Jak to wygląda cenowo w tej chwili?
Montaż klimatyzacji
Zwiń
X
-
Octavia I r. 2004, 1.9 tdi
Odświeżam temat. Dzwoniłem do Piotrkowa. Ceny mają się następująco:
- climatronic 2300 zł
- manual 1800 zł
[ Dodano: Pon 28 Mar, 16 08:30 ]
Ja również podjąłem decyzję o montażu. Ale mam pytanie. Zakładają części i regenerowane. A np. pasek? Auta bez klimy mają inny. Oni dają rozumiem nowy i jakiej firmy przeważnie? Czy podczas montażu z auta można odzyskać jakieś części czy zostają one u nich na wymianę itp? Ja jadę 9 kwietnia. Pan w rozmowie powiedział, że na manuala potrzebują od 8-10 h. Opiszcie jak to wygląda w skrócie, jak z tymi częściami i paskiem, jak Wam wzrosło spalanie jak chodzi klima, czy czuć że np.sprężarka działa oraz czy można tam gdzieś w pobliżu coś zjeść smacznego i połazić bo jednak czasu będzie sporo, mam prawie 240 km w jedną stronę.
[ Dodano: Pią 15 Kwi, 16 16:29 ]
I stało się. 9 kwietnia zamontowałem klimę w warsztacie w Piotrkowie. Z tej okazji postanowiłem podzielić się z Wami spostrzeżeniami i opinią. Może ktoś kto nie ma jeszcze klimy zapragnie ją mieć - polecam bo warto.
Cała operacja kosztowała mnie 1800 zł nie licząc dojazdu (235 km). Wybrałem opcję klimatyzacji manualnej.
W warsztacie byłem na godzine 8. Prace ruszyły około 9. Akurat tego dnia było dużo klientów nie umówionych, którzy przyjeżdżali do warsztatu na serwis i inne przeglądy układu klimatyzacji. Niestety wszystko się przedłużało i dopiero po g. 13 prace ruszyły już pełną parą gdzie przy moim samochodzie pracowały 3 osoby. Rozkładania było dużo. Byłem cały czas obecny przy montażu, ponieważ centrum miasta jest ok 40 min drogi łącznie od warsztatu (dojście na przystanek i podróż MZK).
Gdy zobaczyłem rozkład mojego auta to miałem obawy czy uda im się do złożyć z powrotem. Jednak profesjonalizm ekipy mnie zaskoczył. Panowie są młodzi ale fachowcami są lepszymi niż Ci w ASO. Żadna śróbka nie została, kable zlutowane bardzo dobrze i montaż elementów i ich spasowanie się udało.
Łącznie w warsztacie Octavia była od g. 8 do 23. Wszystko przez niezaplanowanych klientów.
Podsumowując cały montaż udał się, klima chłodzi. Jednak w związku ze zmęczeniem i końcowym pośpiechem ekipy żebym wyjechał w podróż do domu źle została wyregulowana linka od pokrętła kierunku wentylacji (szyba, nogi, korpus...) tzn. nie mogę ustawić idealnie pionowo pokrętła na szybę i troszkę niedomyka nawiewu na nogi. Gdy jest na szybę to i tak wieje dołem. Naprawa usterki niby jest banalna ale wymaga czasu, ponieważ linkę trzeba wyregulować przy nagrzewnicy co wiąże się z ponownym rozłożeniem konsoli środkowej. Na razie nie mam na to czasu, a jechać 235 km mi się nie chce. Zobaczymy jak będzie dalej, muszę nad tym pomyśleć.
Na koniec "słowo na niedzielę"! Jeżeli ktoś się zastanawia czy montować u nich klimatyzację to z pewnością tak! Teraz już wiem co sprawdzić na miejscu i każdy może popełnić błąd szczególnie gdy w grę wchodzi zmęczenie.
Jak ktoś ma jakiekolwiek pytania o montaż itp. zapraszam na PW. pozdrawiam i sorry za ten monolog. PS. na dole zamieszczam fotki poglądowe z montażu.
Oraz części zamienione na inne z wersji bez klimy na te potrzebne do klimy:
Everything is over... But Trance Music is still alive!!
Komentarz
-
Komentarz