SPALNIE 1,6

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Andrzej.P
    RS
    • 2011
    • 1516
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez patrykL
    5 do przodu + wsteczny
    podchodząc tak do tematu to mam 7
    No proszę, BSE i 6 biegów do przodu - na forum jest temat odnośnie tej kwestii ( http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=65185 ), napisz kilka słów o tym patencie.
    Skoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
    FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG

Komentarz

• crom.de
      RS
      • 2012
      • 1545
      • Superb II (3T4)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez czernobyl
      dodatkowo O2 BSE zbiera się gorzej niż O1 BFQ
      No te 100 kg masy robi jakaś różnicę, ale aż taką?

Zamieszczone przez mati8201
      w tym temacie to człowiek mysli ze przy predkości 140-150 to spalnie niewidomo jakie a umnie okaząło sie ze nie taki diabeł straszny
      Potrafisz zrozumieć to, że raczej źle zatankowałeś auto (co starał się uświadomić Ci kolega sparrov) i ten wynik nie jest miarodajny? Chyba, że miałeś wiatr w plecy i z górki ciągle to wtedy jest wykonalne Ostatnio się zapuściłem w płaski teren i spokojnie robiłem krajówkami 250 km to z klimą wyszło 5,8 czyli 6,0/6,1 realnie. O spalaniu na bahnie znajdziesz w moim motostacie.

podchodząc tak do tematu to mam 7
      Nie bądź wiśnia, podziel się! z FSI wsadziłeś krzynkę?
      - Superb
      - Panda 1.2

Komentarz

• patrykL
        Rider
        • 2009
        • 588

napisz kilka słów o tym patencie
        żaden patent, po prostu 6-biegowy automat

z FSI wsadziłeś krzynkę?
        nie, oryginalna wersja z mpi

Komentarz

• Andrzej.P
          RS
          • 2011
          • 1516
          • Octavia II (1Z3)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

patrykL, google wypluło coś takiego:
          1st gear ratio: 4.148
          2nd gear ratio: 2.370
          3rd gear ratio: 1.556
          4th gear ratio: 1.155
          5th gear ratio: 0.859
          6th gear ratio: 0.686

100km/h - 2300 rpm (3000 rpm with 5 speed manual).

Jakie wrażenia z jazdy z tym automatem?

Komentarz

• patrykL
            Rider
            • 2009
            • 588

100km/h - 2300 rpm (3000 rpm with 5 speed manual).
            na 6-ce przy ok. 120-125km/h mam niespełna 3000obr./min,
            przy 100km/h nie pamiętam ile jest, sprawdze i dam znac

Jakie wrażenia z jazdy z tym automatem?

generalnie, wbrew przypuszczeniom, bardzo dobrze, skrzynia "wachluje jak szalona" tymi 6 biegami, wiec silnik swietnie sobie daje rade z taka masa, jazda miejska superprzyjemna[/quote]

Komentarz

• crom.de
              RS
              • 2012
              • 1545
              • Superb II (3T4)
              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

przy ok. 120-125km/h mam niespełna 3000obr./min
              :O to jakie masz spalanie w takim razie na typowo autostradowej trasie zakładając te 130km/h? Masz tempomat? Pewnie na każdej górce zbija do 5 albo i 4?
              - Superb
              - Panda 1.2

Komentarz

• patrykL
                Rider
                • 2009
                • 588

to jakie masz spalanie w takim razie na typowo autostradowej trasie zakładając te 130km/h?
                nie odpowiem Ci jakie mam spalanie przy konkretnie 130km/h, ponieważ w przewazajacej części jezdze po miescie, ale kiedyś jadac w trasie (predkosc ok. 110km/h) komputer pokazywal srednie spalanie benzyny 5,8-5,9l/100km, spalanie lpg (z moich obliczen) wyszlo 7,7 lub 7,9l/100km (nie pamiętam dokładnie), ujechałem ponad 550km i przy tankowaniu miałem jeszcze gaz w zbiorniku

Masz tempomat?
                tak, mam

Pewnie na każdej górce zbija do 5 albo i 4?

do 5-ki tak, do 4-ki nie ma raczej potrzeby, chyba, ze gorka to gora

Komentarz

• czernobyl
                  L&K
                  • 2008
                  • 1276
                  • Octavia III (5E3)
                  • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                  • BSE 1.6 MPI 102 KM
                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zamieszczone przez crom.de
                  No te 100 kg masy robi jakaś różnicę, ale aż taką?
                  inna skrzynia jest i na stałe wpięta sprężarka klimy (w o1 jest sprzęgiełko, w o2 ztcw nie ma sprzęgiełka)
                  i nawet nie o masę chodzi, a pewnie o minimalne inne przełożenia - w sensie dociążona rodziną o1 bfq zbiera się tak lepiej niż o2 bse z jedynie kierownikiem na pokładzie

ps. nie wiem, jak wykręcacie w o2 bse spalanie lpg<8L/100 - zrobiłem w weekend w raczej kapeluszniczym stylu ponad 300km swoją o1 i spalanie (tankowane na tej samej stacji przy podobnej temperaturze na zewnątrz) wyszło mi 8,3. komp nie wrzeszczy za bogato/za ubogo = OK

Komentarz

• grzelski
                    Classic
                    • 2013
                    • 38
                    • Octavia I combi (1U5)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

U mnie:
                    Trasa 80-100 km/h 7,95 l/100km (pomiar po 150 km)
                    Autostrada 125-130 km/h 10,0 l/100km (pomiar po 210 km)
                    Tankowanie na tej samej stacji do odbicia. Na autostradzie lubi sobie pociągnąć.

Komentarz

Z ciekawoscia czytam temat o spalaniu bo sam mam instalacje tylko w meganie, silnik tez 1.6 tylko 16v i narazie z kilku zbiornikow srednia typowo miejska wychodzi w granicach 9,5-10l, ale to taki miejski hardcore bo odcinki po kilka km co chwile gaszenie i zapalanie, plus klima czasem(na benzynie tylko rano na rozpalke potem tylko gaz) co do tras to okazji malo mialem raz tylko autostrada predkosci 130-150km/h i tu wyszlo 9.2 chociaz z takim sprawdzaniem jak na benzynie ze sie przejedzie kawalek i "pod korek" to przy gazie mozna sie przeliczyc, lepiej wyliczac srednia z ilus pelnych tankowan.
                      Tylko jeszcze jeden szkopul, przeciez na gazie nie powinno palic za malo albo za duzo bo to nie zdrowo, np. znajomy w primerze 1.8 chwali sie mniejszym o litr spalaniem niz ja na podobnych odcinkach do pracy przy podobnej nodze gdzie silnik tez nie jakis oszczedny a auta sporo jest, moim zdaniem to troche malo prawdopodobne albo za ubogo ustawione.

Komentarz

• Jaroslav92525
                        Rider
                        • 2009
                        • 365
                        • Octavia II (1Z3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Dane z ostatniej soboty - trasa Łódź-Warszawa(lotnisko)-Łódź (280 km), autostrada. Spalanie średnie (dystrybutor) LPG 8.4 l/100km (obejmuje również wyjazd i przyjazd do Łodzi ok. ul. Pabianickiej). Jazda z tempomatem ustawionym na 120 km. Tylko czasami prędkość przekraczała 140 km/h (grupa TIR-ów). Ale jeszcze mniejsze spalanie odnotowałem kilka lat temu jadąc w Boże Ciało (praktycznie zerowy ruch na drogach) na Okęcie. Wtedy jadąc "gierkówką" miałem spalanie LPG równe 7.8 l/100 km. Jazda 80-90 km/h.
                        Pozdrawiam,
                        Jaroslav92525

-----------------------
                        VAG ECONOMY czyli Skoda 1.6 MPI z LPG :-)

Komentarz

• crom.de
                          RS
                          • 2012
                          • 1545
                          • Superb II (3T4)
                          • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Jaroslav92525, no czyli psinco a nie średnia 120km/h jak to się chwaliłeś w innym wątku.
                          - Superb
                          - Panda 1.2

Komentarz

• dudek_t
                            L&K
                            • 2008
                            • 1421

Zamieszczone przez sparrov
                            O 150km/h to bym w ogóle zapomniał. W przypadku tego silnika wir w baku włącza się powyżej 130-140 km/h. Biorąc pod uwagę drogę w czasie, taka jazda jest całkowicie nieopłacalna. Pomijam kwestię wysokich obrotów i męczenia silnika, bo jest tylko 5 biegów.

sprawdzałes czy tylko piszesz zeby pisac własnie wczoraj jechałem autostradą cały czas 140 -150 km/h przejechałem tak 300km i spalanie wyszło 7,1 w samochodzie 3 dorosłe osoby i 2 dzieci oraz ok 70 kg w bagazniku dletgo pytałem jak to jest z tym spalaniem bo okazuje sie ze przy wyższych predkosciach jest całkiem sympatycznie
                            To jest niemożliwe. Może chwile jechałeś 140-150 a nie cały czas. Zobacz ile masz obrotów przy 150...

EDIT: dopiero doczytałem że masz automat... wychodzi na to że to najlepsza opcja w tym samochodzie... 2300obr. przy 100km/h - piękna sprawa 8)

Komentarz

• Jaroslav92525
                              Rider
                              • 2009
                              • 365
                              • Octavia II (1Z3)
                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez crom.de
                              Jaroslav92525, no czyli psinco a nie średnia 120km/h jak to się chwaliłeś w innym wątku.
                              Tzn. na autostradzie pewnie średnia była 120 km/h do relatywnie mało było hamowań i jazdy szybszej niż 120 km/h. No i spalanie na samej autostradzie było też pewnie mniejsze niż to 8.4l/100km bo po zjeździe z autostrady (Stryków) musiałem jeszcze pokonać ok. 20 km zwykłymi drogami aczkolwiek to 20 km w zestawieniu ze 140 km całkowitej trasy pewnie niewiele wpływa na wynik średniego spalania. Tak to wyglądało.
                              Pozdrawiam,
                              Jaroslav92525

-----------------------

Komentarz

• patrykL
                                Rider
                                • 2009
                                • 588

EDIT: dopiero doczytałem że masz automat... wychodzi na to że to najlepsza opcja w tym samochodzie... 2300obr. przy 100km/h - piękna sprawa 8)
                                no to chyba Kolega Mati8201 nie pochwalil się, ze tez ma automat

Komentarz

• mati8201
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 348

ja nie mam automatu ale mam drugi pomiar autostrada tarnów - Kraków Balice i zpowrotem predkość w zasadzie cały czas 140km/h spalanie 8,5l dodam ze w aucie 3 osoby dorosłe i 2 dzieci oraz w bagazniku 50 kg i cały czas na klimie ja niewiem o jakich wy 10 l mowicie

Komentarz

• utek
                                    Elegance
                                    • 2007
                                    • 867
                                    • Superb II combi (3T5)
                                    • APK 2.0 MPI 115 KM

To jest spalanie z komputera czy z dystrybutora?

Komentarz

• mati8201
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 348

dystrybutor

Komentarz

• dudek_t
                                        L&K
                                        • 2008
                                        • 1421

ja nie mam automatu ale mam drugi pomiar autostrada tarnów - Kraków Balice i zpowrotem predkość w zasadzie cały czas 140km/h spalanie 8,5l dodam ze w aucie 3 osoby dorosłe i 2 dzieci oraz w bagazniku 50 kg i cały czas na klimie ja niewiem o jakich wy 10 l mowicie
                                        :shock: :shock: :shock: Przy takiej jeździ tym samochodem mam minimum 11-12l/100kk, podobnie jak 95% użytkowników.

Komentarz

mati8201, to warto sie zastanwoic czy aby dobrze ustawiona mieszanka, ewentualnie skorygowac obliczenia kilkukrotnie jezdzac taka trase i sprawdzajac ich powtarzalnosc. Sory, ale przynajmniej 1 litr za malo.

Komentarz

• patrykL
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 588

Panowie, z całym szacunkiem, jeśli Wam o2 z silnikiem 1.6mpi spalają średnio ok. 8,5l lpg przy prędkościach ok. 140-150km/h to, po 1-wsze: najszczersze gratulacje, a po 2-gie: po co Wam 6-ty bieg i cale te dyskusje o skrzyniach, przeróbkach itd.? nie to, zebym nie wierzyl, ...ale chyba nie wierze, a przynajmniej nie chce, bo wynika z tego, ze niepotrzebnie doplacilem zamawiając 6-cio biegowy automat

Komentarz

• Jaroslav92525
                                              Rider
                                              • 2009
                                              • 365
                                              • Octavia II (1Z3)
                                              • BSE 1.6 MPI 102 KM

patrykL nie chcę Cię rozczarowywać ale spójrz na tą stronę:
                                              Giełda klasyków dla miłośników starych samochodów zabytkowych i motocykli z całego świata, którzy szukają wyjątkowych pojazdów! Kupuj, Sprzedawaj!

wynika z niej że silnik 1.6 MPI ze skrzynią Tiptronic (nie zwróciłem uwagi czy taką akurat masz siedząc w Twoim aucie) spala nieco więcej paliwa (również poza miastem) w stosunku do auta z 5-biegową skrzynią. Największe różnice są oczywiście w mieście i sięgają 1.2 litra na sto km. Na trasie to tylko 0.3 litra więcej. No ale za wygodę trzeba płacić :-)
                                              Jeszcze co do komfortu to masz i inna zaletę: ciszę ! Być może pali Ci nieco więcej ale pewnie możesz w spokoju jechać szybciej (ze względu na obroty) niż 130-140 km/h. U mnie tolerowany jeszcze limit to max 120 km/h. Nie to że w kabinie nie da się rozmawiać ale praca silnika przy tej prędkości staje się już uciążliwa dla ucha. I szczerze pisząc nie ubolewałbym nad tym że spali mi np. 1 litr LPG więcej na 100km mając ciszę na pokładzie...
                                              Pozdrawiam,
                                              Jaroslav92525

-----------------------

Komentarz

• patrykL
                                                Rider
                                                • 2009
                                                • 588

nie rozczarowujesz, jestem absolutnie swiadomy, ze auto z automatem często w praktyce (dużo częściej w teorii) spala więcej paliwa (choć zdarzają się modele aut, w których sytuacja jest odwrotna), m. in. dlatego, ze zamiast standardowego sprzegla jest konwerter, który "pochlania" czesc przenoszonej mocy

tak, to automat z funkcja tiptronic, ale mniejsza o to

co do spalania, w warunkach miejskich auto spala mi 10l (lpg)/100km, nie wiem jak to możliwe, ponieważ kiedy zamawiałem auto to spalanie (katalogowe) beznyzny podawane było w ilości ponad 11l (nie pamiętam dokładnie), liczyłem się wiec ze spalaniem lpg rzedu 13l, nie musze chyba mowic, ze jestem wyjątkowo mile zaskoczony
                                                co do tras nie chce się wypowiadać ani dyskutować, ponieważ wyjechałem tym autem poza granice miasta dosłownie kilka razy i bylbym nieobiektywny

ale do rzeczy, pisząc poprzedni post chciałem z pelnym przekonaniem stwierdzić, ze jesli auto o takich gabarytach, ze stosunkowa niedużym silnikiem, manualna skrzynia 5-cio biegowa spala takie ilości paliwa (jakie tutaj podajecie) przy prędkościach rzedu 140-150km/h to według mnie jest czysta rewelacja i nie ma potrzeby doszukiwać się czegokolwiek, a zwłaszcza "pomyłki konstruktorskiej" w postaci braku 6-ego biegu

masz racje, oprócz wiadomego komfortu, jest wyjątkowo cicho, ale co predkosci to skrzynia skrzynia, a biegi biegami, ale moim zadaniem w miare przyjazna i bezpieczna predkosc dla o2 z tym silnikiem to max 140km/h, ale oczywiście każdy jeździ ile uważa za sluszne

Komentarz

• Andrzej.P
                                                  RS
                                                  • 2011
                                                  • 1516
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

patrykL, takie rewelacyjne spalanie podała 1 czy 2 osoby. W większości przeważa ~8,5 przy spokojnej jeździe i ~10 przy jeździe z prędkościami autostradowymi.

Komentarz

• KAMILPOLSKA
                                                    Classic
                                                    • 2012
                                                    • 39
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • CHGA 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Andrzej.P
                                                    8,5 przy spokojnej jeździe i ~10 przy jeździe z prędkościami autostradowymi.
                                                    u mnie to samo, więc jeśli większość ma podobnie to średnio tyle powinno wychodzić.

Komentarz

Pracuję...