No to moze spoznione ale szczere zyczenia: wszystkiego najlepszego.... k
Samodzielna wymiana klocków hamulcowych
Zwiń
X
-
Samodzielna wymiana klocków hamulcowych
Postanowiłem się pobawić i samodzielnie wymienić klocki.
Mam zacisk FS III
Zakupiłem :
komplet Gwiazdek ( Torx)
smar miedziany
smar molibdenowy
wciskacz do tłoczka
jutro bedzie Ferodo Premier
I mam pytanie
zacisk trzyma się na 2 prowadnicach jakim kluczem je wykręcić
jest podział na klocek wewnetrzy i zewnętrzny?
O czymś zapomniałem? ( piwa też mam ) 8)Seria 188KM/270Nm na 95RON
-
-
Re: Samodzielna wymiana klocków hamulcowych
Zamieszczone przez Sebastian_M26Postanowiłem się pobawić i samodzielnie wymienić klocki.
Mam zacisk FS III
Zakupiłem :
komplet Gwiazdek ( Torx)
smar miedziany
smar molibdenowy
wciskacz do tłoczka
I mam pytanie
O czymś zapomniałem? ( piwa też mam ) 8)
- jezeli nie masz czujnika zużycia klocka - czyli o1 przed liftingiem to nie ma znaczenia ktory na zewnatrz a ktory wewnatrz
- torx ci do niczego nie bedzie potrzebny :P
- bez wyciskacza do tloczka tez bez problemu sie obejdzie.
tips&tricks:
1- nie dokręcaj na "chama" zacisków, mocno aczkolwiek z wyczuciem, żadnych rurek :? przedłużek :? itp.
2- jeżeli obecnie masz dużo płynu w zbiorniczku odciągnij do minimum co najmniej, inaczej narobisz bałaganu :evil:OI ASZ
Komentarz
-
-
W niektórych wersjach torx jest potrzebny, a czujnik zużycia równiez w wersjach po faceliftingu nie zawsze jest.
śruby do zacisków są "od tyłu" tarczy pod plastikowymi zaślepkami przed założeniem zacisku z wymienionymi klockami wciskasz ten tłoczek na maxa do środka tak żeby swobodnie wszedł zacisk.
wszstko jak poprzednik napisał, delikatnie i z wyczuciem
P.S. porób fotki podczas wymiany, bedzie manual dla potomnych kZapraszam na www.rebel-tuning.com
Komentarz
-
-
jezeli nie masz czujnika zużycia klocka - czyli o1 przed liftingiem to nie ma znaczenia ktory na zewnatrz a ktory wewnatrz
jeden ma mniejszą blache
drugi ma bardziej rozbudowaną
wie ktoś który na zewnątrz, który do środka?
Oryginały też tak maja?Seria 188KM/270Nm na 95RON
Komentarz
-
-
danielpoz
-
Żeby lekko wcisnąć tłoczek i ulżyć układowi hamulcowemu poluzuj odpowietrznik. Jest to troche trudniejsza opcja bo można zapowietrzyc układ hamulcowy jeśłi się nie umie ale dzięki takiej procedurze brudny płyn hamulcowy nie wraco w "górę" układu. Wcisnąc tłoczek można też poprzez włożenie śrubokręta pomiędzy dowolny klocek a tarczę. Oczywiście zanim zaczniemy jeszcze rozkładąc zacisk.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ryży KońWcisnąc tłoczek można też poprzez włożenie śrubokręta pomiędzy dowolny klocek a tarczę. Oczywiście zanim zaczniemy jeszcze rozkładąc zacisk.
Zamieszczam moj maly foto reportaz z wymiany klockow, moze komus sie to przyda
1. Czerwone strzałki oznaczają zatyczki od śrub ,niebieska skrzalka pokazuje wtyczke do kabla od czujnika zużycia .
Obrazek1
2.Czerwona strzałka pokazuje klocki wewnętrzne.
Obrazek2
3.Strzałka pokazuje tłoczek który należy wcisnąć.
Obrazek3
4.
Obrazek4
5.Wszystko już po skręcane.
Obrazek5
6.Wszystko już zmontowane tylko pedałem hamulca trzeba po pompować ,dodatkowo widać spiłowane lekko ranty klocków ,żeby się szybciej ułożyły i nie piszczały zawadzając o ranty strej tarczy.
Obrazek5
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Ryży KońTarcze prysować????????? no nie przesadzaj
[ Dodano: Wto 31 Maj, 05 18:26 ]
Zamieszczone przez MaicroftTak w kwesti uscislenia. To zamiast pilowac klockow to piluje sie rant na tarczy. Wtedy klocek trze tak jak ma trzec i jest spokoj.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SamiecNo tak ale zeby rowno to zrobic to raczej pilnik odpada i do tego jest drogi rant przy piascie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MaicroftSa jeszcze szlifierki i katowki :twisted: Troche wprawy i mozna takimi narzedziami rant niwelowac. Najlepiej to by bylo na tokareczke i cala tarcze ale 90% warsztatow nie ma dostepu do czegos takiego a co dopiero zwykly czlowiek.
Najlepiej fakt by bylo na tokarce ,ale to tez dodatkowe koszta ,a tak to minimalnie po rantach spilujesz klocek i jest oki. W sumie to mozna zlozyc i bez spilowywania ,ale moze po piskiwac ,a to bedzie wnerwiajace :roll:
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez Samiecminimalnie po rantach spilujesz klocek i jest oki.
Komentarz
-
Zamieszczone przez BondEfekt krótkotrwały niestety, za chwilę temat wtraca po lekkim zużyciu klocka i dalej rant zewnętrzny i wewnętrzny pali klocek.
Komentarz
-
-
danielpoz
-
Zamieszczone przez MaicroftZamieszczone przez SamiecNo tak ale zeby rowno to zrobic to raczej pilnik odpada i do tego jest drogi rant przy piascie
Rant najlepiej opukać młotkiem (zazwyczaj jest tak skorodowany że bez problemu można go zniwelować).
Dziś wymieniałem tarcze i klocki w warsztacie i podpatrzyłem ciekawy trick:
Jest zawsze problem z odkręceniem śrubki trzymającej tarczę. Najprostrza i najskuteczniejsz metoda odkręcenia to młotkiem walnąć w krawędź tarczy w miejscu gdzie jest śruba (zakładamy oczywiście że stare tarcze idą do śmietnika). TO DZIAŁA! Jak pomyśle ile się kiedyś męczyłem z tą cholerną śrubą :evil: :evil:Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez danielpozto z tylu sa czujniki????Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
http://www.disi-tune.pl
Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
Był WRX
Była Octa
Komentarz
-
-
Re: Samodzielna wymiana klocków hamulcowych
Zamieszczone przez vaverZamieszczone przez Sebastian_M26Postanowiłem się pobawić i samodzielnie wymienić klocki.
Mam zacisk FS III
Zakupiłem :
komplet Gwiazdek ( Torx)
smar miedziany
smar molibdenowy
wciskacz do tłoczka
I mam pytanie
O czymś zapomniałem? ( piwa też mam ) 8)
- jezeli nie masz czujnika zużycia klocka - czyli o1 przed liftingiem to nie ma znaczenia ktory na zewnatrz a ktory wewnatrz
- torx ci do niczego nie bedzie potrzebny :P
- bez wyciskacza do tloczka tez bez problemu sie obejdzie.
tips&tricks:
1- nie dokręcaj na "chama" zacisków, mocno aczkolwiek z wyczuciem, żadnych rurek :? przedłużek :? itp.
2- jeżeli obecnie masz dużo płynu w zbiorniczku odciągnij do minimum co najmniej, inaczej narobisz bałaganu :evil:
A mozecie jeszcze dopisac o tarczach ja musze wymienic komplet mam obecnie klocki jeszcze dobre a przez glaeboki rant tra i to dos znacznie ...
prosze o kilka porad w lanosie bylo to banalne a tu?Kupujac Polskie produkty w polskich sklepach likwidujesz polskie bezrobocie .... Nie mow ze made in Poland to beee bo to tez twoja robota ..
Komentarz
-
-
odkrecasz tylko ta małą śrubke na tarczach i nic więcej. Ściągasz je i zakładasz nowe. Jeżeli tarcza jest zapieczona to możesz ją oklupać, ale najlepiej jest użyć ściągacza do łożysk (dużego lub do bębnów.Zapraszam na www.rebel-tuning.com
Komentarz
-
-
[quote="Samiec"]Zamieszczone przez Ryży KońWcisnąc tłoczek można też poprzez włożenie śrubokręta pomiędzy dowolny klocek a tarczę. Oczywiście zanim zaczniemy jeszcze rozkładąc zacisk.
Czy po wymianie klockow i tarcz wszytko ma prawo sie tak bardzo nagrzewac ...Kupujac Polskie produkty w polskich sklepach likwidujesz polskie bezrobocie .... Nie mow ze made in Poland to beee bo to tez twoja robota ..
Komentarz
-
Komentarz