Spalanie naszych aut - diesel

Zwiń
To jest podklejony temat.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • loru
    RS
    S_OCP Member
    • 2007
    • 4286
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

szachu,
    jeździj tak jak tobie pasuje w końcu autko jest dla ciebie a tak swoją drogą to
    Zamieszczone przez szachu
    Normalnie jeżdżę tak by nie zejść poniżej 2000 obr
    też taj jeżdżę.
    O rany - jedna siódma życia to poniedziałek

Komentarz

• AdamB
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 8033
      • Octavia IV (NX3)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

AdamB, nie wiem jak to robisz... szacunek (za umiejętności i stalowe nerwy)
      To zależy od dróg jakimi jeżdżę. Teraz była trasa ze Słupska do domu + dojazdy do pracy bocznymi drogami więc stąd takie spalanie. Jak jadę autostradą to spalanie jest już inne i dużo wyższe.
      Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• szachu
        Rider
        • 2009
        • 639
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

loru, ale ja przecież jeżdżę tak jak mi pasuje

Komentarz

• AdamB
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 8033
          • Octavia IV (NX3)
          • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Ale... no właśnie, obrotomierz uparcie sterczał w okolicach 1500-1700 obrotów. Czy to nie jest dobijanie silnika? Poważnie pytam. Normalnie jeżdżę tak by nie zejść poniżej 2000 obr (to wychodzi ok. 60 km na "3", w sam raz na miasto).
          Turbina Ci się zasyfi tak samo jak będziesz jeździł z prędkościami obrotowymi 1700 czy 2000 czy nawet 2500.

Osobiście nie mam zamiaru na siłę trzymać prędkości obrotowej powyżej 2000 obr tylko jeżdżę w miarę dynamicznie, czyli przyspieszam na 2 czy 3 do obrotów powiedzmy 3000-3300, ale jak osiągnę żądaną prędkość to jadę sobie 5 biegiem np. 80 czy 90km bocznymi drogami. Jechanie na siłę ciągle powyżej 2000obr na niższych biegach jest trochę chore wydaje mi się.
          Sprawa zasyfienia kolektora, wyższe obroty=więcej syfu z olejem w dolocie. A kierownice od turbiny dalej w miejscu stoją i się zacierają. Lepszym efektem jest przyspieszanie do wyższych prędkości obrotowych silnika niż trzymacie ciągle silnika pow 2000 obr.

Ale to TYLKO moje zdanie i pewnie mylne.

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

No dobra, raz BKD przejachalem 894km i wlalem 52l. Byla to calkiem normalna jazda, wiec jakbym sie uparl o kropelke to 1000km lekko :twisted:
            Spritmonitor.de

Komentarz

• szachu
              Rider
              • 2009
              • 639
              • Octavia II (1Z3)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

[quote="AdamB"]

Turbina Ci się zasyfi tak samo jak będziesz jeździł z prędkościami obrotowymi 1700 czy 2000 czy nawet 2500.

Osobiście nie mam zamiaru na siłę trzymać prędkości obrotowej powyżej 2000 obr tylko jeżdżę w miarę dynamicznie, czyli przyspieszam na 2 czy 3 do obrotów powiedzmy 3000-3300, ale jak osiągnę żądaną prędkość to jadę sobie 5 biegiem np. 80 czy 90km bocznymi drogami. Jechanie na siłę ciągle powyżej 2000obr na niższych biegach jest trochę chore wydaje mi się.
              Sprawa zasyfienia kolektora, wyższe obroty=więcej syfu z olejem w dolocie. A kierownice od turbiny dalej w miejscu stoją i się zacierają. Lepszym efektem jest przyspieszanie do wyższych prędkości obrotowych silnika niż trzymacie ciągle silnika pow 2000 obr.

Ale to TYLKO moje zdanie i pewnie mylne.
              OK, zgadzam się z większością tego co napisałeś. Ale... to się raczej sprawdza przy jeździe poza miastem. Jak miał bym w ruchu miejskim jeździć na 4 przy 60 km/h to nic bym nie robił tylko, zmieniał biegi

Komentarz

• AdamB
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 8033
                • Octavia IV (NX3)
                • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Jak miał bym w ruchu miejskim jeździć na 4 przy 60 km/h to nic bym nie robił tylko, zmieniał biegi
                Ruch miejski to są inne warunki, które słabo znam ponieważ nie jeżdżę praktycznie po mieście.

Komentarz

• marlena
                  RS
                  • 2007
                  • 1719

No dobra, raz BKD przejachalem 894km i wlalem 52l. Byla to calkiem normalna jazda, wiec jakbym sie uparl o kropelke to 1000km lekko :twisted:
                  U mnie weszło 56litrów. A też jeżdżę spokojnie :lol:

Rezerwa jak zaświeciła to komputer pokazał 60km, a zazwyczaj jest coś koło 120km.

Komentarz

• szachu
                    Rider
                    • 2009
                    • 639
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez AdamB
                    Ruch miejski to są inne warunki, które słabo znam ponieważ nie jeżdżę praktycznie po mieście.
                    A widzisz, ja mam zupełnie odwrotnie, 90% to jazda po mieście. Inne warunki, inna technika jazdy.

Komentarz

• abstinent
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 4842
                      • Octavia II combi (1Z5)
                      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Bielsko-Bydgoszcz-Szczytno-Mława 5,43 wg baku(5,5komp), prędkość w granicach 120-130 a i bywało 160 :twisted:
                      trasa świeżo po wymianie rozrządu, rano robili a później jechałem i spalanie wygląda ok, (wzrosło na postoju do 0,5 :diabelski_usmiech )
                      Jak ja lubię moją skodzinke :yay:

Komentarz

• Tytus_ocp
                        Drive
                        • 2008
                        • 61

Z tymi 60l do baku co koledze weszły to jest różnie, jak kupowałem na różnych stacjach
                        paliwo do kosiarek zawsze tym samym kanistrem 20l to wchodziło od 19.8 do 21.5 l.
                        A kanister zawsze w tej samej pozycji poziomo, temperatury też podobne.
                        Zostawiam to bez komentarza.
                        Octavia II Elegance.

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja ostatnio na jednej z stacji bezobsługowej spotkałem pracownika który robił przegląd dystrybutorów.Miał taki baniak metalowy na kółkach z zegarem.Tankował i kręcił przy dystrybutorze.Po kilku takich manewrach robił pieczątke i zamykał dystrybutor.Ale przyznam ,ze w Polsce to czegoś takiego wcześniej nie widziałem na oczy.Kiedy i jak robione są takie przeglądy na naszych stacjach wie ktoś może?

Komentarz

• szkoda
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 22543

Zamieszczone przez shok
                            Kiedy i jak robione są takie przeglądy na naszych stacjach wie ktoś może?
                            kumpel z shella twierdzi, że są robione ciągle + reagują na zgłoszenia rozgoryczonych kierowców
                            saport techniczny baj DGW
                            była BKD+DSG '05 120kkm
                            była BXE '08 190kkm
                            no i nie ma :-)

Komentarz

• shok
                              RS
                              • 2009
                              • 2070
                              • Octavia I (1U2)
                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Zamieszczone przez szkoda
                              Zamieszczone przez shok
                              kumpel z shella twierdzi, że są robione ciągle + reagują na zgłoszenia rozgoryczonych kierowców
                              ale czy ktoś kiedyś w ogóle widział taki zabieg na własne oczy bo ja Shok z gumilasu takiego czegoś w Polsce nie widziałem. :twisted:

Komentarz

• szkoda
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 22543

Zamieszczone przez shok
                                Zamieszczone przez shok
                                ale czy ktoś kiedyś w ogóle widział taki zabieg na własne oczy bo ja Shok z gumilasu takiego czegoś w Polsce nie widziałem. :twisted:
                                wszystko jedno czy widziałeś czy nie - na shellu na pewno to robią i nie wyobrażam sobie, żeby gdziekolwiek indziej nie kalibrowano dystrybutorów, przynajmniej na sieciówkach.
                                saport techniczny baj DGW
                                była BKD+DSG '05 120kkm
                                była BXE '08 190kkm
                                no i nie ma :-)

Komentarz

• Tytus_ocp
                                  Drive
                                  • 2008
                                  • 61

W zeszłym roku w AutoSwiat był test wybranych stacji paliwowych, tankowali
                                  dokładnie 10l w/g dystrybutora dokładnie.
                                  Chyba wychodziło im od 9.5 do 10.5.
                                  Octavia II Elegance.

Komentarz

• kieronte
                                    Ambiente
                                    • 2010
                                    • 121

Zamieszczone przez Tytus_ocp
                                    W zeszłym roku w AutoSwiat był test wybranych stacji paliwowych, tankowali
                                    dokładnie 10l w/g dystrybutora dokładnie.
                                    Chyba wychodziło im od 9.5 do 10.5.

ja spotykałem sie z czyms takim kilka razy, nawet ostatnio tez mi sie udało, miernik był o pojemnosci 20 litrow a tolerancja to +/- 0,2L

Zamieszczone przez shok
                                    Zamieszczone przez shok
                                    wszystko jedno czy widziałeś czy nie - na shellu na pewno to robią i nie wyobrażam sobie, żeby gdziekolwiek indziej nie kalibrowano dystrybutorów, przynajmniej na sieciówkach.
                                    z tego co wiem to nie przestrzeganie kalibracji dystrybutora wiąze sie ze zbyt duzymi karami i watpie aby duze koncerny jak tym bardziej prywatni przedsiebiorcy chcieliby z tym walczyc, a kontroli jest mnóstwo

pozdrawiam

. ....Szalony Pastor!

Komentarz

• Maicroft
                                      Moderator
                                      S_OCP MemberModeratorr
                                      • 2004
                                      • 25757
                                      • Audi

Zamieszczone przez kieronte
                                      szkoda napisał/a:
                                      shok napisał/a:
                                      szkoda napisał/a:
                                      shok napisał/a:

z tego co wiem to nie przestrzeganie kalibracji dystrybutora wiąze sie ze zbyt duzymi karami i watpie aby duze koncerny jak tym bardziej prywatni przedsiebiorcy chcieliby z tym walczyc, a kontroli jest mnustwo
                                      A kto karze ustawiac zeby przeklamanie bylo az tak duze. Wystarczy zeby przeklamanie na 10l wynosil 0,1l. To srednio przynosi 40gr zysku na tych 10l za free. Dystrybutor na cienkiej stacji dziennie przetacza jakies 2-3l, razy kilka dystrybutorow
                                      Spritmonitor.de

Komentarz

• kieronte
                                        Ambiente
                                        • 2010
                                        • 121

Zamieszczone przez Maicroft
                                        Zamieszczone przez kieronte
                                        szkoda napisał/a:
                                        shok napisał/a:
                                        szkoda napisał/a:
                                        shok napisał/a:

z tego co wiem to nie przestrzeganie kalibracji dystrybutora wiąze sie ze zbyt duzymi karami i watpie aby duze koncerny jak tym bardziej prywatni przedsiebiorcy chcieliby z tym walczyc, a kontroli jest mnustwo
                                        A kto karze ustawiac zeby przeklamanie bylo az tak duze. Wystarczy zeby przeklamanie na 10l wynosil 0,1l. To srednio przynosi 40gr zysku na tych 10l za free. Dystrybutor na cienkiej stacji dziennie przetacza jakies 2-3l, razy kilka dystrybutorow

ja bym bardziej twierdził ze na tych "nie cienkich" stacjach jest wieksze przekłamanie niz na tych "cienkich".....

i z doswiadczenia wiem ze wyglada to tak ze niby sa same plusy ale są tez minusy takie jak roznice temperatur ktore przy zamowionej ilosci litrow robia naprawde sporą roznice, a dostawcy tez nie są głupi

. ....Szalony Pastor!

Komentarz

• szachu
                                          Rider
                                          • 2009
                                          • 639
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie, coś się dzieje. Spalanie mi spadło (6,9 l/100 km), starzeje się czy co?! :szeroki_usmiech

Komentarz

• abstinent
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2007
                                            • 4842
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

szachu, może powoli uczysz się jeździć :?: :diabelski_usmiech

Komentarz

• szachu
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 639
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Hm, podobno człowiek uczy się całe życie...

a potem umiera

Komentarz

• mecholl
                                                L&K
                                                • 2008
                                                • 1006

a potem umiera
                                                ale i tak umiera " głupi "

Amen
                                                Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• abstinent
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 4842
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

a potem umiera
                                                  zapomniałeś o czymś

...umiera głupi

Komentarz

• szachu
                                                    Rider
                                                    • 2009
                                                    • 639
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie zapomniałem, nie chciałem by się tak pesymistycznie kończyło

Komentarz

Pracuję...