Dołożenie elektrycznych szyb z tyłu Octavia Tour 1.9 2007

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Trixos
    Classic
    • 2018
    • 0

Kiedyś Jadranką z Rijeki do Dubrownika dojechałem - piękna, ale niebezpieczna droga.
    Tam łamanie przepisów drogowych jest jak łamanie praw fizyki - jeśli jest ograniczenie prędkości, to szybciej nie pojedziesz, bo polecisz. A miejscami jest stromo i kręto.
    Zakazów wyprzedzanie też lepiej nie sprawdzaj.
    Do wyprzedzania powolnych pojazdów są mijanki, ale chyba tylko miejscowi z nich korzystają. Turyści z przyczepami kempingowymi wloką się 30 km/h ale z mijanek nie korzystają.
    No i jak zobaczysz Jadrankę to przekonasz się czemu tam trzeba mieć dwa trójkąty ostrzegawcze.
    Mnie już Jadranka męczy.
    Kawałek można pojechać, ale szybciej i bezpieczniej jest na autostradzie.
  • Trixos
    Classic
    • 2014
    • 2

Witam wszystkich forumowiczów i klubowiczów. Od niedawna jestem posiadaczem Octavii Tour z 2007 roku. Postanowiłem go troszkę doposażyć. I o ile z tapicerką od RS-a i tempomatem nie było problemu, z elektrycznymi szybami niestety jest. Mechanik twierdzi że winny jest moduł komfortu w którym nie można włączyć funkcji el. szyb z tyłu. Na pewno moduł jest inny do O1 Tour'a i do O1 przed 2005 rokiem. Były już trzy przymiarki i żaden nie pasował. Czy ktoś miał podobny problem? Lub może ktoś ma taki moduł? Prośba o szybką odpowiedź, bo autko stoi rozprute u mechanika...

Komentarz

• Marian 2
      L&K
      • 2007
      • 1085
      • Octavia I combi (1U5)
      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Ja nie bawił bym się w jakieś moduły komfortu, tylko zrobił bym po swojemu. Tak naprawdę "elektryczne szyby" to silniczki, przyciski i przewody. Można to zrobić bardzo prosto, trzeba tylko wyeliminować moduliki sterujące przy silniczkach i podłaczyć silniczki bezpośrednio przewodami do wyłączników i po problemie, szczególnie gdy to są tylko dwa silniczki z tyłu.
      Tu jest szczegółowy opis "elektrycznych szyb" w moim wykonaniu. Sprawują się bardzo dobrze już ponad cztery lata. Polecam to wykonanie, lub podobne, tym co nie mają "szyb" bo przecież ten układ można jeszcze uprościć, nie musi mieć żadnej automatyki, tylko silniki, przewody i przyciski.

Najprościej pod względem instalacji w tym przypadku byłoby zamontowanie przycisków (tylnych szyb) na tunelu środkowym. Wtedy mogą z nich korzystać pasażerowie z tyłu i kierowca.
      Wiem, że prawię "herezję", bo wszyscy chcą zbliżyć się do ideału "fabrycznego", ale inne wykonanie niż fabryczne nie umniejsza funkcjonalności ani "estetyki".

Komentarz

• piotrek_gdy
        RS
        • 2008
        • 7723
        • Volkswagen
        • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Zamieszczone przez Marian 2
        nie umniejsza funkcjonalności
        nie masz domykania :wink:
        nie masz blokady przeciw przytrzaśnięciu :wink:
        przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• Marian 2
          L&K
          • 2007
          • 1085
          • Octavia I combi (1U5)
          • AQY 2.0 MPI 115 KM

Jest domykanie wszystkich szyb za pomocą jednego przycisku, a także możliwość otwierania wszystkich szyb na odległość około 5cm po krótkim naciśnięciu przycisku. jest zabezpieczenie przeciążeniowe każdej szyby, a także bariera optoelektroniczna (o ktorej nie napisałem, bo to oddzielny temat):

Jest też możliwość podłączenia zamykania/domykania po zamknięciu centralnego zamka, jest blokada tylnych szyb przed dziećmi.
          Nie potrzebne żadne ustawianie/programowanie np. po odłaczeniu akumulatora. Nic w tym układzie praktycznie nie może się popsuć, bo przekażniki włączające silniczek są sterowane bezpośrednio stykami przycisku.
          To tylko schemat wydaje się skomplikowany bo zawiera cztery jednakowe segmenty, które trzeba bylo zmieścić na kartce formatu A4, bo taki mam skaner.

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8160
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Marian 2, moze zrób pełny opis swojego 'statku kosmicznego" w showroom. Bedzie wszystko w kupie i w jednym temacie
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• Marian 2
              L&K
              • 2007
              • 1085
              • Octavia I combi (1U5)
              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Tu są prawie wszystkie moje rozwiązania, tylko nie bardzo wiem dlaczego moderator zamknął ten temat:

Z tego powodu kilku najnowszych tam niema.

Komentarz

Pracuję...