alu felgi 16 roztaw srub 5x112 link do aukcji id 139269247 tel kontaktowy 502 690 424 cena dla forumowicza 1000zl
Jedziesz o 50 km/h za szybko? Stracisz prawo jazdy
Zwiń
X
-
Jedziesz o 50 km/h za szybko? Stracisz prawo jazdy
Jeśli kierowca przekroczy prędkość o 50 kilometrów na godzinę, straci prawo jazdy. Żeby je odzyskać, będzie musiał ponownie zdać egzamin. Z kolei jazda bez uprawnień będzie już przestępstwem - informuje RMF FM, które dotarło do projektu zmian w kodeksie drogowym.
Przepisy miałyby zacząć obowiązywać od nowego roku. RMF FM przytacza tu słowa wiceministra spraw wewnętrznych Grzegorza Karpińskiego - Dzisiaj, kiedy kierowca w trakcie jazdy rażąco naruszy przepis, policjant może od razu odebrać prawo jazdy i skierować sprawę do sądu.
-
-
bishop, jedna wielka bzdura, jak ludzie zaczną jeździć przepisowo to skąd wezmą kasę na latanie dziury budżetowej :?: Dopiero był pomysł zniesienia pkt kosztem wyższych mandatów a teraz chcą prawko zabierać za marne 50km/h ...superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0
poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0
Komentarz
-
-
Dzisiaj, kiedy kierowca w trakcie jazdy rażąco naruszy przepis, policjant może od razu odebrać prawo jazdy i skierować sprawę do sądu.
Bzdura. Z prawnego punktu widzenia idiotyzm do obalenia w sądzie. Podstawę prawną poproszę. Zdaję się, że nie ma :diabelski_usmiech To, że koniukturalny pan minister ,,zalecił coś'' policjantom to kolejny polski debilizm. Czym skutkujący? Tym, że sądy będą miały dodatkową pracę (orzeczenia, apelacje, bo polskie prawo jest tak głupie, że każdy sąd orzeka inaczej) aż pierwszy przypadek wejdzie do sądu najwyższego i ten orzeknie, że niezgodne z prawem....Co to jest za kraj! Żeby nie było. Jestem przeciwnikiem piractwa, ale debilizmu możnowładców również. Dupy ministrom wożą limuzyny i PKP....za darmo. Brak mi powoli przekleństw na tą bandę.
Komentarz
-
-
86 Kw ma jedynie zapis: ,,można orzec zakaz prowadzenia pojazdów''. W naszym dzikim kraju, póki co, orzekają sądy. Więc na jakiej podstawie policjant może mi zabrać dokument? Nie ma prawa. Odmawiamy i wniosek do sądu - jedyne wyjście. A że tam może nas czekać ,,jesień średniowiecza'' to zupełnie inna sprawa. Bo, jak już pisałem, w Polszy co sąd to inny wyrok.
Zagrożenie bezpieczeństwa w ruchu drogowym - jak żyję ten przepis przywoływano dotąd głównie w sytuacjach dramatycznych wypadków drogowych. Z ofiarami. Próba zabierania nam praw jazdy za przekroczenie o 50 km/h predkości na drodze ekspresowej, gdzie ktoś postawił ,,na chwilę'' ograniczenie do 70 ,bo cośtam'' jest szczytem arogancji tej władzy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_osZamieszczone przez himiDupy ministrom wożą limuzyny i PKP....za darmo. Brak mi powoli przekleństw na tą bandę.
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
Władza ,,sama się wyżywi''. Zastanawiam się kiedy w tym kraju ludzie powiedzą ,,dość'' i zrobią jak na Ukrainie. Bo ja mam szczerze dość.[/youtube]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez himiWięc na jakiej podstawie policjant może mi zabrać dokument?
Art. 135. Ustawy z dnia 20 czerwca 1997r. Prawo o ruchu drogowym (Dz.U. z 2005 r. Nr 108, poz. 908) 1. Policjant
1) zatrzyma prawo jazdy za pokwitowaniem w razie:
uzasadnionego podejrzenia, że kierujący znajduje się w stanie nietrzeźwości lub w stanie po użyciu alkoholu albo środka działającego podobnie do alkoholu,
stwierdzenia zniszczenia prawa jazdy w stopniu powodującym jego nieczytelność,
podejrzenia podrobienia lub przerobienia prawa jazdy,
gdy upłynął termin ważności prawa jazdy,
gdy wobec kierującego pojazdem wydane zostało postanowienie lub decyzja o zatrzymaniu prawa jazdy,
gdy wobec kierującego pojazdem orzeczono zakaz prowadzenia pojazdów lub wydano decyzję o cofnięciu prawa jazdy,
przekroczenia przez kierującego pojazdem liczby 24 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego,
przekroczenia przez kierującego pojazdem, w okresie 1 roku od dnia wydania po raz pierwszy prawa jazdy, liczby 20 punktów za naruszenie przepisów ruchu drogowego;
2) może zatrzymać prawo jazdy za pokwitowaniem w razie uzasadnionego podejrzenia, że kierowca popełnił przestępstwo lub wykroczenie, za które może być orzeczony zakaz prowadzenia pojazdów.Zamieszczone przez himijak żyję ten przepis przywoływano dotąd głównie w sytuacjach dramatycznych wypadków drogowych
Komentarz
-
-
A gdzie w przywołanej przez Ciebie wyliczance z art 135 jest wariant dotyczący kierowcy trzeźwego, bez punktów, którego wykroczeniem jest jazda 120 na 70 na ekspresówce? Trzymajmy się litery prawa. Bo to mnie w tej sprawie drażni najbardziej. Omijanie prawa dla efektów poltycznych (znikomych, ale zawsze się jakiś tam minister próbuje podlizać premierowi, choćby debilnymi wytycznymi).
Można wierzyć w zdrowy rozsądek policjantów. Znam wielu i wiem, że mają swój rozum i w dupie w wiele wytycznych panów ministrów właśnie tego typu. Ale jeśli będzie prikaz z komend wojewódzkich, żeby ,,kosić po nowej wytycznej'' to strach wyjeżdżać z garażu niestety.
Ja cały czas mówię o stanie obecnym. Bo jak ci z Wiejskiej wprowadzą zapis w kodeksie to dupa całkiem blada. Ale dziś? Trzeba walczyć o swoje i nie dać się przerobić na wytyczne pana ministra.
Komentarz
-
-
tak z czystej ciekawosci. W UK na autostradzie obowiazuje limit 70mph (112km/h) gdy zlapia Cie jadac 100-101mph (160km/h)z buta traci sie prawko i trzeba zdawac od nowa.
Dodatkowo policja zostawila sobie otwarte okienko i zawsze moze Cie ukarac za Dangerous Driving Wtedy od sadu bedzie zalezalo jaki zarzut Ci postawia. Ponizej link do tabelki z karami za niektore wykroczenia.
Jesli sie chce to mozna Tutaj to funkcjonuje i ludzie nie narzekaja, a maja o wiele lepsze drogi niz w PL, gdzie autostrada jest autostrada z min 3 pasami + pas awaryjny.Obecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
Obecnie -> Seicento 900+LPG
Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
Bylo ->GOLF 3 1.8
Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045
Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez westwi78himi, jadą 120 na 70 można spowodować zagrożenie w ruchu drogowym w niektórych sytuacjach, nawet na ekspresówce
Komentarz
-
-
zajas, możliwe, że źle się wyraziłem. Chodziło mi o to, że w tym co napisał westwi78 (86 KW + 135 PoRD) nadal nie widzę przyczyny prawnej do zatrzymania prawka. W art. 86 KW jest mowa o orzeczeniu zakazu prowadzenia pojazdu a to jak zauważyłeś coś innego niż zatrzymanie prawa jazdy przez policjanta na drodze.
Komentarz
-
-
Jetsem jak najbardziej "ZA". Przekroczenie o 50 km/h i więcej to jest przegięcie i trzeba to tępić !!
Zresztą w krajach na które tak bardzo lubimy się powoływać, jeśli mowa o porządku i poszanowaniu przepisów takie własnie kary za tak duże przekroczenie prędkosci istnieją, więc nie widzę powodów, aby w Polsce miało być inaczej.
Rozumiem, że po normalnej drodze poza obszarem zabudowanym można jechać 110 -115 km/h, ale jazda 140 km/h i szybciej to jest naprawdę mocne przegięcie !! Droga to nie tor wyścigowy !!! Gdzieś u diabła są granice przyzwoitości, więc naprawdę nie rozumiem narzekających :shock:
Jeśli ktoś po zwykłej, jednojezdniowej, drodze jedzie 150-160 km/h to naprawdę trzeba by się było zastanowić czy taki kierowca wie co robi i czy aby na pewno powinien posiadać prawo jazdy, bo jak dla mnie to taki człowiek nie ma zielonego pojęcia jakie zagrozenie stanowi dla innych i siebie samego.Czarny Elegance
Komentarz
-
-
Big, dobrze prawisz Obawiam sie (albo i nie) ze jesli taki przepis wejdzie to centra egzaminacyjne jak i szkoly jazdy przezyja wielki booommObecnie -> Skoda OCTAVIA II 2.0 FSI
Obecnie -> Seicento 900+LPG
Bylo -> Renault LAGUNA II 1.8
Bylo ->GOLF 3 1.8
Octavia http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=87045
Seicento http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...461776#1461776
Komentarz
-
Komentarz