dziś tak zwróciłem uwagę że przy ruszaniu z 1 lub jak przyśpieszam z 2 biegu spalanie chwilowe pokazuje ok 25l a czasem nawet więcej, czy u was też tak jest? chyba trochę dużo jak na diesla? :roll:
dziś tak zwróciłem uwagę że przy ruszaniu z 1 lub jak przyśpieszam z 2 biegu spalanie chwilowe pokazuje ok 25l a czasem nawet więcej, czy u was też tak jest? chyba trochę dużo jak na diesla? :roll:
po pierwsze to nie ten wątek :idea:
po drugie - jaki jest problem, ile auto pali średnio, jakoś podejrzanie dużo?
bo chwilowe spalanie de facto w ogóle nie powinno Cię interesować, może być i 99 litrów, nic z tego nie wynika, a już na pewno nie przy ruszaniu.
saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Oczywiście, że prawidłowo, Na 1 to nawet nie trzeba cisnąć i jest 49,9 (max wskazanie)
Podróż Tychy - Terchova(Słowacja) - Tychy, 370 km, średnia według kompa 4,5/100. Oczywiście po stronie zagranicznej bez szarż, dalej nie lubią polskich kierowców. Do Cieszyna i z Cieszyna już bez oszczędzania. :P
Witam jestem nowym uczestnikiem forum. Posiadam Skodę Octavie 2 1,9 TDI od miesiąca. Moje spalanie średnie z komputera to 7,9 l/100 km, moja średnia prędkość to 30 km/h, jazda 90/10 miasto/trasa bez szaleństwa.
Moje pytanko czy nie jest to zbyt duże spalanie bo jak patrze na te wpisy ze spalaniem po 5,6-6,5 l/100 to dziwne. Z góry dziękuje za pomoc
Maicroft z Tobą się nie zgodzę.
Wystarczy zajrzeć na moje statystyki, i jak żona jeździ - nie zna ecodrivingu i często zużycie oscyluje w granicach 6-6.5 l/100. Rekord to 7 z kawałeczkiem, ale wtedy ostra zima dawała popalić
no właśnie :| Maicroft się nie zna :wink: i do tego ma program na 170 chyba :diabelski_usmiech
te 6-6,5 to spokojnie w mieście latem można mieć :szeroki_usmiech
abstinent, Umowimy sie i pojezdzimy. Zobaczysz ze nie trzeba jezdzic, ani szybko, ani wolno i mniej niz 7l nie bedzie :twisted:
Katujecie te auta jazda na obrotach minimalnych, a potem bedzie lament, ze turbina sie zapyziala, ze dwumasa po 60kkm tlucze itd :twisted:
BTW. Mialem AHF-a i wiem ile palilo to po miescie, OII jest ciut ciezsza i te silnika pala wiecej, dlatego mam prawo sadzic, ze tyle, a tyle musi to palic :twisted:
Witam to może i ja się pochwalę. Jazda tylko w mieście do pracy mam 7 km . Mam autko od miesiąca 2 tankowanie i spalanie 8,5l/100 z komputera z tankowania 8,8l/100. Dziwie się tym co piszą o spalaniu 6l w mieście. Koleżanka z pracy ma też octavie i jeździ napewno wolniej niż ja spalanie 7,9l/100. Miałem poprzednio octavie 1 1,9 TDI AGR, którą mi ukradli z programem na 120KM i też spalanie 8l/100 średnio.
Każde auto jest inne i każdy kierowca inaczej jeździ.
U mnie 3 ostatnie tankowania (łącznie prawie 2k km) z 95% trasy (kilka odcinków po 4-6km następnie dwa po 240km i tankowanie) przy spokojnej jeździe przy 100km/h na tempomacie dały z dystrybutora 5,1-5,2l/100km przy każdym kolejnym tankowaniu.
Aby uspokoić malkontentów jak już wyjadę na trasę i rozgrzeję silnik to każde ruszenie od zera jest u mnie z gazem w podłodze aż do końca 3 biegu (ok 100km/h) - tak dla przedmuchania turbinki.
Opony wciąż zimowe.
Była O1 kombi ALH++ 150/340
Obecnie Pyzio 206 1.4HDi+ ~90/200
6 w mieście... Łomża dużym miastem nie jest, a poniżej 6.3 w 1.9 AXR naprawdę jeżdżąc tam jak ostatni eko idiota nie zszedłem. 7.3-7.5 to taki standard. Jak jeździłem po Bstoku przez centrum to spokojnie 8 przekraczałem.
Poza miastem, jadąc tak do 110, z reguły w kilka osób i z bagażami bez nadmiernych szaleństw i butowania do odcinki na każdym biegu ,ale też bez wleczenia się za każdym tirem - 5,2-5,4.
po swiezym zakupie mojej octawki combi 4x4 z 6skrzynia 1.9tdi silnik 105koni ATD zatankowalem do pelna j na jednym zbiorniku przyjechalem to jest 1200 km zaznaczam ze wiekszosc trasy jechalem na tempomacie okolo 140 bylo tez kilka testow predkosci na niemieckiej autostradzie
[ Dodano: Pią 01 Kwi, 11 19:16 ]
ostatni odcinek z krakowa do debicy bylo takie gniecenie do 80 i komputer pokazywal max do 5 l ale jak przechodzilem z tepomatu na manual to spalanie wzrastalo nawet do 2l na100 wiecej wiec tym altae poprostu trzeba sie nauczyc jezdzic a da wiele radosci z jazdy niekoniecznie wolnej i puzniej przy tankowaniu
na mniejsze spalanie w moim przpadku nie ma co liczyc jestem bardzo zadowolony i troche sie fizyki uczylem i wiem by ruszyc 1.5 tony z miejsca troszke sily trzeba a jesli ktos powie ze jezdzi na powietrzu zo sie mu w twarz rozesmieje muwie o tych kturym pali 3.8 4 litry
[ Dodano: Pią 01 Kwi, 11 19:27 ]
a to czemu glupoty pisze
[ Dodano: Pią 01 Kwi, 11 19:46 ]
dodam kupiona w szwajcarji bo tam pracuje udokumetowany przebieg na abgaz test bo tu maja taki obowiazek dla dizli od pierwszego wlasciciela zaznaczam ze kupilem dla siebie nie na chandel wiec jaki cel mialyby przechwalki alto jest na ful wyposazone brakuje tylko webasto i skory ale webasto sobie sam zamatuje dla twojej info dodam ze 4x4maja orginalnie wiekszy zbiornik pare litrow
Komentarz