Hey, myślę o zagazowaniu swojej Octavii 1.2 TSI. Możecie mi coś doradzić w tej kwestii? Szukam oszczędności i myślę, że przejście na LPG to całkiem rozsądne rozwiązanie (a z jazdy samochodem zrezygnować nie mogę). Byłem w warsztacie i zaproponowali mi takie rozwiązanie:
Sterownik: Zenit Pro Direct
Wtryski: Herkules
REduktor: AGC Vito
Nie warto. Jest to dotrysk LPG, zwykła sekwencja tylko nieco rozbudowana, co nie zmienia faktu, że i tak proteza. Jeśli już musisz mieć LPG to zainteresuj się wtryskiem ciekłym LPG: Vialle LPDi, Prins Liqui Max lub BRC LDi. W tych instalacjach masz jazdę tylko i wyłącznie na LPG bez używana PB i gaz podawany przez oryginalne wtryskiwacze.
Jest jeszce kilka wynalazkow, ale wszyscy boja sie montowac :lol: m.in.: Agis Direct Liquid, LPG TECH LGi, Lovato Easy Fast DI.
Fakt jest taki, ze o ile dwa lata temu wiekszosc tych instalacji byla juz prawie na drodze, to w tej chwili cisza w temacie panuje taka jak 5 lat temu.
piotrek_gdy, o ICOM-ie nie wspomniałem w obawie o ciśnienie i samopoczucie kolegi BaronVonBommel Maicroft, i każda z tych instalek wystawiana jest na corocznym GasShow jako nowość :lol:
Pewnie powodem owej "ciszy" w temacie instalacji gazowych do silników TSI to głównie ich cena, za Prins'a trzeba położyć dokładnie 10300 zeta, chociaż dla kogoś kto robi np 30k km rocznie instalacja teoretycznie zwraca się po około roku. Tak na marginesie - dla swojego doświadczenia i późniejszych oszczędności sam bym się pokusił o montaż takiej instalacji w swojej O3 - gdyby nie ta cena:P
Maicroft, I kosztują, jakieś 8 tys. ale fakt Prince to najwyższa półka od zawsze. Pierwsi ogarniali silnik V6 i V8 jakieś 10 lat temu.
Trancer, Zakłądając, że gazu będzie palić tylko 0,5 litra na 100 więcej (teoretycznie ma palić to samo co benzyna) to przy cenie 10 tys zł, zwracać będzie się prawie 2 lata przy przebiegach rocznych 30 tys km. W sumie jak ktoś ma mieć auto z 10 lat, to zaoszczędzi kupe kasy. Pod warunkiem, że instalka V generacji w TSi chodzi tak jak np. sekwencja IV gen w 1,6 MPi, czyli super. Jakby chodziła tak jak u mnie w F2 to biorę w ciemno (za 3 lata).
Komentarz