Poliftowe CR i to końcówka produkcji jeżeli się nie mylę
Jaki najlepszy silnik pod LPG Octavia II?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
kuba435, tak, ale w TSI palisz z benzyny to jest raz, a 2 instalki do TSI mają dotrysk benzyny (zależnie od zestrojenia nawet kilkadziesiąt %). Niestety w O2 to zbytnio nie ma wyboru. W O1 tak naprawdę każdy silnik benzynowy można zagazować - zobacz sam ile na forum jest 1.8T z gazem...tylko tam nie ma wtrysku bezpośredniego.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kuba435Tylko czy 100 km to nie trochę mało? Czy nie jest mułowaty?
Wszyscy producenci jak jeden mąż zaczynają iść we wtrysk bezpośredni i turbinę a pożenić z tym LPG, jest już nieciekawie.Artur
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kuba435Tylko czy 100 km to nie trochę mało? Czy nie jest mułowaty?
Zamieszczone przez kuba435Zakładając gaz do mpi [...] to auto i tak pali z benzyny tak?
1.6 MPI potrafi być dynamiczny, ale nie będzie spalać 10l gazu lecz więcej.
Zamieszczone przez r2r....poza starymi sztruclami.
Komentarz
-
-
kuba435, taki silnik to TEN jeden, jedyny, ikona i wzór - 1.6MPI . A określenie dynamiczności w tym silniku jest, powiedzmy sobie uczciwie - mocno umowne i bardzo subiektywne. Dla jednych 1.6MPI szybko jeździ, a dla innych wolniej jeździ niż inne stoją .
Mocy w tym silniku nie podniesiesz za pomocą map LPG, niestety, to wolnossak.
LPG do TSI masz dwa rodzaje: instalacje dotryskowe, czyli sekwencja rozbudowana o obsługę cyklicznego dotrysku PB. Są one tańsze i w każdych w zasadzie warunkach pobierają PB. Inny poziom to instalacje wtrysku ciekłego, gdzie LPG jest podawane przez wtryskiwacze benzynowe i te instalacje nie zużywają w ogóle PB. Jedyna i największa ich wada to cena.Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Najlepszy to bedzie 2.0TSI. Instalacja dotryskujaca Pb kosztuje okolo 4500zl, a jak ktos jest przeciwny dotryskom to niech sprawdzi jak dziala instalacja w fabrycznej instalacji do BSE Tez dotryskiwala benzyne Tu akurat dalo sie zrezygnowac, czego o TSI powiedziec nie mozna, ale taki TSI z dotryskowym LPG bedzie i tak tanszy w eksploatacji niz TDI :twisted:
Komentarz
-
-
Jak sławko80rr pisze.
Nie jest łatwo zrezygnować z przyjemności jaką daje turbinka.
Przy Twoim volvo to będzie słabo się odpychało.
Niby podobne te 2 mocowo auta ale będą tu jeździć zupełnie odmiennie.
IMO ten silnik jest do ekonomicznej jazdy przy sporych przebiegach zwłaszcza.
Choć w trasie brakuje mu 6-tki.
Nie ma tu specjalnego przyśpieszenia a zwłaszcza elastyczności. Ale to moje zdanie. Wiele manewrów nie da się robić spontanicznie. Trzeba planować.
Ale święty spokój w głowie i w kieszeni.
Trzeba wybrać i potem zaakceptować ten wybór. Zależy co kto potrzebuje bardziej.
Każdym autem trzeba się przejechać bo nic nie dadzą Ci nasze własne, subiektywne opinie. Ty tym planujesz jeździć.
Komentarz
-
-
witam
Kupiłęm w 2013 Oktawie 1 > 1.6 benyzne rok 1999 > 102 konie - cos koło tego
Mówiono mi ze to najlepszy do zagazowania
Gaz założył mi znajomy - wydalem około 2.5 tysiąca
1) Problemu z instalacja puki co nie miałem
2) Samochód chodzi dobrze
po miescie - nie odczuwam braku mocy - ale to jest wynikiem tego ze więcej niż 60 /80 niejezdze
co innego w trase - jechałem z Gdanska do Londynu i z powrotem do Gdanska przez Paryz
Na trasie - zapakowany bagażnik i 3 osoby - pod górke miał na GAZIE problemy - jechał max 120
niekiedy byłem zmuszony przełaczyc na banzyne
W miescie jestem bardzo zadowolony
w Trasie trochę mu brakuje siły - musi się rozbujać do setki - potem już w miare leciseba
Komentarz
-
-
Szkoda, że do OII nie dali 2.0 MPI 115KM (lub tego co kładli do A6 - troche mocniejszego). Tak to pewnie z czasem bym się przesiadł na dwojkę z tym silnikiem. A tak to nie biorę pod uwagę downgrade'u pod kątem mocy silnika :P
A nie bierzesz pod uwagę Audi A6 ? tam nawet w generacji po 2004r będzie co zagazować
Komentarz
-
-
[quote="seba41"]Gaz założył mi znajom[/quote
szkoda, że nie fachowiec, prawda jest taka że nie ma prawa być braków mocy, wielu z nas w octaviach II i IIFL jeżdzi autostradami załadowani na maxa i nie ma braków mocy tzn są ale wynikające z braków koni a nie przez lpg,
Maicroft, dokładnie to do sprawdzenia ale może już nie u znajomego ,
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez seba41Na trasie - zapakowany bagażnik i 3 osoby - pod górke miał na GAZIE problemy - jechał max 120 ...
niekiedy byłem zmuszony przełaczyc na banzyne
Komentarz
-
Komentarz