Byłbym zainteresowany zakupem haka holowniczego do O2FL HB (kompletny). Bardzo chętnie oryginalny nowy lub używany w dobrej cenie. Info poproszę na PW jakby ktoś takowym dysponował
[O1] Wymiana zintegrowanego czujnika temperatury 059919501A
Zwiń
X
-
[O1] Wymiana zintegrowanego czujnika temperatury 059919501A
Temat: Wymiana zintegrowanego czujnika temperatury 059919501A
Poziom trudności: łatwy
Czas: 10-15 minut
Narzędzia: nie ma takiej potrzeby
Dotyczy:
Co nam będzie potrzebne:
- nowy czujnik 059919501A (najlepiej z ASO cena 103zł. Zamienniki z IC/allegro lubią się psuć)
- o-ring N90316802 (ASO cena 3zł, IC cena 1,5zł)
- płyn chłodniczy (w zależności od tego jak sprawnie nam pójdzie przełożenie czujników)
Objawy:
Czujnik temperatury wymieniamy wtedy gdy wskazania na VAG temperatura silnika i na instrumentach 003 Coolant Temperature. Różnią się od siebie. W sprawnym czujniku różnica temperatur nie powinna być większa nić 3-4 stopnie i jest to normalne.
Objawami mogą być większe spalanie, błędy na VAG, mniejsza moc silnika.
Błędne wskazanie czujnika:
Kod:Address 01: Engine (038 906 012 CL) 18:09:17 Group 001 0 /min RPM 0.0 mg/str Inj. Quantity 0.660 V Voltage 29.7°C Temperature -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- Address 17: Instruments (1U0 920 810 F) 18:04:25 Group 003: General 74.0°C Coolant Temperature OK Oil Level 80.0°C Oil Temperature N/A
Kod:Address 01: Engine (038 906 012 CL) 20:04:37 Group 001 0 /min RPM 0.0 mg/str Inj. Quantity 0.660 V Voltage 88.2°C Temperature -------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------- Address 17: Instruments (1U0 920 810 F) 20:04:11 Group 003: General 87.0°C Coolant Temperature OK Oil Level 80.0°C Oil Temperature N/A
NALEŻY PAMIĘTAĆ, ŻE PODMIANĘ ROBIMY NA ZIMNYM SILNIKU GDYŻ MAMY BEZPOŚREDNI KONTAKT Z PŁYNEM CHŁODNICZYM. DODATKOWO NALEŻY PAMIĘTAĆ, ŻE PŁYN CHŁODNICZY JEST ŻRĄCY.
Całość łatwiej wykonać po ściągnięciu osłony górnej silnika.
1. Przygotowujemy czujnik aby mieć go pod ręką. Zakładamy na niego nowy oring.
(stary oring będzie zły ponieważ pod wpływem temperatury zmienił kształt i nie będzie dobrze uszczelniał. Dodatkowo w czasie przekładania oringa ze starego czujnika na nowy wyleje się nam sporo płynu)
2. Odpinamy wtyczkę od starego czujnika. Z jednej strony ma ona taki zatrzask, który należy podważyć.
3. Odpinamy "sprężynę" (która nie wygląda jak sprężyna a trzyma nam czujnik w gnieździe). Będziemy jej używali do zamocowania nowego czujnika. Sprężyna ta znajduje się od dołu czujnika. Wyciągamy ją ciągnąć prostopadle w dół.
4. Teraz liczy się nasz refleks. Należy szybko wyciągnąć stary czujnik i w jego miejsce łożyć nowy, i mocno go docisnąć. Z układu wyleje się nam trochę płynu chłodniczego. Nowy czujnik wciskamy mocno do środka gniazda i blokujemy sprężyną. Sprawdzamy czy sprężyna dobrze została założona próbując wyciągnąć czujnik. Jeżeli "dobrze siedzi" to podpinamy wtyczkę.
5. Dolewamy tyle płynu ile nam uciekło podczas wymiany czujnika.
6. Teraz możemy sprawdzić VAGiem wskazania. Warto to zrobić na zimnym i nagrzanym silniku.
PAMIĘTAJCIE ABY DOBRZE ZAPIĄĆ I SPRAWDZIĆ SPRĘŻYNĘ BLOKUJĄCĄ CZUJNIK BO W PRZECIWNYM RAZIE PRZY NAGRZANIU CZUJNIK WYPADNIE I BĘDZIECIE MIELI ZASŁONĘ DYMNĄ (GLIKOL ZAWARTY W PŁYNIE TRAFIAJĄC NA GORĄCY BLOK SILNIKA ZACZNIE TWORZYĆ DYM).
Stary czujnik:
Zużyty o-ring:
Stary czujnik z o-ringiem:
Pozdrawiam!Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.
-
-
To kolejne doswiadczenie dopisze
16502 - Engine Coolant Temp. Sensor (G62)
P0118 - 002 - Signal too High
Nowo kupione auto uzywane :lol: Taki blad byl w tym pieknym nowym-starym aucie. Na poczatku wskaznik na desce pokazywal ponad 130'C, ale to sa wspolne czujniki G2/G62. Czujnik zostal wymieniony.
Okazalo sie ze blad raz jest, raz go nie ma a dodatkowo raz odpalalo bez problemow, a innym razem jest problem, nawet tak, ze nie odpali wcale. Wskaznie temperatury dla silnika raz -48'C - stad blad przerwa w obwodzie i brak problemow z odpalaniem, a innym razem pokazuje 103'C obojetne czy zimny czy cieply (czujnik nowy - zaznaczam). Na wykresie temperatury przy wlaszym silniku temperatura stoi sztywno i raz na jakis czas jest skok a to na 50'C innym na -48, potem znow 103-104, zaraz potem 80 i tak co jakis czas skok.
No to stwierdzilem, ze szarpiemy wiazke przy komputerze, bo to one najczesciej sa zielone od wilgoci. Po dluzszej chwili spowodowanej rozcinaniem nitow przy komputerze mamy wtyczke na wierzchu i co... no jak myslalem ... zielono mi na pinie do czujnika temp. No to oczyscilem, poskladalem, a tam dalej -48'C :lol:
No to mierniczek do raczki, pewnie kabel jest gdzies przerwany.. no oczywiscie przejscia brak z wtyczki do komputera. Nauczony doswiadczeniem, otwieram gumowy kapturek po raz kolejny (pierwotnie tylko tam zagladnalem, ale kable wygladaly na cale) nawet nie szarpnalem za mocno to kabelek no i wyszedl - tu tez zielono... nowy pin, lutowanie i problem rozwiazany.
Komentarz
-
-
Powiem tak - nowy oring z IC jest fatalny. Mnie się nie udało wcisnąć nowego czujnika z nowym oringiem. TRAGEDIA. Musiałem dać nowy czujnik + stary oring + silikon czarny na 360 stopni.
Z wyjęciem starego też walczyłem dobre 30 minut - tak był zassany, że było bardzo ciężko. Jak się udało to płyn zaczął wyciekać, stary oring został w środku, musiałem go szybko wyciągnąć itd. itd... Ogólnie dojście jest mało wygodne aby coś tam robić siłowo lub pomóc sobie jakimś narzędziem...
Nie wiem jak u was ale mnie wymiana zajęła około półtora godziny, rękę mam pokaleczoną i nerwy zjedzone :P Zleciało mi około 1,5 litra płynu chłodniczego.
Według mnie wymiana nie jest prosta, przyjemna, delikatna i piękna...
Piszę tą informację dla tych co będą to robić - szykujcie się, że mogą być problemy i to duże ze względu na położenia samego czujnika i zassanie starego oraz niepasowanie nowego oringu. A! Przygotujecie sobie w razie czego 2 litry płynu chyba, że macie blisko do sklepu motoryzacyjnego lub drugi samochód. PowodzeniaOctavia 1 Laurin&Klement 1.9 TDI 110KM
Komentarz
-
-
To chyba inny problem. Ta ikona wskazuje na ilość płynu w układzie, czyli czujnik w zbiorniczku wyrównawczym. Tam czasami trzeba przeczyścić te pręciki w zbiorniczku wyrównawczym.
Środkowy ekran, pierwsza po lewej na górze, tak? Przy tym dodatkowo powinno zapiszczeć kilka razy.Zgrywanie wsadów z kości, programowanie BIOS, programowanie pamięci.
Komentarz
-
-
Ja kupiłem pod Grodziskiem Maz. bo akurat przejeżdżałem ale w Wawie na Radzymińskiej jest sklep z częściami do Skody i tam tez taka cena. To nie są serwisy tylko prywatne sklepy. Np. Trzeci stop do kombi w serwisie 175zł i trzeba czekać 1 dzień ten sam oryginał na Radzymińskiej 150zł od ręki. Ale już linka do otwierania maski w serwisie około 55zł a na allegro używana więcej. Może nie wszystko jest taniej ale zawsze warto porównać
Komentarz
-
Komentarz