wykroczeń
i wcale nie musi byc on wykładnią w sprawie o przestepstwo :?NajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WIELKIBONGOaBencjusz, dobrze zacytowałes tyle,że to komentarz do art 86 Kodeksu Wykroczeń
i wcale nie musi byc on wykładnią w sprawie o przestepstwo :?
Zamieszczone przez rafikiaBencjusz, wg Ciebie 174 kk jest tu bezpodstawny? Czyli wg Ciebie on nie stworzył żadnego zagrożenia, nie sprowadził niebezpieczeństwa katastrofy jeżdżąc pod prąd z prędkością grubo przekraczającą dopuszczalną, przejeżdżając przez skrzyżowania na czerwonym itd.? Powiem tyle: gratuluje toku myślenia
Komentarz
-
-
WIELKIBONGO, to sobie poczekamy na ten ruch prokuratury, zależy czy to pokazówka, czy koleś ma plery. Jak rozwalił tego merasia koło kielc to mu umorzyli. "Fajne" prawo i jeszcze lepsze interpretacje. Czyli w zasadzie jak nie ma konkretnych przepisów lub są one takie jakie są, to wszystko od tego zależy w tym praworządnym kraju co wymyśli prokurator. A jak są tak denne przepisy w kierunku ścigania takich bogusiów pojedynczych i dowalania im z grubej rury, to lepiej zrobić ogólne "zabrać prawko powyżej 50 km/h", a nie zrobić nowelizację jakąś uszczegółowioną, że np. taka jazda z ciągłym łamaniem przepisów wielokrotnym i bardzo niebezpieczna to właśnie byłaby ścigana jako przestępstwo. Wszystko można, tylko trzeba chcieć, niestety nie wszyscy w naszym kraju u góry chcą i jest to na rękę. Nowelizację trwają wiem, ale jednak niektóre przechodzą a inne są olewane, albo nawet nie są poruszane. Bo bogusiów nie ma milionów i hajs mniejszy z takiej łapanki, niż kowalski zatrzymywany co jakiś czas w każdej części kraju. :wink:
i żeby nie było nie znam się na kodeksie, bo w tym nie pracuje, chodzi mi o zasadę, że takie rzeczy można zmienić w ustawach, kodeksach i po ludzku uszczegółowić w normalną stronę, nawet jeśli miałoby to potrwać, a nie wprowadzać kretyńskie przepisy drogowe dla spokojnego ogółu, któremu raz w życiu może "powinąć się noga" i prawko poleci. Jeszcze tylko powtórzę, że naprawdę porównując sytuacje z polskich dróg lat 90 tych i teraz jest dużo lepiej i wolniej ludzie jeżdzą. Więc można powiedzieć, że bezpieczeństwo jest dużo większe.
Komentarz
-
-
aBencjusz, a pamięetasz niedawną sprawe dotyczącą przejazdu dwóch gówniarzy Impreaża (niestety nie pamietam miasta)??? Też wrzucili filmik do sieci,zostali ustaleni i własnie niedawno zapadł wyrok. W Sądzie Rejonowym z zarzutami własnie z 174KK, sprawa jak to napisałeś "ustała" w sądzie i gnojek dostał normalny wyrok. Więc moim zdaniem jest to normalnie do obrony przed sadem.NajtFukinPatrol North-West
UNIDEN 510 XL + ML145
BYŁ ASZ
PÓŹNIEJ BYŁ BKD
BYŁA TEŻ CEGA
A TERAZ JEST SUPERB CBBB
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez WIELKIBONGOaBencjusz, a pamięetasz niedawną sprawe dotyczącą przejazdu dwóch gówniarzy Impreaża (niestety nie pamietam miasta)??? Też wrzucili filmik do sieci,zostali ustaleni i własnie niedawno zapadł wyrok. W Sądzie Rejonowym z zarzutami własnie z 174KK, sprawa jak to napisałeś "ustała" w sądzie i gnojek dostał normalny wyrok. Więc moim zdaniem jest to normalnie do obrony przed sadem.skazano - prawomocnym wyrokiem - na 1,5 roku więzienia w zawieszeniu na 4 lata oraz 10 000 zł grzywny. Kierowca subaru stracił również na 5 lat prawo jazdy, został obciążony kosztami postępowania sądowego i oddany pod nadzór kuratora
Komentarz
-
-
re: WIELKIBONGO, no_fear tutaj jest info z portalu TVN 24 - będą zarzuty z 174 KK ale w treści artykułu czytamy, że "Jak bowiem mówił Przemysław Nowak, rzecznik prasowy Prokuratury Okręgowej w Warszawie, z wstępnej oceny, na podstawie przekazów medialnych, wynikało, że chodzi o "wykroczenia drogowe, które nie wypełniają znamion żadnego przestępstwa". Dodał, że prokuratura czeka na policyjne materiały." i druga kwestia "Piracki rajd, jaki miał miejsce w Warszawie, nie jest pierwszym na koncie Roberta N. Jak ustalił portal tvn24.pl, kierowcę w lutym zatrzymali po pościgu funkcjonariusze z Kielc. Wtedy uciekał z prędkością dochodzącą do 220 kilometrów na godzinę i podczas rajdu popełnił ponad 80 wykroczeń.Mężczyzna już wówczas miał bogatą kartotekę: kilkadziesiąt mandatów i liczne wnioski do sądu o ukaranie.Mimo to za swoją 35-kilometrową, szaleńczą ucieczkę przed radiowozami policji nie poniósł odpowiedzialności karnej.
Policja domagała się ścigania go za spowodowanie "bezpośredniego niebezpieczeństwa utraty życia lub zdrowia", dlatego skierowała wniosek do prokuratury o wszczęcie śledztwa z artykułu 160 paragraf 1 kodeksu karnego.
Prokurator po miesiącu umorzył jednak sprawę
Komentarz
-
-
aBencjusz, fajnie,ze ten prokurator umorzył sprawę za te kielce jak spitalał c klasą (link z tego wkleiłem wyżej). pewnie gnój ma plecy i tyle. jak by chcieli to dawno by się mu dobrali do skóry pożądnie. 35 km ucieka przed policją i prokurator umarza sprawę...żenada w tym kraju. Tymbardziej jak w wypadku analogicznym tej imprezy jednak potrafili ukarać (i dobrze) I nie mówcie mi, że na to też nie ma przepisu....może ktoś z forum spróbuje sobie pouciekać, ciekawe czy też byłbym bezkarny. Bardzo głęboko w to wątpie.
Komentarz
-
Komentarz