Silniki BFQ i AVU - przegrzanie silnika i jego konsekwencje cz. 3

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Alison
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez tweetymb Zobacz wpis
    moduł 1J0919506K
    W którym miejscu ten moduł się znajduje ?

Zostaw komentarz:

• shanzi
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Alison Zobacz wpis
    A temperatura płynu obniżyła się ? Jeżeli tak, to ile wynosiła ?
    Niestety, nie pamiętam dokładnych wartości ,ponieważ było to dawno, ale na pewno nigdy nie wyskoczyła powyżej 100 *
    Ostatnio edytowany przez shanzi; 42521.

Zostaw komentarz:

• przemo_82
    odpowiedział(a)
    Ja od około 3 lat jeżdżę na sterowniku z literą K na końcu. Plusy: temperatura w zakresie 82-92 i przestał brać olej, w ECU wyskakuje błąd wentylatora ale wentylatory działają. Aktualnie mojej skodzie coś się to nie spodobało i zaczęła chodzić na 105 stopni (nie wiem dlaczego. podejrzewam termostat - niby się otwiera).

Zostaw komentarz:

• tweetymb
    odpowiedział(a)
    Ja jeszcze nie zamontowałem tego sterownika tylko czytałem, że tak się da ,dlatego Was pytam czy ktoś jeszcze to przerabiał, poza 1 osobą,która mi o tym napisała. Jak działa dobrze poza jednym błędem to warto wymienić sterownik bo to prosta robota i śmieszne pieniądze za niego

Zostaw komentarz:

• Alison
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez shanzi Zobacz wpis
    Witam, nie mam klimatronika, ale u siebie też miałem podmieniony sterownik na tez z końcówką K, objawy jak u Ciebie. poza błędem w sterowniku, nic się nie działo.
    A temperatura płynu obniżyła się ? Jeżeli tak, to ile wynosiła ?

Zostaw komentarz:

• Alison
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez tweetymb Zobacz wpis
    temperatura spadła
    O ile spadła temperatura ? Jaka jest stała temperatura płynu w trakcie jazdy ? Może kolega linka zapodać ?

Zostaw komentarz:

• shanzi
    odpowiedział(a)
    Witam, nie mam klimatronika, ale u siebie też miałem podmieniony sterownik na tez z końcówką K, objawy jak u Ciebie. poza błędem w sterowniku, nic się nie działo.

Zostaw komentarz:

• tweetymb
    odpowiedział(a)
    Panowie śledzę wątek od dłuższego czasu bo też mam silnik bfq. pytanie do użytkowników posiadających klimatronika. Jeden z forumowiczów poradził sobie z przegrzewaniem silnika wymieniając moduł sterujący wentylatorami na moduł 1J0919506K. Co prawda pojawia się błąd w komputerze dotyczący sterowania pracą wentylatorów na pierwszym biegu,ale poza tym jest ok i wszystko działa. Wentylatory pracują normalnie, a temperatura spadła. Czy ktoś z Was może próbował podobnego rozwiązania ?

Zostaw komentarz:

• Alison
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez zbysiu123 Zobacz wpis
    Ma ktoś może jakiś pomysł
    Może wystarczy przed demontażem termostatu, związać zwoje sprężyny jakimś mocnym ale miękkim drutem, aby nie doszło do jej rozciągnięcia. Jeśli po demontażu był wyciągany bolec, to stawia on dodatkowy opór, gdyż nie chce wejść z powrotem na swoje miejsce (tworzy się, jakby, poduszka powietrzna). Przynajmniej tak było w moim przypadku, gdy rozebrałem termostat do pomiarów bolca.

Zostaw komentarz:

• Alison
    odpowiedział(a)
    Po drugie, gdyby termostat rozpoczynał otwieranie przy 87 stopni, to nie byłoby problemu wówczas temperatura silnika wynosiłaby około 90 stopni
    Gdyby tak było to kulka byłaby zbędna. Kulka niweluje "bieg jałowy" bolca, który powoduje otwarcie termostatu. Tak przynajmniej wynikało z tłumaczenia ruskich kombinatorów.

Zostaw komentarz:

• zbysiu123
    odpowiedział(a)
    Po pierwsze, to po wyłożeniu kulki mam problem ze zmontowaniem termostatu w całości. Za mało siły aby ścisnąć sprężynę, jak na filmie powyżej powołanym. Mam ściągacze, ale do sprężyn amortyzatorów. Ma ktoś może jakiś pomysł.

Po drugie, gdyby termostat rozpoczynał otwieranie przy 87 stopni, to nie byłoby problemu wówczas temperatura silnika wynosiłaby około 90 stopni. Natomiast z grupy 131 wynika, iż termostat otwiera się dopiero przy 94 stopniach, ale temperatura stała silnika to około 06 stopni. W dodatku przy pierwszym nastawieniu nagrzewnicy. Może ktoś potwierdzi mojej odczyty, gdyż w zimie przy otwarciu nagrzewnicy na pełny zakres - 3 zakres, temperatura silnika to około 110 stopni.

Zostaw komentarz:

• Alison
    odpowiedział(a)
    Tutaj wystąpią dwa problemy, po pierwsze, po zamontowaniu kulki lub bolca termostat będzie stale otwarty, ale w stopniu niewielkim.
    Wydaje mi się, że nie będzie takiego problemu, gdyż kulka tylko zniweluje zbyt krótki bolec, który przez pierwsze 4 mm przesuwa się "w próżni" nie otwierając termostatu. A jego ruch rozpoczyna się chyba ok. 87 stopni.

Zostaw komentarz:

• zbysiu123
    odpowiedział(a)
    Kulki nierdzewne od zużytych łożysk tanio można uzyskać w sklepie rowerowym, tylko w tej części sklepu, gdzie naprawiają rowery. Otrzymałem od nich dwa rodzaje kulek, o średnicy 3,4 mm i 4,8 mm. Zamówiłem także termostat. Zobaczymy co z tego wyjdzie. mam jeszcze bolec z firmy ADITECH z Jarosławia.

Tutaj wystąpią dwa problemy, po pierwsze, po zamontowaniu kulki lub bolca termostat będzie stale otwarty, ale w stopniu niewielkim. Spowoduje to opóźnienie w ogrzewaniu samochodu w zimie. Ale jednocześnie temperatura silnika wyniesie 90 kilka stopni.

Po drugie, po zmianie przewodów kabelków, uratowaliśmy silniki w lato, w zimę temperatura zadana przez kompa to 99 lub 109,5 stopnia. U mnie podczas jazdy aktualnie mam około 96 stopni przy temperaturze zadanej około 94 stopni. Proszę zobaczcie u siebie grupa 131.

Ale co będzie gdy zaczniemy grzać na całą moc w kabinie, przecież wówczas temperatura silnika to około 110 stopni.

I czy znowu powtórzą się naprawy u mechaników?

Zostaw komentarz:

• zbysiu123
    odpowiedział(a)
    Zaślepka EGR wraz uszczelkami oraz bolec zamówiony i dostarczony przez firmę Aditech z Jarosławia. Wszystko OK.
    Dalsze postępowanie opiszę później.

https://www.aditech.net.pl/pl/144-54...-skoda-16.html

Zostaw komentarz:

• Alison
    odpowiedział(a)
    Rusek przedstawia jakieś rozwiązanie, ale jednocześnie informuje, że istnieje ryzyko złego działania termostatu, który może pozostawać trwale w pozycji otwartej (niedogrzany silnik), albo, znacznie gorzej, w pozycji trwale zamkniętej (przegrzanie silnika). Chyba gra nie warta świeczki, biorąc pod uwagę ilość robocizny związanej z wyjęciem termostatu i do tego ta potrzeba ciągłego monitorowania temperatury płynu... A przecież wszystkim nam chodzi o to, by mieć spokojną głowę. W moim starym MB 124 mógłbym się zdecydować na takie zabawy, ale tam termostat jest ukryty pod aluminiową kopułką przykręcaną na klucz 10, do której dostęp jest tak łatwy jak do korka wlewu oleju w BFQ... Mimo tych wszystkich nowatorskich piruetów z termostatem, ciągle mam w głowie proste rozwiązanie z kulką lub dłuższym bolcem. Prostota i niezawodność, oraz praktycznie żadna ingerencja w elektronikę... Czekam tylko, aż pierwszy odważny napisze, że to działa. Pod blokiem nie mam warunków na próby i testy.

Zostaw komentarz:

• zbysiu123
    odpowiedział(a)
    Odnośnie zaś Climatronica, to może poniższe linki się przydadzą. Podczas czytania pomocny będzie Google tłumacz

коробка начала гудеть и закусывать на ходу схватился поздно)после появления шума с кпп надо было сразу начинать перебирать её) видео помогло очень для разбора и сборки КПП (DUU 1.6) (DUW 1.4) ПРИЧИНЫ…

Zostaw komentarz:

• zbysiu123
    odpowiedział(a)

Tutaj kulka 3 mm

Zostaw komentarz:

• zbysiu123
    odpowiedział(a)
    na zdjęciu poniżej termostat właściwy, obok termostat po zamianie środka, na inny niż był

Zostaw komentarz:

• zbysiu123
    odpowiedział(a)

Zostaw komentarz:

• zbysiu123
    odpowiedział(a)
    Poszedłem ponownie do garażu i sprawdziłem drugi termostat długość bolca to 34 mm.

Zostaw komentarz:

• zbysiu123
    odpowiedział(a)
    z tego co pamiętam a równa się 7 mm

Zostaw komentarz:

• zbysiu123
    odpowiedział(a)
    Wczoraj rozebrałem mój stary termostat. Potwierdzam wymiary bolca podane przez kolegę tj. średnica 4 mm i długość około 34 mm. W mojej ocenie potrzebny jest nowy bolec o długości większej od firmowego o 3 mm.

Mamy więc do przedyskutowania dwa problemy, po pierwsze czy zwiększamy długość bolca o 3 czy o 4 mm, lub kulka o tych wymiarach. Skok otwarcia termostatu to tylko 7 mm. Przy około 96 stopni silnika otwarcie termostatu to 50 – 60%

Po drugie, to czy montować kulkę czy bolec. Oczywiście bolec jest lepszy, ale wiąże się z możliwością zniszczenia termostatu.

Zamówiłem w firmie Aditech zaślepkę EGR wraz z uszczelkami (komplet) oraz zapytanie o wykonanie bolca do termostatu. Poinformuję o odpowiedzi.

Zostaw komentarz:

• Alison
    odpowiedział(a)
    Mam nadzieję, że teraz coś drgnie....

Zostaw komentarz:

• Alison
    odpowiedział(a)
    IMG_20191018 nowy3.jpg

Zostaw komentarz:

• Alison
    odpowiedział(a)
    I jeszcze :