Wymiana bałwanków amortyzatorów tył combi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

No i jest tak. Panowie z serwisu podnieśli autko, zdjeli osłonę i zciągneli gumę od powietrza jakąś z dołu, z prawej strony. Z jej środka wyjeli parę blaszek.... :cry:

Mają wysłać zapytanie do Skody co z tym fantem zrobić. Nie za bardzo się stawiali co do pomysłu wymiany na koszt Skody, gość powiedział, że na 90% na koszt Gwaranta. Bo to tylko trzy dni, i takie tam. Mam taką nadzeję.
    Co do ceny za usługę to tylko powiedzieli: 7800 PLN sama turbina. Powiedziałem, że jak Skoda nie zapłaci to zabieram auto. Nawet się nie zdziwili zbytnio. Jakiś tam pozytyw. Mam dzwonić jutro o 11. Mają wiedzieć. Napiszę co i jak.

Ale mam pytanko czysto techniczne: turbina "wpycha" powietrze bezpośrednio do cylindrów - chodzi mi o to dokąd mogły dolecieć "drobinki" turbiny?
    Czy to jest tak, że muszą zdjąć głowicę i wszystkie przwody dolotów oraz intecooler? :?
    Spritmonitor.de
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratorr
    • 2004
    • 25757
    • Audi

Jako, ze mieliśmy taki temat na forum i ogólnie zapanowała moda na ich wymianę, przedstawiam, o czym mowa :twisted:

Jak odkręcić koło tłumaczyć, a jak ktoś tego nie wie, może podarować sobie czytanie tego 'poradnika' A jak już nie zniechęciłem wystarczająco to taki opis jest w instrukcji obsługi.

W dalszym etapie potrzebne nam będą klucze nr 16, polecam 2, chyba ze ktoś ma mocny uchwyt w paluszkach :twisted: Tak więc odkręcamy tą śrubę:

Jak mamy już to, odkręcamy dwie górne. Tu przydaje się jakiś przedłużony nasadowy klucz bo płaskim tego nie odkręcimy. Tez 16-tka.

Wyjmujemy i leży nam takie coś:

Ten kapturek czarny schodzi ręką i mamy znów nakrętkę 16 oraz miejsce gdzie należy skontrować żeby tłoczysko amortyzatora nie kręciło się razem z nakrętką. Kluczyk 8 albo 10, ja użyłem imadła - miałem pod ręką.

Stary i nowy bałwanek

Skręcamy to w całość w kolejności odwrotnej, w sumie nic trudnego. Dwie strony można spokojnie zrobić za godzinę. Jak belka spadnie za nisko po odkręceniu amortyzatora z dolnego mocowania, trzeba coś pod nią podłożyć i opuścić auto na podnośniku, bo inaczej zabraknie nam jednej ręki :diabelski_usmiech

Na koniec to, dlaczego pytałem czy jest różnica miedzy sprężynami w ciężarówce i osobówce. Miało byc -35mm-40mm a wyszlo 60-65mm :shock: :lol:

Przed

Po
    Spritmonitor.de

Komentarz

• Paweł T
      Elegance
      • 2006
      • 784

właśnie niedawno je wymieniałem, koszt części 50pln plus robota 70pln
      TDI ASV 140KM 300Nm

Komentarz

• Marian 2
        L&K
        • 2007
        • 1085
        • Octavia I combi (1U5)
        • AQY 2.0 MPI 115 KM

A ja nie bawiłem się w wymianę, tylko owinęłem wszystko gumą z dętki samochodowej (lub motocyklowej), założyłem dwie opaski z drutu, i jest to samo, a nawet pewniejsze na przyszłość.

Komentarz

• deespe
          L&K
          S_OCP Member
          • 2007
          • 1468

Maicroft, czegoś tu nie mogę pojąć. Wymieniłeś bałwanki i tak ładnie dupeczka w Twoim szkodniku siadła :shock: Chyba coś przeoczyłem ops:
          :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Jeszcze byly zmienione sprezyny na cos co mialo dac -35mm a dalo 2x tyle :lol:
            I dlatego caly zestaw wyleci bo mam problemy z parkowaniem znow :diabelski_usmiech
            Spritmonitor.de

Komentarz

Maicroft, ale miejsce w nadkolu zapewne zmniejszylo Ci prawie o tyle ile mialo, a ze calosc siadla duzo wiecej to juz inna sprawa - jedno pociaga drugie. U mnie na -30 zrobilo sie bardzo nisko, wiec na -35 pewnie jeszcz bardziej :lol:

Komentarz

• deespe
                L&K
                S_OCP Member
                • 2007
                • 1468

Maicroft, No to ja już nie wiem :? myślałem nad delikatną glebą ale i tak już zdzieram lakier z krawężników :evil: a chciałem założyć zderzol od RS.
                Na razie troszkę usztywnię po przez założenie gum. Zobaczymy co to daje.
                :zlo: :zlo: South Side Madafaka Knight Rider's :zlo: :zlo:............................... prądownia ...

Komentarz

• Maicroft
                  Moderator
                  S_OCP MemberModeratorr
                  • 2004
                  • 25757
                  • Audi

Ze zderzakiem z RS-a jest pewien fenomen i musze ogladnac z bliska jedna rzecz. Bo nie wiem czy seryjny zderzak dolnej krawdzedzi ktora jest juz przy kolach nie ma nizej niz zderzak z RS-a bo tam przod schodzi bardziej w dol, a potem nie wiem czy jest ta krawedz czy nie :?
                  Spritmonitor.de

Komentarz

• deespe
                    L&K
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 1468

Maicroft, zderzak RS jest identyczny jak nasze tylko pod prawą i lewą kratką jest wyciągnięty tak jak by wychodził do przodu a nie do tyłu. Ale tylko tym sie różni.
                    Tu miej więcej to widać:

Komentarz

• OlMar
                      Classic
                      • 2006
                      • 8

Czesc
                      Można prosic o ponowne umieszczenie zdjęć ?
                      Albo wie ktoś gdzie sa jeszcze ukryte

Dzięki

Komentarz

• czyzyk64
                        Elegance
                        • 2008
                        • 866

Witam .
                        Maicroft, można by było jeszcze raz te zdjęcia umieścic???

Komentarz

• Maicroft
                          Moderator
                          S_OCP MemberModeratorr
                          • 2004
                          • 25757
                          • Audi

Nie mam ich nigdzie na dysku w swoim komputerze, a z serwera zniknely wraz z przeprowadzka jakis czas temu
                          Spritmonitor.de

Komentarz

• Samiec
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2004
                            • 4287
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
                            • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft
                            Nie mam ich nigdzie na dysku w swoim komputerze, a z serwera zniknely wraz z przeprowadzka jakis czas temu
                            Sprawdz email :wink:
                            TDI+ ASV 271KM&488Nm by Tune-Up
                            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O1
                            SPRZEDAM UŻYW. CZĘŚCI DO O2

Komentarz

• Maicroft
                              Moderator
                              S_OCP MemberModeratorr
                              • 2004
                              • 25757
                              • Audi

Juz sa fotki Teraz nie powinny zniknac.
                              Spritmonitor.de

Komentarz

• czyzyk64
                                Elegance
                                • 2008
                                • 866

super, dzieki, tez je musze wymienić ( bałwanki)

[ Dodano: Sob 03 Sty, 09 13:32 ]
                                witam dzisiaj zakupiłem te dwa bałwanki do mojej oII heatbeck, jakby ktoś potrzebował nr katalogowy to podaje
                                1K0511353P
                                cena w ASO org. niemiecki 55,50 zł za sztuke.

[ Dodano: Pią 16 Sty, 09 23:41 ]
                                bałwanki wymienione, podpowiem tylko , że w OII na dole amortyzator przykręcony jest śruba na klucz 21. Najlepiej miec oczkowy. reszta to samo co w OI.

Komentarz

• andrzej1962
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1306
                                  • Octavia III combi (5E5)
                                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                  • DADA 1.5 TSI 150 KM

odgrzeję bardzo starego kotleta, ale celu podpowiedzi bo nie spotkałem. też będę zmieniał te bałwanki ale okazało się, że są dwa nr. Jak mi z łaską Pan w ASO powiedział, że w Etce znalazłem dwa, bo są nr dla starszych i nowszych modeli. Na pytanie który mam ja nie odpowiedział, ale jak wytargowałem cenę to sprzedał i się sam dowiedziałem. I tak poprzedni nr "bałwanka" to 1K0511353P a nowszy to 3C0511359. Mam model 2008 i nie potrafię powiedzieć w którym roku się zmieniły a "Pan" nie chciał powiedzieć. Był oburzony, że szukam w Etce "internetowej" ale zadowolony, że ta Etka nie szuka po nr VIN. Ach ................ :roll:

Komentarz

• Maicroft
                                    Moderator
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2004
                                    • 25757
                                    • Audi

Mnie wydaje ze sa dwie wersje. Okragla oraz eliptyczna. Kupilem kiedys balwanki okragle, a okazalo sie ze w aucie sa eliptyczne.
                                    Spritmonitor.de

Komentarz

Pracuję...