wymiana czujnika otwartych drzwi (fotorelacja) za 12zł
Zwiń
X
-
a u mnie jest inny problem , otwieram drzwi , zapala sie czerwona lampka w drzwiach a niestety NIE ZAPALA sie lampka we wnętrzu
brzęczek oczywiście nie dziala , sprawdzalem na krótko , mikrostycznik jets ok ,
kazde inne drzwi jak otwieram , wszystko jest OK , tylko problem z drzwiami kierowcy
pomoże ktoś ?
mam rocznik 2000 z września dokładnie , czy powinno mi gdzieś wyświetlać ze mam otwarte drzwi ?
[ Dodano: Sob 29 Sty, 11 18:23 ]
wszystko działa u mnie , trochę pracy było
jednak tego znaczka na wyswietlaczu informującego o otwartych drzwiach nie mamjest O1 RS 1.8T XENON
była O1 1.9 TDI AGR
Komentarz
-
-
Jako że temat widzę stale na czasie to nie omieszkam się dołączyć :wink:
u mnie problem wygląda nieco inaczej więc wolę najpierw zapytać znawców.
Chodzi o to że u mnie czujnik zamknięcia drzwi reaguje prawidłowo - drzwi są otwarte świeci przy zamkniętych gaśnie. Nie ma też problemu z alarmem. Jedyny problem to to że nie rusza się dzyndzel i drzwi trzeba otwierać od środka i wciskać dzyndel przed zamknięciem.
Czy to na pewno mikrowłącznik?
Czy to ten element w którym znajduje się mikroprzełącznik?
zamek OCTAVIA tył
Komentarz
-
-
dołoże swoje pięć groszy dostałem się do tego mikrowłącznika i ja nie mam go montowanego na nity tylko go wsuwka trzyma więc fajnie wyszedł ale na mikrostyku rozpruła się gumka która ślizga się po tym plastiku i w tym plastiku wyryło sobie dziurkę poradziłem sobie w taki sposób iz plastik zarobiłem lutownicą a na główkę mikrostyku nalepiłem gumkę do naprawy pilotów tv i działa :szeroki_usmiech
[ Dodano: Czw 07 Lip, 11 18:28 ]
greglow u ciebie to jak nie brak zasilania zamka tych dzwi to możliwe że rozebranie zamka i poprawienie lutów w środku pomożejakby co posiadam kabel vag
Komentarz
-
-
Padł mi mikrostyk drzwi kierowcy. Zamek samoistnie się zamyka, a potem otwiera, czasem nie działa centralny, czasem po zamknięciu drzwi kierowcy samoczynnie zamykają się wszystkie rygle z wyjątkiem tego od drzwi kierowcy. Wiem już, że muszę wymienić mikrostyk. Na allegro znalazłem coś takiego:
allegro
Czy taki element będzie pasował do Octavii'98?
Komentarz
-
-
moim zdaniem nie kupuj jakichś generycznych czujników do wszystkiego i niczego. Zamienniki padają zbyt często, a jak rozbierać drzwi to raz a dobrze
Jak było już wspomniane, SAIA-BURGESS to dobry mikroprzełącznik, tutaj masz namiary:
Może to pech, ale kumpel wstawił sobie na wiosnę taki no-name z allegro za 3,99, cały dzień dłubania i mikrostyk wytrzymał dwa tygodnie a padł w środku nocy co obudziło pół osiedla (syrenka 145dB).
Mój Skodillac
Komentarz
-
-
Tylko że kupno jednej sztuki i wysyłka w TME to łącznie ponad 28 zł, nie wspominając o ewentualnych zimnych lutach. Za 83 zł z wliczoną wysyłką mam kompletny nowy mechanizm zamka. Sam nie wiem czy w takiej sytuacji opłaca mi się bawić w wymiany mikrostyków. Co do trwałości takiego zamka - Skoda ma już 13 lat i więcej niż 3-4 lata nie będę nią jeździł, do tego czasu taki zamek powinien chyba wytrzymać. Pomóżcie podjąć decyzję.
Komentarz
-
-
Kolego ale u mnie w Chełmie który nie jest największym miastem są dostępne takie mikrostyki w sklepie elektronicznym po 3 zł. A widzę, że jesteś z lublina to przejedź się na ulicę Miłą tam jest sklep elektroniczny i dostaniesz takie mikrostyki na 99%.
Naprawa zimnych lutów w zamku to 5 sekund z lutownicą w ręku
90 zł to nie jest dużo ale to jest niestety zamiennik. A tak będziesz miał oryginał
Komentarz
-
-
Zakupiłem mikrostyk w jednym z lubelskich sklepów. Rozebrałem drzwi, wyciągnąłem zamek i... okazało się, że mikrostyk który kupiłem jest minimalnie za wysoki, tzn wymiar od środka otworów montażowych do krawędzi gdzie jest "przycisk" jest o jakieś 2 mm za duży i otwory nie pasują do otworów w zamku :/ . W dodatku mikrostyk, który był w zamku był jakiś dziwny, mocowany była za pomocą stalowej klamry, nie miał oddzielnych kołków montażowych, kołki były częścią obudowy mikrostyku. Dałem więc sobie spokój i złożyłem wszystko do kupy ze starym mikrostykiem, ale teraz nie mogę otworzyć drzwi od zewnątrz (pewnie źle ułożyłem dźwignię przed montażem). Po złożeniu mogę zamknąć drzwi kluczykiem od kierowcy i centralny działa - zamykają się wszystkie drzwi, ale gdy otwieram to otwierają się tylko drzwi kierowcy. W dodatku cały czas występuje problem samoistnego zamykania się centralnego zamka. Bilans jest taki, że jest jeszcze gorzej niż było. Chyba kupię cały mechanizm zamka i dam sobie spokój z wymianą mikrostyku
.
Komentarz
-
-
Witam mój problem był taki że świeciła mi się kontrolka otwartych drzwi na desce, podświetlenie w momencie otwarcia drzwi zapalało się tylko od strony kierowcy od pasażera już nie. Podłączyłem skode pod komputer i na komputerze pokazywało że wszystkie drzwi podczas otwierania/zamykania reagują tylko drzwi pasażera nie(klapy bagażnika nie dało się przetestować). Wymieniłem mikrostyk w drzwiach pasażera i w tej chwili kontrolka dalej się świeci ale podczas otwierania drzwi pasażera zapala się lampka na drzwiach czyli mikrostyk tych drzwi działa poprawnie. Moje pytanie drzwi co to może być ? Może w klapie bagażnika też są takie mikrostyki ? Dodam tylko, że nie świecą mi się żarówki podświetlające bagażnik prawa i lewa strona ( wersja kombi ), podpiąłem miernik i nie podaje na te żarówki napięcia czy to wszystko może być winą mikrostyku w klapie bagażnika o ile taki istnieje ?
Komentarz
-
-
Witam kolegow.
Dzisiaj wymienilem sobie mikrostyk (z blaszka). Do tej pory wszystko chodzilo jak nalezy a po wymianie cos sie porypalo.
Lampka w drzwiach dziala - drzwi zamkniete nie swieci, otwarte swieci
Natomiast lampka w podsufitce swieci na okraglo ;-( pozostale drzwi nie byly ruszane nie mam pojecia co sie dzieje.
Inna rzecz ktora zauwazylem to to iz po wymianie krancowki nie zawsze po zamknieciu chce migac dioda przy ryglu (zawsze byla oki). Dopiero parokrotne przekrecenie kluczyka w pozycje zamknieta daje oczekiwany rezultat.
Moze ktos z Was bedzie mial jakis pomysl/sugestie bo powiem szczerze ze rece opadaja:-(
[ Dodano: Czw 16 Sie, 12 00:19 ]
Dodam jeszcze to iz czujnik swiatel przy otwartych drzwiach dziala poprawnie (piszczy)
Komentarz
-
Komentarz