Plota tak samo jak z masą innych rzeczy, które miały "wejść". Mijają lata a dalej "nie weszły"..
Komputer pokładowy a instalacja LPG
Zwiń
X
-
Komputer pokładowy a instalacja LPG
Witam
Orientuje się ktoś czy jest możliwość zamontowania w taki sposób instalacji LPG by pokazywała nam na komputerze spalanie chwilowe, średnie itd tak jak jest podczas użytkowania auta jeżdżąc na benzynie ? Jeśli jest taka możliwość to czy zależne jest to od danej instalacji LPG ?"Gdzie biednego nie stać, a bogaty nie wsiądzie."
Nie piszę opinii produktów dla firm na forach za
pieniądze.
-
-
Trzeba wiedziec dokladnie ile pali auto LPG, ale tu pojawia sie problem, bo bedzie roznica zima/latem gdzie dluzej zima jezdzi na benzynie, wiec spalanie LPG jest nizsze.
Mozna dokonac adaptacji w liczniku o te 20% jak to czesto bywa i wtedy bedzie pokazywac spalanie LPG.
Ja tam wiem, ze jak MFA pokazuje 20l, to realnie jest to 24l zima i 25l latem LPG :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Czyli kumaty monter instalacji gazowej powinien poradzić sobie z tym ?
Wiadomo zimą inne spalanie gazu chociażby dlatego, że więcej będzie chodził na benzynie nim się przełączy na gaz i latem również inne tj mniejsze"Gdzie biednego nie stać, a bogaty nie wsiądzie."
pieniądze.
Komentarz
-
-
Monter LPG malo ma z tym wspolnego. Trzeba kogos kto potrafi przekodowac licznik. Ale to trzeba pojezdzic na LPG, zeby wiedziec ile auto go pali realnie i jaka jest roznica wzgledem tego co pokazuje komputer. Na to co on pokazuje wplyw maja tez korekty dlugoterminowe.
Wiec z jednej strony fajny bajer z drugiej jak wiadomo na ile realnie pokazuje komputer to mozna sobie policzyc ile zuzywa LPG
Komentarz
-
-
Dziękuje za pomoc Maicroft
Nie napisałem o jaką Octavie pytałem otóż już nadrabiam to. Jest to Octavia I 2.0 115KM.
p.s Szybka pomoc na tym forum widzę jest w przeciwieństwie do innego forum i innej marki na którym byłem."Gdzie biednego nie stać, a bogaty nie wsiądzie."
pieniądze.
Komentarz
-
-
Zmiana we wsadzie licznika nic nam nie da, cały czas mamy wahania adaptacji krótko i długo terminowych adaptacja na + wskazania zawyżone, adaptacja na - wskazania zaniżone. Adaptacje zmieniają się w zależności od poprawnego montażu i ustawień lpg, osprzętu lpg , temperatury, potem w zależności od obrotów i obciążenia. Także dokładnie nigdy nie będzie. Ale orientacyjnie przy stałym stylu jazdy można określić ile zawyża/zaniża i potem w eepromie licznika zmienić wskazania o określony %
Przykład.
Ta sama trasa, obroty, obciążenie itd.
Przy tem -10 st. średnie spalanie 5,9 l
Przy temp +10 st. średnie spalanie 7.3 l
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez TwoBNie wiem jak jest w O1 , ale w O2 wskazania można skorygować maksymalnie o +16% i tyle u siebie zrobiłem, ale względem dystrybutora LPG to nadal trochę za mało."Gdzie biednego nie stać, a bogaty nie wsiądzie."
pieniądze.
Komentarz
-
-
U mnie latem jest gdzieś do 2 l/100km , a zimą praktycznie idealnie się pokrywa ze wskazaniem komputera maksymalnie różnica 0,5l/100km. Zresztą Lpg i tak łatwo liczyć po tankowaniu więc to nie problem.Było : Skoda Favorit 1.3 LPG
Peugeot 306 1.9 D
Daewoo Nubira II kombi 2.0 LPG
VW Polo 1.4 PB
Daewoo Nexia 1.5 LPG
Jest: Fiat Panda 1.1 PB
Skoda Octavia I 1.8T LPG
Komentarz
-
Komentarz