Potrzebna Pomoc! - Cwaniak w Krakowie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Prekompilator
    Rider
    • 2013
    • 420

Zamieszczone przez Mickul
    Mogę jechać nawet 75km/h, czyli o 5km/h więcej i Ty masz obowiązek zjechać na prawy pas i umożliwić mi manewr wyprzedzania.
    Nie ma takiego obowiązku. Chyba że jedzie pojazd uprzywilejowany, do których twój się raczej nie zalicza.

Komentarz

• rafiki
      RS
      • 2012
      • 15975
      • Superb III (3V3)

Prekompilator, jeżeli jedziesz pasem innym niż prawy skrajny a ktoś za Tobą na tym pasie jest szybszy to masz obowiązek go przepuścić, ponieważ w PL obowiązuje ruch prawostronny (czyt. pasem najbliższym prawej krawędzi jezdni) i środkowy/lewy powinien służyć tylko do wyprzedzania. Jeżeli nie przepuścisz szybszego to dostaniesz kwit za blokowanie lewego pasa. Oczywiście zakładając, że na prawym jest wystarczająco miejsca aby bezpiecznie zjechać i nie wciskać się na żyletki.
      mcmis, sorry, ale O1 ma jakieś 4,5 metra długości więc biorąc pod uwagę, że miałeś 10-20 metrów wolnego miejsca to mogłeś spokojnie zjechać i tego gościa przepuścić. Miejsca było na pewno wystarczająco skoro Cię wyprzedził. Fakt, że nie powinien hamować zaraz przed Twoim autem nie zmienia faktu, że nie ustąpiłeś miejsca szybszemu na lewym pasie
      رافال
      Spoty
      Cause freedom is a lonely road

Komentarz

• sew1981
        RS
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2009
        • 10918
        • Fiat

rafiki, fakt jest taki, że teoretyzujemy sami nie widząc sytuacji i jak faktycznie ciasno tam było, a to od tego wszystko zależy tak naprawdę. Autor napisał, że było ciasno i jechali wszyscy jednolicie w bliskich odstępach, ja mu wierzę, a resztę niech załatwią odpowiednie władze, mają film z rejestratora i świadków. My nie widząc tego werdyktu nie wydamy.

Komentarz

• Mickul
          RS
          • 2010
          • 2847

Zamieszczone przez Prekompilator
          Zamieszczone przez Mickul
          Mogę jechać nawet 75km/h, czyli o 5km/h więcej i Ty masz obowiązek zjechać na prawy pas i umożliwić mi manewr wyprzedzania.
          Nie ma takiego obowiązku. Chyba że jedzie pojazd uprzywilejowany, do których twój się raczej nie zalicza.
          Jak kolega wyżej napisał - w Polsce mamy ruch prawostronny i według KRD kierowca trzyma się w marę możliwości skrajnie prawego pasa. Lewy pas na drogach dwujezdniowych służy z reguły do wyprzedzania.

Komentarz

• rafiki
            RS
            • 2012
            • 15975
            • Superb III (3V3)

Mickul, nie ma znaczenia czy dwujezdniowa czy jedno
            Prekompilator, ustawa to ustawa i jak nie masz pleców we władzach to jej raczej nie przeskoczysz.
            رافال
            Spoty

Komentarz

• piramida
              RS
              • 2009
              • 12222
              • Superb III (3V3)

mcmis, Lipska w Krakowie przeważnie jest mocno obstawiona i nikt tam nie skacze po pasach, co kawałek światła i duży ruch więc większość samochodów jedzie równo dwoma pasami, kozak z Ravki penie miał kiepski dzień, zobaczył skodę przed sobą to musiał się wyżyć :evil: Chyba że jechałeś jak pizda lewym, prawy był szybszy to podniosłeś gościowi ciśnienie :wink:
              superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
              http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• crom.de
                RS
                • 2012
                • 1545
                • Superb II (3T4)
                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez piramida
                Chyba że jechałeś jak pizda lewym, prawy był szybszy to podniosłeś gościowi ciśnienie :wink:
                Przecież prawy był zabity autami, były między nimi tylko 20 metrowe odstępy.

Ja jestem ciekaw czy ten film został zabezpieczony, bo inaczej raczej z niego nie będzie użytku co mogło by być na Twoją korzyść.
                - Superb
                - Panda 1.2

Komentarz

• Prekompilator
                  Rider
                  • 2013
                  • 420

Zamieszczone przez rafiki
                  Prekompilator, jeżeli jedziesz pasem innym niż prawy skrajny a ktoś za Tobą na tym pasie jest szybszy to masz obowiązek go przepuścić, ponieważ w PL obowiązuje ruch prawostronny
                  Nie - nie masz obowiązku nikogo przepuszczać. Taki obowiązek nie istnieje i nigdzie w KD go nie znajdziesz.
                  Owszem - jest obowiązek jazdy prawym pasem (bo najbliżej krawędzi), ale nie ma to nic wspólnego z tym czy ktoś jedzie z tyłu szybciej i czy w ogóle jedzie. Jedyna taka adnotacja jest w Konwencji Wiedeńskiej - możesz jechać lewym jeżeli za tobą nic nie ma, a zjeżdżając na prawy przebywałbyś na nim krócej niż 20 sekund (bo znowu być kogoś wyprzedzał).

Zresztą - jak sobie wyobrażasz sytuację, gdy przed sobą masz sznurek na lewym i ktoś z tyłu nadjeżdża? Zjeżdżasz na prawy? Przecież też chcesz jechać szybciej, ale nie masz jak.

Komentarz

• leonn
                    RS
                    • 2011
                    • 2728
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

mcmis, ciężka sprawa bez nagrania video, a co na to całe zajście powiedzieli mundurowi?

Prekompilator, jeżeli jedziesz pasem innym niż prawy skrajny a ktoś za Tobą na tym pasie jest szybszy to masz obowiązek go przepuścić, ponieważ w PL obowiązuje ruch prawostronny
                    Nie - nie masz obowiązku nikogo przepuszczać. Taki obowiązek nie istnieje i nigdzie w KD go nie znajdziesz.
                    Oczywiście, że nikt nie ma takiego obowiązku, ustępujemy jedynie pojazdom uprzywilejowanym
                    Ilość pasów ruchu na danej jezdni niejednokrotnie jest uzależniona od natężeniem ruchu występującego w tym miejscu.
                    Co w przypadku jeśli do jazdy na wprost mamy cztery pasy ruchu i ograniczenie do 50km/h i na wszystkich czterech pasach wszystkie pojazdy poruszają się z dozwoloną prędkością?
                    Co ma zrobić kierujący pojazdem znajdujący się na skrajnym (czwartym) lewym pasie jeśli zobaczy nadjeżdżający pojazd w lusterku wstecznym? :bajer

Komentarz

• rafiki
                      RS
                      • 2012
                      • 15975
                      • Superb III (3V3)

Prekompilator, szczerze? Dla świętego spokoju zjeżdżam jeśli mam wystarczająco dużo miejsca, bo nie lubię jak ktoś mi się trzyma 3 metry od zderzaka.
                      رافال
                      Spoty

Komentarz

• zepter00
                        RS
                        • 2008
                        • 2304

ja tam bardzo często się spotykam z sytuacją kiedy blokersi lewego pasa wciskają dodatkowo gaz do dechy kiedy ich ktoś z prawej usiłuje wyprzedzić. Najczęściej są to kierowcy Audi, VW, BMW i Mercedesów, choć ostatnio w Markach zrobił mi to dziadek we Fiacie. :lol:
                        Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• sew1981
                          RS
                          S_OCP MemberModeratoRS
                          • 2009
                          • 10918
                          • Fiat

zepter00, ten? :lol: :wink:

trochę za szybko według mnie i tak na kaszlaka, 90 maks na trasie, żeby nie stopić silnika. 105 to ja cc 700 na autobahnie "leciałem" w trasę do włoch

Komentarz

• zepter00
                            RS
                            • 2008
                            • 2304

Grande Punto czy coś takiego.. ale filmik z maluchem fajny. :wink:
                            Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

Komentarz

• sew1981
                              RS
                              S_OCP MemberModeratoRS
                              • 2009
                              • 10918
                              • Fiat

zepter00, beka jest, ale swoją drogą tym tirem to chyba trochę za szybko jedzie, tak z 90 licznikowe powinnen chyba. Ja jadąc 105 wyprzedzałem tiry, wolno, ale jednak.
                              No chyba, że w kaszlaku blat przesadza :lol: zresztą z przyczepką chyba też "przegina" przepisy

Komentarz

• Prekompilator
                                Rider
                                • 2013
                                • 420

Zamieszczone przez leonn
                                mcmis, ciężka sprawa bez nagrania video, a co na to całe zajście powiedzieli mundurowi?

Oczywiście, że nikt nie ma takiego obowiązku, ustępujemy jedynie pojazdom uprzywilejowanym
                                Ilość pasów ruchu na danej jezdni niejednokrotnie jest uzależniona od natężeniem ruchu występującego w tym miejscu.
                                Co w przypadku jeśli do jazdy na wprost mamy cztery pasy ruchu i ograniczenie do 50km/h i na wszystkich czterech pasach wszystkie pojazdy poruszają się z dozwoloną prędkością?
                                Co ma zrobić kierujący pojazdem znajdujący się na skrajnym (czwartym) lewym pasie jeśli zobaczy nadjeżdżający pojazd w lusterku wstecznym? :bajer
                                Otóż to.
                                Świadomość że ktoś zrozumiał o co chodzi, jest naprawdę satysfakcjonująca.

Zjeżdża się, gdy jest miejsce - a nie gdy ktoś jedzie czy nie jedzie z tyłu.
                                A jak jedzie, to nie znaczy że należy wychodzić ze skóry, byleby tylko mu miejsce zrobić.

[ Dodano: Sro 25 Cze, 14 11:40 ]
                                Prekompilator, szczerze? Dla świętego spokoju zjeżdżam jeśli mam wystarczająco dużo miejsca, bo nie lubię jak ktoś mi się trzyma 3 metry od zderzaka.
                                Ja zjeżdżam zawsze, gdy mam wystarczająco dużo miejsca, niezależnie od tego czy ktoś za mną jedzie czy nie.

Komentarz

• rafiki
                                  RS
                                  • 2012
                                  • 15975
                                  • Superb III (3V3)

Ja zjeżdżam zawsze, gdy mam wystarczająco dużo miejsca, niezależnie od tego czy ktoś za mną jedzie czy nie.
                                  Facepalm :roll: Interpretujesz moją wypowiedź w kontekście zupełnie oderwanym od tematu sporu/dyskusji/etc. ... :roll:
                                  رافال
                                  Spoty

Komentarz

• Prekompilator
                                    Rider
                                    • 2013
                                    • 420

Facepalm :roll: Interpretujesz moją wypowiedź w kontekście zupełnie oderwanym od tematu sporu/dyskusji/etc. ... :roll:
                                    Ja tylko napisałem, jak jeżdżę. O twojej jeździe ani nawet wypowiedzi w ogóle nic nie napisałem, więc to ty coś interpretujesz.

Komentarz

• crom.de
                                      RS
                                      • 2012
                                      • 1545
                                      • Superb II (3T4)
                                      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez sew1981
                                      trochę za szybko według mnie i tak na kaszlaka, 90 maks na trasie, żeby nie stopić silnika.
                                      No co Ty. To żelazo nie klęka! :P
                                      - Superb
                                      - Panda 1.2

Komentarz

• kazik4x4
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 2728

Re: Potrzebna Pomoc! - Cwaniak w Krakowie

Zamieszczone przez mcmis
                                        Podczas powrotu ze Ogólnokrajowego spotu

pomimo zeznań żony i teściowej, które jechały ze mną. ...

Wszystko rozumiem, ale z teściową na zlot :?:

Komentarz

• zepter00
                                          RS
                                          • 2008
                                          • 2304

Nic nie pisał... ale może w bagażniku była... albo w boxie na dachu :wink:

Komentarz

• Maicroft
                                            Moderator
                                            S_OCP MemberModeratorr
                                            • 2004
                                            • 25757
                                            • Audi

To taki temat w stylu tego goscia ??

Spritmonitor.de

Komentarz

• exportsubripp
                                              Rider
                                              • 2010
                                              • 304

I jak sie zakonczyl spór? Dlaczego w tego typu sprawach nigdy nie znamy finału? Byloby ciekawie pokomentować
                                              Napisane za pomocą batonika KitKat

Komentarz

• greg505
                                                L&K
                                                • 2013
                                                • 1239

Pewnie zakonczenie bylo na niekorzysc blokujacego lewy pasy
                                                Jezdzac po Krakowie stwierdzam ze znacznie szybszym pasem jest prawy, lewy okupuja skrecajacy za kilka km w lewo, mlodzi gniewni w swoich pelnoletnich maszynach, panie z pieskiem lub dzieckiem, albo staruszkowie ktorzy niewiadomo jak sie tam znalezli, no i prym wioda przyjaciele z KWI :lol: Nawet piosenka o nich powstala http://youtu.be/PH-tTCIxnlk :P
                                                Cale szczescie ze mam czym przycisnac, kiedys mnie bardziej irytowali
                                                Black magic

Komentarz

• Wojti2
                                                  Ambiente
                                                  • 2015
                                                  • 124

greg505,
                                                  Wypraszam sobie :wink:
                                                  Też pomykam na KWI i też prawym 8)
                                                  Skoda Octavia Combi 2007 2.0 TDI PD MAN 140 KM - była
                                                  Skoda Octavia Combi 2010 2.0 TDI PD DSG 140 KM - była
                                                  Skoda Octavia Combi 2012 2.0 TDI CR MAN 140 KM - była.
                                                  Skoda Octavia Combi 2014 2.0 TDI CR MAN 150 KM - była.
                                                  Skoda Superb Combi 2016 2.0 TDI CR MAN 190 KM - jest

Komentarz

• greg505
                                                    L&K
                                                    • 2013
                                                    • 1239

Zamieszczone przez Wojti2
                                                    greg505,
                                                    Wypraszam sobie :wink:
                                                    Też pomykam na KWI i też prawym 8)
                                                    Sa wyjatki
                                                    Black magic

Komentarz

Pracuję...