Mam takie pytanie czy ktos wie jak dołozyć halogeny do moich reflektorów?? podobno sa zespolone. czy potrzebuje tylko wiazki kabli włącznika i żarówki czy taka dokładka wiaże się z wymiana całych lamp??
Co do zasady potrzebujesz nowych lamp ze zintegrowanymi soczewkami oraz "portem" żarówki. Da się wyrzeźbić w zaślepkach, ale to już bardziej zaawansowana zabawa.
Następnie potrzebujesz wiązki (jeżeli jej nie masz) oraz włącznika (trzeba wymienić).
Co do wiązki, to istnieją szanse, że takowa możesz mieć - sprawdź ile przewodów masz we wtyczce. Z tego co pamiętam, jeśli będziesz miał 8 to znaczy, że kabli ciągnąc nie musisz.
Sam się przymierzam do wymiany lamp na jesieni, ale cena ori trochę zabija, a w odniesieniu do zamienników to zdania są podzielone i najczęściej negatywne. Używki natomiast budzą mój niepokój - trafię na anglika i co mi po tym?
Gdyby któryś kolega potrzebował to mam 2 soczewki na przeciwmgielne z octavii oraz jedną kompletną lampę z halogenem z mojego auta po przejściu na xenony, ok
gdyby coś to na PW
Temat i dla mnie, latem też planuję rozejrzeć się za elementami potrzebnymi do dorzucenia halogenów.
Zamieszczone przez wodan
a w odniesieniu do zamienników to zdania są podzielone i najczęściej negatywne.
No właśnie - z reguły wszyscy narzekają, że nieee, tylko ori. Natomiast mój kolega jeździ na zamiennikach DEPO w Lanosie już chyba 7 czy 8 lat, przez ten czas były tam i pseudo-ksenony i żarówki 100W a lampy dalej wyglądają i świecą jak nowe... Może jednak te zamienniki nie są takie złe? :roll:
No właśnie - z reguły wszyscy narzekają, że nieee, tylko ori. Natomiast mój kolega jeździ na zamiennikach DEPO w Lanosie już chyba 7 czy 8 lat, przez ten czas były tam i pseudo-ksenony i żarówki 100W a lampy dalej wyglądają i świecą jak nowe... Może jednak te zamienniki nie są takie złe? :roll:
W zasadzie to jest tak:
- najlepiej byłoby dorwać ori nówki, ale to ok. 750 zł za sztukę (1,5k zł komplet) :roll:
- z używkami ori może być rożnie, najlepiej byłoby kupić od kogoś z ekipy OCP lub innego, sprawdzonego źródła, ale nie na raty tylko komplet - jakoś czarno to widzę, bo np. u mnie są klosze gładkie, wiec nie chybabym robić downgrade'u do lamp karbowanych albo przedliftowych (z tym ostatnim to raczej trudno, ale czemu nie)
- jak powyższe zawiedzie, to możemy rozejrzeć się za zamiennikami, a tutaj podobno najlepsza będzie Hella (trudno dorwać, cena dość wysoka), a reszta to (też podobno) dziadostwo niewarte wydatkowania kasy
- alternatywą dla powyższego jest jeszcze światła serii Dayline produkcji Sonara (koszt 800-900 zł za komplet), ale można tutaj dyskutować o estetyce - przykład
Mówiąc za siebie już w zasadzie głupieję - polowanie na ori jest praktycznie polowaniem na UFO - niektórzy widzą, ale nikt nie złapał. Zamienniki zawracają w głowie, a Sonar załatwiłby prawdopodobnie moje dwie potrzeby (eliminację zaparowanych DRL + przeciwmgielne), ale nie wiem jak to w praktyce świeci i wygląd taki trochę kosmiczny...
Także pozostaje nam chyba tylko co kto lubi, co kto upoluje i ile kto może na to wydać...
- alternatywą dla powyższego jest jeszcze światła serii Dayline produkcji Sonara (koszt 800-900 zł za komplet), ale można tutaj dyskutować o estetyce - przykład
Mówiąc za siebie już w zasadzie głupieję - polowanie na ori jest praktycznie polowaniem na UFO - niektórzy widzą, ale nikt nie złapał. Zamienniki zawracają w głowie, a Sonar załatwiłby prawdopodobnie moje dwie potrzeby (eliminację zaparowanych DRL + przeciwmgielne), ale nie wiem jak to w praktyce świeci i wygląd taki trochę kosmiczny...
Także pozostaje nam chyba tylko co kto lubi, co kto upoluje i ile kto może na to wydać...
Mógłbyś rozwinąć tą myśl? Szczególnie w punktach dotyczących faktycznego działania, jakości i ilości światła, automatyki DRL/pozycja itp. O ich walorach estetycznych była kiedyś dyskusja, ale jakoś obyło się bez szczegółów technicznych, więc można poszerzyć temat.
wodan, rozszerz poszukiwania o kraje ościenne, tudzież matecznik skody czyli Czechy :wink: Śledź aukro.cz i zapisz się na forum octaviaclub.cz. Mają większy wybór i lepsze ceny :wink:
wodan, rozszerz poszukiwania o kraje ościenne, tudzież matecznik skody czyli Czechy :wink: Śledź aukro.cz i zapisz się na forum octaviaclub.cz. Mają większy wybór i lepsze ceny :wink:
Skfarek, patrzyłem już przez kilka dni, ale w zasadzie na to samo wychodzi na aukro.cz, co u nas - tylko jeszcze trzeba dodać bariery komunikacyjne i zwiększone koszty, ale będę monitorował na bieżąco
W temacie Dayline - poczytałem, poszperałem i niestety wyszło, że lampki co prawda mają homologację E (brak RL), ale to trochę dla mnie za mało. Największym problemem jest to, że pasek ledowy to nic innego, niż światła pozycyjne, czyli w zasadzie jak ktoś by chciał się dowalić o używanie ich jako DRL (obstawiam, że w zamyśle winny robić właśnie jako DRL) to by miał rację. W związku z powyższym, jako że w/w światła nie zastąpią DRL-ek, to powracam do zamysłu światełek klasycznych z soczewkami.
Komentarz