Czujniki parkowania - montaż, Wasze opinie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rosomak
    L&K
    • 2011
    • 1365
    • Octavia II (1Z3)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zbyhoo, podepnij się pod kabelek światła wstecznego. Najlepiej wlutować go tuż przy oprawce. Minus można wziąć z nadwozia konektorem oczkowym.
    Centralkę montujesz w bagażniku najlepiej pod tapicerką boczków w miejscu niewidocznym.
    Posprawdzaj czy sensory i wyświetlacz prawidłowo działają zanim to wszystko zamontujesz, bo później masz 2x więcej roboty.
    Oblicz ile więcej pali Twój samochód przez włączone światła w dzień:
    http://dadrl.pl/bin/KosztySwiatelMijania.zip
    Jacy ustawodawcy takie prawo. Jakie prawo taki kraj. Jaki kraj takie w nim życie...

Komentarz

• Zbyhoo
      Ambiente
      • 2012
      • 112

Dzięki za podpowiedzi, wydaje mi sie, ze juz wiem jak to ogarnac.
      Ale zaczynam nabierac watpliwosci co do samego samochodu.
      Tył RAVki wygląda tak;

Gdzie to cholerstwo pomontować? Klapa się otwiera na bok.
      Juz prawie kliknąłem 'biorę', ale najpierw skoczę do rodziców i dokładnie obejrzę samochód, bo z pamięci to można coś pominąć.
      Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

Komentarz

• Wojtenio
        L&K
        • 2012
        • 1095
        • Octavia III (5E3)
        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zbyhoo, A może podjedź do ASO i zapytaj ich czy kiedyś montowali czujniki w tego typu pojeździe jak RAV4 i gdzie , bo faktycznie nie ma tu się gdzie zainstalować , prędzej to już chyba jakaś kamerka .

Komentarz

• Zbyhoo
          Ambiente
          • 2012
          • 112

Jak oblookam na żywo i dalej nie będę wiedział, to pojadę do speców. A nie do ASO :P
          Czasami na drodze spotykam prawdziwych szaleńców, pędzą na złamanie karku i wbrew rozsądkowi... naprawdę... aż ciężko ich czasem wyprzedzić...

Komentarz

• kamel1980
            Rider
            • 2009
            • 304

Zbyhoo zerknij sobie na fotki zapożyczone z ogłoszenia. Trochę są rozrzucone po zderzaku. Ewentualnie zastanowiłbym się nad montażem czujników montowanych pod zderzakiem, bez konieczności wiercenia otworów.

A tu fotki RAV-ki:

Komentarz

• Zbyhoo
              Ambiente
              • 2012
              • 112

kamel1980, Dzięki bardzo, fajny przykład. Nie chciałbym na zewnątrz robić, bo to by głupio wyglądało no i cały czas by były narażone.

Komentarz

• Subaru
                Rider
                • 2005
                • 640

Re: czujniki orginał O1

Zamieszczone przez krisoctav
                witam
                w sprawie czujników chcę zamontować ale oryginalny taki jaki montują w salonie i pytanie do kogoś kto ma takie salonowe czy ma system na zasadzie dźwięku czy wizualny na desce jak to wygląda mówię to o O1 montowałem oryginał hak elektryczna wiązka pasowała jak ulał tylko wpiąć i pozostała jedna niewykorzystana wtyczka myślę że to właśnie do tej oryginał pod te czujki zdjęcia mile widziane
                Wg mnie ciężko odróżnić seryjne od nieseryjnych

mam serie w Superbie, a w Octavi takie z ebaya za 10$. Różnicy nie ma znacznej.
                Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• andru123
                  Elegance
                  • 2010
                  • 783
                  • Toyota
                  • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez karol0012
                  Założone. Dla wahających się opiszę pokrótce jak to zrobić. Montowałem w listwie tylniej. Podważyłem ją, zdjąłem, wymierzyłem i powolutku nawierciłem otwory. Potem źyletką obrobienie krawędzi i drobniutkim papierem wygładzenie otwórów. Następnie założenie listwy i wiercenie w zderzaku. To najtrudniejsze zadanie
                  Następny etap - przełożenie przewodów od czujników (ja mam 4 sensory) - prosto włożyłem kabelki w otwory, połozyłem się pod zderzak i kawałkiem druta przeciągnąłem je ładnie w jedno miejsce. Sensory posmarowałem czarnym silikonem na miejscach łączenia przewodów z sensorem (na wszelki wypadek) i na obudowie, by sensory lepiej pasowały w otworach. W gumowej zaślepce przy kole zapasowym mała dziura, przeciągniete kabelki i montaż centralki na lewym boku, przy lewej tylniej lampie pod wykładziną. To dopiero połowa roboty :lol: Następnie pokusiłem się o montaż na lusterku wstecznym. Kombinowałem przeciąganie pośrodku podsufitki...aż wpadłem na pomysł by wyjąć lampkę przy lusterku wstecznym, odkręcić plastki przy pasach, odjąć uszczelki w drzwiach kierowcy i pasażera tył lewa strona i przeciagać tym samym drutem przy lekkim odgięciu podsufitki (demontujemy oczywiście uchwyty). UWAGA - uważać, by nie przedziurawić bądź załamać podsufitki!!!! Potem wzdłuż dachu, do bagażnika i pod wykładzinę....POZDRAWIAM
                  PS a montował ktoś z Was Koleżanki i Koledzy spryskiwacze reflektorów z allegro??? kusi mnie to założyc....
                  mozesz podeslac fotki ? jak to wyglada na tej listwie ?
                  czy czujniki dzialaja dobrze ? nie sa za wysoko ?
                  bo w poprzedniej montowalem ok 10cm pod listwa , tak jak mialy skody w oryginale
                  teraz mam czerwonego RSa , a czujniki czarne i chodzi mi po glowie wlasnie zamontowanie w tej czarnej listwie , bo wygladaloby to nieciekawie , czerwony zderzak z czarnymi pryszczami
                  jest O1 RS 1.8T XENON
                  była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Subaru
                    Rider
                    • 2005
                    • 640

andru123, pakuj w listwę, wszystko działa dobrze. W S1 montowane są seryjnie w listwie

Komentarz

• Tatra
                      Ambiente
                      • 2011
                      • 248
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Podłącze się pod temat ...
                      Chciałbym zamontować (O2T) kamerę cofania + jakiś odbiornik obrazu (mam radio, ale Blues`a więc koniecznie trzeba dołożyć coś innego).
                      Mógłby ktoś polecić coś sensownego w rozsądnej cenie.
                      Wolę dopłacić parę złotych i mieć spokój niż co 3 m-ce wymieniać poszczególne rzeczy.
                      Jeszcze jedno pytanie - lepiej spisują się kamery montowane w zderzak czy montowane w miejsce lampki oświetlająca tablicę rejestracyjną czy takie wewnętrzne (za szybą), a może coś innego?
                      Dzięki za pomoc.

" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
                      Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• andru123
                        Elegance
                        • 2010
                        • 783
                        • Toyota
                        • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez Subaru
                        andru123, pakuj w listwę, wszystko działa dobrze. W S1 montowane są seryjnie w listwie

no wlasnei widzialem , ze w superbie w listwie i jest nawet wyzej niz w octavii ta listwa
                        OK pakuje w listwe , ale dopiero w sobote , , dzieki , pozdrawiam
                        jest O1 RS 1.8T XENON
                        była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• Subaru
                          Rider
                          • 2005
                          • 640

Tatra, Mam i czujniki i kamęrę i powiem szczerze że czujniki sprawdzają się lepiej. kamera nie zawsze daje Ci świadomość jak daleko możesz jeszcze się cofnąć, chyba że zamontujesz ją pod takim kątem że obejmujesz nią zderzak, ale wtedy nie wdzisz tego co jest metr za autem.

ja mam

Zamontowałem obok lampek oświetlenia rejestracji. W O1 u taty kupiłem 3 razy droższą z wbudowaną lampką, niby seria... Lipa jak nic, nie dość że nie bardzo pasowała to doskwierał brak regulacji kąta

Zderzaka bym nie dziurawił, raz że to kulawo wygląda (według mnie) a dwa że wtedy widzisz "na wprost" a kamera musi patrzeć pod pewnym kątem

Komentarz

• Tatra
                            Ambiente
                            • 2011
                            • 248
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Subaru
                            Tatra, Mam i czujniki i kamęrę i powiem szczerze że [...]
                            Subaru dzięki za opinię - jest bardzo przydatna

Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• Subaru
                              Rider
                              • 2005
                              • 640

Tatra, Jeśli masz radio pod które podepniesz kamerę to warto wydać te kilka dolarów i ją założyć (kupuj na ebay w razie co). Jeśli masz zmieniać radio to ja bym odpuścił. Montaż dodatkowego monitora to nie koniecznie dobry pomysł, ponieważ u rodziców w O1 założyłem taki składany, niby pełna koza, ale jak poleżał w nagrzanym samochodzie na słońcu (był zamontowany pod szybą z przodu) to piszczał sam z siebie. Niby cicho, ale wnerw brał jak jechałeś autem...

Wpakuj w listwę czujniki i będzie git, koszt 40zł

Komentarz

• Tatra
                                Ambiente
                                • 2011
                                • 248
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Subaru chciałbym zapytać Cię o żywotność "dokładanych" czujników. Czytałem gdzieś na forum, że te dokładane mają większą skłonność do ulegania awarii niż te montowane w fabryce - prawda to ?

Jeśli chodzi o odbiornik obrazu (do kamery) to niestety musiałbym dokładać jakiś niezależny monitor. Radio jest, ale Blues - więc sam rozumiesz, a wymiana radia tylko dla kamery odpada.
                                Znalazłem na alledrogo m. in. coś takiego:
                                - http://allegro.pl/show_item.php?item=2788587051
                                - http://allegro.pl/czujnik-czujniki-p...843971222.html
                                - http://allegro.pl/czujnik-parkowania...841449422.html
                                Ma znaczenie liczba czujników (4/8) - co ew. wybrać?

Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• Subaru
                                  Rider
                                  • 2005
                                  • 640

Ja bym brał tylko tył. W O1 u rodziców mam taki jak w ostatnim linku i działa na pełnej kozie. Wg mnie wstawianie monitorów do czujników jak w pierwszych dwóch linkach to gadżet. Ważne żeby pikało i wyświetlało odległość na ekranie. Ja zdecydowałem się na ten trzeci najmniejszy, bo zgrabnie to w aucie wygląda. Nie słuchaj że się psują, bo powiem szczerze że nawet gdyby padł czujnik to jego wymiana kosztuje grosze więc po co przepłacać.

Kup na ebay.com, tam kosztuje taniej. To wszystko co jest u nas na allegro jest z chin więc po co opłacać pośredników.

Komentarz

• Tatra
                                    Ambiente
                                    • 2011
                                    • 248
                                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Subaru w wolnej chwili mógłbyś wrzucić zdjęcie gdzie ulokowałeś wyświetlacz ?
                                    Z góry wielkie dzięki.

Pzdr. - 1.6 MPI

Komentarz

• Subaru
                                      Rider
                                      • 2005
                                      • 640

Tatra, Jak będę u rodziców w aucie to pyknę fotkę. Jest centralnie na środku blisko szyby. On jest malutki i zgrabny, pasuje jak na miarę szyty

Komentarz

• Gaber
                                        Ambiente
                                        • 2011
                                        • 201

Witam.
                                        Mam pytanie odnośnie prawidłowej pracy czujników. Przy zakupie Skody domówiłem czujniki w kolorze. Zamontowali jakiś model akcesoryjny (sami teraz niewiedzą jaki) którego głośniczek,który daje nieźle po uszach umieścili na lewym słupku środkowym wewnątrz auta.
                                        Pytanie: czy wasze zestawy też pikają, jak cofacie i nie ma przeszkody? Dodam, że jak już coś pojawi się z tyłu, to czujniki pracują prawidłowo.
                                        Serwis tłumaczy sprawę, że czujniki podczas cofania wysyłają sygnał, który sygnalizowany jest dźwiękim.

Komentarz

• jasiek2905
                                          Rider
                                          • 2012
                                          • 267
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM
                                          • DADA 1.5 TSI 150 KM

Witam, również mam założone czujniki przez serwis, lecz piknięcie jest tylko po włączeniu wstecznego biegu. Gdy natrafią na przeszkodę wtedy zaczynają sygnalizować zależnie od odległości. Typu czujników też nie znam, lecz montują je w KIA tak mi powiedzieli. Czujniki są montowane od zewnątrz zderzaka a nie wewnątrz jak fabryczne. Jeżeli pikają bez żadnej przeszkody być może są uszkodzone. Nie spotkałem czujników, które sygnalizują nie widząc żadnej przeszkody chyba że mają wbudowany sygnalizator cofania, który powinien być na zewnątrz samochodu. Zazwyczaj montowany jest w samochodach ciężarowych dla ostrzeżenia osób znajdujących się z tyłu pojazdu. Jak posiadasz gwarancję to reklamuj, jeżeli nie to wymień na czujniki za 60zł z Allegro i po sprawie. Pozdrawiam

Komentarz

• Gaber
                                            Ambiente
                                            • 2011
                                            • 201

Poruszyłem sprawę w ASO ale odsyłają mnie tam gdzie montowali czyli 40km od miejsca zamieszkania. Doradca serwisowy sprawę komentuje tak " w co drugiej skodzie zakładamy czujniki tego typu co u pana ".
                                            Pytanie : Czy można założyć nową centralkę do czujników już wcześniej zamontowanych.

Komentarz

• Subaru
                                              Rider
                                              • 2005
                                              • 640

Gaber, Czy te czujniki były lakierowane pod kolor nadwozia?

Prawidłowa praca jest taka, że po włączeniu wstecznego jest jedno piknięcie i dalej cisza, aż nie zbliżymy się do przeszkody. Wtedy zaczynają pikać.

Salon nie ma prawa Cię odsyłać gdziekolwiek jeśli to u nich zakładałeś. To im zlecałeś robotę, a to że mają podwykonawców to inna sprawa i Ciebie to nie interesuje

Komentarz

• hizoku
                                                Ambiente
                                                • 2011
                                                • 186

Czy ktoś montował ten zestaw czujników BEA609001 z katalogu skody, albo widział to na żywo?

Same czujki to są jakieś inne niż te, które fabryka montuje? Zastanawiam się czy opłacalny jest taki zestaw za 450zł zamiast kompletu Amervox, Valeo ... Skompletowanie zestawu fabrycznego to ok 700zł, zdecydowanie za drogo... :x
                                                Załączone pliki
                                                Octavia2 Tour

Komentarz

• Wojtenio
                                                  L&K
                                                  • 2012
                                                  • 1095
                                                  • Octavia III (5E3)
                                                  • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Z tego co widać to nie sądzę by był podpięty pod CAN , czyli taki sam zestaw ja VALEO w opcji domontowania , oryginalny jak dobrze poszukasz to na nowych czujnikach z uchwytami wiązka i używana centralka i głośniczek to powinieneś się zamknąć w kwocie 300 zł . No i oczywiście montaż twój .
                                                  Rozważ też możliwość czujników STIG sam takie mam bez wyświetlacza i sobie chwale .

Komentarz

• hizoku
                                                    Ambiente
                                                    • 2011
                                                    • 186

Wojtenio, sam montowałeś czujniki? Lakierowałeś?

Zamieszczone przez Wojtenio
                                                    oryginalny jak dobrze poszukasz to na nowych czujnikach z uchwytami wiązka i używana centralka i głośniczek to powinieneś się zamknąć w kwocie 300 zł
                                                    Miałem na początku takie optymistyczne plany, że uda się kupić do ok 300zł, ale zawsze wychodzi drożej. Sama wiązka z czujkami i uchwytami to ok 200zł.

Ten zestaw akcesoryjny nie podpina się pod Can i mi na tym nie zależy.
                                                    Plus ori czujników i z tego co widzę tych z akcesoriów jest bardzo dyskretny montaż w zderzaku. Grupa VAG ma bardzo ładnie zaprojektowane czujki. Płaskie, nic nie wystaje, mała średnica... To mnie najbardziej do nich przyciąga
                                                    Octavia2 Tour

Komentarz

Pracuję...