Też użyć G4 dla pewności lub Glass Polisha z Auto Glymu. Ewentualnie IPA lub denaturat (podobno)
SPALNIE 1,6
Zwiń
X
-
Raczej nikt tutaj nie poda Ci spalań w takich zakresach prędkości bo chwilowe spalanie zależy od kilku czynników a prędkość jest tylko jednym z nich. Żeby je ustalić trzeba by było znaleźć długi odcinek płaskiej drogi i to idealnie poziomej a do tego stałą prędkość wiatru (tylko jaką ?) i patrzeć na komputer jakie chwilowe wartości spalania podaje... trochę to bez sensu.Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sparrovO 150km/h to bym w ogóle zapomniał. W przypadku tego silnika wir w baku włącza się powyżej 130-140 km/h. Biorąc pod uwagę drogę w czasie, taka jazda jest całkowicie nieopłacalna. Pomijam kwestię wysokich obrotów i męczenia silnika, bo jest tylko 5 biegów.
sprawdzałes czy tylko piszesz zeby pisac własnie wczoraj jechałem autostradą cały czas 140 -150 km/h przejechałem tak 300km i spalanie wyszło 7,1 w samochodzie 3 dorosłe osoby i 2 dzieci oraz ok 70 kg w bagazniku dletgo pytałem jak to jest z tym spalaniem bo okazuje sie ze przy wyższych predkosciach jest całkiem sympatycznie
Komentarz
-
-
mati8201, to wynik wyliczony przy dystrybutorze czy wskazania kompa?
MZ wychodzi duużo za mało jak na jazdę równo 140km/h na autobanie, chyba że masz skyrznię 6b
mam O1 i nawet u mnie nie sposób zrobić 7L/100 sunąc 140km/h (licznik 150, gps 140)
dorywczo mam do czynienia z O2 BSE i tam jest zawsze litr więcej niż u mnie, dodatkowo O2 BSE zbiera się gorzej niż O1 BFQ i trzeba cisnąć mocniej, by osiągnąć podobny efekt
co do jeżdżenia ~70/80/90 w BSE - zawsze okolice 8L/100; a wskazania komputera można sobie włożyć - i tak płacisz na stacji za realne spalanie, a nie za to, co Ci komputer pokaże
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez czernobyla wskazania komputera można sobie włożyć
Tak czy inaczej fajnie było...jak 1,6+lpg wychodziło poniżej 8 litrów/100 :diabelski_usmiech
A na trasie przy spokojnej jeździe mogłem zrobić ponad 700 km na zbiorniku (lpg wchodziło 51 litrów)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez sparrovZamieszczone przez piotrek_osno to mało :diabelski_usmiech
Jaki miałeś u siebie zniornik? Auto kombi?
[ Dodano: Sro 18 Cze, 14 00:54 ]
Zamieszczone przez sparrovJaki miałeś u siebie zniornik? Auto kombi?
Komentarz
-
-
panowie nie mam kompa dlatego pytałem ile wychodzi spalanie na kompie bo strasznie mnie zdziwiło tak znikome spalanie i z tad chciałem wiedzieć jakie jest spalnie przy róznych prędkosciach. Przed wyjazdem zatankowałem do pełna na stacji do pierwszego odbicia dystrybutora i po powrocie na tej same stacji znowu do pierwszego odbicia dystrybutora i z tad taki wynik. A dla informacji jeżdzę codziennie do pracy po 10 km tras bez świateł kilka skrzyżowań i gdy jeżdżę spokojne nie cisnę to mam spalanie 7,7 a jak przycisne to spalanie 8,1 jest to średnie spalanie na podstawie tankowania.
Komentarz
-
-
mati8201, z Twojego ostatniego postu wnioskuję, że masz właściwe spalanie.
Wskazania komputera są niemiarodajne, bo można to w serwisie skorygować +/- kilka procent... poza tym każdy jeździ inaczej.
Ja np. jeżdżę wyjątkowo spokojnie, ale jak mnie kto wnerwi na drodze to wychodzę z siebie i wtedy litr na setkę więcej.... (nie cierpię zawalidróg).
Poza tym ja mam autko lżejsze bo O1, noi nie przejmuję się spalaniem aż tak bardzo (LPG).
Mogę jedynie zaproponować Ci obejrzenie kursu video ekodrivingu, jaki kiedyś był prowadzony przez Macieja Wisławskiego i Irka Bieleninika (tego od płynu do naczyń)- leciało to na TVN Turbo.
Można zupełnie inaczej patrzeć na jazdę po takim kursie.
Mały przykład: Przy ruszaniu pedał przyspieszenia wciśnięty między połową a a 2/3 a potem spokojna jednostajna jazda z przewidywaniem plus hamowanie silnikiem (ale takie bez zbędnego szarpania, z dohamowaniem zasadniczym).
W moim przypadku (O1 z LPG LR) jazda 50/50 miasto-autostrada, odcinki na ogół 19 km, to 8,5- 9,2 LPG/100km plus 1 litr benzyny średnio na "rozpałkę"
Komentarz
-
-
ja nie przejmuje sie bardzo spalniem tak poprostu z własnej cekawosci chciałem wiedziec jakie jest spalnie przy różnych predkosciach bo czystajac wypowiedzi róznych osób min. w tym temacie to człowiek mysli ze przy predkości 140-150 to spalnie niewidomo jakie a umnie okaząło sie ze nie taki diabeł straszny
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mati8201a jak przycisne to spalanie 8,1 jest to średnie spalanie na podstawie tankowania
Jeśli pali Ci 8,1 z tankowania to w ogóle nie ma sensu eco jazda.
Mozna osiągnać niskie spalanie w 1,6 ale szkoda zdrowia i nerw.
[ Dodano: Czw 19 Cze, 14 09:01 ]
Zamieszczone przez paulob1odcinki na ogół 19 km, to 8,5- 9,2 LPG/100km plus 1 litr benzyny średnio na "rozpałkę"
Komentarz
-
Komentarz