[OI] Naprawa zamka drzwi za 0 zł

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • SiwyJurek
    Classic
    • 2009
    • 16

Zamieszczone przez lilo
    Ja nie dam rady przyjechać
    uuu :cry:

[ Dodano: Pon 17 Sty, 11 20:49 ]
    Zamieszczone przez lilo
    Ja nie dam rady przyjechać
    uuu
  • awiacek
    Ambiente
    • 2007
    • 152

Witam,

Od jakiegoś roku walczyłem z dziwnym uszkodzeniem zamka drzwi (lewe) kierowcy. Zgłaszany problem w ASO parę razy (jeszcze na gwarancji) nie został usunięty całkowicie, zawsze było OK przez jakieś ~500km.
    Na czym objawiało się dziwne zachowanie zamka. Mam ustawione automatyczne zamykanie po przekroczeniu 30 km/h i działało to poprawnie ale drzwi kierowcy zamykały się i po chwili otwierały się ponownie (pozostałe zamknięte), tak samo działo się przy ręcznym zamykaniu z panelu sterowania. Najdziwniejsze było to, że z pilota drzwi były zamykane poprawnie. Oczywiście pierwsze podejrzenie było na wyłącznik krańcowy (wiele razy wspominiane na forum), ale otwarcie drzwi sygnalizowane poprawnie, oświetlenie też itp.
    Podczas przeszukiwania net-u natknąłęm sie na "inne" uszkodzenie (czyli NIE mikrowyłącznik, upalony/złamany pin w kostce, przegnita instalacja) KLIK i wg tego naprawiłem swój zamek a dodatkowo zrobiłem mały manual obrazkowy.
    Nie będę przedstawiał jak rozebrać drzwi KLIK - (wielkie dzięki bardzo przydatne)
    ......
    A teraz obrazki
    Załączone pliki

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9935
      • Ford

Hmmm, mam tak samo z tylnymi prawymi drzwiami - muszę spróbować. Dzięki
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• adaś
        Elegance
        S_OCP Member
        • 2006
        • 876
        • Volkswagen

Jak się nazywa klucz i jaki jest jego rozmiar, który jest potrzebny do wykręcenia zamka z drzwi (coś jakby torx. ale z większą ilością ząbków)? Byłbym wdzięczny za info, bo fiksuje mi zamek (lewy tył) i chcę go wymienić, a zorientowałem się, że torxem nie da rady go odkręcić.
        Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
        a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
        Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
        O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• awiacek
          Ambiente
          • 2007
          • 152

Zamieszczone przez adaś
          Jak się nazywa klucz i jaki jest jego rozmiar, który jest potrzebny do wykręcenia zamka z drzwi (coś jakby torx. ale z większą ilością ząbków)?
          Spline M8

Komentarz

• adaś
            Elegance
            S_OCP Member
            • 2006
            • 876
            • Volkswagen

awiacek,

Dzięki!
            Jest: VW Passat B6 04.2010 2.0 TDI CR CBBB (170KM/350Nm) http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=88468;
            a do zadań miejskich: VW Lupo 1.4 AUD MY2004 (60KM/116Nm seria)
            Była: O1 L&K kombi 1.9 TDI AHF 2001/2002 (160KM/356Nm by ECU Project)
            O2 kombi 4x4 1.9 TDI BXE 2006 (147KM/345Nm by ECU Project)

Komentarz

• jacog
              Rider
              • 2008
              • 420
              • Felicia I (6U1)

awiacek, warto było wszystkie piny przelutować. Bo teraz jak wzmocniłeś jeden rząd to drugi może szybko polecieć.

Komentarz

• awiacek
                Ambiente
                • 2007
                • 152

Zamieszczone przez jacog
                warto było wszystkie piny przelutować. Bo teraz jak wzmocniłeś jeden rząd to drugi może szybko polecieć.
                Drugi rząd nie jest tak wrażliwy ze względu, że od gniazda prowadzą długie blaszki które sprężynują.

Komentarz

• kornat
                  Rider
                  • 2007
                  • 578

Widzę że u Ciebie również wystąpiły zimne luty. Co to za lakier założyłeś i w jakim celu ma on służyć?

Komentarz

• awiacek
                    Ambiente
                    • 2007
                    • 152

Zamieszczone przez kornat
                    Co to za lakier założyłeś i w jakim celu ma on służyć?
                    Zabezpieczenie przed utlenianiem się cyny i oczywiście przed wilgocią. Prawdę powiedziawszy powinien być to lakier do robienia solder maski (termo utwardzalny), ja zastosowałem zwykły do paznokci.

Komentarz

• taperson
                      Drive
                      • 2015
                      • 96
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Musze w swojej sie dostac i ogarnac temat zamka, niby nie jest to jakies hajwaj ale patrzac po necie widze np

i zastanawiam sie czy oplaca sie walczyc z tym samemu czy nie lepiej zainstalować taki z linku ??

Komentarz

• matrix_pl
                        Elegance
                        • 2010
                        • 758

taperson, nie polecam kupiłem podobny pasażera za 90 zł i podczas mrozów -25oC po prostu się nie otwiera po 15 minutach grzania w samochodzie działa OK następny jaki kupiłem to używkę (lewy tył) za 30 zł i działa beż zająknięcia
                        Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• taperson
                          Drive
                          • 2015
                          • 96
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • AUM 1.8 20VT 150 KM

a to nie przypadkiem wina wilgoci? hm w sumie rownie dobrze marnej jakosci smar, ale to mozna latwo wyeliminować.

a jak jest z pasowaniem elementu?

Komentarz

• matrix_pl
                            Elegance
                            • 2010
                            • 758

taperson, pasował P&P ale jak klęknie następny to znów używkę może być z passata lub pokrewnych
                            Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• taperson
                              Drive
                              • 2015
                              • 96
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • AUM 1.8 20VT 150 KM

tak sie zastanawiam czy na pewno u mnie ten zamek bo i sterowanie lusterkiem kierowcy nie pracuje, pasażera jest ok .
                              moze to same kable?

[ Dodano: Pią 18 Wrz, 15 23:46 ]
                              zabrałem sie dzis zza ten nieszczęsny zamek, uprzednio zakupiłem nowy.
                              dla przypomnienia objaw byl taki:martwy zupenie zamek z pilota, nie świeci dioda alarmu nie działa regulacja lusterek, nie zapalała sie kontrolka otwarcia drzwi
                              nie mam wkładki na kluczyk w drzwiach kierowcy
                              po rozebraniu drzwi podpiąłem nowy zamek "na krótko" czyli nie montując ostatecznie w drzwiach
                              pojawiała sie kontrolka otwarcia drzwi
                              regulacji lutserek dalej brak (to chbyba nie ma zwiazku)
                              zamek dalej martwy,dioda alarmu dalej nie działa po klikaniu pilotem tudzież symulowanie wciskania guzika
                              pojawiło sie domykanie/otwieranie okien poruszając "tam" gdzie powinna byc wkładka zamka

nie wiem jak to ugryźć - dodam ze mam jedyna wkladke w bagazniku i ona blokuje centrlny ale nie ma funkcji domykania/otwierania okien

Komentarz

Pracuję...