Zamieszczone przez patrykL
SPALNIE 1,6
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez czernobyldodatkowo O2 BSE zbiera się gorzej niż O1 BFQ
Zamieszczone przez mati8201w tym temacie to człowiek mysli ze przy predkości 140-150 to spalnie niewidomo jakie a umnie okaząło sie ze nie taki diabeł strasznyOstatnio się zapuściłem w płaski teren i spokojnie robiłem krajówkami 250 km to z klimą wyszło 5,8 czyli 6,0/6,1 realnie. O spalaniu na bahnie znajdziesz w moim motostacie.
Zamieszczone przez patrykLpodchodząc tak do tematu to mam 7z FSI wsadziłeś krzynkę?
Komentarz
-
-
patrykL, google wypluło coś takiego:
1st gear ratio: 4.148
2nd gear ratio: 2.370
3rd gear ratio: 1.556
4th gear ratio: 1.155
5th gear ratio: 0.859
6th gear ratio: 0.686
100km/h - 2300 rpm (3000 rpm with 5 speed manual).
Jakie wrażenia z jazdy z tym automatem?Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
100km/h - 2300 rpm (3000 rpm with 5 speed manual).
przy 100km/h nie pamiętam ile jest, sprawdze i dam znac
Jakie wrażenia z jazdy z tym automatem?
Komentarz
-
-
to jakie masz spalanie w takim razie na typowo autostradowej trasie zakładając te 130km/h?
Masz tempomat?
Pewnie na każdej górce zbija do 5 albo i 4?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deNo te 100 kg masy robi jakaś różnicę, ale aż taką?
i nawet nie o masę chodzi, a pewnie o minimalne inne przełożenia - w sensie dociążona rodziną o1 bfq zbiera się tak lepiej niż o2 bse z jedynie kierownikiem na pokładzie
ps. nie wiem, jak wykręcacie w o2 bse spalanie lpg<8L/100 - zrobiłem w weekend w raczej kapeluszniczym stylu ponad 300km swoją o1 i spalanie (tankowane na tej samej stacji przy podobnej temperaturze na zewnątrz) wyszło mi 8,3. komp nie wrzeszczy za bogato/za ubogo = OK
Komentarz
-
-
Gość
Z ciekawoscia czytam temat o spalaniu bo sam mam instalacje tylko w meganie, silnik tez 1.6 tylko 16v i narazie z kilku zbiornikow srednia typowo miejska wychodzi w granicach 9,5-10l, ale to taki miejski hardcore bo odcinki po kilka km co chwile gaszenie i zapalanie, plus klima czasem(na benzynie tylko rano na rozpalke potem tylko gaz) co do tras to okazji malo mialem raz tylko autostrada predkosci 130-150km/h i tu wyszlo 9.2 chociaz z takim sprawdzaniem jak na benzynie ze sie przejedzie kawalek i "pod korek" to przy gazie mozna sie przeliczyc, lepiej wyliczac srednia z ilus pelnych tankowan.
Tylko jeszcze jeden szkopul, przeciez na gazie nie powinno palic za malo albo za duzo bo to nie zdrowo, np. znajomy w primerze 1.8 chwali sie mniejszym o litr spalaniem niz ja na podobnych odcinkach do pracy przy podobnej nodze gdzie silnik tez nie jakis oszczedny a auta sporo jest, moim zdaniem to troche malo prawdopodobne albo za ubogo ustawione.
Komentarz
-
Dane z ostatniej soboty - trasa Łódź-Warszawa(lotnisko)-Łódź (280 km), autostrada. Spalanie średnie (dystrybutor) LPG 8.4 l/100km (obejmuje również wyjazd i przyjazd do Łodzi ok. ul. Pabianickiej). Jazda z tempomatem ustawionym na 120 km. Tylko czasami prędkość przekraczała 140 km/h (grupa TIR-ów). Ale jeszcze mniejsze spalanie odnotowałem kilka lat temu jadąc w Boże Ciało (praktycznie zerowy ruch na drogach) na Okęcie. Wtedy jadąc "gierkówką" miałem spalanie LPG równe 7.8 l/100 km. Jazda 80-90 km/h.Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mati8201Zamieszczone przez sparrovO 150km/h to bym w ogóle zapomniał. W przypadku tego silnika wir w baku włącza się powyżej 130-140 km/h. Biorąc pod uwagę drogę w czasie, taka jazda jest całkowicie nieopłacalna. Pomijam kwestię wysokich obrotów i męczenia silnika, bo jest tylko 5 biegów.
sprawdzałes czy tylko piszesz zeby pisac własnie wczoraj jechałem autostradą cały czas 140 -150 km/h przejechałem tak 300km i spalanie wyszło 7,1 w samochodzie 3 dorosłe osoby i 2 dzieci oraz ok 70 kg w bagazniku dletgo pytałem jak to jest z tym spalaniem bo okazuje sie ze przy wyższych predkosciach jest całkiem sympatycznie
EDIT: dopiero doczytałem że masz automat... wychodzi na to że to najlepsza opcja w tym samochodzie... 2300obr. przy 100km/h - piękna sprawa 8)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez crom.deJaroslav92525, no czyli psinco a nie średnia 120km/h jak to się chwaliłeś w innym wątku.Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mati8201ja nie mam automatu ale mam drugi pomiar autostrada tarnów - Kraków Balice i zpowrotem predkość w zasadzie cały czas 140km/h spalanie 8,5l dodam ze w aucie 3 osoby dorosłe i 2 dzieci oraz w bagazniku 50 kg i cały czas na klimie ja niewiem o jakich wy 10 l mowicie
Komentarz
-
-
Gość
mati8201, to warto sie zastanwoic czy aby dobrze ustawiona mieszanka, ewentualnie skorygowac obliczenia kilkukrotnie jezdzac taka trase i sprawdzajac ich powtarzalnosc. Sory, ale przynajmniej 1 litr za malo.
Komentarz
-
Panowie, z całym szacunkiem, jeśli Wam o2 z silnikiem 1.6mpi spalają średnio ok. 8,5l lpg przy prędkościach ok. 140-150km/h to, po 1-wsze: najszczersze gratulacje, a po 2-gie: po co Wam 6-ty bieg i cale te dyskusje o skrzyniach, przeróbkach itd.? nie to, zebym nie wierzyl, ...ale chyba nie wierze, a przynajmniej nie chce, bo wynika z tego, ze niepotrzebnie doplacilem zamawiając 6-cio biegowy automat
Komentarz
-
-
patrykL nie chcę Cię rozczarowywać ale spójrz na tą stronę:
Giełda klasyków dla miłośników starych samochodów zabytkowych i motocykli z całego świata, którzy szukają wyjątkowych pojazdów! Kupuj, Sprzedawaj!
wynika z niej że silnik 1.6 MPI ze skrzynią Tiptronic (nie zwróciłem uwagi czy taką akurat masz siedząc w Twoim aucie) spala nieco więcej paliwa (również poza miastem) w stosunku do auta z 5-biegową skrzynią. Największe różnice są oczywiście w mieście i sięgają 1.2 litra na sto km. Na trasie to tylko 0.3 litra więcej. No ale za wygodę trzeba płacić :-)
Jeszcze co do komfortu to masz i inna zaletę: ciszę ! Być może pali Ci nieco więcej ale pewnie możesz w spokoju jechać szybciej (ze względu na obroty) niż 130-140 km/h. U mnie tolerowany jeszcze limit to max 120 km/h. Nie to że w kabinie nie da się rozmawiać ale praca silnika przy tej prędkości staje się już uciążliwa dla ucha. I szczerze pisząc nie ubolewałbym nad tym że spali mi np. 1 litr LPG więcej na 100km mając ciszę na pokładzie...Pozdrawiam,
Jaroslav92525
-----------------------
Komentarz
-
-
nie rozczarowujesz, jestem absolutnie swiadomy, ze auto z automatem często w praktyce (dużo częściej w teorii) spala więcej paliwa (choć zdarzają się modele aut, w których sytuacja jest odwrotna), m. in. dlatego, ze zamiast standardowego sprzegla jest konwerter, który "pochlania" czesc przenoszonej mocy
tak, to automat z funkcja tiptronic, ale mniejsza o to
co do spalania, w warunkach miejskich auto spala mi 10l (lpg)/100km, nie wiem jak to możliwe, ponieważ kiedy zamawiałem auto to spalanie (katalogowe) beznyzny podawane było w ilości ponad 11l (nie pamiętam dokładnie), liczyłem się wiec ze spalaniem lpg rzedu 13l, nie musze chyba mowic, ze jestem wyjątkowo mile zaskoczony
co do tras nie chce się wypowiadać ani dyskutować, ponieważ wyjechałem tym autem poza granice miasta dosłownie kilka razy i bylbym nieobiektywny
ale do rzeczy, pisząc poprzedni post chciałem z pelnym przekonaniem stwierdzić, ze jesli auto o takich gabarytach, ze stosunkowa niedużym silnikiem, manualna skrzynia 5-cio biegowa spala takie ilości paliwa (jakie tutaj podajecie) przy prędkościach rzedu 140-150km/h to według mnie jest czysta rewelacja i nie ma potrzeby doszukiwać się czegokolwiek, a zwłaszcza "pomyłki konstruktorskiej" w postaci braku 6-ego biegu
masz racje, oprócz wiadomego komfortu, jest wyjątkowo cicho, ale co predkosci to skrzynia skrzynia, a biegi biegami, ale moim zadaniem w miare przyjazna i bezpieczna predkosc dla o2 z tym silnikiem to max 140km/h, ale oczywiście każdy jeździ ile uważa za sluszne
Komentarz
-
Komentarz