Programowanie kluczyka

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mtmg
    Ambiente
    • 2007
    • 104

Programowanie kluczyka

Słuchałem dziś OIIFL z zestawem Swing + Morel Maximo 6.2 ( czyli najtańsze z dostępnych, mniej więcej 1/2 ceny Tempo 6 ), drzwi wygłuszone. Na pewno jest gorzej niż na moim zestawie Bolero + AS X-Ion 200, ale gra to "w miarę" OK. Słychać, że głośniki mogły by zagrać lepiej, ale niestety przy wyższych głośnościach ( 17 i wyżej na skali ) końcówka radia już "puchnie". Koleś, który tym jeździ nie jest jakimś audiofilem, ale słuch ma niezły i mówi, że różnica w stosunku do serii jest bardzo duża. Także kolego kwak410, nie wiem o co chodzi u Ciebie ( że "nie gra" ), ale podejrzewam, że Swing jest zwyczajnie za słaby żeby "ruszyć" te twoje Morelki ( między innymi dlatego koleś zdecydował się na Maximo, gościu w warsztacie od razu dał mu do zrozumienia, że Tempo nie zagrają bez wzmaka na ori radiu ).

BTW. Koleś przy okazji podłączania zestawu tel. ( Swing był wyciągany ) poprosił o "próbne" podłączenie jakiegoś markowego radia. Gościu wyciągnął z kąta jakiegoś starego, zakurzonego Pionka czy Alpine i po odpaleniu muzy koleś był mocno zaskoczony jak kiepsko przy tym radyjku wypada Swing. Także chyba faktycznie przy tym Swing-u trzeba uważać na dobór głośników.
  • daneczek76
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 3642
    • Toyota

Programowanie kluczyka

Przerobiłem to w swoim VW a także u kolegi w Skodzie który miął kluczyk scyzoryk i po wymianie baterii nie otwierało mu się autko po przyciśnięciu przycisku na kluczyku, a po otwarciu normalnie przez zamek włączał się alarm.

jeśli kluczyk to scyzory lub w ogóle otwieramy auto za pomocą przycisku na kluczyku to programowanie kodu kluczyka wygląda tak:
    W celu zsynchronizowania kodów
    nadajnika i odbiornika należy postąpić
    według następujących wskazówek:
    1. Włóż kluczyk do zamka drzwi
    kierowcy i w ciągu 5 sekund przekręć go
    trzy razy w kierunku otwierania. Za
    każdym razem przytrzymaj kluczyk w
    tym położeniu przez około 0,5 sekundy
    2. Wyjmij kluczyk z zamka.
    Zapali się lampka kontrolna w drzwiach
    kierowcy.
    3. Skieruj kluczyk na pojazd i naciśnij
    przycisk zamykania w ciągu 5 sekund.
    4. Trzymając wciśnięty przycisk
    zamykania, wciśnij przycisk otwierania
    trzy razy. Zwolnij przycisk zamykania.
    Kluczyk jest teraz zakodowany.

Może sie przyda też kodowanie kluczyka pod immobilajzer.

Kodowanie kluczyków kodu immobilizer czyli cewki w kluczyku.
    Za pomocą dwóch zakodowanych
    kluczyków możesz zakodować ich 8
    duplikatów.
    Każdą z poniższych czynności wykon
    ciągu pięciu sekund.
    1. Włóż pierwszy kluczyk do stacyj
    obróć do połoenia II.
    2. Obróć kluczyk z powrotem do
    położenia 0 i wyciągnij go ze stacyjki
    3. Włóż drugi kluczyk do stacyjki i
    obróć go do położenia II.
    4. Obróć drugi kluczyk z powrotem
    położenia 0 i wyciągnij go ze stacyjki
    tryb kodowania kluczyków został
    włączony.
    5. Jeżeli włożysz teraz do stacyjki
    kluczyk niezakodowany i obrócisz w
    położenie II w ciągu 10 sekund, zostanie
    on zakodowany.
    6. Po zakończeniu procedury
    kodowania wyciągnij kluczyk ze stacyjki
    Poczekaj 5 sekund na włączenie układu
    Jeżeli kodowanie nie zostanie
    zakończone pomyślnie, lampka
    kontrolna będzie błyskała po włączeniu
    zapłonu nowo zakodowanym
    kluczykiem, a silnik nie zostanie
    uruchomiony.
    Powtórz kodowanie po odczekaniu
    20 sekund z włączonym zapłonem
    (kluczyk w położeniu II).
    [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• michu103
      Classic
      • 2011
      • 1

A co w przypadku gdy mam tylko jeden zakodowany kluczyk, mogę uzyć dwa razy tego samego kluczyka żeby włączyć tryb kodowania kluczyków? Mam zwykłe kluczyki nie scyzowyki.

Komentarz

• lampion
        Ambiente
        • 2010
        • 198
        • Octavia II (1Z3)
        • CLCB 2.0 TDI CR 140 KM

Dobre pytanie. Co w przypadku posiadania jednego kluczyka? Uda się zakodować drugi? Straszne pieniądze chcą za zakodowanie drugiego.

Komentarz

• K_Popiel
          Rider
          • 2010
          • 608

Oczywiście że się da, potrzebny będzie klucz z dociętym grotem i odpowiednim transponderem, oraz kod pin do immo. Już to gdzieś wklejałem ale nie mogę teraz znaleźć:

Sprawdzenie czy pastylka nadaje sie do zakodowania czy tez nie.
          [Select]
          [17 - Instruments]
          [Meas. Blocks - 08]
          Blok 022

lub

[Select]
          [25 - Immobilizer]
          [Meas. Blocks - 08]
          Blok 001
          Jesli wartosc w 3 polu jest 1 - pestka nadaje sie do zakodowania w pojezdzie, jesli wartosc jest inna - pestka nie nadaje sie do zakodowania

(info ze strony ross techa wiki)

Potrzebujemy:

- Interfejs VAG
          - Prawidłowy kluczyk do stacyjki (taki, którym można uruchomić silnik)
          - Kod immobilizera (powinien znajdować sie na przywieszce pod zdrapka przy plastikowym kluczyku)

Podlaczamy interfejs VAG. Wkładamy kluczyk i włączamy zapłon. Uruchamiamy program VAG-COM i wchodzimy w opcje [25 - Immobilizer]. Jezeli nie nastąpiło połączenie, oznacza to że immobilizer obsługiwany jest przez sterownik liczników. Należy wiec wybrać opcje [17 - Instruments], dalej [Login - 11]. Podajemy PIN poprzedzony cyfra 0. Jezeli PIN jest prawidlowy nie pojawia sie zaden komunikat. Jeżeli PIN jest nie prawidłowy wyswietlony zostanie komunikat o niewłaściwym pinie. Powinna zapalić sie kontrolka IMMO. Nastepnie wybieramy [Adaptation - 10] i wpisujemy 21 w "Channel Number". Wybieramy [Read]. Widać ile kluczyków jest obecnie w pamieci. Wpisujemy 0 w pole "new value". Ta opcje powoduje wykasowanie aktualnie zapamiętanych kluczykow. Wybieramy [Test], a nastepnie [Save]. W tym samym miejscu gdzie wcześniej wpisaliśmy 0, podajemy ile kluczyków chcemy zaprogramować (np. 2). Nastepnie wybieramy [Test] i [Save]. W tym momencie kluczyk, który jest obecnie w stacyjce powinien sie zaprogramować a kontrolka zgasnąć. Wybieramy [Done, Go Back], [Close Controller, Go Back - 06]. Wyłączamy zapłon. Wkładamy kolejny klucz i włączamy zapłon. Kontrolka powinna w ciągu 2s zgasnąć. Wylaczamy zaplon. Jezeli chcielismy zakodowac wiecej kluczy to teraz wkladamy kolejny i powtarzamy procedure. Na koncu uruchamiamy silnik ostatnim zakodowanym kluczem.
          // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
          ------------------------------------------------------

Komentarz

• pablokinah
            Rider
            • 2010
            • 574

U mnie pierwsza metoda nie zadziałała może dlatego iż mam auto sprzed liftingu dokupiłem scyzoryk i skorzystałem z instrukcji dopasowania pilota do Passata
            Dopasowywanie nowego dodatkowego kluczyka - Od modelu z roku 1999
            – włożyć do zamka mechanicznie pasujący kluczyk;
            – włączyć zapłon;
            – zablokować mechanicznie samochód nowym (do przyuczenia) kluczykiem (np. na drzwiach kierowcy) i nacisnąć przycisk na kluczyku;
            – po przerwie trwającej dłużej niż 1 sekundę nacisnąć drugi raz przycisk na kluczyku;
            – czynność dopasowywania jest zakończona i zostaje potwierdzona sygnałem dźwiękowym samochodu.
            Sygnału dźwiękowego nie było gdyż nie mam alarmu i na koniec nie zapomnieć wyciągnąć kluczyka ze stacyjki,ja zapomniałem i myślałem że nie działa.
            Teraz działa
            jakby co posiadam kabel vag

Komentarz

Pracuję...