a ty mnie superbem, siade se z tylu jak prezes 8)
Kolizja - ocena kosztorysu z TU Proama
Zwiń
X
-
Kolizja - ocena kosztorysu z TU Proama
Witam, otrzymałem kosztorys z Proamy dotyczący zgłoszonej szkody z OC sprawcy.
Jako, że to moja pierwsza taka przygoda (w ledwo co niedawno kupionej Octavii :? ) w historii mam kilka pytań.
1. Na kosztorysie mam wpisaną wersję Ambiente, a mam Elegance. Reklamować ? Ma to jakieś znaczenie ?
2. Na kosztorysie rok produkcji auta to 2009 a jest 2010. Pytanie jak wyżej
3. Kosztorys nie zawiera wzmianki nic o czujnikach PDC w zderzaku. W tej chwili tył świruje tzn. pomimo braku przeszkody piszczy i bolero pokazuje przeszkodę. Raczej to wina pogiętego w miejscu 1 czujnika zderzaka, ale pewności nie mam. Zamierzam ich o tym uświadomić.
4. Co oznacza zdanie: W kosztorysie zastosowano urealnienie na części zamienne SKODA w wysokości 25,0% ?
Do wymiany zakwalifikowali:
- zderzak 711 zł (maksymalna akceptowana kwota netto po udokumentowaniu naprawy 948,42 zł )
- pokrywa tylna 1387 zł ( maksymalna akceptowana kwota netto po udokumentowaniu naprawy 1 850,52
- odblask 18 zł
Całość z lakierowaniem robocizną etc wycenili na 4500 zł brutto, lub 5300 zł (domniemam ,że w przypadku wersji bezgotówkowej i f-ry z serwisu)
Będę chciał to zrobić bezgotówkowo bo nie mam pewności czy po zdemontowaniu nie okaże się coś więcej.
Przed otrzymaniem kosztorysu byłem w dwóch serwisach (car lux i aso danelczyk) i na hasło Proama radości na twarzy nie było. Wg nich TU z którym najgorzej się współpracuje w sprawach likwidacji szkód
Czy wycena kosztorysu jest ok , czy mocno zaniżona ?
-
-
IMHO zaniżyli... W ASO sam zderzak z lakierowaniem nie ma szansy, żeby zszedł poniżej 1000zł.
Czujnik parkowania raczej też do wymiany - pewnie ok. 200zł.
Wyłożenie belki tylnej można by pewnie podratować, ale ASO nie będzie się w to bawić i wymieni - nie wiem, ile może kosztować.
Tak naprawdę uszczelka też kwalifikuje się do wymiany, bo raz zdjęta, nie powinna być już z powrotem zakładana (mówimy oczywiście o naprawie jak fabryka przykazała, a nie przez pana Zenka w garażu)
Pokrywa za 1400zł to jakiś śmiech... Sama rozbiórka i ponowne złożenie to roboczogodziny, czyli samo złożenie do kupy to przynajmniej godzina roboty za kwotę ok. 250zł, a gdzie koszt klapy i lakierowania.
No i tak, jak piszesz, pytanie, czy nic nowego pod spodem się nie urodzi, chociaż na to nie wygląda.
Tak więc, mocno zaniżona to może i nie jest, ale jednak...
Komentarz
-
-
Iron79, powiem tyle Fabia 1 i w sumie posobne uszkodzenia naprawa bezgotówkowa ...
ale po kolei propozycja 2,500
w sumie wyszło ich 3X tyle
ok 6 tyś za naprawę
+
2,5 tyś za samochód zastępczy
w kwocie podanej przez ubezpieczyciela może uda ci się naprawić stosując ori używki ze szrotu / ew jakieś tanie zamienniki ...
jeśli chcesz mieć zrobione dobrze ... wstaw do aso (oczywiście wcześniej zasięgając opinii jak wykonują naprawy- bo nie zawsze aso= dobrze ale raczej ubezpieczyciel nie będzie ci robił problemów z ich wyceną ,
(ja na przykład swoją fabię robiłem z oc w aso ... fiata.)
ps urealnienie wartości o ile się orientuje już nie może być używane ...
a co do czujników .... jak ich nie ma na kosztorysie - nie ma w naprawie (a jak po niej będzie ....ujowo no cóż)
Komentarz
-
-
Iron79, 1. Możesz reklamować, ale nie wiem czy coś to da.
2. Tu zdecydowanie tak ze względu na stopień utraty wartości samochodu (różnica może wynosić nawet 10% wartości samochodu jako nowego, zwykle 6-8%).
3. Prawdopodobnie dlatego, że uwzględnili Ambiente zamiast Elegance. Ale czy przypadkiem polski Ambiente nie miał czujników z tyłu?
4. W dużym uproszczeniu to oznacza, że masz naprawiać na zamiennikach albo na ori używkach o wartości do 75% nowych ori części. Chodzi o to, że samochód nie jest nowy i TU uważa za bezsensowne stosowanie nowych ori części do naprawy (bo jeszcze byś się wzbogacił :roll: ) http://rzu.gov.pl/skargi/najczestsze...rtosci___20877
Ceny:
1. Zderzak - za tyle to kupisz i pomalujesz używany zderzak, oczywiście poza ASO.
2. Tylna klapa - demontaż i montaż policzą pewnie ze 3 godzinki po 250 zł więc zostaje 1000 z małym haczykiem na kupno i malowanie. Da się. Oczywiście poza ASO.
3. Odblask - tu koszt może być realny.
Sprawdź dokładnie czy nie ma jakichś pęknięć klosza czy mocowań tylnej lampy, bo jeśli są to też kwalifikuje się do wymiany. Dodaj komplet plastików i uszczelek. Nie wiadomo co z tylną belką. Ale jeśli ASO zakwalifikuje do wymiany to liczyłbym na grube kilka stówek.
Komentarz
-
-
Iron79, moim zdaniem powinieneś wypunktować każdy błąd z oceny technicznej..
Pytanie dlaczego? Bo taki pseudo rzeczoznawca nawet nie potrafi wykonać poprawnie oględzin pojazdu, aby nie popełnić błędów - wqrwia mnie takie podejście bo przez takich "ekspertów" opinia na temat rzeczoznawcy jest potem różna.
Po 1. jeżeli masz czujniki parkowania z tyłu to powinno być to uwzględnione w ocenie technicznej, ponieważ cena zderzaka może się znacznie różnić,
Po2. jeżeli czujniki wariują to powinna być o tym przynajmniej wzmianka na ocenie technicznej (np. czujniki parkowania do sprawdzenia) wraz ze zdjęciem z radia, których czujników to dotyczy,
Po 3. nie ma siły, aby pas tylny nie był tutaj uszkodzony - czyli już nawet bez rozbierania zderzaka należało by go dać do naprawy.
Czy do podłogi zaglądaliście od strony bagażnika? bo tam też może być wesoło. Dodatkowo czy błotnik tylny prawy nie został porysowany przez wypięty zderzak?
Moim zdaniem podczas naprawy trzeba będzie zgłosić dodatkowe oględziny i wtedy niech przeliczają.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Jeśli chodzi o tylny zderzak to tył z lakierowaniem i robocizną to tysiąc to za mało. Pewnie jeszcze belka do wymiany. Obstawiałbym co najmniej 2000. Jak kupisz używki to w tysiaku się zmieścisz. Swoją drogą zobacz w umowie czy nie masz zapisu o stosowaniu zamienników. Jeśli tak to nic nie ugrasz.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Iron79zgłoszonej szkody z OC sprawcy.Zamieszczone przez irekkSwoją drogą zobacz w umowie czy nie masz zapisu o stosowaniu zamienników. Jeśli tak to nic nie ugrasz.
A rzeczoznawcy to jednak dziwna materia... lukasz3112, nie obraz sie, koles robil mi wycene obtarcia prawego naroznika w O1 na ktorym jak byk widac ze zderzak i blotnik jest uszkodzony, przychodzi wycena na ktorej zderzaka nie ma w wycenie... no i kolejny tydzien czekania i glupich wymian maili :lol:
Komentarz
-
-
Maicroft, nie obrażam się bo przez takich właśnie pajaców jest potem tak jak jest. Ja się nie mam za nie wiadomo kogo żeby nie było, ale staram się zawsze wykonywać oględziny jak najlepiej potrafię, aby nie było takich głupich błędów.Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3
Komentarz
-
-
Iron79, W 2013 kobitka cofając na parkingu w biały dzień nie zauważyła Superba i uszkodziła mi zderzak i reflektor + jakieś tam kierownice powietrza.Była ubezpieczona w Proamie.
Oddałem auto do ASO Żagiel na Wojciechowskiej i chłopaki nie mieli żadnych problemów z wymianą zderzaka,lampy i innych pierdułek.Zrobili kosztorys,Proama zaakceptowała.Potem kilka dni zbierali części,malowali zderzak.Ja zjawiłem się jednego dnia,poczekałem dwie-trzy godzinki i było zrobione.
Jak będziesz zainteresowany Żaglem,dam Ci kontakt do specjalisty,który za Ciebie wszystko poprowadzi.Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.
Komentarz
-
-
Iron79 chcą cię brzydko mówiąc wydymąć i to bez mydła, ostatnio mojej żonie w jej corsie taksówkarz zrobił rysę na tylnym błotniku,do wymiany poszedł kołpak i nakładka nadkola,no i oczywiście lakierowanie całego tylnego błotnika(bez cieniowania sąsiednich elementów,bo lakier niebieski akryl),koszt tej naprawy robionej bezgotówkowo wyszedł 3250 złotych plus auto zastępcze 800 złotych i TU AXA wypłaciło bezproblemowo. Myślę,że w ASO faktura dobije leciutko do 10 tysięcy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez gebekGeneralnie Proama to dno i kupa mulu.
Bardzo dużo zależy tutaj od wyceniającego rzeczoznawcy i ewentualnego braku opieszałości urzędników pracujących w towarzystwach. Znam sprawy, które kończyły się w sądach z uwagi na przeciągające się wielomiesięczne wypłacanie należności za szkody, unikanie i uchylanie się od wypłat, zwłaszcza, przy wysokich kwotach.
W opisywanym przypadku reklamować postępowanie należało by mocno, silnie, stanowczo i cisnąc ile się da.
Komentarz
-
-
Dziękuje wszystkim za odpowiedzi, zdecydowanie robić będę bezgotówkowo w ASO, nie chce przysłowiowej "złotówki" na tym zarobić bo mi na tym nie zależy. Auto salonowe z polski , serwisowane do tej pory w CAR SED Mińsk Mazowiecki.
Rzeczoznawca sam powiedział, że pracuje dla jednocześnie dla 7 firm ubezpieczeniowych, zrobił kilka fotek uszkodzeń zewnętrznych, dodatkowo przód auta, vin, przebieg, DOT opon ? klapę otworzyliśmy po mojej interwencji, że jest to możliwe ..na pewno nie odczułem osobistego doszukiwania się uszkodzonych/do wymiany elementów przez rzeczoznawcę-fotografa. Efekt pracy rzeczoznawcy oceniła Proama jak w pierwszym poście. W luźnej rozmowie na moje pytania powiedział, że raczej na pewno wycena będzie zaniżona i sugerował robić to bezgotówkowo tym bardziej w takim aucie. Ogólnie nic do człowieka nie mam, miałem sporo czasu na oględziny auta więc wskazałem paluszkiem co zauważyłem. Wiadomo, że Proama chce tu ugrać jak najwięcej i liczy, że przyjmę wycenę, co więcej ponagla w podpisaniu zakończenia sprawy:
"W związku z prowadzonym postępowaniem likwidacyjnym
prosimy o przesłanie brakującej dokumentacji niezbędnej do ustalenia odpowiedzialności za zdarzenie:
- dyspozycja wypłaty z wskazanym numerem rachunku bankowego oraz podpisem Właściciela pojazdu."
Chris11, rafiki dzięki za podpowiedź o uszczelce i linka do RZU, ciekawe, że pomimo takiego orzecznictwa Proama nadal to uskutecznia..
Podłoga od strony bagażnika wygląda na nie ruszoną. Nie wiem co z miejscem pod plastikami ..ewidentnie widać, że coś tam się stało bo mocowania się przesunęły.
Klosz sprawdziłem i jest całości. Co do błotnika nie mam pewności, ale pewnie został zarysowany przez zderzak. Znak zapytania co do pasa tylnego ..
JanuszSZ możesz podać na PW kontakt do tej osoby, będę wdzięczny ? Jako, że o ASO Danelczyk słyszałem dobre i te gorsze opinie, chyba oddam to ASO Żagiel tym bardziej po twojej wypowiedzi.
Obawiam się tylko jednej sprawy, bo z rozmowy z ASO Danelczyk wynika, że nie koniecznie współpraca ASO z Proama może to mieć charakter "łatwy i bezbolesny". Opowiadał o przypadkach, że Proama walczy do końca o kasę i często nie akceptuje kosztorysu ASO..auto stoi rozebrane w serwisie, pismo za pismem, 7 dni na odp ..i tak zabawa trwa, a właściciel bez auta. Koniec końcem sprawa kończy się pomyślnie , ale jakim kosztem ??
Przed oddaniem do ASO reklamować błędy(wersja pojazdu, czujnik PDC) z kosztorysu czy od razu do ASO i niech oni się mocują z Proama ?
Jak wygląda sprawa wynajęcia auta zastępczego a dokładniej do kogo z tematem uderzyć. Dzwonić do Proamy, czy załatwiać to w ASO gdzie odstawię auto ?
Z tego co się dowiedziałem, Proama może sobie życzyć (info od ASO Danelczyk) dokumentowania, że faktycznie auto mi potrzebne :shock: fart, że mam na umowę z pracodawcą i jest na to papier
Komentarz
-
-
co do samochodu zastępczego...
robią problemy bo to są duże koszty. ale prawda jest taka że należy ci się jak przysłowiowemu psu buda.
zadzwoń do proamy z informacją że potrzebujesz samochodu i tyle , i jak masz to załatwiać. czy oni podstawią ci samochód czy masz sam to załatwiać np poprzez np firmy które specjalizują się w wynajmie samochodu z oc sprawcy. (ty podpisujesz cesję kasy dla nich i w sumie tyle cię sprawa interesuje , oni już zajmują się całością łącznie z ew sądowym odzyskaniem należności / w przypadku sprawy możesz być zaproszony jako świadek )
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez himiOględziny były w ASO?
Zamieszczone przez himiPo wycenie można auto z ASO zabrać i nie robić tam.
[ Dodano: Sob 10 Sty, 15 11:47 ]
Zamieszczone przez Artur_jawco do samochodu zastępczego...
robią problemy bo to są duże koszty. ale prawda jest taka że należy ci się jak przysłowiowemu psu buda.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez himiOględziny były w ASO? Zawsze, ale zawsze róbcie to w ASO lub warsztacie. Po wycenie można auto z ASO zabrać i nie robić tam.Fart był w tym,że tylko kosmetyczny, bo konstrukcja nie ucierpiała,tylko same "plastiki". Ale do czego zmierzam. Od razu zabrałem samochód na lawecie do zaprzyjaźnionego warsztatu i rzeczoznawca oglądał go z mechanikiem który go rozebrał przy nim i wyszło wiele kwiatków,których na zewnątrz nie było widać.Rzeczoznawca pierwsze słowa"oo nie jest dużo do roboty", a skończyło się faktura na 13 tyś. dla ubezpieczalni.
Co do samochodu zastępczego to też robili wielkie problemy,brali na przeczekanie, aż w końcu im odpisałem,że kieruje sprawę do sądu to łaskawie wypłacili. Od razu ich powiadomiłem,że samochód biorę, bo murze do pracy dojeżdżać.
Btw. octavka to twarda sztuka, u mnie to źle nie wyglądało, a fiesta pani, rok 2009 wyglądała jakby się spotkała ze ścianą
Komentarz
-
-
Iron79, przykładowe Pismo o samochód :
[center:f7b6691f02]Wypizdówek górny, 01 stycznia 2015r.
Oświadczenie dotyczące samochodu zastępczego[/center:f7b6691f02]
Nazwa TU
Dane właściciela pojazdu :
Właściciel:
+ adres
Współwłaściciel: jak jest
+adres
[center:f7b6691f02]DOTYCZY SZKODY NR.
DOTYCZY SAMOCHODU: SKODA OCTAVIA , Nr rejestracyjny ………………………….
[/center:f7b6691f02]Zgodnie z uchwałą Sądu Najwyższego z dnia 17 listopada 2011 roku, Sygn. Akt III CZP
wnoszę o pokrycie kosztów wynajmu samochodu na rzeczywisty czas naprawy, która odbędzie się w zakładzie …………………….adres zakładu……………………………
Wniosek swój motywuję tym, że:
• Pojazd jest jedynym pojazdem wykorzystywanym w rodzinie
• Pojazd jest mi potrzebny na dojazdy do pracy- od……………………………………… do ……………………………………………………………………………
• Pojazd jest wykorzystywany w mojej pracy wynikający z zakresu obowiązków – ………………………………………………………………………..
• Pojazd jest mi potrzebny do dowożenia córki/syna/babci/żony do przedszkola/szkoły/kościoła itp. itd
• Pojazd jest mi potrzebny na dowożenie dzieci na zajęcia pozaprzedszkolne – sklejanie baboli z kurzu
• Pojazd jest mi potrzebny do ….srylion powodów do których jest Ci potrzebny…..
• Dziennie wykonuje ok. 80km
……………………………………..
data i podpis
[center:f7b6691f02][/center:f7b6691f02]Była Octavia II 1.9 TDI BXE by Wally
=> Superb II FL 1.6 TDI CAYC,
=> Volkswagen Passat City 1.6 TDI
=> Volkswagen Passat Variant 2.0 TSI DSG
"Nie ma rzeczy niemożliwych... są tylko nieopłacalne..."
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Iron79Chris11, rafiki dzięki za podpowiedź o uszczelce i linka do RZU, ciekawe, że pomimo takiego orzecznictwa Proama nadal to uskutecznia..
Komentarz
-
-
Reklamować wszystko co nie jest zgodne z rzeczywistością. W zeszłym roku miałem dokładnie taką samą sytuację. Zamiast ambiente miałem toura na wycenie, masę błędów w wyposażeniu. Po moim odwołaniu nagle wartość auta wzrosła o klika tysięcy.
Jeśli nie zależy Ci na tym żeby po naprawie zostało kilka stówek w kieszeni to wstawiaj auto do ASO. Masz do tego prawo.
U mnie nie było co naprawiać więc sprawa zakończyła się inaczej...
Komentarz
-
Komentarz